Ik kreeg 7 jaar geleden van mijn vorige gastouderbureau een overzicht van Jan Pellegrom (vorig jaar kreeg ik em weer van mijn nieuwe gastouderbureau), even google-en op brochure Jan Pellegrom. Is voor de belastingaangifte, maar ik vond het wel een fijn overzicht omdat je kunt zien wat je wel en niet kunt aftrekken. Ik had nog geen kinderen toen ik gastouder werd en kon de (tweedehands) box, kinderstoelen, wipstoel, speelkleed, etc. wel als bedrijfskosten aftrekken. Jij hebt wel kinderen, dus dan wordt het moeilijker omdat bepaalde dingen bij de belastingdienst af te trekken. Een gastouder hier uit de buurt heeft nu heel veel gedoe met de belastingdienst omdat ze babyfoon op de lijst van aftrekposten had staan. Omdat ze zelf jonge kinderen had, was het volgens de belastingdienst een normale voorziening. Haar hele administratie is daarna doorgeplozen door de belastingdienst. Verder is je lijst, met de aanvullingen van de andere forum-ers, volgens mij wel compleet. Abonnement op een speel-o-theek is zeker de moeite waard, een leuk uitje met de kinderen, ander speelgoed om te spelen, als het niet leuk is breng je het terug, vinden kinderen het superleuk dan kun je overwegen om het zelf aan te schaffen. Reiskosten ben ik volgens mij niet tegengekomen. Alle kilometers die je maakt voor of met de gastkinderen opschrijven, je mag 19 cent per km aftrekken, staat ook een stuk in de brochures van Jan Pellegrom. Ik heb wel bedjes en beddengoed voor de kinderen, maar slaapzakken, spenen, knuffels, luiers, doekjes en zalf geven de ouders mee. Iedere ouder heeft weer iets anders dat ze fijn vinden. Zonnebrandcrème heb ik wel staan, maar dat geven ouders vaak ook mee. Dan was ik zelf nog benieuwd naar de energiekosten. Energierekening is inderdaad hoger. Uit de brochure van Jan Pellegrom begreep ik dat dat ook lastig is ivm de belastingdienst. Dus dames die dat noemden, hoe doen jullie dat, @zonnetje2015 , @MamaChantal , @Ukkie1 , @tuc ? Verder sta ik eigenlijk verbaasd hoeveel ik nu kwijt ben voor de boodschappen, had altijd zoiets van "ach die paar boterhammen en dat beetje fruit", maar op een gegeven moment kwam ik niet meer uit met de weekboodschappen, was het brood al op en was de week nog niet om. Dus goed dat je eten in je kostenplaatje meeneemt. Ik ga nu wekelijks met de oppaskindjes naar de supermarkt als ik mijn oudste op school heb gebracht (voor het brood dat ik tekort kom). Kiezen ze allemaal zelf een stuk fruit op dat we daarna gaan eten. Is volgens mij ook het uitje van een heel aantal gastouders, stond laatst met nog 3 gastouders in de supermarkt, heel veel kleine kindjes en verder waren er geen klanten.
Ik denk dat het ook ligt aan de klant die je wil. Als jij een natuurlijke gastouder wordt, zullen veel klanten wasbare luiers zeker waarderen. En wanneer je die goed wast, is het net zo hygienisch als wanneer je met hetzelfde vaatdoekje het ene kind zn handjes poetst als de ander.
Mag je er aan toe zijn om wasbare luiers aan je assortiment toe te voegen en opzoek zijn naar hulp bij welke luiers, dan mag je mij een pb doen Ik heb een webshop daarin en kan je zeker helpen Heel veel succes!
Hier geven we wel een stukje energiekosten op. Is nog nooit een probleem geweest eigenlijk. Ik ben er 1 keer uitgepikt door de belastingdienst, maar dat was om te controleren of ik voldeed aan de zzp eisen.
De gastouders die ik ken vragen aan ouders om zelf een slaapzak, reservekleding en creme etc mee te geven. Zeker als jij het natuurlijk wilt doen hebben sommige ouders zeer speciale wensen (denk aan bepaalde dure merken, speciaal wasmiddel etc). Het gebruik van wasbare luiers bij tal van kinderen vind ik onhygiënisch. En daarbij is niet ieder merk geschikt voor ieder kind. Ouders die dat willen kunnen dit toch zelf meegeven? Hou er rekening mee dat dit soort ouders hoge eissen stellen aan speciaal houten speelgoed. Denk aan Grimms etc. Dus geen goedkoop plastic spul of schreeuwerige vtech. Maar bijenwas krijtjes en speelgoed van on line speciaalzaken. Dat is een stuk duurder dan van een reguliere zaak. En iedere dag biologisch koken met uitsluitend verse producten kost wel tijd. Wat doe je in die tijd met alle kinderen? En kan je dan wel toezicht houden? Niet ieder kind kan en wil meehelpen en een tv is geen optie in een natuurlijke opvang.
@Chai hier ben ik ook wel benieuwd naar. Als je elke lunch een verse maaltijd neer wil zetten moet je in de ochtend koken. Dat is qua drukte echt niet elke ochtend te doen. Ik ben benieuwd hoe je dat voor je ziet.
Ik ben geen gastouder oid, mijn ervaring als ouder is dat onze creche (BE ) in de ochtend voor de kindjes aankwamen al begon met koken. Zij stonden ook met twee, en ik veronderstel dat zij met elkaar afstemden wanneer/hoe/wat, maar in elk geval, de aardappels schillen etc. was al gebeurd voordat de kinderen er waren.
Poeh, wat vind ik dat iedereen diep ingaat op o.a. Het eten en de wasbare luiers. Ik snap dat niet zo goed. Als jij dat niet wilt, Is deze gastouder niet geschikt voor jou. IK zou het prima vinden... Maar andersom zijn er genoeg scholen en opvang in de buurt waar ik mijn kind absoluut niet heen zou brengen. Om antwoord te geven op je vraag: Ik zou kijken naar wat ouders graag zelf meegeven. Als wij onze zoon wegbrengen, geven we graag zelf een dekentje, slaapzak en knuffel mee.. Ook een eigen fles geven we mee. Daarnaast geven we ook kokosolie mee. War mij betreft zou een gastouder dit niet hoeven aan te schaffen. En liever ook niet smeren met dingen die ik zelf niet meegeef. Wat ik wel zou faciliteren is het meebrengen van eigen wasbare luiers, wanneer ouders deze al gebruiken. Ik zou het eea vooral afstemmen met je toekomstige klanten. Ook in de natuurlijke opvang kunnen wensen nogal verschillen, door natuurlijke opvang aan te bieden, moet je denk ik veelal kijken naar je klanten, omdat je toch een 'beperkt' klantenbestand heeft. (even een klein voorbeeld, onze zoon drinkt geen melk en geen water, ik zou het fijn vinden als hij nog een eztra optie heeft naast thee, ik wil deze eventueel zelf wel aanleveren...)
Ik denk dat het vooral tips zijn Ik ging in op het eten, omdat ik zelf go ben en dus heel wat meer ervaring heb dan ts zelf. Ik zou op sommige dagen niet weten hoe ik tussen de middag al een verse maaltijd klaar kan hebben staan. Ik vind het zelf jammer dat ts niet reageert aangezien je best veel kan hebben aan sommige tips
Als gastouder ben je alleen. Dat is een groot verschil. Daarnaast kunnen ouders die om half 8 of 8 uur moeten beginnen hun kind al om 7 uur brengen. Ik denk niet dat TO op zo'n tijdstip al aan het koken en snijden is.