Wij hebben samenlevingscontract en testament op aanraden van notaris. Want volgens mij is er met samenlevingscontract wel deel van erven geregeld, maar niet alles. Zonder testament zou als ik zou overlijden de helft naar m'n dochter gaan en helft naar vriend. Dat zou betekenen dat hij dus het huis zou moeten verkopen. Met testament krijgt dochter pas iets na overlijden van beide ouders.
https://www.consumentenbond.nl/zwanger/wel-een-kind-niet-getrouwd Toch lijkt dit echt niet zo te zijn, misschien niet expliciet het kind genoemd?
Wij zijn getrouwd, dan is veel al naar onze wens geregeld. We hebben ook beide een overlijdensrisico verzekering waarmee de hypotheek afgelost kan worden bij overlijden van 1 van ons. Mijn man spaart ook nog voor iets van een weduwenuitkering ofzo, hoe en wat weet ik niet precies maar als t goed is hebben we geen financiële zorgen als 1 van ons overlijd. Wat ik nog wel heel lastig vind is om iets te regelen voor als wij samen zouden overlijden. Wie gaat er dan voor onze kinderen zorgen? Ik weet het niet, onze ouders worden ouder, onze broers/zussen hebben ook een eigen (min. 3 kinderen) gezin. Tot nu toe niks geregeld hiervoor, ik weet gewoon niet wat
Ik ga het sowieso even navragen bij de notaris! Als ze dan een testament adviseren wacht ik wel even tot de baby er is haha.
Ik zit toevallig met precies hetzelfde, alleen dan zonder het contract. Maar wil dat toch eindelijk eens een keer geregeld hebben. Ben momenteel nog erg aan het zoeken wat handig is, ook financieel gezien het goedkoopste. Mijn vriend heeft geen zin in hele poespas, wil het liefst niet trouwen. Ik wil het alleen maar gewoon even geregeld hebben. Wordt dan denk ik kiezen tussen notaris en geregistreerd partnerschap? Maar weet niet of het met dat laatste ook gewoon gelijk klaar is of er meer bij komt kijken... En ik had gezien met een voogd voor een kind dat het via een gratis site kon, maar was het daarmee nou ook gelijk klaar of moest je daarvoor ook nog meer doen?
Hier kun je een voogd aanwijzen: https://www.rechtspraak.nl/Uw-Situatie/Voogdij. Maar dan heb je ook enkel de voogd benoemd en thats it. Als je dingen wilt vastleggen over beheer van financiën, woonplaats kind e.d. zul je echt langs de notaris moeten (ook als je getrouwd bent trouwens). Het hele voogdijverhaal staat los van trouwen of geregistreerd partnerschap.
De kinderen zijn wettig van ons samen, als 1 van ons overlijd blijft de ander wettig ouder/voogd. Als 1 van ons overlijd zijn al onze bezittingen voor de ander. Als 1 van ons niet meer in staat is om beslissingen te nemen mag de ander dat doen. En misschien nog wel meer maar dat weet ik zo gauw niet
Oke, ik lees nu ergens dat dat dan geen erfenis is maar een verblijvingsbeding in het samenlevingscontract. Fijn dat dat tegenwoordig zo geregeld kan worden. Wij zijn 20 jaar geleden gaan samenwonen, dus wellicht dat dat toen nog anders was. En na het krijgen van kinderen, hebben we dus ook een nieuw testament laten maken, omdat het oude niet meer op onze situatie aansloot. Wat tegenwoordig, denk ik, niet anders is, is dat kinderen automatisch erfgenaam zijn en jullie als partners zijn dat niet van elkaar. Dus dan kan je het probleem krijgen dat je kinderen wel erven (die kun je vast niet zomaar onterven omdat er een contract is) en dat je ze moet gaan uitkopen. Volgens mij is dat nu aan de hand met een zp lid die heel tragisch haar man heeft verloren pas geleden. Ze heeft nu het probleem dat haar dochter enige erfgenaam is. Maar goed dat je het gaat navragen. Dat kan nooit kwaad, en kan in het evt. een hoop ellende voorkomen.
Maar als de notaris al heeft aangegeven dat jullie het nu afdoende geregeld hebben, dan kun je daar toch op vertrouwen? Ik kan me niet voorstellen dat er hier iemand is die het beter weet dan een notaris die jullie dossier kent. Zal echt wel kloppen dan.
Dat gaat alleen om de hypotheek. Het huis zelf wordt dan geërfd door de kinderen, net als alle andere materiële zaken. Om een erfenis met gezin te regelen heb je een testament nodig.0
mijn achternaam zal altijd mijn meisjes naam zijn in mijn paspoort, ik heb er nu bij staan dat ik echtgenoot ben van *achternaam man* maar wij krijgen gewoon 3 tickets voor mijn man en 2 kinderen met hun achternaam, en 1 met mijn meisjes naam. die is namelijk voor reizen gewoon zo gebleven. als ik samen met 1 van mijn kinderen wil reizen zou ik toch ook echt een verklaring van mijn partner mee moeten nemen om eventuele problemen te voorkomen. @Flamingooo volgens mij heb je al veel tips gekregen. ik denk dat het verschil vooral in de nalatenschap bij overlijden kan liggen. dus dat zou ik goed uitzoeken. dat je niet iets over het hoofd ziet waardoor je achteraf een heel gekke situatie hebt, waarbij er huizen verkocht moeten worden, ofzo.
Het handige is juist dat je dit soort zaken niet meer hoeft te regelen Ik kan mij ook herinneren dat een samenlevingscontract niet datgene regelt wat je wel wilt als je kinderen krijgt. Alleen bij uit elkaar gaan. Nog iets dat wellicht van belang is, afspraken vastleggen wat er gebeurt als jij of je partner niet meer in staat is om bepaalde beslissingen te nemen bijvoorbeeld omtrent verkoop huis. Deze beslissing moet je samen nemen, anders moet het via de rechtbank.
Wij hebben een geregistreerd partnerschap gedaan want samenlevingscontract en testament en hypotheekakte (we kochten toen ook een huis) was duurder dan partnerschap en hypotheekakte. Ik had geen zin in trouwen. Let wel op: bij een partnerschap moet je ook echt scheiden als je uit elkaar gaat dus daar zitten iets meer haken en ogen aan dan bij een samenlevingscontract.
Voor mij absoluut geen reden om te trouwen . Voogdij moet je sowieso regelen ook als je trouwt. Erkennen kostte per kind 10 minuten naar het gemeentehuis en gezag kan gewoon thuis op de bank via internet. Het beslissingen verhaal is wel een goede. Eerder werd al medische beslissingen genoemd. Dus dat ga ik sowieso uitzoeken.