Hoi. Mijn zoon van bijna 5 is zichzelf aan het leren lezen en wil nu ook leren schrijven. Ik wil hem niet remmen, maar kan nu in de vakantie niet aan de juf vragen welke methode wordt gebruikt op school. Het lijkt me namelijk handig als hij het meteen zoals op school leert. Is er 1 methode die overal gebruikt wordt en hebben jullie tips qua materiaal wat ik kan aanschaffen?
Ik zou hem eerlijk gezegd een paar maandjes hiermee laten wachten. En voor nu gewoon in blokletters (wat hij zelf verzint) laten schrijven. Anders moet jij het hem gaan leren en dan heb je alleen maar kans dat je daarin (kleine) fouten maakt, wat heel lastig is om af te leren.
Fout aangeleerde weer afleren is veel moeilijker dan even wachten en goed aanleren. Maakt hij van letters al zelf woorden? Dan kun je hem met een magneetbord en magneetletters ook hem wat nieuws bij brengen.
Wij hebben dit in huis en deze vind zoon ook wel leuk om te doen. https://www.bol.com/nl/p/mijn-oefenschrift-eerste-stappen-naar-schrijven/9200000010224788/ .https://www.bol.com/nl/p/ik-leer-schrijven-nieuwe-versie-2017/9200000073981366/?s2a=
We hebben hem in eerste instantie laten typen, en hij schrijft hele zinnen uit zijn hoofd (zonder fouten). Hij tekent nu de letters en maakt woorden vanuit zijn hoofd. Voordat dat zijn tactiek wordt, wil ik dus ingrijpen door hem iets goeds aan te bieden. Oh en uitstellen heeft weinig zin, mijn kind is niet te remmen als hij een nieuw idee in zijn hoofd heeft om te leren. Hij bijt zich er dan echt in vast tot hij het kan.
Dank. Je eerste voorbeeld hebben we al, maar meneer wil zinnen schrijven. Bij de tweede weet ik dus niet of dat hetgeen is er op school wordt aangeleerd. Ben een beetje bang voor wildgroei binnen dit wereldje..
Google eens op 'werkbladen schrijven'. Dan komen er een boel hits en afbeeldingen met de goede manier. Die kun je zo uitprinten.
Sommige kinderen leren in groep 3 ouderwetse schrijfletters (volgens mij meeste), anderen meteen blokletters. Rompompom heeft kaarten waar je op kunt oefenen met whiteboardstiften, in beide varianten (maar dan weet jij dus niet welke). Je kunt hem ook laten stempelen met letters of magneten inderdaad (wel kleine letters dan). Blokletters zal hij sowieso leren herkennen omdat die in boeken gebruikt worden. Daar zou ik dan zelf mee beginnen. Ik zou geen hoofdletters aanleren (zie ik vaak omdat het makkelijker is), dat is leuk voor een naam maar niet voor hele zinnen. En ook de letters gelijk uitspreken bijv B als 'buh' en niet 'bee'. Schrijfletters zou ik niet aan beginnen dat wil je niet verkeerd aanleren en dan heeft hij in groep 3 nog wat te doen.
Wat je ook kan doen (weet niet hoe je budget is) is een letterdoos kopen. Ik weet niet of je de dozen van veilig leren lezen ook los kunt kopen als particulier, maar die zijn echt geweldig: magnetisch, zodat het er niet steeds af valt en je het zelfs kunt kopiëren. Op die manier kan hij zinnen schrijven zonder dat hij de letters verkeerd aanleert.
Probeer te voorkomen dat hij hoofdletters gaat schrijven, kijk even goed welke letters gebruikt worden in doe-/werkboekjes. De 'kleine' leesletters aanbieden (evt voordoen), niet de schrijfletters. En spreek ze fonetisch uit, dus bij de 'b' niet 'bee' maar 'buh'. En verder niet forceren, maar aansluiten bij wat hij wil
Hier hebben ze schrijfkaarten van rompompom (kleine blokletters) en maan-roos-vis (cursief). Heel leuk, en zo leren ze het op school ook.
Hij kent alle letters inderdaad fonetisch. hij heeft zojuist in 2 dagen een avi start boekje uit. Met magneetletters hoef ik niet meer aan te komen, hij wil het zelf doen, zoals jij en ik. Zijn interesse ligt nu vooral bij het lezen, maar dat kan over een week anders zijn en dan wil ik voorbereid zijn. ik zal eens naar alle suggesties kijken. dank!
Heeft hij geen vriendjes met oudere broers of zussen op school? Dan zou je die ouders evt kunnen vragen of ze aan elkaar leren schrijven of los.
Veilig leren lezen (en schrijven) van Zwijssen is een veelgebruikte methode, wellicht daar eens naar kijken? Al blijft er een kans in zitten dat de school een andere methode heeft natuurlijk.
Weet je welke methode ze gebruiken op de school waar hij naartoe gaat? Bij ons staat (online) in de schoolgids welke methode ze voor welk vak gebruiken. Zelf schrijfletters aan gaan leren moet je inderdaad niet aan beginnen daar hebben ze in groep 3 manieren voor om dat goed te doen waarbij ook houding en pengreep een belangrijk onderdeel gaat worden. Voor wat oefen boekjes heb je ook de site schoolboekenthuis.nl waar ze ook leuke dingen hebben en wat dan nog niet echt de schrijfletters zijn maar wel voorbereiding. Mijn dochter vond het geweldig om in ' echte' boekjes iets te doen
Idd op de site van school staat vast wel de schoolgids/ schoolplan en daar moet instaan welke methodes er gebruikt worden. En ouders vragen met oudere kinderen op dezelfde school.
Op internet kijken, op de site van de school staat het vaak wel bij. Wij hebben de letters geleerd door rompompom. Heeft hij ook gelijk schrijfoefeningen. Daar in tegen blijkt het vervolg juist weer andere letters te hebben (aan elkaar schrift). Onze zoon is ook niet te stoppen als hij een plan heeft dus kan ook niet tegen gehouden worden. Met 4 kende hij de letters maar blijf nog wel hameren op het goed schrijven. Niet de hoofdletter maar de blokletters. Onze knul heeft de neiging om van beneden naar boven te schrijven. Zucht! De magnetische letters was voor hem kort leuk. Wil het net als jou zoon zelf doen. Maakt nu ook zinnetjes. (Betreft lezen, bij de bieb heb je kleuter samen leesboeken die zijn leuk als start. Via de kringloop hebben we Zwijssen boeken, vanaf een paar dagen lees onderwijs tot 6 weken lees onderwijs)
Hier leerden ze eerst losse blokletters schrijven. Pas richting einde groep 3 zijn ze overgegaan op de traditionele schrijfletters. Daar schrijven ze de rest van de schoolperiode in volgens mij.
Ik ben vanochtend even door het raam wezen kijken en heb het aan een jongetje van 8 gevraagd. Ze leren eerst de schrijfletters, klein, en dan in groep 4 de hoofdletters. Daar ga ik dus iets voor zoeken. @owly Qua boekjes: tja hij wil het liefst gelijk informatieboeken lezen en de meeste eerste boekjes zijn saai (ben ik met hem eens). nu een hele leuke serie gevonden en die leest hij zelf (echt leuk: mij en de baby voorlezen, en trots dat hij is!). Die samenleesboekjes zijn al te makkelijk.
Herkenbaar, de eerste serie ben je zo doorheen, je kan bij de kringloop ook veilig leren lezen boekjes kopen, de cijfers staan voor de kernen, vanaf kern 6 zijn er al flink wat zinnen. Oja schiet me zo binnen. Onze knul heeft gisteren bij de bieb loco boekjes voor groep 3 gehaald. Echte verhalen met woorden als de ch en sch. Vond hij pittig maar erg leuk.