en die gaat betaald worden door? En daarbij volgens mij is het de taak van de kinderen om te leren? Dus als zij beter leren door iets uit te leggen? Een soort interactieve spreekbeurt met een klein groepje kinderen of slechts een leerling van een lagere klas. Ik vind het best een goed idee
De school van mijn kinderen heeft gewoon een conciërge. En een administratief medewerkster. En genoeg leraren die allemaal met veel plezier werken. Als het op onze school kan, waarom kan het bij anderen dan niet?
Maar als dat werkt voor jullie school is het toch goed? Maar dan hoeft er toch niet gestaakt te worden voor nog meer geld? leraren werken met plezier, er is geld voor zowel administratief medewerker als conciërge waardoor werkdruk te dragen is en er kwalitatief onderwijs geleverd kan worden. Dan is er toch niks aan de hand? Ik zeg niet dat de conciërge ontslagen moet worden. Maar ik geef enkel mogelijkheden voor eventuele problemen.
Hier staken ze ook niet, hebben een studiedag Maar mijn vraag was meer, waarom is er op andere scholen geen geld voor en bij ons wel? Doen andere scholen dan iets niet goed met hun geld?
Je doet nu alsof je het idee van de eeuw hebt dit gebeurd al op zoveel plekken! Eh, tegenwoordig hebben steeds meer scholen weer geld voor een (parttime) conciërge. En gelukkig maar! Bij ons zijn er nu gelukkig ook weer onderwijsassistentes.
Dat vraag ik me dus ook af. En daarom opperde ik ook; ipv staken in overleg, wat kunnen scholen zelf oplossen? Laat teams onderling kijken naar inkomsten en uitgaven. Kijk met de teams naar hoe bepaalde werkzaamheden verdeeld worden en denk creatief en zorg voor een open houding zodat je de mogelijkheden ziet. Want de oplossing wordt nu van buitenaf gevraagd, terwijl er misschien nog een hoop winst van binnenuit te halen is
Ik sta best open voor verandering hoor. Mits deze verandering ook echt bijdraagt aan beter onderwijs.
Eens. Wij hebben al een heleboel gedaan met het extra geld en het werkt echt werkdrukverlagend. Ik denk dat wij als team best prima op weg zijn. Er moet wel echt iets gedaan worden aan het tekort aan leerkrachten. Als iemand nu ziek is moet zijn/haar groep thuisblijven omdat er echt geen vervanging is bij ons.
Dus eigenlijk is het belangrijker op dit moment om met elkaar te zoeken naar ideeën om het beroep aantrekkelijker te maken. En dat ligt niet aan de lonen denk ik, maar inderdaad imago, werksfeer, etc. Positieve berichten over het onderwijs. Campagnes over opleidingen met baangaranties etc. Kenbaar maken hoe goed onder andere jullie team bezig is geweest met elkaar om het vak weer leuker te maken, waardoor mensen (jongeren en mensen die carrièreswitch overwegen) positieve associaties krijgen met het onderwijs. Ipv steeds de berichten in het nieuws over stakingen ivm werkdruk en lage lonen. Dat is namelijk niet uitnodigend om te beginnen aan de pabo
Ook mee eens. Ook een reden waarom ik niet staak. Maar dat het beroep veranderd is, is wel een feit. Ouders zijn mondiger, met regelmatig geweld. Kinderen zijn brutaler en er is minder passende zorg. En als er eenmaal een traject loopt, duurt het megalang voor een kind hulp krijgt. Vroeger kreeg het kind de schuld als het niet geleerd had ergens voor. Tegenwoordig wordt de leerkracht overal op aangekeken.
Als ik even alleen naar de basisschool van mijn kinderen kijk zijn het telkens de tijdelijke of inval docenten die met bosjes omvallen en allen langdurig ziek zijn. Ik snap best dat die vaste aanstellingen dan erg spannend worden voor een school.
De hele maatschappij is zo veranderd. Kijk maar eens naar hoe hulpverleners bejegend worden. Hier hebben we met zijn allen wel wat te doen. Opvoeden die handel. Het niet accepteren. Niet zo dienstbaar zijn maar grenzen stellen. De medewerkers en studenten op de opleidingen handvaten geven hoe hier mee om te gaan.
Vind ik ook. Maar hoeveel cursussen we ook doen om dit aan te kunnen, het veranderd de zaak niet. De hele maatschappij moet hier wat mee. Inderdaad: het begint bij opvoeding!
Bij mij op school hebben we een groot probleem in groep 3/4. Ik kwam met een oplossing, die heb ik met de desbetreffende leerkracht besproken en het team. Helaas werden we teruggefloten door de teamleider.
Ik kijk met verbazing hoe de kinderen worden ingepampert. Ze worden tegenwoordig t/m groep 8 naar school gebracht, krijgen werkelijk voor alles een cadeau enz. Wat mij betreft mogen de leraren best streng zijn. Grappig genoeg wil mijn zoon dat ook, een goede leeraar is steng zegt hij. Overigens over zeurende ouders gesproken. Mijn persoonlijke ervaring is helaas zo dat je moet gaan zeuren om iets gedaan te krijgen, als je je mond niet open doet, gebeurt er niks. Maar ook dat is wellicht afhankelijk van de leerkracht. Bij mijn jongste zoon kreeg ik zomaar spontaan een uitnodiging voor een gesprek zonder iets voor te doen.
Ik snap niet wat een cadeautje krijgen te maken heeft met een strenge leerkracht. En je kind t/m groep 8 naar school brengen is pamperen?? Beetje overdreven. Het feit dat ze naar school gebracht worden staat los van of ze zelfstandig ergens heen kunnen. Veel hebben ws jongere broertjes en zusjes die ook gebracht worden, of de afstand is te groot. Maar de binding met school vind ik in groep 6, 7 en 8 net zo belangrijk als bij de kleuters. Veel leerkrachten in de bovenbouw zien sonmige ouders pas bij de eerste ouderavond, dat vind ik vreemd.