Omscholen.. Thuisstudie? Advies, tips en ervaringen gezocht

Discussie in 'De lounge' gestart door 1548, 1 mei 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. 1548

    1548 Niet meer actief

    Hallo,

    Op dit moment werk ik ruim 10 jaar bij dezelfde werkgever, zakelijke dienstverlener, commerciële functie. En ik vind mijn werk (al lange tijd) niet meer leuk. Soortgelijk werk zou ik ook niet meer willen doen.

    Het liefst zou ik werk zoeken in een sociale, maatschappelijke sector. Maar daar heb ik geen papieren voor. Stoppen met werken en fulltime naar school gaan is helaas geen optie. Een thuisstudie naast mijn baan is wel mogelijk, maar heb ik hier iets aan?

    Stelt een diploma/ opleiding van bijv LOI/ NCOI iets voor? Kom je met zo'n diploma aan een baan of hechten werkgevers hier geen waarde aan?

    Alle tips, adviezen en ervaringen zijn welkom.

    Alvast bedankt!
     
  2. Pepijnn

    Pepijnn Fanatiek lid

    8 jul 2015
    1.835
    368
    83
    Vrouw
    Is deeltijd niet mogelijk?
     
    1548 vindt dit leuk.
  3. Waxinelichtjes

    Waxinelichtjes Fanatiek lid

    22 jun 2018
    3.695
    4.231
    113
    Vrouw
    Ga eerst informeren bij loi wat de bedoeling precies is en wat de mogelijkheden zijn. Moet je bijvoorbeeld verplicht bijeenkomsten volgen voor de studie en is dit voor jou een probleem? Hoeveel studie uren komen er per week bij? Hoe zit het met examens en herexamens?
    Moet je stage lopen, hoeveel uur en zijn er voldoende plekken? Informeer bij bedrijven of ze loi studenten aannemen.
     
    1548 vindt dit leuk.
  4. 1548

    1548 Niet meer actief

    @Pepijnn Ik denk dat deeltijd niet gaat lukken. Ik werk 3 dagen per week, zorg van de kinderen komt grotendeels op mij terecht, man werkt voor zichzelf (dag- nacht en avonddiensten).

    @Waxinelichtjes Bedankt voor je input! Als ik op voorhand weet dat er een bijeenkomst is dan kan mijn man daar om heen plannen. Stage lopen word al lastiger qua planning.
     
  5. Pepijnn

    Pepijnn Fanatiek lid

    8 jul 2015
    1.835
    368
    83
    Vrouw
    Ik ben zelf ooit begonnen aan een opleiding van de NCOI en ik vond het 3x niets. Maar dat kan natuurlijk pech zijn en is ook afhankelijk van de opleiding en de persoon, wellicht dat het gewoon niet bij mij pastte. Nu werk ik als hogeschooldocent en ik begeleid ook deeltijdstudenten. De meesten hebben een baan en gezin, dat kan inderdaad een pittige combi zijn. Maar als je het echt wil en je gezondheid laat het toe, zou ik er serieus over nadenken hoor! Wellicht zijn er mogelijkheden met je werk, het werk van je man, beurzen etc.
     
    Annemeis en 1548 vinden dit leuk.
  6. Pepijnn

    Pepijnn Fanatiek lid

    8 jul 2015
    1.835
    368
    83
    Vrouw
    Wat is je vooropleiding trouwens?
     
  7. Zohra

    Zohra Fanatiek lid

    20 mei 2015
    2.005
    322
    83
    Ik heb een paar jaar geleden een opleiding gedaan bij de LOI. Werkgevers zijn er meestal niet enorm enthousiast over, maar je blijft vaak plakken na je stage en dan ben je dus al binnen en kennen ze je al. Het hangt er dus ook een beetje vanaf hoeveel vraag er Is naar dat specifieke beroep.
    Als je een stage moet doen bij je opleiding, hou er dan rekening mee dat de LOI helemaal niets voor je doet om aan een stageplek te komen. Dat zal bij ncoi waarschijnlijk niet anders zijn.
    Hou er ook rekening mee dat je met het huidige competentie gerichte onderwijs eindeloos verslagen aan het schrijven bent, daar moet je wel tegen kunnen. Ik ben daar bijna op afgehaakt.
     
    1548 vindt dit leuk.
  8. Annemeis

    Annemeis Fanatiek lid

    11 sep 2011
    2.156
    768
    113
    Hoi,

    Ga rustig op zoek naar leuke opleidingen en ga eerst na wat je echt wilt.
    Hoeveel motivatie heb je? Hoeveel discipline? Hoeveel tijd en geld mag het kosten?
    wil je ook contacturen met een lesgevende? Of studiemaatjes?

    Zelf ben ik nu bijna 1 jaar bezig met een WO studie in deeltijd. Gemiddeld zit ik 2 avonden in de collegebanken en daarnaast studeer ik nog 4 avonden thuis. Dat is 6 avonden per week. (Soms sport ik een uurtje tussendoor).
    Overdag heb ik geen tijd: 3 dagen aan het werk en 2 kinderen van 3 en 6 jaar oud.
    Maar ik wil het heel graag en tot nu toe gaat het super goed! Nog 2 jaar te gaan en dan is het WO Masterdiploma binnen en ga ik solliciteren!

    Doe net als jou al 10 jaar hetzelfde werk (onderwijs) en ben al een tijdje op zoek naar iets anders. Door een (gratis) kennismakingsavond met een loopbaancoach en 1 coachingsgesprek ben ik op deze studie gekomen. Het is echt een hele goede keuze geweest! Nu zit al bijna 1/3 van de studie er op!

    Dus: zorg dat je zeker weet dat je de goede keuze maakt, dan is en blijft het studeren leuk en houd je het ook vol. Het vraagt wel offers: je sociale leven moet misschien wel een tijdje op een lager pitje en het brengt ook kosten met zich mee.

    Maar: na een paar jaar studeren kun je op zoek naar je droombaan voor de komende 35 jaar!
     
    Pepijnn, fl01, 1548 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  9. Annemeis

    Annemeis Fanatiek lid

    11 sep 2011
    2.156
    768
    113
    Trouwens nog een opmerking over de stage: bij een HBO opleiding is de stage soms pas in het 3e of 4e jaar, dan zit je jongste misschien wel op school? Mijn masterstage begint ook pas als de jongste naar school gaat. De stage uren plan ik binnen schooltijden.Scheelt weer oppas en de kinderen worden er ook niet mee belast.
    Als je een WO opleiding wilt doen kan de open universiteit misschien een optie zijn. Dat betekent wel veel zelfstudie en veel toetsen zelf plannen en regelen, dus heel veel zelfdiscipline.

    Soms volg ik de colleges niet maar krijg ik collegeopnames (geluidsopnames) van een medestudent die wel naar college is geweest. Het andere college volg ik dan weer en neem ik op voor mijn studiegenootje. Deze opnames beluister ik vaak als ik alleen in de auto een lang stuk moet rijden. Dit kan niet bij alle vakken maar sommige vakken lenen zich daar wel voor. Momenteel volg ik van 1 vak college maar ga ik voor 3 vakken het tentamen maken. Als je iemand bent die makkelijk en snel leert lukt dat soms. Ook zijn er af en toe vakken die via online videocolleges of webminars te volgen zijn.

    Succes! Waar een wil is, is een weg!
     
    Pepijnn en 1548 vinden dit leuk.
  10. 1548

    1548 Niet meer actief

    Bedankt voor jullie uitgebreide reacties!
     
  11. fl01

    fl01 Actief lid

    28 jun 2011
    277
    24
    18
    NULL
    NULL
    Zit een beetje in dezelfde situatie, andere vakgebieden, maar ook niet meer leuk. Ik ben gaan rondkijken voor deeltijd/volwassen onderwijs. Volg nu een opleiding DTP/grafisch vormgeving, 1 avond in de week naar school. Vanuit den Bosch naar Amsterdam. Dus best pittig. Maar ik wilde wel perse iets 'klassikaals' omdat dat meer een stok achter de deur is, mij meer motiveert en je ook onderling kan sparren. Opdrachten om thuis te doen moeten voornamelijk in de avonduren als de kinderen op bed liggen. Dus ook dat is best pittig. Maar ik kan het me ook niet veroorloven om zomaar te stoppen met mn baan en alleen te gaan studeren, ook nog niet wetende of dit het perse is en of je ergens aangenomen gaat worden. Dus probeer het voor nu te combineren om zo vast kennis en vaardigheden op te doen. Maar ik vind het best erg moeilijk om echt een keuze te maken en een drempel over te gaan. Want merk dat ik steeds meer tegen mn huidige werk opzie, het met teveel negatieve energie kost. Ik heb het nu wel aangegeven op mijn werk, ze gaan er in mee denken want aan een werknemer zonder motivatie of in de ziektewet hebben ze ook niks. Mogelijk komen we samen tot overeenstemming om het contract te stoppen, maar dan behoud je recht op uitkering... Vind het onbekende wel rete spannend....hypotheek moet toch betaald worden...
     
  12. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    13 mei 2010
    11.413
    2.718
    113
    Je mag mij een pb sturen als je wil. Volg opleiding naast mijn werk via nti. Ben bet van baan gewisseld naar ander werkveld icm stage.
     
  13. CoffeeJunkie

    CoffeeJunkie Fanatiek lid

    25 jan 2012
    1.563
    431
    83
    Noord-Holland
    Ik heb een thuisstudie gedaan toen ik nog alle vrijheid had, jong was en bij mijn ouders woonden.

    Een opleiding lijkt mij met de eventuele verplichte studie dagen geen probleem, maar een (betaalde) stageplek vinden en vooral het aantal uur daarvan zal behoorlijk zijn. Ik moest zelf bv duizend-nog-wat uren stage lopen en dat is eigenlijk niet te doen met werk, leren en een gezin. Ik kreeg zelf bv alleen reisvergoeding, meer niet.

    Ik werd met de thuisstudie wel serieus genomen door collega's en werkgever en kreeg dan ook na mijn stage een vast contract. Denk dat het ook per cursist verschilt, de een is serieus, de ander niet.
     
    puzzelstukje vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina