Ik vraag me af in hoeverre een werkgever verlofaanvragen mag blijven weigeren. Ik werk in een klein team, allemaal parttimers. En bijna allemaal afhankelijk van schoolvakanties. Ik werk 3.5 dag en mijn vriend 4.5 (om de week is hij vrijdag vrij). Vakanties zijn altijd drama. Bij mijn vriend is niemand afhankelijk van schoolvakanties, dus meestal kan hij wel vrij krijgen. Maar bij mij wordt een verlofaanvraag in een vakantie in 2/3e van de gevallen afgewezen omdat er al anderen vrij willen. Gevolg is dat ik nog 204 uur tegoed heb maar die niet kan opnemen en mijn vriend werkt regelmatig over om weer wat vakantieuren op te bouwen. Ik kan wel vrij nemen, maar eigenlijk alleen op donderdag buiten de vakanties. Ofwel: wanneer het de werkgever uitkomt. Maar ik hoef het niet voor mezelf, maar voor onze zoon, die nu hele vakanties in de bso doorbrengt omdat mijn vriend geen uren meer heeft ivm studiedagen/ziekte van zoon/vakanties die hij allemaal opvangt. En dan zijn we als gezin maar 2 weken per jaar samen vrij, de rest verdelen we. Zomervakantie is 1e week vrij en dan 5wk bso. Herfst/kerstvak: bso. Onze zoon start na de zomervak in groep 2 en ik vind dit eigenlijk veel te zwaar voor hem, zo weinig vakantie. Omdat mijn vriend ploegendiensten heeft gaat het niet om heel veel uren per week, ene week 4x vso en andere week 2x nso, maar in de vakantie kan ik hem niet standaard ophalen als mijn vriend om 14.30 thuiskomt ivm aangepast programma op de bso. Opa's en oma kunnen wegens omstandigheden niet oppassen, tantes zijn nog jong en werken fulltime. Ik heb al vaak gekeken of ik mijn halve dag kan opzeggen zodat ik altijd wo/do vrij ben maar dat gaat financieel niet. Ik verdien ook meer dan de bso kost dus dat gaat helaas niet op. Ik begin er echt van te balen, ik kan alleen vrij zijn in schoolweken, leuk, zoon op school en ik op de bank. Dat schiet niet op. Mijn vriend baalt ook dat ze bij mij zo moeilijk doen. In de 6jr dat ik hier werk heb ik nooit meer dan 1 week in de zomer vrij gehad. Baas wil mijn uren uit betalen, maar dat wil ik niet. Dan moeten we opvangtoeslag terugbetalen ivm meer inkomen. Uitzendkracht of extra personeel wil de baas niet. Zijn er regels mbt het structureel weigeren van vakantie en het "gedwongen" op moeten nemen op dagen die de baas uitkomen? Ik ben al wel zo ver dat ik heb aangegeven dat ik geen extra uren meer kom doen op mijn vrije woensdag, omdat ik teveel uur nog heb staan die ik niet kan opnemen (word regelmatig gevraagd extra in te springen omdat collega vrij wil, helaas kan zij vrijwel nooit voor mij inspringen). Ik vind het niet collegiaal om te weigeren, maar ik wil ook niet een hoop uren opbouwen en nooit zelf vrij kunnen krijgen (tenzij buiten vakantie)
Ja lastig, hier is dat ook altijd een probleem. Maar hier is het om en om.. zeker bij een klein team moet je de last verdelen. Dus ik werk met kerst, en met o&n vrij, of het ene jaar werk je de hele kerstvakantie, het andere jaar doet een ander dat. Zomer idem. Je verhaal klinkt als dat jij altijd als laatste aan de beurt bent? Wij moeten voor november onze wensen voor het hele jaar erna doorgeven, dan gaat de planning 2 maand aan de slag en ze proberen, rekening houdend met voorgaande jaren het zo eerlijk mogelijk te doen. Maar goed, vakantie nemen moet in overleg met de wg en jij kan niet bepalen alleen wanneer je wilt. Maar in een goede samenwerking zou je wg dat ook niet doen. Je moet ook wel keuze hebben in je vakantiedagen. Wij hebben enkele maanden dat sowieso niemand vakantie mag opnemen.
Wat gebeurd er als je nu al vrij vraagt voor zomer 2020? Als je werkgever schriftelijk niet kan onderbouwen waarom je geen vakantie kan krijgen dan of je binnen een x aantal weken geen besluit hebt, ben je dan gewoon vrij. Beetje jammer dat het zo moet..
Ik sluit mij aan bij GroeneBomen, wat zegt de CAO? Heb je dit al eens aangekaart bij jullie HR afdeling? Tevens vind ik het ook niet echt collegiaal van jou andere collega's. Bij ons op het werk overleggen wij onderling met elkaar en geven we elkaar aan het begin van het jaar een planning met de dagen/weken waarop jij graag vakantie zou willen. Wij proberen er onderling uit te komen en geven dit ook aan bij de leidinggevende.
Inderdaad even de cao checken? Bij zowel mijn man als bij mij (verschillende cao's) staat er iets in de trant van dat je het uiterlijk zoveel weken van te voren schriftelijk moet aanvragen en dat de werkgever alleen bij gewichtige omstandigheden mag weigeren. Dus als jij in januari een paar weken van de schoolvakanties aanvraagt, mag je werkgever niet weigeren met de reden dat er dan te weinig personeel is, hij heeft tenslotte nog voldoende tijd om bijvoorbeeld extra personeel in te huren of de agenda minder zwaar in te plannen. Wat ook een optie is, is om bijvoorbeeld de schoolvakanties onderling te verdelen? Dus de helft van de collega's de krokusvakantie, de andere helft de herfstvakantie, de ene helft de eerste 3 weken van de zomervakantie en de andere helft de laatste 3 weken. Het jaar daarop kan je dit weer omdraaien. Ik zou dus inderdaad echt niet akkoord gaan met het voorstel van je baas, en van zijn probleem zeker niet jouw probleem maken!
En kun je dit niet bespreken? De zomervakantie is 6 weken. Hoeveel krachten willen er vrij en hoeveel kunnen er tegelijkertijd vrij zijn? Als die weken eerlijk verdeeld worden en ook de andere schoolvakanties, dan zou het toch op te lossen moeten zijn? Een vakantieaanvraag moet overigens binnen 2 weken na aanvraag afgekeurd worden, anders heb je recht op de dagen die je wilt.
Dit inderdaad. Belachelijk als jij nooit vrij kan krijgen in de vakantieperiode en andere collega's wel.
Overleggen jullie als collega's niet van tevoren? Ik heb 1 collega met wie ik rekening moet houden (de anderen hebben geen kinderen) en hij pakt de eerste 3 weken, ik de laatste 3. Als je met z'n drieën bent zou je alle drie 2 weken op kunnen nemen. En met meer mensen kan je een week opnemen of per jaar/vakantie wisselen.
Bij ons was om en om. Dan jij de eerste 3wk en andere jaar de andere. Kon wel ondeling ruilen. Dit gewust om problemen te voorkomen en komt het niet uit ruil je. Wel of geen kinderen, man wel of niet bouwvak maakte geen verschil. Wel zo eerlijk
Check je CAO, volgens mij heb je recht op 3 weken achter elkaar. Hier gaan de vakanties bij de collega's om en om: neem jij voorjaar? Dan neemt de ander de mei vakantie, de volgende de herfst en de ander 1 van de 2 weken met kerst.. etc etc.
Idd wat al genoemd is: check de cao. Hier hebben wij recht op 3 aaneengesloten weken. En als we er niet uit komen hebben de collega's met kinderen op school meer recht in deze periode dan kinderen zonder school (dit staat nier in de cao maar hebben wij zelf afgesproken). Deze vinden dit zelf ook niet meer dan normaal. Nu is het vaak zo dat ik een (vaste) oproepkracht in zet zodat iedereen toch in die periode vrij kan krijgen. Belachelijk dat je geen vakantie zou kunnen opnemen als je kinderen vrij zijn.
Zijn het altijd dezelfde mensen die wel vrij krijgen? Ik zou het bespreken en anders zou dat voor mij reden zijn om ander werk te zoeken.
Als de rest hier aangeeft CAO checken dan zou ik dat doen. Verder heb ik weinig verstand van de regels, maar ik zou anders idd ander werk zoeken. 5 weken BSO vind ik echt heel veel voor een kleuter (voor een ouder kind ook trouwens). Met minder dan 2 weken aaneengesloten in de zomervakantie zou ik uberhaupt niet akkoord gaan.
Dit klinkt echt belachelijk, als ik het goed begrijp zijn jullie op deze manier als gezin niet een aantal weken aansluitend vrij? Dit zou ook voor mij reden zijn om een andere werkgever te zoeken. Je zou prima 2 of 3 weken vrij moeten kunnen zijn, in afwisseling met collega’s en anders hebben ze het managementtechnisch niet goed voor elkaar.
Heel vreemd dit. Natuurlijk moet het in overleg, maar nu heb jij dus nooit vrij in vakanties, zoals zomervakantie? Dat kan natuurlijk niet. Al helemaal omdat anderen blijkbaar wel akkoord krijgen. Hier is het nooit echt een probleem en zomervakantie wordt onderling wel wat afgestemd, maar iedereen kan gaan in de zomer.
Ik snap het niet. Wij waren met 7 collega’s, allemaal parttimers en 5 van de 7 met schoolgaande kinderen. En we konden allemaal 2-3 weken weg in de zomer. En met kerst OF oud en nieuw een week. Dat moet toch te regelen zijn?
Volgens mij mag een werkgever een vakantie alleen weigeren als het bedrijf daardoor in financieel gevaar zal komen. En dat moet een werkgever echt goed onderbouwen. Werknemers worden in Nederland bij deze dingen goed beschermd. Wel heel jammer dat het zo moet... Bij mijn vorige werk hadden we ook niet netjes overleg over vakanties en hadden 1 collega die heel fanatiek in het najaar al alle vakanties had gepland voor het nieuwe jaar. Het is echt ronduit belachelijk dat zowel je collega's als werkgever je zo behandelen.
Maar hoe gaat dat dan bij jullie TO? Hoe komt het dat anderen wel vrij krijgen en jij niet op de momenten dat jij het wil. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vakantiedagen-en-vakantiegeld/vraag-en-antwoord/hoe-kan-ik-mijn-vakantiedagen-opnemen Staat er iets in de CAO hoe verlofaanvragen geregeld dienen te worden of zijn er interne bedrijfsregels die hier iets over zeggen? Bij mijn vorige werk moesten we voor 1 december verlof aanvragen voor het jaar erna. Deed je dat niet dan kon je alleen nog verlof opnemen wanneer er genoeg bezetting was. Bij weken waarin er veel mensen tegelijk weg wilden moest er overlegd worden. En degene die dan schoof had het jaar erna natuurlijk eerste keuze. Ik zou hier echt echt echt niet mee akkoord gaan. En wat zijn dat voor collega;s. Wat zeggen zij als jij zegt dat je maar zo weinig als gezin vrij kunt zijn?