Agrarische bestemming

Discussie in 'De lounge' gestart door Zonnebloem92, 7 jun 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.213
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Wij zien voor de tweede keer een leuk huis, echter wederom woning met een agrarische bestelling.
    Nu hebben wij zelf geen agrarisch bedrijf (en dit ook niet in zoverre van plan) wel zouden wij dieren houden en wat kassen willen hebben om e.e.a. te verbouwen... Maar ik ga er vanuit dat het een dusdanig bedrijf moet zijn waar echt (hoofd) inkomsten uit moet worden gehaald?

    Hebben jullie ervaringen?
     
  2. Mjmw

    Mjmw Actief lid

    5 dec 2013
    221
    54
    28
    Thuis genieten van de meiden
    Winschoten
    Wij hebben kort geleden een huis met schuur gekocht met agrarische bestemming. In principe kan het geen noodzaak dat je daar dan je hoofdinkomen uithaalt dat doen wij nl ook niet. Wat wel een flinke horde is. Is het vinden van een hypotheekverstrekker die het wil financieren. Uiteindelijk zijn wij terecht gekomen bij de van vroeger boerenleenbank. Dat was de enige die dit heeft kunnen doen, dat komt mede omdat je geen gevalideerd taxatierapport kunt krijgen op een pand met een agrarische bestemming en zo'n 4qrapport vraagt elke hypotheekverstrekker behalve de bovengenoemde aangezien die hun eigen regels hebben ten opzichte van een woning met agrarische bestemming

    Wat wellicht nog een optie is, is dat je de betreffende gemeente belt en of ze zodra ze weer een nieuwe herindeling gaan doen van het bestemmingsplan of er dan de intentie zou kunnen zijn om de bestemming van jullie pand naar wonen te veranderen. Dan zou je met die intentieverklaring toch kans hebben op een gevalideerd rapport en dus meer keus qua financierders.

    Ik hoop dat je hier wat mee kunt. Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust scheelt je in elk geval zo'n 3 maanden wachten op uitsluitsel via een 'onafhankelijke' adviseur uiteindelijk is t goed geweest dat we zelf de touwtjes in handen hebben genomen!

    En als t jullie droomplekje is vecht ervoor het is t waard,ik spreek dus uit ervaring !
     
    DQueen en Zonnebloem92 vinden dit leuk.
  3. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Voor hypotheken voor dit soort panden kun je vaak advies krijgen van Flynth of de Rabobank. Die zijn sterk in de agrarische sector en kennen regels van voor tot achteren.
     
    Zonnebloem92 vindt dit leuk.
  4. Dalysa

    Dalysa Fanatiek lid

    29 nov 2014
    1.365
    571
    113
    Je kunt ook contact opnemen met de gemeente of er een wijziging mogelijk is van de bestemming of een principe verzoek indienen voor de wijziging.
     
    Zonnebloem92 vindt dit leuk.
  5. PenK

    PenK VIP lid

    20 jan 2006
    6.275
    521
    113
    Gaat de grondprijs dan niet aanzienlijk omhoog? Agrarische grond is hier (Randstad) een stuk goedkoper nml.
     
  6. Eenkadootje

    Eenkadootje Fanatiek lid

    5 mrt 2013
    4.611
    2.405
    113
    Ik ben er niet zo in thuis, maar kan je de landbouwgrond niet doorverhuren aan een andere boer in de buurt? Of wellicht eens stuk doorverkopen?
     
    DQueen vindt dit leuk.
  7. Mss86

    Mss86 Fanatiek lid

    24 nov 2015
    1.018
    157
    63
    Ga even met de gemeente praten.. Vaak wordt er zelfs gewoon gedoogd dat je er zonder agrarisch bedrijf woont. De vraag is of je dit ook wil? Je hoeft hier absoluut geen hoofdinkomsten uit te halen.. Je kunt zelfs een bedrijf hebben wat alleen verlies draait.. Dit moet je natuurlijk niet zo tegen de gemeente zeggen ;) Als jullie van plan zijn om af en toe een dier te verkopen of iets uit de kas te verkopen, dan zou ik hiervoor een bedrijfje binnen op papier en aanmelden bij de kvk. Dan zit je altijd goed. Ben je dit niet van plan dan kun je ook een verzoek indienen om van de agrarische bestemming een woonbestemming te laten maken. Let wel goed op dat je dan ook minder bijgebouwen mag hebben.
     
    DQueen vindt dit leuk.
  8. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Ter info voor de twee voorgaande posters: agrarische bestemming op een huis betekent officieel dat je een agrarisch bedrijf moet voeren waar je hoofd inkomen uit haalt. Dus het gaat niet om of de grond agrarisch is of niet. Meestal mag je er zelf niet als hobby boer wonen want je moet je hoofd inkomen er uit halen. Het ligt aan hoe strikt gemeente is in de naleving. Ook is financiering van zo'n object aan bijzondere regels gebonden.

    Dus ts: ga naar een specialist in de buurt die ook de gemeente regels voor kent. Of neem zelf een agrarisch makelaar in de arm.
     
  9. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Met gedogen zou ik enorm oppassen. Bestemming veranderen door slopen zou een veiliger optie zijn maar daar moet de gemeente wel aan mee willen werken.
     
  10. JongetjeM

    JongetjeM Bekend lid

    28 jan 2015
    959
    216
    43
    ---+
    Wij wonen ook in een huis met agrarische bestemming, maar hebben geen vee oid. Dus doen niets met het agrarische gedeelte. Ook nooit iets van gedacht trouwens. Alleen het vinden van een hypotheek was wel een drama. Toen der tijd kon het alleen bij de Rabobank voor een hoge rente :(. Succes ermee!
     
  11. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.213
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Bedankt dames, ik zal mij er even verder in verdiepen. Vooral qua bestemmingsplan en het eventueel wijzigen daarvan en het verkrijgen van een hypotheek.
     
  12. Janna

    Janna Fanatiek lid

    #12 Janna, 10 jun 2019
    Laatst bewerkt: 10 jun 2019
    Nee, daar mag je dan niet wonen.

    Er zijn echter wel mogelijkheden om er te kunnen wonen. De gemeente kan een omgevingsvergunning met afwijking van het bestemmingsplan afgeven (bijlage 2 art. 4 Bor). Dan mag je er wel wonen. Je moet de vergunning niet alleen voor het huis aanvragen, maar ook voor het bijbehorende erf, want anders mag je er wel wonen, maar mag je het erf officieel niet gebruiken als je tuin.

    De gemeente kan die vergunning echter wel persoonsgebonden maken. Dan mag alleen jij/jouw familie er wonen. Als jullie het huis weer zouden verkopen, zouden de volgende kopers er niet mogen wonen, tenzij ook zij zo'n vergunning krijgen. Er is geen enkele garantie dat je zo'n vergunning krijgt. Dat is afhankelijk van de zittende gemeenteraad. Het kan zijn dat jullie hem krijgen, maar de raad die er over 20 jaar zit hem niet meer af wil geven. Dan wordt je huis een stuk moeilijker verkoopbaar.

    Hoe zit het met de huidige bewoners? Zijn dat agrariërs die gaan stoppen? Of zijn het geen agrariërs, maar hebben zij een gedoogbeschikking? In dat geval wéét je al dat de politiek wil dat daar geen mensen wonen die er geen agrarisch bedrijf vestigen en dan kan je die omgevingsvergunning wel vergeten.

    Wat je ook doet: laat je nóóit door de verkopende partij overtuigen dat je er wel mag wonen! Ga het zelf na bij de gemeente!
     
  13. Janna

    Janna Fanatiek lid

    Ik lees hier dat je je gaat verdiepen in de mogelijkheden om de bestemming te laten wijzigen. Dat kan natuurlijk, maar een omgevingsvergunning is een snellere en goedkopere manier om te bereiken dat je er mag wonen. Het aanvragen van een omgevingsvergunning is een procedure die ongeveer 8 weken duurt. Voor de procedure voor het wijzigen van een bestemming ben je zo een jaar en 10.000 euro verder.

    (Mijn man is beleidsmedewerker in de Ruimtelijke Ordening bij een gemeente, dus ik zit hier een beetje te pronken met zíjn veren! ;))
     
    Ysabella en Zomerrr vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina