Ik wil je niet bang maken, maar in Zweden is het wel erg lastig om aandacht te krijgen voor een särbegåvat kind. De hele maatschappij is erg egalitair, en het onderwijs is al niet anders. Ik begreep dat intussen het postcodesysteem is losgelaten, zodat je wel (enigszins?) vrije schoolkeuze hebt, maar cognitieve uitdaging op school zal niet vanzelfsprekend zijn. Gelukkig doen ze natuurlijk op school wel veel andere dingen, waaronder veel buiten zijn, dus dat is wel weer heel gunstig. Ik zou me er wel op voorbereiden dat je buiten school misschien veel uitdaging zult moeten zoeken. Ik ben heel benieuwd hoe het bij jullie gaat verlopen.
Afhankelijk van je kind, kan 'veel andere dingen doen' gunstiger zijn dan veel cognitieve uitdaging bieden. Ik merk tenminste dat mijn oudste dochter veel beter op haar plek zit nu ze op een school zit waar veel aandacht is voor andere dingen en waar ze inderdaad veel naar buiten gaan, een schooltuin hebben, er veel aandacht is voor creatieve dingen (knutselen, tekenen, drama), ze moeten veel zelf organiseren (hun werk, maar ook grotere dingen zoals een projectafsluiting en delen van het kamp) enz. Op haar vorige school lag de nadruk veel meer op cognitieve uitdaging op 'schools gebied', maar zij haalt veel meer uit uitdaging op andere gebieden. En misschien begrijp ik de term 'egalitair' verkeerd, maar volgens mij is de school waar ze nu op zit dit erg en dat is juist wat zij, en ik ook, heerlijk vinden (hoewel het misschien meer om gelijkwaardigheid gaat dan om gelijkheid). Natuurlijk geldt ook dit niet voor alle kinderen, maar het kan dus ook goed uitpakken. Ik dacht echter dat het Zweedse onderwijssysteem juist veel rekening hield met onderlinge verschillen...denk bv. aan Kunskapsskolan? Geen idee of informatie zoals hier bijvoorbeeld beschreven staat klopt: https://blog.han.nl/leraarworden/2017/05/22/onderwijs-in-zweden-wat-is-er-zo-anders/ en bv. dit https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/is-zweden-het-beloofde-land-voor-het-eerst-overweeg-ik-om-terug-te-gaan-vanwege-het-onderwijs~b2daf6fc/ Maar dat is vergelijkbaar met wat ik tot nog toe altijd ben tegengekomen mbt het Zweedse onderwijssysteem. (En het klinkt mij geweldig in de oren. ) Mochten er mensen zelf ervaringen hebben, dan ben ik daar heel benieuwd naar.
Ik had ook al eea in die trant gehoord; maar dat ging over iemand van ongeveer mijn leeftijd. Tja, toen ik 8 was, liep ik ook vast en was er ook he-le-maal niks. Ik ben benieuwd hoe het tegenwoordig is. Op de opvang, “preschool”, zijn ze er wel druk mee. Ze bieden in ieder geval alles dat ze maar kunnen aan uitdaging en vinden het ook prima dat onze dochter nu al met de driejarigen meedoet (ze zijn dus normaal gemengd; maar hebben dan een aantal keer per week op leeftijd gesorteerde groepjes met aangesloten “lessen” - en ook dan mag ze met de oudere kindjes mee). Heb jij persoonlijke ervaringen met het systeem hier? Of ken je iemand?
Absoluut is dat een heel positief punt, daarin kan Nederland echt een voorbeeld nemen aan Zweden. De Kunskapskolan wordt overal geroemd, maar dat is een particulier initiatief en wijkt (dus) heel erg af van het reguliere, door de overheid bekostigde onderwijs. Er zijn ook relatief weinig van die scholen in Zweden. Ik lees nu in jouw eerste link dat het kunskapskolanmodel door heel Zweden ingevoerd zou zijn. Die informatie is naar mijn weten onjuist, door de overheid bekostigde scholen zijn doorgaans echt heel anders. Met 'egalitair' bedoel ik in dit verband inderdaad 'gelijk'. En dat is funest, juist op de individuele verschillen moet goed ingespeeld worden. Heb je de vijfdelige podcast van Jennifer Pettersson geluisterd, 'Opgejaagd'? Zij verlangde heel erg terug naar Zweden, maar na onderzoek hebben zij en haar man ook ingezien dat het beloofde land toch niet de hemel op aarde zou zijn. Het stuk in de Volkskrant was haar beginpunt, ze eindigde ergens anders dan waar ze had verwacht. Begrijp me niet verkeerd, ik heb erg veel moeite met het Nederlandse systeem van kwantificeren, maar de oplossing zie ikzelf niet in het Zweedse systeem overnemen, wel in het overnemen van het natuuronderwijs en de creatieve vakken. Maar dat zijn losse elementen, het systeem vind ik niet beter.
@gitta: Ik ken de podcast niet, maar ik ga er eens naar op zoek! Kunskapskolan is natuurlijk 'maar' een voorbeeld, maar de informatie die ik tot nog toe gelezen en gehoord heb, is dat het hele onderwijssysteem op een vergelijkbare manier is ingericht (dit al voordat Kunskapskolan bekend werd ed). Ik ben erg benieuwd naar hoe het dan 'echt zit' in Zweden, dus ik ga zeker op zoek naar de podcasts en ben ook benieuwd naar eventuele ervaringen van mensen hier op het forum (dit niet omdat ik interesse heb om naar Zweden te verhuizen oid, maar uit interesse in het onderwerp ).
MIJN indruk(dus vraag me geen bewijs etc ik kan zweeds niet lezen dus via via): qua Hb onderwijs en qua onderzoek en qua investering in hb onderwijs is nederland verder dan de landen zoals zweden finland etc, excelleren is niet echt mogelijk in deze landen. wel mogelijk misschien, maar niet gewaardeerd, niet r naar verlangd qua cultuur. iedereen is gelijk en het succes boek je ook samen etc. Exce is dus wel mogelijk in usa en sommige asiatische landen. het ligt r aan dat men in deze relaxte landen naar het goed gevoel van de leerling kijkt en in us meer naar de reele opbrengsten. dus naar individueel succes. nederland besefte, 10 jaar of zo geleden, toen er geen super beta studenten meer waren voor de universiteiten en je uit pakistan Korea etc studenten moest halen om op te leiden, dat er iets aan de hand was met systeem. onderwijzers in zweden zijn beter opgeleid maar in nederland zijn de middelbare school docenten zijn erg goed, sinds men vakmensen toe liet om te doceren in de jaren 90 dacht ik.
nog even heel iets anders; wat denken jullie van een whatsup groepje of zoiets voor de kids hier? Ik weet niet wat mijn zoon hiervan vindt, maar misschien kunnen ze wel lol met elkaar kunnen hebben. wie heeft eigen gsm nummer en telefoon? wat denken jullie hiervan?
Linkje over hoogbegaafdheid in Zweden: http://www.katjakeuchenius.nl/onderwijs/stilletjes-hoogbegaafd-in-zweden?fbclid=IwAR3E2dCet3f0pRJrtHuKMYeXWIUuEkbkPlTrsWiq7CJWEs-Dr2zZYpvV198
leuk, mijn zoon heeft al n tijdje eigen gsm n nummer maar geeft dat niet aan andere kinderen op de school omdat hij niet gepest wil worden op internet zegt hij. dus hij heeft t op school aan niemand verteld dat hij n prachtige telefoon en abonnement heeft. hij houdt t geheim.
Wat ziet dat er leuk uit zeg! Geen ervaring maar ik hou me aanbevolen als iemand dit ergens in NL heeft weten te vinden! edit: ik zie dat het wel geshipped kan worden naar NL https://store.turingtumble.com/ Maar dan heb je te maken met verzend + importkosten... en dat maakt het dan toch minder aantrekkelijk qua prijs.
Goede vrienden van ons zijn naar het Zweedse platteland ge-emigreerd met hun kinderen. Een van hun kinderen is hb, en hun verhaal is wel ongeveer zo als hier beschreven ja. Alle kinderen zijn geweldig en bijzonder en capabel, niemand mag er bovenuit springen. Ze krijgen wel langlaufen en ijshockey op school, veel andere uitdagingen. Maar aan etiketjes en diagnoses doen ze niet, voor niemand. Ook simpelweg omdat het zo dunbevolkt is dat er geen speciale begeleiding of speciaal onderwijs is in de buurt. Desondanks mag hun kind wel de lessen meedoen voor hogere groepen als hij wil, maar ja dan moet hij straks al heel jong heel ver met de bus naar de middelbare school, dat wil je ook niet.
Sorry dames dat ik zo ineens kom binnenvallen... Ik ben op zoek naar vergelijkbare verhalen, ik geloof dat ik hier in de goede groep zit. Al heeft mijn dochter nog niet de leeftijd om naar school te gaan Ik wil graag weten wat jullie eerste signalen waren om bij jullie kinderen te denken aan een eventuele ontwikkelingsvoorsprong. Op welke leeftijd zagen jullie bepaalde signalen? En welke signalen waren dit bijv.? Werd dit opgemerkt op bijv. De opvang of de peuterspeelzaal? Of juist helemaal niet?
@belize , hij wil wel, ik stuur je straks een PB. Misschien zijn er nog meer kinderen hier met interesse voor een gezellig appgroepje?