Wij hebben ervoor gekozen om onze kindjes de achternaam van mijn vriend te geven. Waarom wij hiervoor gekozen hebben durf ik eigenlijk niet te zeggen, ik heb eigenlijk geen idee. We hebben het er niet echt over gehad. Maar we (eigenlijk ik) had meer zoiets van, een kind krijgt de naam van de vader mee, dus hebben wij het zo gedaan. Hij heeft onze kindjes erkend en hun hebben zijn achternaam gekregen. Wij willen overigens niet/nooit trouwen dus ik zal nooit dezelfde naam krijgen als mijn kindjes en mijn vriend, maar daar kan ik prima mee leven hoor . Ik denk overigens wel dat als ik niet samen zou zijn met de vader van mijn kindjes of er een slechte relatie was ik er nog eens 3x over na zou denken ook over het erkennen van de kindjes en zaken als voogdij etc. Maar dat is gelukkig allemaal niet aan de orde hier.
Hier krijgt de kleine ook de achternaam van de vader, heb er eigenlijk niet echt over nagedacht, vond het gewoon "normaal". Als we ooit trouwen neem ik zowiezo ook zijn achternaam.
Bij ons krijgt de kleine ook de achternaam van mijn vriend. Voordat het geboren is gaan we eerst naar de gemeente alvast aangeven dat de kleine zijn achternaam krijgen zodat als het geboren is wij het gelijk als gezamelijk gezag kunnen aanvragen zonder er naar de rechter te moeten.
Als je getrouwd bent mag je ook kiezen hoor. Je mag als je trouwt zelf kiezen welke naam je neemt (je man ook) en als je je kind aan komt geven mag je weer kiezen. Het enige is dat wel al je kinderen dezelfde achternaam moeten hebben.
Tenzij je kinderen van verschillende vaders hebt natuurlijk. Bijv kindje 1 is van vader 1 en dus ook de achternaam gekregen van vader 1. Je krijgt met vader 2 een kindje en die laat je de achternaam van vader 2 krijgen, heb je dus weer wel kindjes met verschillende achternamen. Maar bij alle kinderen die je krijgt met dezelfde partner moet je dezelfde achternaam kiezen.
Mijn vriend zei ook dat het zo hoort. Ik vind echter dat het traditioneler is om eerst te trouwen en dan pas sex te hebben. hahaha ik wil dus ook voor mijn naam kiezen.
ik ben ongehuwd, en neem de familienaam van mijn vriend. gewoon omdat hij het zoooooooo graag wilt en omdat ik het normaal vind eigenlik.
Dat bedoelde ik niet hoor! Ik ben het helemaal met je eens wat dat betreft. En soms neemt een vader ook geen verantwoordelijkheid voor zijn kind als de relatie over is, en dan ben je toch blij dat de baby jouw achternaam heeft. Ik bedoelde meer als je een goede relatie met elkaar hebt, en je maakt dan een keus voor de achternaam. Maar ik ben zelf ook wel een beetje ouderwets daarin
Wij hebben de kleine net laten erkennen vorige week. hij krijgt de familie naam van mijn vriend. Dat kan je dan opgeven. laat je het niet erkennen krijgt het de familie naam vd Vrouw, alleen moet de vrouw het dan ook aangeven binnen 3 dagen... dat lijkt mij niet zo heel lekker toe
Wij zijn getrouwd, ik heb mijn eigen naam gehouden. We hebben het er over gehad dat het kindje mijn achternaam krijgt. Nou heb ik gehoord dat je dat ruim tevoren al moet aangeven bij de gemeente als je dat zo wilt, omdat het kindje anders automatisch de naam van de man krijgt. Een of ander formulier waarbij je dat enige tijd tevoren moet aanvragen?
Volgens mij moet OF van te voren, of binnen 3 dagen na de bevalling. En tja, aangezien je dan niet zeker weet of je er toe instaat bent (en je moet er dan zelf bij aanwezig zijn) is het handiger om dit voor de bevalling te wijzigen. Het gaat hier om naamswijziging in elk geval. Wij hebben dit 2 weken geleden gedaan. Het formulier dat we meekregen, waarop staat dat het geregeld is, (en waarop dus ook mijn handtekening staat) moet mijn man na de bevalling, als hij aangifte gaat doen meenemen. Overigens staat het ook in de computer bij de gemeente + hebben zij het origineel hiervan (wij de kopie) Maar in principe wordt het ter plekke geregeld... Ik dacht zelf dat het om erkenning ging, maar het bleek dus om naamswijziging te gaan. Best vreemd hoor, een kind dat in feite nog geen naam heeft, om daar de naam al voor te wijzigen!
Hoi, Zelf heb ik 2 kids en ze dragen de familienaam van hun vader. Achteraf had ik ze liever mijn naam gegeven. Zijn na een tijd uit elkaar gegaan en hebben hier nu allemaal een andere naam, ik, de kids en mijn nieuwe partner. Als het lukt om samen met mijn vriend zwanger te worden, dragen mijn kids dus niet allemaal dezelfde achternaam. Dit vind ik wel jammer. Uiteraard is dat niet iets waar je van te voren van uit gaat. Groetjes Diana
Haha, ik heb er ook discussies met mijn vriend over gehad.. Had ik toen dit argument maar gehad Als moeder ben je altijd bevoegd tot aangifte, maar je bent het niet verplicht. Een arts of iemand anders die erbij is geweest mag ook aangifte doen. Ons zoontje heeft de achternaam van zijn vader. Wij hebben hiervoor gekozen omdat we nog maar heel kort bij elkaar waren en we in een vrij kleine plaats wonen. En ik wist dat als we ons kind mijn achternaam zouden geven dat er dan roddels zouden komen. Zo van ze gaan dus toch niet echt voor elkaar e.d. En dat vond ik het niet waard. Maar had het toch wel leuk gevonden als hij mijn achternaam gehad had. Maar ja mijn vriend is wel helemaal gelukkig en hij zou graag willen dat ik zijn achternaam aan zou nemen als we nog ooit gaan trouwen, maar ik niet!
wat de reden is dat de naam van de vader genomen, gewoon eigenlijk omdat het "zo hoort" er zijn er meer dan genoeg die "modern" willen zijn en de meisjesnaam aan het kind doorgeven ipv de naam van de vader, maar wij zijn in ieder geval nog zo "ouderwets" geweest om ondanks dat ook wij niet getrouwd waren de kinderen "gewoon" de naam van de vader mee te geven..... kortgezegd wij waren bij de 1e twee kids ook ongehuwd en hebben bewust "ouderwets en traditioneel" gekozen voor zijn achternaam.... en waarom ook niet? sommige dingen zijn er om in "ere" te worden gehouden zoals ook het doorgeven van de naam van de "verwekker'
daar ben ik het weer niet mee eens, hoe het ook zij, of jullie nu wel of niet 'verder" gaan als paar, hij is en blijft de vader van het kind dus nee ik vindt het niet logisch als je van te voren al weet dat jullie uit elkaar gaan het kind dan maar jouw naam krijgt... hij is toch de rest van zijn leven net als jij ouder van "jullie" kind, dat doet niets af aan het feit dat het "gewoon zo hoort" tenzij je weet dat de vader zijn "verantwoordelijkheid" niet neemt of om welke reden dan ook niet betrokken zou zijn bij de opvoeding van jullie kind, ja dan kan ik me heel goed voorstellen dat je je eigen naam zou willen "behouden" voor je kind...
Precies gezegd zoals ik erover denk! Dat is ook de reden dat onze kinderen de naam van mijn vriend krijgen. Hoe vreselijk ik hem misschien wel ga vinden als we uit elkaar gaan o.i.d hij blijft wel hun vader. Ik vind het iets heel moois dat mijn kinderen zijn achternaam gaan dragen. We hadden het er gisteravond nog over in bed. Ik zag zijn ogen glinsteren en de trotse uitstraling toen we het erover hadden dat dit kindje zijn achternaam gaat krijgen. Ik vind dat het gewoon zo hoort.
Bij de 1ste waren we nog niet getrouwd en hebben toen wel gekozen voor de naam van de papa omdat we wel ooit wouden trouwen. Toen ik zwangr was van de 2de zijn we getrouwd dus niet heet iedereen hetzelfde... wel zo mooi en practisch vind ik. Naamkeuze zegt niks over zeggeschap... de papa kan gewoon z´n kind erkennen, gezag aanvragen bij de katonrechter en toch kan dan het kind de naam van de moeder hebben. Je kan dan als je trouwd ook bijv. je man jouw achternaam laten aannemen... wel handig als je man drolletje heet bijv.
Ons kleintje krijgt de naam van mijn vriend... Omdat wij over 2 a 3 jaar willen trouwen en zo hebben we allemaal dezelfde achternaam