Ik vind jouw mening nogal extreem. Geldt dit volgens jou dan ook voor de paashaas, de kerstman, kabouters, Mega Mindy etc.? Of vind je dit alleen voor Sinterklaas? Wij vertellen onze kinderen (oudste is 2,5j) gewoon wie Sint Nicolaas echt was en dat hij zo bijzonder was dat we dat nog steeds vieren. Ik ga daar niet over liegen. Wij voeden onze kinderen trouwens wel christelijk op en vertellen hen dus over God. Ik heb er absoluut geen problemen mee dat iemand anders tegen mijn kinderen zou zeggen dat God niet bestaat. Ik vind het juist ideaal om ze uit te leggen dat sommige mensen wel in iets geloven en anderen niet en dat je dat moet respecteren.
Ik zou doen waar je je zelf goed bij voelt, zoals ik het nu lees is dat gewoon de waarheid vertellen. Ik voelde me als kind bedonderd en voor de gek gehouden toen ik een uur voor het raam zat te wachten en mijn vader vertelde dat het opa was die de pakjes bij de deur afleverde en op de deur bonsde... Ik ben zelf van plan om thuis minimaal aandacht te geven aan het sintfeest en er vooral geen geheim van te maken dat het een verhaal is waar je in gelooft of niet.
Ik ga niet weer verzanden in een discussie over Sinterklaas vs de paashaas. Als je zelf niet snapt dat dat totaal iets anders is dan reageer ikniet meer
Maar zijn daardoor dan al die jaren ervoor verpest? Ik zou zelf hier lering uit trekken en juist bedenken dat het vertellen op een andere manier moet gebeuren. Op een rustig moment. Of met wat meer uitleg (en er zijn tegenwoordig prachtige boeken die het fijn uitleggen) Even algemeen: Hier heb ik twee zéér goedgelovige kinderen. De oudste heb ik het met haar 8 jaar verteld - in de zomer. Die was verdrietig en kwam met vragen en alles bleek niet waar... en.. oh! Het jaar erop zat ze er toch weer helemaal in en genoot gewoon met de wetenschap dat het niet echt was, maar voor haar zusje nog wel. En de jongste -wordt zondag 9 - hebben we het ook afgelopen zomer verteld, ruim 8 dus, omdat ze naar groep 6/7/8 ging na de zomer. Die accepteerde het gewoon. Niets meer over gehoord, niet verdrietig, prima. Terwijl ze de winter ervoor nog thuis kwam met verhalen van kinderen die zeiden dat hij niet bestond (tja, groep 5..) , maar zelf écht wel zeker wist dat dat niet waar was 'dan zouden jullie die kadootjes kopen, haha... nee hoor, van jullie kreeg ik dit écht niet voor mijn verjaardag en toen kreeg ik het wel van Sinterklaas!' -en zo meer redenen. Kinderen stellen nu eenmaal vragen, wat iemand al zei, dat is kind eigen. Omdat ze iets leuk vinden, of juist spannend, omdat ze bevestiging zoeken - zeker niet altijd uit wantrouwen... dat nadenken is alleen maar goed denk ik en zelf antwoorden en oplossingen bedenken.
Sinterklaas: landelijke intocht, landelijk journaal, elk dorp/stad intocht, feest op elke schoo Paashaas: uhh niks van dat
Nu ja, het is dan misschien een verzinsel, maar het was oorspronkelijk niet commercieel en is al veel ouder dan Sinterklaas ... Maar ik snap wel wat je bedoelt, in Nederland is het Sinterklaasfeest echt nog een stuk commerciëler en opgeklopter dan in België. Maar ik ben het nog steeds niet eens met jouw mening dat ouders hun kind moeten voorliegen als ze niet kunnen garanderen dat hun kinderen iets doorvertellen. Je kunt nooit garanderen dat een kind iets niet verklapt.
Wij vieren ook geen sinterklaas. Kinderen ook verteld dat het een feest is, maar dat het een verklede man en pieten zijn. Ook verteld dat misschien andere kindjes wel geloven dat het echt is en we er dus niet op school etc zo over praten. Begrijpen ze heel goed. ( 6,5 en bijna 4) We vieren het thuis niet, ook geen cadeaus. Toevallig is de jongste op 5 december jarig Reactie op topicstarter; stel open vragen aan je kind en probeer de behoefte te achterhalen. Wil hij/zij meer info over sinterklaas? Wat denkt hij zelf?
Dus dan zouden ouders die al van te voren weten dat hun kind het waarschijnlijk tegen andere kinderen gaat zeggen iets moeten doen waar ze zelf niet achter staan (“liegen” over sinterklaas tegen hun eigen kinderen) alleen maar omdat andere ouders hebben besloten dit wel te doen?