Oudste was 9 toen ik een rekening met pinpas heb geopend voor hem. Maar die pas gebruikt niemand. Ik stort automatisch elke maand 5 euro op zijn rekening (en hij krijgt elke zaterdag nog 1 euro contant voor snoep). Zijn rekening is gekoppeld aan de mijne. Als hij iets wil hebben kijk ik in mijn app hoeveel geld hij heeft, betaal voor hem en schrijf het via de app over van zijn naar mijn rekening. Werkt prima zo. volgend schooljaar gaat hij naar de middelbare en dan zal hij zelf zijn pinpas wel meenemen denk ik, school zit dicht bij het winkelcentrum en ik weet nog van toen ik daar op school zat dat we echt wel wekelijks daar even heen gingen
Hier heeft oudste zijn pinpas nu zelf in beheer, vanaf de start van 2 havo. Daarvoor taalde hij er helemaal niet naar en ook nu nog weinig.
Onze dochter was 4,5 toen ze begon te mopperen dat ze nooit zelf kon beslissen of ze wat wilde kopen dus dat was voor ons het moment te starten met zakgeld. Ze is nu 7,5 en krijgt €0,80 per week. Hoewel we het vaak vergeten maar ze schrijft het altijd op een briefje wanneer ze heeft gekregen en die doet ze in haar portemonee dus soms moet ik ineens een paar euro aftikken. Onze zoon is nu net 4 en krijgt al een tijdje af en toe wat centjes toegestopt als zijn zus ook haar zakgeld krijgt. Onze dochter heeft een gat groter dan haar hand. Wat ze heeft geeft ze uit. Zoon interesseert het niet dus die koopt bijna nooit wat. Toevallig heeft hij bij de dierentuin een knuffel gekocht afgelopen week. Die wilde hij al een tijdje hebben (we komen er vaker met abonnement) en nu zei hij zelf dat hij hem dan van eigen centjes ging kopen. Dus leuk om te zien dat hij er nu bewust van wordt dat hij zelf geld heeft om er iets van te kopen. Maar goed pinpas...Ja ik denk dat wij volgend jaar daarmee starten met onze dochter ivm het gebrek aan losgeld hier in huis...
Dat is ook de reden dat ik op die manier met zakgeld ben begonnen. Voor eten en drinken buiten de deur en vind het een fijn idee dat hij nooit ergens met lege handen staat en niet gaat bedelen bij vriendjes als die wat lekkers gaan kopen ofzo. Ik geef 10 euro per week. Over het algemeen eigenlijk te veel. In de vakantie periodes weer net te weinig waardoor hij daarvoor dus even moet "sparen". Zoon had geen waardebesef dus ik heb met het zakgeld afgesproken dat ook uitjes voor zijn kosten zijn. Ik betaal af en toe nog wel de bioscoopkaartjes of zwembad entree voor hem maar hij betaald nu ook regelmatig zelf en komt weleens klagend thuis hoe duur iets is, en daarmee is mijn doel bereikt, hij ziet nu in dat sommige dingen duur zijn en je dat dus niet in de vakantie 5x in een week kan doen. Ik vind het idee dat je zoon zelf spaart voor zijn scooter en daarvoor werkt wel iets om trots op te zijn, zou dat zeker motiveren op 1 of andere manier.
Mijn oudste is ruim 7.5 jaar maar heeft nog geen pinpas. Wel krijgt hij elke week zakgeld. 75 cent per week. Dochter krijgt 50 cent per week. Dat mogen ze zelf beheren. Zijn allebei spaarders. Nu kopen wij ook niet vaak impuls aankopen of prullaria. En dat weten ze ook en merk dat ze zelf gelukkig ook niet zo zijn.
Voel me opeens heel ontaard, onze dochter van 7,5 krijgt helemaal geen zakgeld en had er ook nog nooit over gedacht Ze krijgt voor rapport, tussendoor etc vd opa's en oma's wel eens geld en dat gaat in de spaarpot waar ze af en toe prulletjes van koopt. Zelf sparen we maandelijks op haar spaarrekening. Ik dacht dat een pinpas pas op de middelbare hoefde ofzo haha.
Ik vind het leerzamer om met contant geld te betalen. Wij hebben voor onze kinderen ook echt zo’n ouderwetse ‘piekenpijp’ alleen dan voor euro’s. Ik was zo blij toen ik die vond! Zo kunnen ze echt zien hoeveel geld ze hebben en hoeveel er weer verdwijnt als ze iets uitgeven, ik denk echt dat ze daar veel meer... tja.., ‘financieel bewust’ van worden dan van een plastic pasje en geld dat ze niet zien. Tot nu toe hebben we dus nog niet de behoefte om dat te veranderen. Ik denk dat dat wel komt tegen de tijd dat ze de leeftijd hebben om alleen naar de stad te gaan. En dan nog de eerste tijd niet, denk ik. Laat ze dan in het begin maar gewoon geld omwisselen bij ons zodat we er nog direct zicht op hebben en een beetje kunnen adviseren. Na een poosje kan er dan wel een pasje komen, zodat ze ook lekker zelf fouten kunnen maken. Ik zie zakgeld echt als leergeld. Wanneer dat is... geen idee. Ergens in de loop van groep 8 of op de middelbare school ofzo? Overigens leuren ze die losse euro’s dus niet mee naar de winkel. Die zitten gewoon thuis in de pijp. Als ze vooraf bedenken dat ze iets gaan kopen, wisselen we die euro’s thuis vast in voor briefgeld en gaat dat mee. Als er spontaan iets wordt gekocht, schieten wij het voor en krijgen we thuis de euro’s terug. Soms weten we niet precies hoeveel geld ze hebben. Dan is dat een goede reden om iets niet meteen te kopen en er later nog eens voor terug te gaan. Dat vind ik ook wel weer een prima les; het hoeft niet altijd meteen. Een tijdje terug had onze zoon iets gekocht, omdat hij ervan overtuigd was dat hij genoeg geld had. Mijn man had het dus voorgeschoten. Toen ontdekten ze thuis dat hij toch niet genoeg had. Dat vond ik even een lastige. Ik ben dan in staat om hetgeen gekocht is achter te houden tot het volledige bedrag voldaan is. Mijn man wilde het verschil kwijtschelden (ging om 5 euro ofzo, bij € 1,50 zakgeld per week). Ik vind het belangrijk dat kinderen leren om met geld om te gaan. Dus ik vond het signaal ‘als je teveel uitgeeft, lossen papa en mama het wel voor je op’ niet zo’n heel goeie. We zijn er uiteindelijk een beetje tussenin gaan zitten: zoon mocht het legodoosje wel meteen hebben, maar heeft dus een paar weken geen zakgeld gehad. We hebben wel gezegd dat we dit maar één keer zo doen. Ik vind dit namelijk een lening en ik ben er echt niet voor om geld te lenen voor dingen die je niet evht nodig hebt. Dus mocht dit ooit nog een keer voorkomen, dan brengen we datgene wat gekocht is terug naar de winkel. Of wij houden het zelf achter, totdat zoon genoeg geld heeft om het terug te betalen.