Wij zijn echte vleeseters. Maar dit willen we verminderen. Het is niet noodzakelijk íedere dag vlees te eten. Helaas houden we niet van vis dus dat is geen alternatief. Wie van jullie eet (soms) vegetarisch? Welke vleesvervangers zijn lekker?
Ik ben al ruim 20 jaar overtuigd vegetariër. Qua vleesvervangers vind ik de producten van de vegetarische slager erg lekker
Je hoeft toch niet per se te vervangen? Pasta oid kan prima zonder. Qua vervanger is hier vegetarische slager favoriet
Ik ben vanuit mezelf niet zo'n vleeseter. Eet het maximaal zo'n 2 tot 3 keer per week (vis of kipfilet. Heel af en toe extra mager rundergehakt). Echte vleesvervangers gebruik ik niet, maar ik zorg wel dat ik genoeg vitamine b12 en eiwit binnenkrijg. Ik eet veel peulvruchten, kwark, handje noten en neem vaker boekweit ipv rijst (bevat namelijk veel meer eiwitten). Ook neem ik dagelijks vegan proteinshakes of smart bars en zo kom ik aan mijn dagelijkse eiwitten. Ik sport 5 dagen per week en moet daarom ook echt genoeg eiwitten nuttigen Vegetarisch slager kende ik nog niet. Ga me er eens in verdiepen
Wij eten al jaren geen vlees meer. Vegetarische kipstukjes of nep gehakt doen we vaak door gerechten. Verders wel eens een vegaburger bij groenten en aardappels. Eigenlijk is van veel soorten vlees wel een alternatief (spekjes ook, en filet American en ander broodbeleg). Alleen kaas en ei vind ik moeilijk vervangbaar en eet ik zo nu en dan weer sinds in zwanger ben, omdat ik veel vega alternatieven opeens niet meer lekker vind (hormonen...)
Vis is ook geen vervanger van vlees want vissen hebben ook geleefd. Ik wil je ook de documentaires forks over knifes en what the health aanraden op Netflix. Hier sinds augustus vegetariër. Het vlees van de vegetarische slager is echt geweldig als je gewoon agv wil eten. Echt een aanrader. Zelfs sommige frituurs hebben vleeskroketten en kipcorns van de vegetarische slager. Pasta's, rijstgerechten, quinoa kan gemakkelijk zonder vleesvervangers. Wil je gehakt toevoegen kan ik je het gehakt van naturli aanraden. Gewoon te koop bij de albert Heijn en waarschijnlijk ook de Jumbo. Is wel veel gehakt, hier doe ik de helft in de diepvries. In het begin is het even zoeken maar vegetariër worden gaat gewoon super gemakkelijk. Zeker als je flexitarier gaat worden. Zelfs persoonlijk zou ik je aanraden ook eens te kijken naar vervangers van melk/yoghurt/ei. Melk en yoghurt gaat ook heel gemakkelijk. Van melk kan heb je tientallen plantaardige soorten. Oatly en amandelmelk kan ik je aanraden. Alpro verkoopt veel lekkere yoghurts en koude koffie (ben ik nu aan het drinken, heerlijk) Kaas vind ik moeilijk aangezien ik verslaafd ben aan kaassaus maar volgende week ga ik vegan kaassaus maken van amandelen. Zelfs volgens de Amerikanen is dat heel lekker. Maar je gaat zien. Enkele dagen in de week vlees laten vallen is echt heel gemakkelijk. De beste vervangers zijn peulvruchten en noten maar om het gemakkelijk te maken kan je gewoon vlees kopen van de vegetarische slager en vegafit is ook heel lekker.
@MaritS Kaas en ei kun je toch eten in een vegetarisch dieet? @Mooiezomer wij eten regelmatig vleesvervangers van verschillende merken, ondertussen weet ik wat we wel en niet lekker vinden. Het is gewoon een beetje uitproberen en proeven wat bij je past. Wij zijn “flexitariers”, we eten bewust minder vlees, ook kleinere porties, en wij eten ook wel vis. Naast de standaard vleesvervangers eten wij ook wel zonder deze vervangers. Wij eten regelmatig Indiase curry gerechten zonder vlees, met veel groentes, en bijv. Kikkererwten, linzen of wat noten. Bij pasta gerechten kun je verschillende soorten paddenstoelen gebruiken voor net een andere bite. Ipv gyros/shoarma, eten wij falafel op een pita broodje. Vervangers zuivel zijn tot op heden nog niet helemaal mijn ding. Ik eet weleens soyayoghurt, en amandelmelk voor mn cappucino, maar het haalt het allemaal niet bij echte zuivel producten voor mij. Al zijn we wel van iedere dag 1,5 liter melk naar zo’n 3 liter melk per week gegaan, mijn man dronk vroeger alleen maar melk, en drinkt nu veel vaker water, en ik drink ook eigenlijk maar zelden melk. We eten wel dagelijks kaas en yoghurt.
Ja kan, maar dierenleed bij zuivel en ei is eigenlijk net zo erg. Hierdoor ons besluit om overwegend plantaardig te eten. Buiten de deur wat soepeler, maar vlees en vis helemaal niet meer.
Ik eet zelden tot nooit vleesvervangers. Zitten vaak vol met e-nummers die niet goed voor je gezondheid zijn. Voordat ik mijn maagverkleining kreeg at ik een half jaar helemaal vegetarisch en toen at ik ook bijna geen vervangers. Nu eet ik wel weer biologisch vlees, maar wissel veel af met eieren, peulvruchten, kaas en noten. Ik zou willen dat ik meer plantaardig kon eten, maar ik heb wel een bepaalde hoeveelheid dierlijke eiwitten nodig ivm de maagverkleining. Ik krijg van plantaardige eiwitten gewoon niet genoeg binnen om aan mijn dagelijkse inname eiwitten te komen. Dit redt ik alleen met een stukje vlees, een eitje, bakje skyr, glas karnemelk en plak kaas. Ik ben lang en heb volgens de berekeningen van de ziekenhuis diëtist een hoge eiwitbehoefte.
Wij eten best regelmatig vegetarisch, maar ik moet bekennen dat dat min of meer bij toeval is en niet zozeer een bewuste keuze om minder vlees te eten. Ik probeer vooral simpelweg om lekker gevarieerd te koken en dat betekent dus ook vaak een alternatief voor vlees of vis. Gerechten die ik bijvoorbeeld vaak vegetarisch maak zijn: - goed gekruide nasi met pinda’s, een eitje erdoorheen gebakken, spiegeleitje erbovenop, met pindasaus, kroepoek en atjar - hartige taarten met verschillende groenten en dan lekker op smaak brengen met verschillende kaassoorten en kruiden. Naast de vulling varieer ik ook met hartige taartdeeg, bladerdeeg, daneroledeeg, filodeeg. - bulgursalade met peterselie en heel klein gesneden blokjes komkommer, augurk, paprika en tomaat en dan goed op smaak brengen met een lekkere frisse dressing. - pastasalades kun je natuurlijk op 100 manieren vegetarisch bereiden, gewoon vullen met wat je lekker vindt en dan ipv vlees of vis een goede smaakbom toevoegen. Ik gebruik hiervoor graag kappertjes, olijven, pistachenootjes, feta, walnoten, blokjes oude kaas, zilveruitjes, gekookt eitje, enzv. Hiermee kun je ook een salade van bijvoorbeeld kidneybeans of kikkererwten oppeppen. - ik heb een vriezer vol porties vegetarische pastasaus, vooral om dat ik heel af en toe geen zin heb in gemekker of discussies aan tafel en kinderen die met lange tanden proberen om de groenten in de pasta heen te eten. Ik maak daarom vaak een saus met heel veel groenten, meestal champignons, ui, knoflook, courgette, tomaat, wortel, prei en verse kruiden. Die pureer ik met een klein beetje groentebouillon. Je krijgt dan een niet heel smakelijk ogend - maar wel heel lekker - bruin prutje, dat precies de kleur heeft van volkorenpasta. Lekker door elkaar mengen en dan een beetje geraspte kaas erover en verse basilicum. Mijn kinderen smullen daarvan en zeggen altijd dat ze die pasta veel lekkerder vinden dan die vieze met al die groenten. - soepen! Je kan zo’n beetje van alle groenten lekkere soep maken, lekker aanfruiten met genoeg kruiden, groentebouillon erbij, pureren en je hebt heerlijke soep, lekker met broodjes, tosti’s, oid. - voor de supersnelle simpele dagen: mie met groenten, cashewnoten en een woksausje. - gevulde courgette of paprika: vullen met een mengsel van rijst en groenten, lekker was kaas of paneermeel eroverheen strooien en in de oven. - ik houd niet van vleesvervangers die echt op vlees moeten lijken, maar zaken als kaasschnitzels, groentenburgers, falafelballetjes enzv zijn wel erg lekker. De meeste supermarkten hebben veel verschillende soorten. Ik vind vooral de Toscaanse carre’s bij de AH erg lekker. Niet vegetarisch, maar omdat je zelf vis noemt: houden jullie ook niet van garnalen/scampi’s? Daar kun je ook heerlijke gerechten mee maken.
Laat je nog weten hoe die vega kaussaus was? Thanks voor de yoghurttip! Ben sinds een paar weken gestopt met melk, alleen Carmen weigert. Voor haar koop ik het nog wel. Kaas en eieren vind ik nog lastig...
Veel reacties al! Ik kan hier wel wat mee. We eten soms al wel een maaltijd zonder vlees. Vaak iets met rijst (en noten) of een pasta maaltijd. Ik ga de komende tijd eens wat nieuwe dingen proberen. (bv vleesvervangers van vegetarische slager, vaker noten ipv vlees, en soepen) Volgens mij zijn er steeds meer mensen die willen minderen of helemaal willen stoppen met het eten van vlees. Nieuwe recepten of ideeën blijven welkom!
Hier proeft zoontje ook verschil tussen koemelk en plantaardige melk. Nu drinkt hij niet graag melk, alleen met nesquik erin maar met plantaardige vind hij niet lekker. De chocomelk van oatly vind hij wel heel lekker dus drinkt hij daar wekelijks wel een paar glazen van. Verder laat ik hem gewoon kiezen. Waar ik het kan vervangen voor hem doe ik het want hij is degene die geen dieren wil eten omdat het triestig is. Hij stelt ook vragen waarom koeien in de wei zitten en niet overal,... De harde waarheid durf ik hem niet te vertellen maar omdat hij er uit zichzelf mee bezig is zoek ik wel voor hem vervangers waar het kan. Zelf koop ik nu eieren in een kinderboerderij of klein plaatselijk winkeltje, honing 2 huizen van m'n ouders af. Deze wil ik gaan proberen te maken. https://chocolatecoveredkatie.com/2018/08/13/vegan-mac-and-cheese-recipe/
Zeker producten van de vegetarische slager! Je hebt tegenwoordig ook van Unox vega rookworst. Verder vullen bijv. Linzen ook erg goed.
Wij eten juist heel vaak vleesvervangers! We hebben hier een aantal vleesvervangers, die ik echt super lekker vind en de kinderen ook, maar ik weet niet wat je in Nederland zo allemaal aan vlees vervangers kunt krijgen. Verder gooien we - net zoals je zelf ook al doet- vrij vaak noten door het eten (rijst- en mihoengerechten vooral), wat vaak heel lekker is. Ooit hoop ik dat we de stap naar volledig vegetarier kunnen maken, maar voorlopig zijn we - vooral m'n man- nog niet zo ver en eten we toch nog 1x pw biologisch vlees.
Vegetarische slager is goed te happen maar ook Veggie Chef van de Jumbo is erg goed. Die shoarma is zooo lekker.
Ja inderdaad, die is favoriet hier in huis. Krijg er gewoon weer honger van! Die gyros is ook superlekker btw.