Mag een werkgever vragen een operatie uit te stellen?

Discussie in 'De lounge' gestart door meintje, 22 okt 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. wishfulthinking

    wishfulthinking Fanatiek lid

    7 aug 2012
    4.798
    2.481
    113
    Vrouw
    Gewoon door laten gaan de operatie
    Denk aan jezelf
    Wat een hork zeg!

    Je kan ten aller tijde een gesprek met een bedrijfsarts aanvragen
     
  2. Flipje25

    Flipje25 Actief lid

    23 feb 2018
    120
    105
    43
    Vrouw
    Vragen mag misschien, maar je gezondheid is toch echt belangrijker dan je werk. Zeker gezien hij weer waarom je die operatie nodig hebt, vind ik het eerlijk gezegd echt belachelijk dat hij wil dat je het uitstelt. Ik zou dus echt voor jezelf kiezen en nee zeggen. Je baas weet het nu lang genoeg van tevoren en zou je dus prima moeten kunnen vervangen voor die periode. Misschien ben ik wel heel erg vernoorsd, maar ik vind het echt not done dat je baas dit van je vraagt/verwacht.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  3. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Vragen mag, en als jij er geen pijn van zou hebben tot die tijd, zou ik het ook wel overwegen. Maar je hebt wel pijn en de operatie is er - in mijn ogen - ook een met een flink emotionele lading. Het gaat niet om een cosmetisch dingetje waar je nu 0 last van hebt. Dus ik zou aangeven dat verzetten geen optie is.
    En als hij weet waar het om gaat en dat je nu ook last hebt ervan, vind ik vragen te verzetten eigenlijk wel ongepast.
     
    tuc en Paardenbloem vinden dit leuk.
  4. birds86

    birds86 VIP lid

    13 mei 2013
    5.304
    2.001
    113
    Vrouw
    Vragen mag die altijd maar hij verzoekt het je nu, in de mail neem ik aan? Dat mag niet.

    Als hij je had gevraagd of er een optie is om de afspraak te verzetten ivm personeels tekort dan had je nog met hem samen opties kunnen bespreken maar nu dat hij het op deze manier heeft verzoekt zou ik daar niet over twijfelen en de operatie door laten gaan.

    Sowieso heb jij recht op die operatie en je dient je ziekteverzuim tijdig aan. Wanneer je een ingreep doet aan je amandelen, neus, borsten, dikke teen kan dat wel even wachten maar een ingreep die levensbedreigend kan zijn is geen optie.

    Kom je er niet samen uit met hem dan kun je eigenhandig naar je bedrijfsarts bellen en een afspraak maken om dit verhaal toe te lichten. Hij zal dan moeten kijken en bepalen wat in t belang van jou is. In het beleid van je werk moet te vinden zijn welke arbo dienst tot jullie beschikking is. Dit is wettelijk verplicht dus die moeten ze onder contract hebben.

    Succes en sterkte met wat er op je pad komt!
     
  5. meintje

    meintje Fanatiek lid

    9 jul 2008
    2.610
    928
    113
    Het word me inderdaad verzocht, letterlijk.
    Ik heb het ziekenhuis gebeld uit goodwill, maar eerder kan niet omdat de ingreep een hele ok-sessie in beslag neemt, dus ik kan nergens bij zeg maar. Uitstellen wordt afgeraden.

    Ik ga zo de papieren cao of regels er bij pakken en inderdaad eens kijken of ik arbo-gegevens kan vinden.

    Eerder vroeg iemand waar ik werkzaam ben....het ergste is dat dat het hele gedoe nog onbegrijpelijker maakt. Ik ben parttime verkoopster... Ik ben makkelijk vervangbaar, doe niets bijzonders aan werk.:(
     
  6. Ukkie1

    Ukkie1 Fanatiek lid

    30 jun 2015
    4.690
    2.137
    113
    Zit er niet over in, bel je baas en zeg dat je niet kan en wil verzetten en als hij twijfelt hij je naar de bedrijfsarts mag sturen. Bedrijfsarts staat echt wel aan jouw kant! Kom op voor jezelf, moeilijk maar echt doen hoor!
     
    Gewooniemand, fanona en Zonnestralen vinden dit leuk.
  7. Flipje25

    Flipje25 Actief lid

    23 feb 2018
    120
    105
    43
    Vrouw
    Je hebt het nu toch geprobeerd? Als uitstellen door het ziekenhuis wordt afgeraden, kan je baas het er niet mee eens zijn maar dat is dan toch maar zijn probleem? Je hebt je goodwill getoond. Het kan niet en het lijkt me ook niet verstandig. Het gaat hier wel om je gezondheid. Je gaat niet op vakantie....
     
  8. Waxinelichtjes

    Waxinelichtjes Fanatiek lid

    22 jun 2018
    3.695
    4.231
    113
    Vrouw
    Belachelijke situatie vind ik. Als je zwanger bent en in die periode valt jouw verlof ga je toch ook de ziektewet in? Of moet je het kind maar even terugduwen omdat het slecht uitkomt? o_O
    Gewoon die operatie laten doen hoor, kom nou!
     
  9. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    11.116
    15.624
    113
    Vrouw
    Exact mijn gedacht.
    Zelfs voor een wel te verplaatsen ingreep zou ik mij zoveel moeite niet doen.
     
  10. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.191
    4.337
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Als het ziekenhuis zegt dat uitstellen afgeraden wordt, dan heb je toch je antwoord? De operatie blijft gewoon staan. Je zegt je baas dat je overlegd hebt met het ziekenhuis en dat zij aangeven dat uitstellen niet kan. Je hebt het ruim van te voren gemeld, dus alle tijd om vervanging te regelen. Niet Twijfelen hoor!!!
     
  11. jessy77

    jessy77 VIP lid

    9 aug 2007
    8.604
    5.886
    113
    Ik snap echt niet dat je nog zoveel moeite doet. Ik zou haast in staat zijn om zelf met je werkgever te bellen en het hem duidelijk maken. Waren we binnen 2 sec klaar geweest.
     
    soovi, Ysabella, meintje en 4 anderen vinden dit leuk.
  12. MyMiracle

    MyMiracle Fanatiek lid

    2 jun 2013
    4.657
    2.872
    113
    Waar mijn huis woont
    Heel jammer dat je werkgever zo'n tekort aan empathie heeft. In deze situatie is zelfs vragen voor uitstel al not done(mijn inziens).
    Je hebt naast de dagelijkse klachten ook onrustige cellen.....(2 maanden wachten zou ik al hels vinden). Met wat algemene kennis kan je echt wel bedenken dat dit niet goed is en dat er zo snel mogelijk wat aan gedaan moet worden.

    Naast een nee zou ik dit ook duidelijk kenbaar maken. Zijn empathies vermogen in deze heftige situatie zou bij mij zorgen voor een verstroorde werkgever-werknemer relatie.

    Heel veel succes en sterkte met je gezondheid.
    Kom voor jezelf op hoor!
     
  13. Maan14

    Maan14 Niet meer actief

    Dan heeft het bijna zeker weten met de feestdagen te maken. Niet jou maar je baas zijn probleem..
     
    Neuzeke en Gewooniemand vinden dit leuk.
  14. Ansel

    Ansel Actief lid

    11 aug 2019
    495
    640
    93
    Vrouw
    In dat geval vind ik het logisch dat je de operatie niet kan uitstellen. Met afwijkende cellen (die zo ver reiken dat je volledige baarmoeder moet worden weggenomen) is het logisch dat je niet onnodig wilt wachten...

    Ik ga zelf vér voor mijn werk (te ver soms), maar dat je in dit geval de operatie (& dus je gezondheid) eerst plaatst is echt wel doodnormaal...
     
  15. Paardenbloem

    Paardenbloem Niet meer actief

    Ik zou er echt geen energie meer aan besteden behalve aangeven dat het gewoon doorgaat zoals gepland.
     
  16. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    8.687
    9.656
    113
    Duidelijk toch. Verzetten is geen optie, voor jouw gezondheid en logistiek. Dus daar heeft je werkgever zijn antwoord.
     
  17. Waxinelichtjes

    Waxinelichtjes Fanatiek lid

    22 jun 2018
    3.695
    4.231
    113
    Vrouw
    Ik heb nog eens nagedacht en ik vind het meer dan stijlloos dat jouw werkgever zo empathieloos is. Hij weet vd situatie en dan zo reageren? Ik zou een klacht indienen bij de directie/hoofdkantoor.
    Wat een aso zeg! Het is maar werk, volgens mij is een mens zijn gezondheid ontelbaar keer belangrijker!
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  18. meintje

    meintje Fanatiek lid

    9 jul 2008
    2.610
    928
    113
    Tsja, dat is het probleem. Er is geen directie. Het is een familiebedrijf met een x-aantal filialen. De personeelszaken figuur heeft me dit gemaild en cc naar bazin/eigenaresse/moeder en opvolger/kind.
    Inderdaad heeft het alles te maken met de feestdagen, maar is het niet Sint, dan kerst, dan carnaval, dan Pasen....er is altijd wel wat wanneer je er 5 tot 8 weken uitligt....

    Ik heb de gegevens van de arbo gevonden, en heb rechtsbijstand gebeld. Juridisch gezien is mij niets te verwijten, zeker omdat ik het ruim van tevoren meld. Zij gaf aan te mailen met mijn mislukte verzet-poging en dat ik dus per 19 december ziek ben. 19 december nogmaals bellen om het door te geven en dat is het. Arbo komt daarna pas in beeld.
    Wel bestaat er kans dat mijn voorlopige contract (3 de verlenging naar vast) verlengdmogelijk niets gaat worden hierdoor, ook al zal werkgever het uiteraard op iets anders gooien en dit niet toegeven....
    Tsja, dan rijst de vraag of je überhaupt wil werken voor zo'n werkgever....
    Vanavond even goed gesprek met mijn man.
     
  19. tatie

    tatie Fanatiek lid

    21 feb 2014
    1.001
    93
    48
    Wat een vervelende situatie en wat erg als hierdoor je vaste contract door je neus geboord zou worden. Inderdaad kan ik me voorstellen dat je je dan gaat afvragen of je nog wel wil werken in zo'n bedrijf. En eigenlijk al na die vraag of je het even kan verplaatsen allemaal.

    Ik wilde je nog even meegeven hoe het in mijn situatie is gegaan; als backup dat het inderdaad belachelijk is zoals ze zich nu bij jou opstellen. Ik werkte nog maar net drie maanden voor een instelling in de zorg toen er bij mij ook onrustige cellen gevonden werden in mijn baarmoederhals waardoor uiteindelijk die hele baarmoeder werd verwijderd. Ik kreeg een voorstel voor over enkele maanden vanuit het ziekenhuis, maar heb rond gebeld naar andere ziekenhuizen in de regio waar ik sneller terecht kon. Ik wilde zo snel mogelijk af van die 'onrustige cellen'. Het vervroegen van de operatie lukte en toen werd het een week voor sinterklaas, in plaats van rond kerst. Mijn nieuwe werkgever begreep dit heel goed en gaf me zelfs ruimte om voor de operatie nog twee dagen vrij te nemen om alle sinterklaasinkopen te doen. Ik ben ziek gemeld vanaf de dag van de operatie en ben pas eind januari langzaam weer begonnen met halve dagen werken. De hele gebeurtenis had me zoveel energie gekost en toch veel zorgen gegeven, en eerder was ik gewoon zo snel uitgeput van alles dat ik pas in mei weer volledig meedraaide. In die tijd liep mijn eerste halfjaarscontract af en deze werd ondanks het ziekzijn omgezet in een vast contract. Ik kan je zeggen dat dit heel veel doet. Ik heb mede hierdoor een zeer grote loyaliteit naar mijn werkgever en sowieso veel werk-plezier.

    En wat ik ook nog wilde benadrukken: ik was zeker de eerste twee weken helemaal uitgeschakeld. Ik kon nergens tegen qua geluid en had veel pijn. Ik slikte ook geen extra pijnstilling, omdat ik daar snel depressief van word of heel heftig van droom. Maar ik kon dus niks en alle zorg kwam op mijn mans schouders en ingezette hulptroepen terecht.

    Overigens was het een hele bijzondere sinterklaas zonder last minute stress :) en sorry voor het lange verhaal :oops:
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  20. meintje

    meintje Fanatiek lid

    9 jul 2008
    2.610
    928
    113
    @tatie,

    Bedankt juist voor je verhaal, fijn te horen dat er ook zo'n werkgevers zijn. Ik heb mijn loyaliteit in mijn ogen al lang laten zien, maar verwacht dat ik naar aanleiding van dit alles door hun opgegeten, gekauwd en uitgespuugd ga worden.... Ik heb al veel gehoord van andere (ex)collega's, dus ik verwacht zeker gezeik.
    We gaan het zien.
    Ik stuur vrijdag mijn mail, dinsdag hoef ik pas weer te werken en in de tussentijd hoop ik dat ze even na willen denken IPV direct reageren en het probleem bij mij neerleggen....
    Als dit me mijn baan gaat kosten zou ik dat heel jammer vinden maar niet meer dan dat. Dan wil ik ook absoluut niet meer voor ze werken en geef ik mijn energie liever aan een andere werkgever. Deze extra zorgen had ik wel kunnen missen, het idee dat ze het me mogelijk moeilijk gaan maken is toch erg vervelend.
     
    Aries, Syane en tatie vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina