Ik heb hier helemaal niets meer aan toe te voegen!!! Oja de externe factor die het zwaar maakt zijn de ouders die denken dat hun kind de enige is die lief, knap, uitzonderlijk is en extra begeleiding nodig heeft! Wat we krijgen in deze maatschappij zijn allemaal narcistische kindertjes die in een depressie vallen wanneer ze maar op het mbo zitten! Maar het is de maatschappij die ze zo maakt.
Met het vak inderdaad weinig ervaring. Wel een aantal jaar in het onderwijs gewertkt als locatiemanager en ik durf te zeggen dat een groot deel van de docenten die ik ben tegen gekomen /mee gewerkt heb zichzelf vooral erg overschat.
Nou ik vind er wel veel verschil zitten tussen goede leerkrachten en minder goede. Ik heb ze beide wel meegemaakt met de kinderen. Op dit moment heeft onze zoon een hele kundige juf. Ik merk ook dat deze juf het ook echt leuk vindt om les te geven. Vernieuwend ook. Veel met de pc en programmeren. Onze dochter heeft in groep 6 en 7 een echt hele goede juf gehad. Wel van de oude stempel trouwens want ze is nu inmiddels bijna 65. Ook een heel betrokken juf die niet schroomde de ouders op de plek te zetten. ( niet op een vervelende manier trouwens). Ze is ook kindercoach en heeft sowieso een andere aanpak vanuit het kind. Daar is mijn hele angstige dochter echt gegroeid. Maar ik heb ook mindere juffen gehad. Ik zal niet precies zeggen wat...( herkenbaarheid) maar daarvan werden mijn kinderen niet beter.
Eens met @bosi333 , ik heb ook al vanalles voor de klas meegemaakt bij mijn kinderen. Van echte toppers tot grote floppers. Er zit zoveel verschil tussen.
Ook in België hoor je wel geregeld over een tekort aan leerkrachten (vaak voor specifieke vakken, in het secundair dan), maar hier nog nooit gehoord over de maatregelen die ik in het artikel lees (week van vier i.p.v. vijf schooldagen, leeftijd waarop ten vroegste naar school gegaan kan worden verhogen, ...). Hier gaan de meeste kindjes rond hun 2,5 jaar naar school (sommigen eerder tegen hun drie jaar). Meestal meteen vijf dagen per week. Soms worden ze in het begin halve dagen gebracht, maar zeker niet altijd. Ons oudste kind 'moest' meteen hele dagen gaan (was professioneel anders echt niet te regelen), maar eigenlijk nooit problemen mee gehad (hij was ook geen uitzondering ofzo). Eigenlijk vond hij de kleuterschool zelfs leuker dan de laatste maanden van de crèche (kinderopvang). Hoewel hij over het algemeen altijd graag naar de crèche gegaan is, had hij de laatste maanden behoefte aan verandering. In een crèche ligt er (logisch ook) toch nog altijd een groter accent op verzorging dan in een kleuterschool (instapklasje/eerste kleuterklas). Merk bij ons jongste nu ook weer dat het stilletjesaan goed geweest is met de crèche.
Kinderen gaan hier inderdaad vanaf 2,5 jaar naar school. Meestal al na een paar weken gewoon voltijds. Er is ook in België wel een tekort aan leerkrachten, maar toch niet in de mate dat het zo'n problemen oplevert. Bij mijn zoontje (3 jaar) in de klas zitten er 16 kindjes in 1 klas, dat is lekker gezellig klein
En toch ben ik wel benieuwd naar landen als Finland, waar kinderen pas met zeven jaar naar de basisschool gaan, welke invloeden dat op kinderen heeft. Mijn eigen zoon heeft een taalstoornis, waardoor we ons veel hebben verdiept in taal etc en er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat wij in Nederland eigenlijk te jong beginnen met lezen. Ik zou het zelf juist ook heel fijn vinden als kinderen de eerste paar jaar van de basisschool meer van de natuur zouden leren en er idd meer ruimte zou komen voor zelfontwikkeling van kinderen. Dat kinderen de ruimte en vrijheid krijgen om zichzelf op hele eigen manier te ontwikkelen. Ik krijg zelf nl het idee dat er nu geen ruimte is voor kinderen die niet goed met bepaalde emoties kunnen omgaan (kinderen krijgen ook steeds sneller een label geplakt). Op onze school zijn al een paar kinderen naar speciaal onderwijs gestuurd omdat ze niet als gemiddelde kinderen zouden zijn (daar komt het tenminste op neer). Dus veel samenwerken, muziek maken, moestuintjes en vooral heel veel spelen. Juist dingen doen waarvan ze stevig in de schoenen gaan staan, want ik geloof dat elke jongen in de klas van mijn zoon al faalangst heeft ontwikkeld en schrik daar echt van! Daar heb je idd geen pabo'ers voor nodig, waardoor dat probleem ook oplost. En andere beroepen zouden daardoor ook minder stress ervaren. De logopedist van mijn zoon was ook al helemaal overwerkt door kinderen met 'leerproblemen'.
I.p.v. perse te denken dat mensen die nu in de kinderopvang werken ‘les’ moeten gaan geven aan kleuterklassen kan je ook denken aan (mensen die opgeleid azijn of worden voor) jeugd- en jongerenwerkers, groepsleiders, sociaal cultureel werkers, recreatie-medewerkers etc etc. Die kunnen juist prima grotere groepen managen en hen juist belangrijke dingen leren zoals sociale vaardigheden, natuurkennis, zelfredzaamheid, etc etc.
Pardon? Ik maak mezelf belachelijk? Denk je nou werkelijk dat ik beweer dat je hbo nodig hebt om kleuters letters aan te leren? Het gaat toch niet om het niveau van de lesstof, dan kan iedereen die de basisschool heeft afgerond daar ook voor de klas staan. Het gaat juist om het begeleiden van het leren van dat rijtje vaardigheden die je noemt wat veel moeilijker is dan een paar letters leren. De rest van je hele verhaal ben ik het roerend mee eens. Alleen niet dat een kleuterklas makkelijker is en daarom ook wel door niet opgeleide mensen bezig gehouden kan worden want dat is het dan.
Dat letters aan kleuters leren is zeker van deze tijd? Ik heb zelf eind jaren 80 namelijk geen letter gezien in de kleuterklas. Wij waren alleen druk met spelen (heerlijk trouwens!). Natuurlijk hebben kleuters opgeleide mensen nodig, maar een combi van mbo en hbo lijkt mij voldoende. Naar mbo wordt te vaak zo minderwaardig gekeken, terwijl onze Nederlandse mbo opleidingen juist van behoorlijk niveau zijn! Zeker niveau 4. Ik ben het met je eens dat de kleuterklas niet makkelijker is, het is gewoon heel anders, maar zeker een heel belangrijke tijd! Want kinderen leren ontzettend veel dmv spelen. Ik begrijp daarom ook niet waarom ze met letters en cito's bezig zijn. En over niveau gesproken, van de week kregen we weer de wekelijkse mail van de juf waar aardig wat spel- en grammatica fouten in stond. Ik heb nog nooit een mail vanuit school gezien die geheel foutloos was. Zit bij 10 minuten gesprekken dan ook altijd met dubbele gevoelens wanneer ze aangeven dat mijn zoon met spelling slecht scoort. Hij leert tenslotte van de juffen...
Dat label is in veel gevallen nodig om de juiste hulp te krijgen. Niet alleen voor school maar ook daar buiten. Verder ben ik het wel helemaal eens met hoe jij het kleuteronderwijs voor je ziet.
En wat ga je de kinderen die dit al beheersen bij binnenkomst (want die zijn er zeker), dan nog twee jaar lang bieden? Of kunnen die thuisblijven tot 6 jaar..?
Ja dat is wel een probleem he. 2 jaar niks doen. Gelukkig omvat het meer dan enkel een aap een kunstje leren. En hoeven ze zich niet te vervelen hoor. Uiteraard zit er weel eens een hoog begaafd kindje in de klas. Maar daar moet je als docent hoe dan ook het lesprogramma wat op aanpassen.
Kinderen leren zoveel door te spelen... In Nederland lijken we dit geheel te onderschatten. Omdat iemand ooit heeft opgemerkt dat jonge breinen als sponzen werken krijgen kinderen steeds minder speeltijd omdat we vinden dat letters leren belangrijker is. Terwijl kinderen door te spelen juist socialer, creatiever en meer weerbaar worden. Geen enkel kind wordt minder van bomen klimmen, met de natuur bezig zijn of door te spelen.Wanneer kinderen met vier jaar sociaal gezien al alle vaardigheden beheersen, zijn ze een mooi voorbeeld voor andere kinderen lijkt mij. Maar ik moet zeggen dat ik nog nooit een kind van zes jaar heb meegemaakt die in dat opzicht geheel 'perfect' is. Ik ken wel ouders die daarvan overtuigt zijn, maar ken die kinderen niet.
Je hoeft niet hoogbegaafd te zijn om met vier jaar rustig op een stoeltje te kunnen zitten en samen te kunnen spelen met andere kinderen hoor. Ben blij dat de juffen van mijn kinderen ze iets meer leren dan dat. En dan heb ik het niet over letters. 2 jaar niks doen of beter gezegd niks leren, is een verschrikking voor sommige kinderen.
Jammer dat hoogbegaafden kinderen dan niets kunnen leren van de natuur blijkbaar. Hoogbegaafdheid kun je niet alleen verrijken met cognitieve dingen hoor. Vaak zijn ze ook leergierig op andere gebieden en is het juist heel belangrijk om ze te leren in de natuur te zijn etc. Desnoods maak je een school alleen voor hoogbegaafden, lijkt mij niet dat het hele onderwijs moet draaien om een paar hoogbegaafden kinderen.