Hoe meer je zoekt, hoe moeilijker het wordt. Net las ik dit: "Geen zeiltje of plastic onder het hoeslaken bij het hoofdeinde" (voor een ledikantje). Het matrasje van het camping bedje is helemaal van kunststof en dat zou dan logischerwijs ook niet mogen? Het is voor een baby van drie maanden oud.
Hier gewoon een extra matrasje. Zo'n opklapbare die bij het campingbedje hoorde. Ligt er mooi strak in. No way dat mijn kids op zo'n dun plankje gaan slapen. Een aerosleep vinden ze al te hard.
Ik vind het wel grappig dat zovelen zeggen dat de eigenlijke matras van een reisbedje (ja, die plaat) niet comfortabel is voor een baby of peuter. Hebben jullie al eens gekeken in wat voor gekke houdingen baby's in slaap vallen?
Volgens mij is er ooit een ongeluk mee gebeurd (op een kdv of bij een gastouder geloof ik) dat een kindje tussen matras en zijkant kwam met het hoofd en sindsdien is het 'onveilig'. Heb dat zelf nooit ervaren, want ons onhoudbaar matrasje paste gewoon stevig er tussen.
De plank-met-super-dun-laagje-schuim is inderdaad het matras en officieel is het advies er geen ander matrasje in te leggen, ook al wordt het specifiek ‘matras voor een campingbedje’ genoemd. Maar hier legde ik er toch een matras in, want ik vond die plank-met-plastic niks. Hoe klein ze ook zijn (hoewel ze er hier met bv 2jr ook nog in lagen). Ik had sowieso buikslapers, en dat wordt ook met klem afgeraden.... Als ze in het campingbedje sliepen, dan sliep ik op dezelfde kamer. Ons bedje had van dat gaas aan alle zijden, en het matrasje lag er echt strák in... ik durfde dat risico te nemen.
Wat ik ga doen is het volgende: Allereerst een goed passende hoes maken voor het originele matrasje. Eventueel van een dekbekhoes van 100% katoen. Een beetje bijknippen en twee naadjes, dat moet te doen zijn. Dan nog een hoeslakentje erover. Een aerosleep lijkt me te ruim zitten. Het extra matrasje dat ik van een "Zweedse" winkel heb gekocht, past er zeer strak in, dus denk ik dat we het in ieder geval overdag wel kunnen gebruiken. Ik zal toch de baby als een havik in de gaten houden. Voor 's nachts hebben we een echt ledikantje boven staan met een matras dat theoretisch aan alle veiligheidseisen voldoet. Als mijn dochter het camping bedje mee neemt als ze gaan toeren, denk is dat ze zelf moet beslissen wat het veiligst is. Nu ga ik alles buiten lekker laten luchten en dat een aantal dagen herhalen, zodat de nieuwe geur eraf is.
Onze kinderen sliepen gewoon op die plank. Ligt blijkbaar prima want ze sliepen er altijd prima in . Wij kwamen toen pas later achter de optie voor die opvouw-matrasjes. Nooit meer aan begonnen omdat de kinderen prima sliepen.
Er is dus een keer een oudere baby gestikt, die had het extra matrasje opzij gevouwen en is toen met het hoofdje tussen matras en zijkant van het campingbed gekomen en zo gestikt. Hoe strakker een extra matras ligt, hoe erger ze vast kunnen komen te liggen als ze het matras wel een stukje omhoog krijgen. Hier dus altijd op het campingbed matrasje (de plank) geslapen toen ik hierover had gelezen. Mijn (dunne) jongste van nu 9 sliep een jaar terug regelmatig op de grond, dan moet een baby/peuter met extra vetjes en veel minder gewicht toch geen problemen hebben met een dun matras zou je denken.
Dat zijn echt uitzonderlijke situaties hoor. Mijn zoon tilde ook weleens zijn ledikant matras op aan de zijkant en kon daar ook zijn hoofd tussen steken. Hij kreeg het zelfs voor elkaar om helemaal onder zijn ledikant matras te kruipen.
Het ledikantje staat in de logeerkamer op de bovenverdieping waar je alleen via een smalle trap kunt komen. Om dat wekenlang elke dag overdag van boven naar beneden te brengen is echt geen doen. Het camping bedje is voor overdag in de huiskamer beneden, als iedereen beneden is, en voor als mijn dochter een paar dagen gaat toeren en 's nachts in een hotel blijft slapen. Eerlijk gezegd maak ik me niet zo ongerust over de hardheid van het matrasje, maar meer over het feit dat het plastic is en dat blijkbaar ook niet onder het hoofdje van de baby mag. Op veiligheid.nl: Koop nooit een matras met een plastic hoes. Een nadeel van plastic is dat het warm is. Een plastic matras laat geen frisse, schone lucht door. Je kind kan daardoor stikken.
Maar doordat het ledikant niet flexibel is kunnen ze dan makkelijker terug en zitten ze niet helemaal klem. Maar goed, het zal een uitzondering zijn geweest, liever niet dat mijn kind dat dan ook wordt terwijl het met het campinbedmatrasje ook prima gaat.
Hier kon het matras echt niet makkelijk dubbel gevouwen worden, laat staan opgetild. En ik had stevige kindjes, maar het waren wel heel lastige slapers. Op een plank met een beetje foam en een krakerig zeil-achtig spul erom sliepen ze echt niet.
Ik heb ook even naar veiligheid.nl geschreven en kreeg heel snel antwoord: "Het matras in een campingbed is inderdaad in veel gevallen bekleed met een kunststof laagje. Het matras is echter zo dun/hard, dat het (haast) niet indrukbaar is. De kans dat een baby met het gezichtje naar beneden op het matrasje terechtkomt, waarbij het mondje en de neus afgesloten worden (verstikkingsgevaar), is daardoor nihil. Gebruik wel altijd een hoeslaken om het matrasje. De reden dat we aanraden om altijd het dunne, originele matras te gebruiken in een campingbed heeft te maken met het feit dat de wanden van een campingbed flexibel zijn. Als je een dik matras in een campingbed legt, bestaat de kans dat een baby met het hoofdje tussen de flexibele wand en het matras terecht komt en dat is gevaarlijk."
Als vervolg op mijn vraag over het opmaken van een campingbedje: https://www.zwangerschapspagina.nl/search/15748108/?q=campingbedje&o=date&c[user][0]=115235 Opmaken van het "plankmatras" met een hoeslaken heb ik snel opgegeven. Het elastiek in het hoeslaken trok de "hoofd" en "voetenkant" naar binnen zodat er daar alleen de bodem van het bedje overbleef. De twee kanten waren zo gehobbeld dat het me gevaarlijker leek dan een extra matrasje, vandaar dat ik het pelleplut matrasje erin gelegd heb. Toch was het alleen voor slaapjes overdag onder toezicht, want het hummeltje was zo bewegelijk dat ze scheef in het bedje kwam te liggen steeds met haar voetjes tegen het gaas schopte, een keer tot bloedens toe, zodat ik haar daarna steeds tussendoor recht legde. Conclusie (voor onze situatie): alleen onder toezicht
Nu hebben wij een vrij bijzondere dochter maar die vond t al snel een sport om t campingbed matrasje omhoog te trekken en als veredelde klim- en klauter parcours in te zetten. Ze kon net aan kruipen dus zal een maand of 8 zijn geweest. Wel altijd super sterk geweest in rug en nek en een bijzonder willetje er in. Hoorde dr ook op een gegeven moment giechelen op een manier dat je weet dat ze wat uitspoken toen kwam ik dr verstopt onder t campingmatras tegen. Net aan een jaar oud denk ik. Tis een koelstra campingbedje met bijbehorende plank en daar op t matras, beiden omspannen met een hoeslaken en bodemplank met klittenband door die sleufjes in de bodem vast gemaakt. En nog los weten te krijgen en er onder komen / boel verbouwen. Matras er in van dr ledikant (dik pocketvering) en via de camera gekeken wat ze deed, eenmaal er onder geweest met campingbed matrasje is t trucje geleerd en blijven hangen dus probeerde ze t toen weer (paar maanden later intussen) dus sindsdien was t plank. (Totdat ze overal uit kon klimmen) Dus jazeker het kan raar gaan en zo oud hoeven ze nog niet eens te wezen. Met 3 mnd verwacht ik nog geen hindernisparcours maar als oma zou ik mn dochter vragen hoe ze t wil hebben, kan je t nooit fout doen. Overigens kan ze nu dr eigen bed gewoon uit en de afgelopen nachten troffen we dr naast dr bed. Heeft dr kussentje neergelegd, deken meegesleept en is op de vloer gaan liggen. Ligt heerlijk op de laminaat vloer te slapen...is niet er uit gevallen maar ligt op een plek waar ze eerst om voor moet lopen.