Dochter (4) mist uitdaging

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door kkatinka, 10 jul 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. kkatinka

    kkatinka Actief lid

    6 aug 2014
    340
    5
    18
    mijn dochter van 4,5 is laatste tijd erg verveeld, ze lijkt behoefte te hebben aan meer uitdagingen, prikkels en sociale contacten dan die ik haar mogelijk kan bieden (door omstandigheden, maar zal daar verder even niet over beginnen).

    Ze heeft twee vriendinnetjes maar door logistieke redenen zien we maar eens per week. Ik heb daarom een vaste dag structuur met tot een uur of 11lekker samen boekjes lezen, knutselen of een leerzaam spel oid. daarna vaak er even op uit, even naar de bieb of naar en grote speeltuin. Dan lunchen. Dan na de lunch gaat haar zusje naar bed en is het haar screentime. Eer dat we allemaal zijn uitgerust is het ook alweer 15 uur.

    Ik vind dan dat ik al genoeg met haar heb gedaan en wil dat ze daarna zelf gaat spelen. Voorheen deed ze dat lekker, maar nu zit ze heel de tijd om de bank niks te doen. Of ze zit me heel de tijd van alles te vragen.

    Wat zijn uitdagende dingen die ik met haar kan doen? Of zij alleen? Zowel in als rondom het huis. Of uitdagend speelgoed of activiteiten binnen of in de tuin. Omdat ik gewoon niet elke dag de mogelijkheid heb om haar naar vriendinnen te brengen of on er een hele dag op uit te gaan. En daarnaast heb ik ook nog een baby en gebroken nachten.
     
  2. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.496
    24.372
    113
    Gaat ze niet naar school?
     
    RoIn vindt dit leuk.
  3. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.510
    8.362
    113
    Dat vroeg ik me ook af.

    En misschien eens de samenspeeltijd omdraaien? Dus ‘s ochtends, als ze nog uitgerust is, zelf spelen en juist ‘s middags samen iets doen?
     
  4. Salentein

    Salentein Niet meer actief

    Eigenlijk mijn eerste vraag: gaat ze niet naar school? Ik herken dit van mijn zoontje toen hij bijna vier werd.
    Sinds hij naar school gaat, speelt hij ook ineens veel beter...
     
  5. kkatinka

    kkatinka Actief lid

    6 aug 2014
    340
    5
    18
    Het is vakantie
     
  6. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.286
    3.527
    113
    Maar je hebt het over de laatste tijd en het is pas net 3 dagen vakantie (volgens mij? Hier moet hij nog 1,5 week naar school)... Hier moet onze zoon ook altijd even wennen aan vakantie. Even z'n draai vinden. Op school wordt hij continue bezig gehouden door de duidelijke dagstructuur van de juf.
    Wat ik in de vakantie probeer te doen op dagen dat we de hele dag thuis zijn is aan het begin van de dag samen een soort dagindeling maken.
    En dan dus afgewisseld tussen iets samen doen of zelf spelen. Ik denk dat je de momenten dat je iets samen doet beter kan spreiden i.p.v. haar de hele ochtend vermaken.
    Daarbij begreep ik van de juf dat het voor kleuters heel normaal is om zich maar zo'n 15 minuten zelf te kunnen vermaken.
    Dus ik knip de hele dag in halfuurtjes, maar in sommige gevallen kan hij prima wat langer zelf spelen en andere momenten juist weer wat minder.
    Juist eind van de dag is het lastiger voor ze zichzelf te vermaken, dan worden ze moe. Er is overigens ook niks mis met op de bank hangen en vervelen. Van vervelen krijgen ze weer ideeën en daarbij... zij hebben ook vakantie. Als wij vakantie hebben zijn we ook niet de hele dag in de weer.
    Wat hier helpt is eind van de dag nog lekker naar buiten. Als de jongste hier geslapen heeft eten en drinken we gezellig wat met elkaar. Rond 15.30/16.00 lekker een uurtje naar buiten. Daarna mogen ze tv kijken en ga ik eten koken.
     
  7. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.496
    24.372
    113
    Dan zou ik haar eerst eens laten wennen aan de vakantie, die is in jouw regio toch net pas begonnen. Dat is altijd een omschakeling voor jonge kinderen. Ik zou ook stoppen met haar een hele ochtend te vermaken. Je kan ook een spel/activiteit opstarten en duidelijk maken dat ze daarna alleen verder moet. Op school zit de juf er ook niet steeds naast en je mag best thuis van haar verwachten dat ze zich ook alleen vermaakt.
    En een beetje bank hangen is toch ook geen ramp. Lekker laten gaan, dan bedenkt ze misschien vanzelf iets leukers. Anders kan het nog weleens een lange vakantie gaan worden ;)
     
  8. LoveShineALight

    LoveShineALight Fanatiek lid

    16 feb 2014
    1.217
    116
    63
    Ik zou niet zo specifiek 'samen-tijd' vastzetten. Laat haar zelf beginnen met spelen in de ochtend, of begin samen zodat ze een beginnetje heeft en daarop door kan.

    Als je erop uit gaat, kun je dit misschien ook naar de middag verplaatsen.
    Je ochtend klinkt nu best wel vol, in tegenstelling tot de middag.

    Ik probeer wat afwisselende dingen te doen: tent maken onder de tafel/in de tuin, samen eten maken, iets met water, iets bakken (samen eerst de boodschappen doen, of juist in huis zoeken wat we hebben), bezoekjes hier en daar, liedjes zingen of draaien op de CD-speler en daarop dansen, fietsen, picknicken (soms gewoon in de tuin of een grasveldje verderop), water en zand, we knutselen voor iemand een cadeautje, met lego iets 'uitgebreiders' maken zodat hij daar later zelf mee kan spelen.

    Hier krijgt hij soms iets nieuws (lego-pakketje, iets knutseligs, een oude doos dat kan dienen als huisje, een puzzel) waar hij dan even mee zoet is.
     
  9. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.828
    14.157
    113
    Hier een veel jongere maar inderdaad in de ochtend prima zelf spelen en vanaf 15:00 is t bal. Dan juist naar de speeltuin of even boodschappen doen, dan is t weer ff oke. Beetje tv kijken, papa die thuis komt en intussen t eten klaarmaken.

    Activiteiten wissel ik zo veel mogelijk af, heb boven een zooi knutselspul liggen en twee boeken van de kringloop met knutsel ideeën. Op rustige avonden bereid ik een zooi werkjes voor (knipwerk voor narcissen of een lammetje ofzo) voor een wat langere periode en met wat daarbij hoort gooi ik in een envelop, wat verder nodig is (potloden, lijm etc) schrijf ik er dan nog op. Is t dan ineens weer een prut dag (niet fit, regen) trek ik t naar voren en gaan we schaapjes plakken, narcissen stempelen, papier/stof weven om een wcrolletje etc. Tig tekenblokken, wasco's , verf en potloden in huis en een zooi stickers trekt t wel op een normale dag.

    We hebben dansen, hindernisparcours, schilderen, tekenen, leren knippen, samen was sorteren (schone was), stoffen en zuigen samen (zij "stoft") en ik probeer alleen te stofzuigen voordat ie gekaapt wordt, samen was ophangen (dan zet ik t wasrek neer en krijgt zij een zooi knijpers en de sokken en spuugdoeken), ze leert nu dr eigen boterham smeren met een mes. Simpele dingen maar zij vindt t nu nog heel wat.

    Binnenkort ga ik met lakens en knijpers eens een fort bouwen rondom de tafel, kijken of ze t al wat vindt. Zooi kussens er onder en dan picknick in t fort.

    Buiten staat een zandbak, watertafel en een wipwap, meer heeft ze niet nodig. Bak water en wat bekers en ze maakt er hele verhalen mee. Later volgt nog een hoepel, fiets is ze mee bezig.

    Puzzels (ook een wat moeilijkere?) Als ze de cijfers al kent kan je de basis rekenen misschien geven. Met 1+1=2 kan weinig mis gaan. Alfabet en leren lezen zou heeel misschien kunnen, sommigen schrijven met die leeftijd al fonetisch. Net wat er in hun koppie omgaat en ze hun zinnen op zetten.

    Ook loco of dat elektro (wat hoort bij elkaar met twee draadjes verbinden, is t goed dan brandt t lampje) zijn dingen die wat leren en bedoeld zijn om zelf te doen en te controleren. In de kringloop kan je die soms voor een schijntje krijgen. Ik zou dat wel in de ochtend doen, dan kan t koppie nog wat verwerken. Strijkkralen, diamond painting en schilderen op nummers junior zal allicht nog wat te jong zijn.

    Ik leerde met 4 jaar van reststukken stof met een handnaaimachine naaien (lijkt op zo'n mini singer, zwengelen om te stikken), maar ik groeide dan ook op in een atelier. Ik kreeg een hele zooi reststukken stof en ze hielden me bezig met klosjes op kleur zetten, ritsen en knopen sorteren en met naald en draad lieten werken. Sorteren was helemaal mijn ding. En tussendoor patroontekenles, of een coupeuse die even snel stukken stof knipte voor me voor een rok voor mn barbie die ik had getekend ("ontworpen") die ik dan later in elkaar kon naaien. Ik kon wel knippen maar mocht niet aan de stofscharen komen. Barbie kreeg een uitgebreide collectie jurken in elk geval.

    Tegenwoordig heb je ze ook op batterijen net voldoende kracht om een stukje katoen of een stofdoek te voorzien. Ik dacht dat die voor 6 jaar was alleen. (Toen werkte ik met een volwassen huishoudnaaimachine op de laagste snelheid, duidelijk andere tijden)

    Wat etenstijd stress betreft: wij hebben tegenwoordig een slowcooker. Simpelste zijn er al voor een paar tientjes. Ik maak er complete maaltijden in. Gooi t er in de ochtend in, en daar heb je geen omkijken meer naar. Niet roeren, brandt niet aan, langzaam gegaard vlees (of groente) etenstijd stress is uitsluitend nog t opscheppen dan. Fantastisch! Leek me een wollen sokken ding maar ik ben helemaal om.

    Het is echt toveren soms, ik werk 3 dagen en vanuit huis komen er de komende perioden ook nog overuren bij.
     
  10. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.510
    8.362
    113
    Als het net vakantie is, dan zou ik haar inderdaad even de tijd geven daaraan te wennen. Kost ze hier ook altijd even.
     
  11. NafNaf

    NafNaf Fanatiek lid

    5 feb 2015
    1.258
    55
    48
    NULL
    NULL
    Bij mij spelen ze 's ochtends ook veel beter dan 's middags. Ik zou 's ochtends wat klusjes doen die je zelf graag wilt doen en dan 's middags samen op stap gaan of samen spelen. Sowieso zakken ze hier altijd erg in als ze even op een schermpje hebben gezeten, laat staan als ze daar wat langer op hebben gezeten. Ik zou dat aan het einde van de dag doen. Bij mij mocht het altijd als ik ging koken, had ik meteen mijn handen 'vrij'.
     
  12. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.979
    8.783
    113
    @Vero0504
    Wat super gaaf dat je al zo vroeg achter de naaimachine zat. Ik mocht wel met naald en draad werken maar pas later (jaar of 10) met de naaimachine.

    Terug naar het topic
    Hier is onze zoon gek op knutselen, playmais, karton, pons, kartelscharen, stiften, lijm en hij kan aan het werk.

    Gaatjes maken in karton en naald en draad geven en kan dan borduren.

    Speelgoed wisselen voor wat anders.

    Meestal ga ik in de eerste week van de vakantie naar de kringloop om te kijken voor wat nieuws.

    Tenten bouwen doet hij ook graag en daarna samen wat eten en drinken.

    Buiten picknicken is ook favoriet, samen fietsen naar een ander dorp, meestal 1 waar een kringloop is, broodje mee en gelijk picknicken.

    Smart games kan hij zich ook een tijd mee vermaken net als tiptoi.

    Als hij zich echt gaat vervelen en piepen zeg ik altijd dan ga je niet spelen maar opruimen, werkt nog steeds hahaha.
     
    Vero0504 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina