Die hersenen heb ik gekregen. Maar de motivatie? Het doorzettingsvermogen? De wil om wat van mijn leven te maken? Het niet denken in problemen, maar in mogelijkheden?
@GroeneBomen , daar heb je gelijk in, maar om vanaf je jeugd al te kijken naar wat allemaal niet bereikbaar voor je is en daar naar gaan leven is een ander iets. Ik weet dat het leven onzeker is. Veel mensen verloren al aan kanker, we zijn helaas erfelijk belast. Ik zie dit als iets dat ik extra ‘moet’ genieten van het leven. Werken en mijn salaris is niet mijn einddoel, maar wel een middel om dat te kunnen bereiken.
Wat een vreemde reactie. En wie zegt dat een stratenmaker (noem maar wat), daar niet nog veel meer moeite voor heeft gedaan?
Dat zijn ook allemaal vaardigheden die de één in genetische aanleg en/of opvoeding makkelijker kan ontwikkelen dan de ander. Ik zeg niet dat mensen niet trots mogen of kunnen zijn op zichzelf als ze iets bereikt hebben (juist wel, zelfmotivatie is goed!) maar je hebt er minder invloed op dan mensen vaak denken. Het is zeker niet allemaal je eigen 'verdienste'.
Die vaardigheden hebben mensen die "mindere" hersenen hebben misschien ook wel. Maar een WO opleiding en ditto baan zit er dan vaak nog steeds niet in. Natuurlijk kun je met goede hersenen ook aartslui zijn en niks bereiken maar daar ging het nu niet over.
Ik heb al in mijn eerste post gezegd dat ik alleen kijk naar onze eigen situatie. Ik heb geen oordeel over de stratenmaker, de directeur of de thuisblijfmoeder. Alleen dat wij erg hard gewerkt hebben om te komen waar wij nu staan in het leven.
Het hoeft ook geen oordeel te zijn. Maar het besef dat buiten hard werken en een doel hebben er vaak een flinke dosis geluk bij komt kijken. En dat besef hebben en wel kijken naar anderen daar leer je ook weer van.
Ik herken het wel een beetje, het is ook een soort van verdediging. Als iemand roept, goh alweer op vakantie zozo (en dan niet met de toon wat lekker voor je het is je gegunt) dan is mijn verdediging daarin ook snel, ja klopt daar werken we hard voor om dat te kunnen doen. en als je jouw voorbeeld omdraait, als de mensen in jouw voorbeeld, naar hun maatstaaf, niet hard hadden gewerkt dan hadden ze dat dus waarschijnlijk inderdaad allemaal niet kunnen doen.
OT: ik snap de uitdrukking "omdat ik er hard voor gewerkt heb" ook niet zo goed. Ik neem aan dat je geld uitgeeft aan dingen die je graag wil doen of wil hebben, niet omdat je een bepaalde mate van werk verzet hebt. Als het een goedmaker is om iets exorbitants te doen waar je eigenlijk geen geld of tijd voor hebt, of waarvan je weet dat het heel slecht is voor het milieu, of omdat je jezelf schuldig voelt t.o.v. anderen die het zich niet kunnen veroorloven, of omdat het door kinderhanden gemaakt is onder erbarmelijke omstandigheden tja... Als je dat soort argumenten nodig hebt om toe te geven aan hedonistische acties, moet je dat vooral blijven zeggen. Maar volgens mij bedoelen mensen het ook wel eens als: ik heb een hele drukke periode achter de rug en nu wil ik iets leuk doen om te ontspannen.
Dat denk ik zeker! Ik vind ook dat als ik hard gewerkt heb (bijv. vanmorgen keuken grondig schoonmaken) dat ik daarna recht heb op een half uurtje zappen op de bank met kop thee en een koekje. Ik gun mezelf dat nadat ik iets heb gedaan wat voor mij op dat moment even flink voor in moest zetten.
Nee dat zeg ik ook. Zonder hard werken met een hoge opleiding kom je ook nergens. Maar er zijn bepaalde basisvoorwaarden waar je helemaal geen persoonlijke invloed op hebt die er voor zorgen of het überhaupt mogelijk zou zijn geweest.
Wordt de uitdrukking niet vooral gebruikt omdat we onszelf iets positiefs in het vooruitzicht willen stellen om ook de minder leuke aspecten van de baan vol te kunnen houden? Het is een beloning die je jezelf gunt voor hetgeen je hebt bereikt. Nog even twee weken doorbijten en dan lekker een weekendje weg... enz. Dan is het ook gewoon niet leuk als je je ervoor moet verdedigen in je omgeving.
Ik denk dat " ik werk er hard voor" een uitspraak is om te rechtvaardigen dat je op dat moment wel een extraatje verdiend. Omdat je werkt en geld verdient dan ook zelf mag kiezen hoe je het geld uitgeeft. Dus niet letterlijk hard werken maar figuurlijk.
Helaas werk het communisme alleen op papier Maar als timmerman kan je ook gewoon rijk worden. Sterker nog op dit moment kan je je beter van ict’er om laten scholen naar timmerman als je rijk wil worden
Ik heb ergens ‘hard voor gewerkt’ als ik vol passie en overgave heb gegeven wat binnen realistische eisen past, misschien zelfs meermaals een grens heb opgezocht. Of dat nu werk is/het huis op orde krijgen/ relatie succesvol houden/borstvoeding laten slagen (hot item)
Natuurlijk, ik ken een paar timmermannen/schilders etc die een hoop meer binnen halen dan wij. Alles kan.
Je moet ook goed voor jezelf zorgen Ik moet door dit topic wel denken aan een familielid dat flink in de schulden zit. Elke keer dat ze iets wil hebben of doen (kleding, decoraties voor in huis, spullen voor hobbies, danslessen, uitgaan enz.) vindt ze dat ze dat verdient heeft. Wanneer ze 50 euro afgelost heeft, vindt ze ook dat ze 50 euro mag uitgeven aan spullen, terwijl ze aan het einde van de maand weer tekort komt. Dat is natuurlijk wel een contraproductieve manier van jezelf iets gunnen. Eigenlijk is het werken en het aflossen van schulden e.d. ook in je eigen belang, daar hoef je jezelf dan ook niet nog eens voor te belonen. Net als op dieet zijn en dan jezelf een taartje gunnen 'omdat je er zo hard voor gewerkt hebt'. Tja.
Die laatste hoor ik vaak maar snap ik ook nooit zo goed. Iemand die gestopt is met roken beloon je ook niet door na een maand te zeggen wat ben je goed bezig hier jij mag 1 sigaret omdat je zo hard gewerkt hebt.
Haha ik denk dat zelfs iemand met een uitkering op dit moment meer binnen krijgt dan ik. Maar ach we houden ons hoofd boven water. En er zit eindelijk weer groei in mijn bedrijf dus het komt wel goed. Toch voelt het niet als overleven.
Nee, inderdaad. Eet dan een taartje omdat je het gewoon wil. Rook een sigaret omdat je het wil. Maar doe niet alsof je iets 'verdient' hebt. Ook in de zelfde lijn: "Ik heb dit voor jou gedaan, dus nu moet jij hetzelfde voor mij doen." Niet alles is een verdienste en we hoeven ook niet alleen maar dingen te doen omdat er iets materialistisch, een dienst of activiteit tegenover staat.