Maar dan heb je toch ongelofelijk veel restafval? Ik zet iedere maand de container met plastic bij de weg (niet altijd vol, maar is gratis). Als dat bij restafval moet dan ga ik van 2-3 keer per jaar een container met restafval naar 12 keer! Hoop dat ik het nog heel lang kan blijven scheiden. Lijkt mij beter voor het milieu en zeker voor mijn portemonnee.
Weet je wat ik wel schandalig vind, dat we (tot op zekere hoogte) afval scheiden maar dat bedrijven er weinig aan doen... Daarnaast heb ik dus een insulinepompje op mijn lijf, een klein elektrisch apparaatje met een batterij, printplaat, plastic (en een naald). Iedere 3 dagen "verbruik" je er een. Je kan ze inzamelen en terugsturen ... en dan.... gaat het geheel de verbrandingsoven in
Ik heb jouw berichtje twee keer gelezen om te checken of ik echt goed begrijp wat er staat. Jij kiest er dus bewust voor om geen afval te scheiden, terwijl je die mogelijkheid wel hebt? Het is toch een kleine moeite om het glas even naar de glasbak te brengen? Glascontainers staan bij (bijna) elke supermarkt. En je gaat zelfs nog een stap verder: je gooit bewust afval in een verkeerde container, wanneer de juiste container vol is. Ik schrik daar echt van. (Tip: als je op de juiste manier jouw afval zou scheiden, is een container ook niet 'zomaar' vol.) Je verstoort daarmee het proces van afvalscheiding. Want als jij bijvoorbeeld restafval, glas of plastic in de groene of blauwe container gooit, vervuil je daarmee die gehele inzameling (niet alleen uit jouw bak, want de inhoud uit jouw bak vermengt zich weer met de rest). Als gescheiden afval te veel vervuild is, kan het niet hergebruikt worden en belandt het alsnog in de verbrandingsoven. En daarmee doe je al het zorgvuldige 'scheidingswerk' van jouw buurtgenoten ernstig tekort. Ik hoop oprecht dat je hier voortaan beter over nadenkt en een andere, milieubewuste keuze maakt. Een keer een stukje plastic, papier of fruitschillen bij het restafval gooien is niet zo erg. Maar andersom wel! Met z'n allen moeten we zuinig zijn op onze planeet. Een beter milieu begint bij jezelf.
Hier scheiden wij al jaren ons afval; plastic/ drankkartons apart, papier, gft en restafval. Wij betalen per leging van de restafvalcontainer, dus het loont ook in de portemonnee. Het legen van de gft bak, plastic afval en papier is gratis. Echter: nu kregen wij een brief van de gemeente dat het afval in onze gemeente zo goed wordt gescheiden dat het ophalen teveel kost. Ze hebben een contract met de ophaaldienst om een x aantal kilo afval op te halen en daar komen ze nu niet meer aan. Gevolg: de kosten per adres gaan weer omhoog en het legen van de gft bak is straks ook niet meer gratis. Waardeloos natuurlijk! Natuurlijk doe je het in de eerste plaats voor het milieu, maar als het daardoor duurder wordt, gaan veel mensen natuurlijk weer in oude gewoontes terugvallen.
Ik vind het wel goed om te lezen dat je eerlijk antwoord durft te geven. Want als ik in de praktijk om me heen kijk ken ik genoeg moeders die geen of niet genoeg afval scheiden, maar hier lijken we de uitzondering
Maar dan zijn jullie kosten waarschijnlijk veel hoger dan bij ons. Want ik heb maar 2 (of 3) betaalde ledigingen per jaar. Jij 24... Ik zou daar niet blij van worden.
Maar door het scheiden van het afval wordt het volume toch niet groter? Als je sorteert heb je plaats nodig voor bijvoorbeeld 5 bakjes van 20 liter. Als je niet sorteert, 1 bak van 100 liter. Dat neemt toch evenveel plaats in? Ik kan me voorstellen dat je je ergert aan de hoeveelheid afval, maar dat verandert niet door wel of niet sorteren. De hoeveelheid afval kan je enkel verminderen door afval te vermijden zoals ik eerder al aangaf (geen internetaankopen die in (te veel) dozen/enveloppen/plastic worden verstuurd, geen kleine plasticflesjes drank, geen individueel verpakte koekjes, geen rietjes, wel herbruikbare zakjes voor groenten en fruit, wel herbruikbare tas voor boodschappen, verse producten kopen ipv blik/glas/brik, ...)
Echt he, en het is niet zo dat ik altijd alles klakkeloos weg mieter. Ja wij zouden idd een "heleboel" meer kunnen doen, maar ik denk dat al die milieu goeroes vast niet op hun geiten wollen sokken op de fiets naar het werk gaan.
Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt, want volgens mij stel ik je geen vraag. (Alleen retorische vragen, dat is mijn manier van schrijven. ) Maar om op jouw vraag te antwoorden: graag beide! Als ik iemand een vraag stel, wil ik graag een eerlijk antwoord en dat is daarmee dus het antwoord dat ik graag wil lezen/horen, want aan leugens heb ik niets.
Je haalt nu 2 dingen door elkaar. Mijn betoog ging er niet zozeer om of mensen wel of niet hun afval scheiden. (Iets wat voor mij vanzelfsprekend is, maar ik begrijp dat sommige mensen dit om praktische redenen niet kunnen of willen doen.) Maar mijn bezwaar zit hem in het feit dat er blijkbaar ook mensen zijn die afvalscheiding bewust saboteren. Ik reageerde op een bericht waarin iemand schreef dat ze bewust ‘verkeerd’ afval in een container gooit als de ‘juiste’ container vol zit. Dit vind ik dus echt niet kunnen, omdat je daarmee (uiteindelijk) ook het afval vervuilt van mensen die wel alles netjes scheiden. Als je ervoor kiest om geen afval te scheiden, is dat jouw keuze. Maar wees dan in elk geval wel zo consequent om dan alles bij het restafval te gooien, en niet bijvoorbeeld plastic of blik in de groene container of bij het papier, omdat er in die bak toevallig nog plek is. Dan ben je dus bewust bezig om de boel te vervuilen. En ja, daar heb ik wel moeite mee.
Mijn ouders scheidden altijd al, vanaf ik me kan herinneren. Glas, KCA, papier, restafval en GFT, laatste ging op onze eigen composthoop. Dus ik vind het niet meer dan normaal om te doen. Alleen plastic is er nog bijgekomen. Wat ik wel shit vind, is dat ik er dankzij dit topic achter ben gekomen dat ik sommige dingen verkeerd weggooide Zoals bonnetjes. Zit je dan met je goeie gedrag de boel in de war te gooien
Wij scheiden; Luiers - 1 keer per week leveren we die in bij kinderdagverblijf. Plastic, papier, glas. Wat nog beter kan is GFT scheiden. Meestal gaat alleen tuinafval in de groene en etensresten bij in de grijze, zeker in de zomer ivm beestjes
Niet elke gemeente werkt met betaling per lediging. Hier heeft de gemeente het 1 jaar als proef gedaan en is daarna weer overgestapt op een vast bedrag per jaar. Voor mij maakt het qua bedrag dus geen bal uit of ik mijn container elke 2 weken langs de weg zet of 2 a 3x per jaar. Het bedrag blijft hetzelfde.
Wij wel van bijvoorbeeld t plastic maar over t oud papier heb ik dit werkelijk waar nog nooit gezien.
Hier wel. Wij betalen per keer dat groen of grijs aan straat gaan. Dus ik plastic, papier, luiers, glas en blik doe ik scheiden. Mijn restafval kliko is een kleine en met ons 5 + kat hoef ik hem nu maar 1x in de 2 maanden te zetten. Alles zit in strak dichtgebonden kleine dunne plastic zakjes. Dus hij ruikt nooit en ook geen ongedierte. Edit: ik ben geen goeroe heb zelfs een pest hekel aan het hele klimaat geneuzel. Dit is puur voor mijn eigen portemonnee, en ik vind het sport om te zien hoelang ik grijs van straat kan houden.