Oops, zwangerschapssuiker, en nu?..

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door MotherOfAnAngel, 30 aug 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. MotherOfAnAngel

    MotherOfAnAngel Fanatiek lid

    8 sep 2017
    2.720
    2.353
    113
    Vrouw
    Maassluis
    Ik heb 28-8 de OGTT gehad.
    Vandaag 30-8 de uitslag.
    Nuchter 5.4 & na 2 uur 9.6
    Diagnose ; zwangerschapsdiabetes.

    Dit had ik even niet zien aankomen.

    Sinds januari 2019 eet ik ketogeen.
    Tot aan de positieve test heb ik nooit geen enkele cheat dag gehad!
    In eerste instantie was ik voor 3 weken gestopt met ketogeen leven , na de positieve test begin april.
    Ik kwam gelijk 6 kilo aan in 3 dagen.
    Dit was puur vocht wat je weer vast ging houden. Want die 6 kilo verlies je ook in 3 dagen als je koolhydraten compleet schrapt (behalve uit groentes)

    Ik ben 1.70
    Ik was 20 kilo afgevallen van januari 2019 tot april 2019 !
    Ik woog 98, toen 78!
    Nu ondertussen al 10 kilo aangekomen..
    Nu weeg ik 88..

    Na 3 weken geen keto te eten , ben ik weer begonnen want de gynaecoloog prees her enorm aan.
    Koolhydraten heb je toch niet nodig om te groeien :) dus zo gezegd zo gedaan , weer pasta brood aardappelen rijst en snoep van het lijstje af gegooid.

    Af en toe heb ik wel een cheat dag, zoals heel soms een ijsje met lekker weer, of als ik op bezoek of uit eten ga.

    Nu had ik dus echt niet verwacht dat uitgerekend ik dit zou krijgen, maar toch wel dus....

    De vraag is wat nu?

    Ik ben me even aan het inlezen Want ik zie mijn gynaecoloog pas 30 september weer om mijn vragen kwijt te kunnen
    Wie heeft er zwangerschapsdiabetes gehad?
    Werd je ingeleid ?
    Wat deed jij veranderen aan eten ?
    -En wat had dat voor invloed op je suiker ? Was je baby te zwaar /te groot?
    Wat waren de gevolgen voor jou/Baby ?

    Ik lees dat je meestal ingeleid word op week 38 -39 omdat de baby anders te groot is.... Ik wacht liever een natuurlijke bevalling af. Inleiden is ook prima als het moet. Maar gebeurd vaak ?
     
  2. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.212
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Ik had ook zwangerschapssuiker, kwamen er achter toen ik 35 weken was.. Dat zag niemand aankomen.
    Moest toen naar een bijeenkomst, kreeg informatie en moest 7x per dag meten.
    Nu ben ik een snoeperd die wit brood eet met veelal zoet beleg, thee met suiker, chocolade. Dit minderen was meestal genoeg om goede waarden te hebben.
    Ik heb anderhalve week metingen gedaan, toen ik wist dat ik een paar dagen later zou worden ingeleid (voor wat anders) ben ik gestopt.
    Kindje was niet klein, maar ook niet reusachtig.
    Inleiden doen ze niet zomaar, zeker niet als jij door op voeding te letten, goede metingen hebt.
     
    MotherOfAnAngel vindt dit leuk.
  3. Dalysa

    Dalysa Fanatiek lid

    29 nov 2014
    1.365
    571
    113
    Ik heb twee keer zw diabetes gehad. 1 keer rond de 28 weken en de laatste keer al vanaf 16 weken. Ik ben 2 keer ingeleid. Eerste keer vanwege insuline gebruik en de tweede keer op eigen verzoek. Ik had met mijn strenge dieet de suiker onder controle maar vond het eng om voorbij de 40 weken te komen. Heb dus verzocht om tussen 39 en 40 weken ingeleid te worden indien baby niet zelf wilde komen. Door de diabetes kan in uitzonderlijke gevallen de baby in de buik komen te overlijden en risico wordt groter na de 40 weken. Bij geen insuline gebruik is inleiden bij 41 weken de standaard geloof ik.

    Mijn dieet was compleet suikervrij en ik gebruikte amper tot geen koolhydraten. Ik at 3 maaltijden met een bepaald aantal calorieën en 2 tussendoortjes die ook waren afgesteld om voldoende binnen te krijgen. Dit in overleg met een dietist.

    Doordat ik netjes bleef diëten en de suikers niet nog verder uit de bocht vlogen, heb ik met 39,5 weken een gezonde zoon gekregen die 3700 gram woog. In de laatste twee weken kreeg ik wel wat moeite met de suikerwaardes binnen de grenzen te houden dus ik denk dat hij daardoor iets zwaarder is geworden dan hij andere zou zijn.

    Ik wilde zelf ook graag dit keer natuurlijk bevallen om dat ook eens te mogen meemaken. Maar uiteindelijk heb ik 2 keer een geweldige bevalling mogen hebben die beide goed te doen waren, dus ik mag niet klagen.

    Mocht je meer vragen hebben, stel ze gerust!
     
    MotherOfAnAngel vindt dit leuk.
  4. kwebbelsnoes

    kwebbelsnoes VIP lid

    29 okt 2009
    5.925
    2.093
    113
    Vrouw
    Kraamverzorgende
    Tiel
    Ik heb bij mijn eerste zwangerschapsdiabetes gehad, hier pas met 34 weken ontdekt, omdat er geen enkele indicatie was dat ik het zou kunnen hebben. Pas toen met groeiecho de baby wel heel groot bleek zijn ze gaan testen. Door gelijk suikers uit mijn dieet te schrappen, kon ik mijn waarden onder controle houden.
    Uiteindelijk wel met 38.5 ingeleid omdat hij al 9 pond werd geschat. Uiteindelijk woog hij 4280 gram en was 54 cm. Als ze me hadden laten doorlopen had hij met 40 weken wel over die 9 pond gezeten.
    Hij heeft het de eerste 48 uur zwaar gehad, zijn glucose-waarden waren extreem laag (eerste metingen waren 1,2 en 1,6 :( ) en werd hierom de eerste 24 uur om de 2 uur geprikt om te meten en bijgevoed, daarna om de 3 uur.

    Toen ik zwanger was van de tweede gelijk goed op mijn suikerinname gaan letten en heb geen zwangerschapsdiabetes gekregen, waarden waren de hele zwangerschap netjes en mijn dochter werd spontaan geboren met 39.3 en woog 3870 gram en 49 cm. Alsnog een stevige dame maar niet zo groot als de eerste.
    Nu zwanger van de derde en ik let weer goed op mijn suikerinname en tot nu toe zijn mijn waarden prima. Baby lag met de 20-wekenecho wel alweer voor qua groei, dus ze blijven het wel in de gaten houden.
     
    MotherOfAnAngel vindt dit leuk.
  5. Hopmarjanneke

    Hopmarjanneke VIP lid

    10 jul 2008
    13.509
    497
    83
    Vrouw
    Docent Frans (in opleiding)
    Duitsland
    Ik heb bij onze tweede ook zwangerschapssuiker gehad. Ik heb het goed in de hand kunnen houden dmv dieet: vooral trage koolhydraten ipv snelle, oppassen met verschillende fruitsuikers. Ik ben ingeleid met 40+3, omdat ze in Duitsland bij suiker bij voorkeur niet voorbij de 40 weken gaan. Bij mij zat er een weekend tussen ET en inleiding, maar ik had nog geen ontsluiting en dochterlief zat nog zo ongeveer in mijn keel. We mochten na het weekend inleiden, mits we op zaterdag nog langs kwamen voor een ECG.

    Het is bij jou goed mogelijk dat je suikerspiegel reageert op bepaalde groenten en/of fruitsuikers. Mijn schoonzusje reageerde bijv heel heftig op sinaasappel, dan piekte ze heel erg. Dus dat betekende voor haar geen sinaasappels meer, maar bijv een appel.
     
  6. Miekje86

    Miekje86 Fanatiek lid

    24 mei 2019
    4.596
    10.787
    113
    Vrouw
    Paraveterinar
    Balen dat je test positief is. Ik moest een koolhydraad beperkt dieet volgen (en nu weer) en regelmatig dagcurves maken. Met het dieet had en heb ik heb netjes onder controle. De vorige keer ben ik niet ingeleid omdat alles netjes onder controle was. Onze dochter woog 3345gr bij de geboorte met een lengte van 54cm( Wij zijn beide lang). Zij heeft er tot nu toe 3 jaar later nog steeds gelast van en nog steeds een lange slanke dame.

    nu is ons kereltje iets aan de lange kant volgens de echo maar dat verklaren ze weer met onze lengte. Ze schatten hem op 4kg met de geboorte maar dat deden ze bij onze dochter ook.

    Grote kans dat jou hormonen alles in de war schoppen met je suikers, ik vind wel dat je lang moet wachten op je volgende afspraak. Mij wilde ze zo snel mogelijk op controle hebben en binnen een week was ik al in het ziekenhuis en ging weer het hele riedeltje draaien en met 1.5 maand weer ontslagen omdat alles onder controle is. Als je wil kan ik een foto maken van een voorbeeld menu die ik heb gekregen van het ziekenhuis, het kan wel zijn dan jou ziekenhuis er weer andere regels dan de mijne.
     
  7. Suuzan

    Suuzan Fanatiek lid

    21 dec 2013
    1.804
    654
    113
    Ik at gewoon 4 boterhammen op een dag met mager hartig beleg, ‘s avonds 1,5 groente opscheplepel rijst/pasta/ aardappels met veel groente en wat vlees, en 2 tussendoortjes: 1 wasa vezelrijke cracker en 1 x fruit en als avondsnack een paar nootjes of pure yoghurt. Dus wel koolhydraten, maar wel beperkter dan anders. Ik hoefde geen insuline alleen een dieet. Bij mijn zoontje had ik het weer.

    Zo lang de baby niet te groot wordt hoef je niet ingeleid te worden. Mijn dochter kwam uit zichzelf met 40 weken en woog netjes 3200 gram.
     
  8. Prettykitty

    Prettykitty Fanatiek lid

    22 dec 2016
    4.641
    3.012
    113
    Vrouw
    Bevallen met 40+6.
    Baby woog ruim 4.2 kg.
    Niet ingeleid.

    Op mijn eten gelet, dagcurves, geen insuline.

    Nachtje in ziekenhuis gebleven na bevalling. Vond ik helemaal prima, want ik was van onder KAPOT.
    Lichamelijk en mentaal ook trouwens

    Baby had er niks van!
    Maak je vooral geen zorgen.
    Probeer er achter te komen wat je beter niet kunt eten. (Bij mij was dat Pizza, prima. Geen pizza meer aangeraakt)
     
  9. Laari26

    Laari26 Bekend lid

    11 sep 2014
    517
    105
    43
    Utrecht
    Hier ook zwangerschapsdiabetes! Terwijl ik helemaal niet in de risico groep val met mensen die er een verhoogde kans op hebben dus stomme pech.
    Ik hou me echt streng aan m'n dieet en ondanks dat vrijdag toch bij een echo de buikomvang 3 weken vooruit gemeten. Was 36.5 en werd gemeten op 39.5. Vind dat toch wel een flink verschil.

    Ik eet alleen volkoren producten met gezond beleg. En laat alle "slechte" dingen staan.
    Drink alleen water en 1 kopje koffie per dag.
    Vind het wel lastig om me eraan te houden. Zeker nu de laatste weken want ik heb zoveel zoete cravings.
     
  10. Miekje86

    Miekje86 Fanatiek lid

    24 mei 2019
    4.596
    10.787
    113
    Vrouw
    Paraveterinar
    Balen van het buikje, heb je wel je suiker onder controle?

    Bij mij liep het buikje ook iets voor met de laatste echo, maar nog binnen de Normaal waarde. Ze zei niet hoeveel weken dat was. Ik kan me van de vorige keer nog herinneren dat ik op het einde ook steeds meer trek kreeg in zoetigheid, al duurde het na de bevalling een paar dagen voordat ik het weer durfde te eten (op de muisjes na;)) onze dochter was lang en super slank bij de geboorte, zij had er gelukkig geen last van gehad gelukkig
     
  11. WinterBird

    WinterBird Fanatiek lid

    28 nov 2012
    1.416
    877
    113
    NULL
    NULL
    Ik heb twee jaar geleden, tijdens mijn tweede zwangerschap, zwangerschapsdiabetes gekregen. Ik ben altijd op gewicht geweest (heel soms een periode vijf kg te zwaar geweest) en at vanaf 2014 suikervrij en heel gezond. Maar slechte genen...

    Toen ik de uitslag kreeg (had al een voorgevoel) ben ik meteen strikt gezond (gevarieerd, elke twee uur eten, veel groenten) en koolhydraatarm gaan eten. Ik ben vanuit mijn vorige werk en familie bekend met de ziekte en nam het heel serieus. Heb ook geen enkele keer gezondigd.

    Ik durfde het niet aan om te testen, maar had tegen het einde van de zwangerschap het gevoel dat de diabetes weg was. Mijn suikers wist ik met voeding altijd laag te houden, maar de laatste weken waren deze lager dan normaal en de mogelijkheid bestaat.

    Omdat alles goed ging en de baby niet te groot leek te zijn, was inleiden niet nodig. Sterker nog, ik liep tegen de 42 weken aan!

    Uiteindelijk is onze zoon thuis geboren, zonder verloskundige of andere hulp omdat hij plots besloot te komen.
    De placenta zag ondanks de diabetes heel mooi roze en was zeer elastisch. Gewoon gezond dus. De baby was ook gezond en kleiner dan zijn oudere broer.

    Omdat dit mijn ervaring is wil het natuurlijk niet meteen zeggen dat dit ook voor een ander zal werken, maar denk dat een gezonde levensstijl echt wel heel belangrijk is. Voor mij was de baby een goede motivatie, want daar doe je het uiteindelijk voor.

    Edit: ik heb ook geen insuline hoeven te gebruiken.
     
    MotherOfAnAngel vindt dit leuk.
  12. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    Er is mij flink op het hart gedrukt dat ik niet koolhydraat arm mocht eten tijdens de zwangerschap. Je hebt dan meer ketonen in je lijf en dat is niet goed voor de baby.

    Aldus mijn gyn&team
     
  13. MotherOfAnAngel

    MotherOfAnAngel Fanatiek lid

    8 sep 2017
    2.720
    2.353
    113
    Vrouw
    Maassluis
    #13 MotherOfAnAngel, 2 sep 2019
    Laatst bewerkt: 2 sep 2019
    Je mag niet afvallen door ketogeen te eten.
    Vandaar dat je meer vetten en eiwitten moet eten :) verder kan je prima ketogeen eten.

    Ik doe dit in overleg met een voedingsverpleegkundige, Mijn gynaecoloog op aanraden van iemand die al bijna 20 jaar ketogeen eet & ook wetenschappelijke onderzoeken verricht.

    Ik ben in ketose, flink ook omdat je er tijdens een zwangerschap dieper in gaat
    Babies zijn al in ketose en produceren ketonen . Ze worden in ketose geboren want behalve melksuikers eten ze geen koolhydraten en is vetverbranding hun systeem :)

    P.s. nadat ik eerst 20kg in 3 maanden afviel . En me veel beter voelde, werd ik zwanger , en stopte ik voor enkele weken.
    Toen MOEST ik het juist weer oppakken van d gynae &voedingsverpleegkundife
    Ik ben al 11 kilo aangekomen dus afvallen gelukkig niet :)
    De baby loopt prima op schema.
    Is helemaal gezond♡

    Donderdag weer een echo. Kijken of het nog steeds mooi op schema loopt

    Er is helaas nog heel veel foutieve info over LCHF/koolhydraatarm/ketogeen leven.
    De voedselindustrie wilt je graag laten geloven dat wij suiker nodig hebben

    Terwijl wij vroeger (100+) jaar geleden alleen seizoensgebonden koolhydraten rijkere producten aten en niet dat in dag uit voor je hele leven :)
     
  14. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    Geboren baby's zijn dus niet in ketose door de melksuiker ;)

    Maar uit fijn dat je het zo goed hebt uitgezocht.
     
  15. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    MotherOfAnAngel vindt dit leuk.
  16. Emma 79

    Emma 79 Fanatiek lid

    26 feb 2009
    2.834
    3
    38
    Ik heb nu voor de 2e keer zwangerschapsdiabetes. Bij mijn 2e zwangerschap kwamen we er pas met 32 weken achter en nu al bij 17 weken.
    Ik laat vooral de snelle koolhydraten staan die in snoep, koek en frisdrank zitten. Maar ik vind het deze keer best lasting. Heb enorme trek in eten en heb echt moeite om alle lekkere dingen te laten staan.

    Mag ik jullie eens vragen wat jullie zoal op een dag eten? Ben wel benieuwd naar jullie dagmenu's.
     
  17. Siepie85

    Siepie85 VIP lid

    8 nov 2013
    7.867
    7.810
    113
    Amsterdam
  18. Siepie85

    Siepie85 VIP lid

    8 nov 2013
    7.867
    7.810
    113
    Amsterdam
    Hiermee heb ik glucoses van rond ze 4.8/5, oftewel eigenlijk een onzin diagnose bij mij. En zo at ik al voor de zgn diagnose, ik zat op 8.1 na de ze uur, nuchter was goed.

    O: 4 scheppen cruesli met blauwe bessen en magere yogurt
    Tussendoor komkommer en tomaatjes
    L: 1 roggebrood met kaas, 1 oberlander boterham met een salade erop en paar keer per week een avocado daarbij
    Tussen door appel of ook weer komkommer en tomaatjes
    A 100gr aardappelen 200gr groenten plus vlees en heel fout flink wat mayonaise.
    Tussendoortje savonds handje cashewnootjes
     
  19. WinterBird

    WinterBird Fanatiek lid

    28 nov 2012
    1.416
    877
    113
    NULL
    NULL
    Dat laatste is onzin. Alsof het nu haar eigen schuld is dat ze er een hoge suiker van kreeg.
    Wat ik ervan begrijp had ze al overgewicht en daardoor heb je een vergroot risico.
    Ik at zelf bewust geen geraffineerde suikers omdat ik veel diabetes in mijn familie heb. Ik heb zwangerschapsdiabetes gekregen omdat ik al een risico was (mijn moeder had ook zwangerschapsdiabetes). En dat bewijst dat mijn keuze om suikervrij te leven juist een goede is geweest.

    Ik zou idd iedereen aanraden om naar een diëtist te gaan. Ik merk op dat het begrip 'koolhydraatarm' op verschillende manieren wordt geïnterpreteerd en daardoor verkeerde adviezen worden gegeven. En ook echt een diëtist en geen arts. Artsen hebben verstand van andere zaken, een diëtist van voeding.

    Ik heb zelf vooral langzame koolhydraten gegeten, veel eiwitten en goede vetten. Ik heb een diëtist, internist en diabetesverpleegkundige naar laten kijken en heb ook veel op gevoel gedaan. Maar ik besef dat dit een persoonlijk dieet is geweest, afgestemd op mij. Dat kan voor een ander weer anders zijn.
     
  20. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    @WinterBird ik wilde vooral de reactie van je lichaam aanduiden, niet je de schuld geven van iets, zo was het niet bedoeld iig
     

Deel Deze Pagina