@bonnie1 .... staken kan bijna niet in mijn beroepsgroep. Ow u heeft een infarct? Nou sorry hoor ik staak vandaag! Is het de enige dag in de week dat u met water mag worden gewassen? Nou dat word dan nog een weekje wachten, want ik staak vandaag! Etc..... Het is vreselijk bij ons in het zkh, maar staken is amper mogelijk. Ik denk ook dat we daarom zo klaar zijn met het gestaak van de scholen.
@merah , dat is ook zeker terecht, maar daarom is het ook zo vervelend dat mensen afgeven op leerkrachten omdat ze 'zoveel vakantie' hebben. @Cindy1977, dat is zeker frustrerend. Iedereen weet dat de intensieve zorg door moet gaan. De 20e wordt er in de zorg gestaakt. Ook daar moet wat gebeuren, maar als er geen signalen worden afgegeven gebeurt er nooit wat. Wellicht dat de zorg ingericht moet worden zoals in het buitenland. Familie zorgt voor eten en wassen van de patiënt. Dan gaan er vast wat meer mensen piepen en wordt er misschien wat sneller wat geregeld. Maar ook hier geldt : als niemand de zorg in wil wordt het tekort ook niet opgelost.
Leerkrachten geven ook aan dat ze buiten de lessen zoveel dingen moeten doen en tot 17 uur werken en soms nog in de avond. Dat is dan toch ook terecht als deze uren gecompenseerd worden met de vakanties. Dan moet je ook meer uren maken dan enkel de lesuren om tijd voor tijd (de vakantie) qua uren te maken.
Was ook niet zozeer naar jou maar ik lees vaak (niet perse hier) dat mensen roepen, 12 weken vakantie per jaar en nog klagen/staken. Dat is niet helemaal eerlijk.
Inderdaad zo werkt het, maar al met al houden leraren netto echt wel meer tijd over dan in andere branches. Prima, maar dat klagen over meer salaris snap ik dan niet. Dat het anders moet in het onderwijs ben ik het mee eens.
https://nos.nl/artikel/2308856-grootste-onderwijsbond-maakt-draai-woensdag-toch-staken-voorzitter-weg.html De chaos is compleet....
Over die uren en vakanties... Wij werken (vo) 1659 uur per jaar. Verdeeld over 40 weken... is dus 41,5 uur per week. Gemiddelde fulltimebaan heeft 36-38 uur. Maar die 41,5 uur is dus niet voldoende om je taken uit te kunnen voeren.
Maar dat komt dan neer op 36 uur per week als je 6 vakantieweken zou hebben, en 34 uur per week bij 4 vakantieweken per jaar. Sorry maar feit blijft, in heel veel banen werk je structureel over. En maak je die 41,5 uur of nog meer per week zónder die 12 vakantieweken.
Volgens mij is het praten tegen dovemansoren.. ik weet dat ik ontzettend veel respect heb voor de juffen en meesters bij ons op school die samen er de schouders onder zetten, niet staken en klagen. En ja bij ons zijn er ook veel problemen op school maar dat gezeur komt mijnde neus uit..
dat weet ik... maar ik zeg ook dat die 41,5 uur de uren zijn die je sowieso maakt hè, daar komen al je overuren nog bij. maar ik klaag niet, ik zit in een erg luxe positie (fulltime baan met maar een klein stukje lesgevende taken), maar ik zie mijn collega’s ondertussen echt onderuit gaan. grotere klassen, de diversiteit aan dubbele problematieken en leerachterstanden. Ouders die echt andere verwachtingen hebben van de school, dat is echt veranderd in de bijna 20 jaar dat ik voor de klas sta.
Het vak van leraar/docent moet op de een of andere manier aantrekkelijker gemaakt worden (en dat doe je niet met die 12 weken vakantie). Tekorten zijn ook in het VO al zo merkbaar. Met alle scholen in de omgeving vis je in de zelfde vijver als je vacatures hebt. Engels, Nederlands, wiskunde, Nask, Duits , het zijn al jaren dezelfde vakken en je zoekt allemaal die ene topper. Die topper vind je maar zelden...dat weet je als je die ‘net niet topper’ toch aanneemt omdat er toch iemand moet zijn om les te geven. Je weet dan al dat hij/zij het waarschijnlijk niet gaat redden, maar je probeert met extra ondersteuning, minder lessen... alles om wisselingen tijdens het schooljaar voor de leerlingen te voorkomen, maar dat lukt niet.
En volgens mij zit daar het probleem met de andere verwachtingen... mag een vmbo kind nog bestaan of gaan we pushen tot het minimaal havo kan wat dus veel meer werkdruk oplevert. Voeden ouders kinderen zelf nog op of laten ze alles bij school. Ik zie dat mijn kind veel meer leert van spelenderwijs en zien dan van oefenen op papier, waarom moet alles meteen zo schools? De hele maatschappij denkt dat alles maakbaar is zoals ik alleen al lees op zp hoe er over inleiden gedacht wordt als je maar beetje klaar er mee bent zeur je gewoon om een inleiding dat verhoogt dus de werkdruk in de zorg Al met al vraag ik mij af of je het met geld oplost mijn inziens ligt daar het probleem niet
we moeten zeker zelf ook kijken naar wat we, zonder kosten, kunnen doen aan werkdruk. Waarom hebben we minimaal 4 individuele ouderavonden? Waarom 4 keer een rapport? Waarom 4 toetsweken?
Dat is een goed idee toch? Wij hebben ook maar 2 ouderavonden en 2 rapporten, als er wat is, kan de juf het evt tussentijds aangeven.
Hier op de basisschool zijn er twee rapportmomenten. En geen standaard gesprek met ouders steeds maar op vraag en behoefte van leerkracht en ouders.
Ik hoor anders van ouders èn leraren die maar 2 rapporten per jaar hebben, dat ze dit erg weinig vinden. Wij hebben dit ook een paar jaar gedaan maar zijn er weer afgestapt. Wij hebben 4 keer per jaar een week met oudgesprekken (waar de kinderen overigens gewoon bij zijn, als belangrijkste gesprekspartner.) In de eerste maand als kennismaking en dan bij elk rapport. Ik was in eerste instantie niet blij met die eerste ronde gesprekken. Maar moet nu zeggen: het werkt erg prettig dat je alle ouders al even individueel hebt gesproken. Het kost in die week veel tijd, maar levert de rest van het jaar wel voordeel op. Niet dat het voor alle ouders nodig is, maar bij een deel van de ouders ben je hiermee problemen voor. Dus het is werkdruk die zich later wel weer terugbetaalt. Ik vind de huidige ontwikkelingen heel bijzonder. Ik ben aan de ene kant blij dat AOB nu toch naar 'het veld' luistert. Maar dit had nooit op deze manier moeten gaan. Ze hadden éérst met de achterban moeten overleggen, om deze onduidelijkheid te voorkomen. Dit is ontzettend frustrerend voor alle partijen: voor (stakende) leraren en voor ouders die niet weten waar ze aan toe zijn. Ik denk dat je hiermee nog meer steun verspeelt. En die steun werd al minder. Ik hoop maar dat mensen hier uiteindelijk doorheen kunnen kijken en blijven beseffen waar het om gaat: goed onderwijs voor al onze leerlingen. Die salarisverhoging voor het speciaal voortgezet onderwijs was echt méér dan terecht en moet sowieso doorgaan! Ik zou het vreselijk vinden als dat nu niet doorgaat. Buiten dat moet er echt structureel meer geld blij om klassen te verkleinen en eventueel het aantal uren dat mensen lesgebonden taken hebben te verminderen. Daarmee kom je tegemoet aan de toegenomen werkdruk en maak je de taken die er bij zijn gekomen weer behapbaar. Die werkdruk verminder je niet met een eenmalige injectie waar je 2 jaar iets aan hebt. Daar kun je geen mensen voor in dienst nemen. Na die 2 jaar heb je namelijk wel verplichtingen aan dat nieuwe personeel, maar geen geld meer om ze te betalen.
Hier 2 rapporten. In de eerste maand van het nieuwe schooljaar 3hoeksgesprek. Een info avond voor de ouders mbt lesmethode ed. Dan met 1e rapport en bij 2e rapport enkel in geval van zorg. (vanuit leerkracht of ouder, dat maakt niet uit). Bij de school van onze kinderen zijn leerkrachten heel laagdrempelig te benaderen. Dus voor mij voelt het prima zo. Het is een school met veel ouderparticipatie en een hechte en goede sfeer
Hier vijf portfoliogesprekken van 20 minuten per keer. Maar fulltime HB-onderwijs, zodat differentiatie een stuk makkelijker is en de basissoftware zeer sterk gecompact is en de kinderen die zelf nakijken. Dat scheelt dus heel erg veel nakijkwerk. Wel veel voorbereiden voor elke periode, want er wordt voor de verrijking veel gevraagd van de leerkracht. Ze hebben het heel druk, maar door veelal passend werk voor de kinderen niet veel oudergesprekken buiten de portfoliogesprekken.