Onderwijsbond: staking 6 november gaat door..scholen dicht

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door bosi333, 16 okt 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mamameer

    mamameer VIP lid

    21 jan 2014
    8.220
    4.520
    113
    oja zoals ik het zie start je best hoog, maar je structurele salarisverhoging per trede is niet zo heel hoog.
    Voor mijn gevoel is het overigens wel een prima salaris. Ik werk zelf in een totaal andere bedrijfstak (ook HBO werk/denkniveau) en mijn schalen zitten ongeveer in die van L11, maar begonnen veel lager want ik zat 1 trapje lager als starter en ik kan nog 1 trap opzij (maar daar moet ik echt wel nog veel meer jaar werkervaring voor hebben nu "pas" 10 jaar ervaring) en dan kom ik zo rond de 5000 bruto als max salaris (bij 40 urige werkweek), maar dat krijg je nooit omdat je dan in je "schuimkraag" zit zoals ze dat hier noemen. Je krijgt nooit je maximale salaris bij ons.
     
  2. Anita1983

    Anita1983 Bekend lid

    18 aug 2010
    524
    27
    28
    NULL
    NULL
    Dat klopt, maar dit ging om iemand die aangeeft aan haar top te zitten met 1850 euro voor 27 uur werken als bevoegd onderwijzer. Ze kan het dus alleen over netto hebben en vergelijkt dus appels met peren
     
  3. Anan

    Anan Fanatiek lid

    10 mei 2013
    3.033
    2.396
    113
    Dan is bij l10 het eind salaris dik 3900... ik zie echt t probleem niet. Dit is gewoon wat je functie blijkbaar waard is. Ik vind ook dat ik meer verdien, maar ik krijg het niet. Vind ik dit het voornaamste dan zorg ik dat ik op zoek ga naar een andere baan. Dat is hoe de arbeidsmarkt werkt.

    Ot: het bestuur van onze school heeft nog meerdere tonnen staan waarvan ze niet weten wat ze er mee moeten doen (insider in de gmr). Het enige waar ze Niks aan kunnen doen is het salaris om dat dat vastgelegd is. Alle leerkrachten van onze school hebben gestaakt. Terwijl alle middelen (behalve salarisverhoging) wel aanwezig zijn om werkdruk te verlagen. Ik heb er geen begrip voor. En vanochtend in de school hoorde ik ook meerdere ouders er grapjes over maken.

    Als het vak niet meer aantrekkelijk dan moet je uitzoeken waarom het vak niet aantrekkelijk is (waarom kiezen havo scholieren niet voor pabo), kijken of je daar een plan voor hebt ok dit te veranderen en vervolgens dat plan uitvoeren. Niet klakkeloos geld pompen in een bodemploze put die het blijkbaar nooit goed genoeg vindt (en nee dit geldt niet voor elke leerkracht uiteraard).
     
    Whoopy en Syane vinden dit leuk.
  4. Anan

    Anan Fanatiek lid

    10 mei 2013
    3.033
    2.396
    113
    Nee precies. Als je meer wilt verdienen zul je meer moeten gaan werken. Ik ga straks naar 27 uur en verwacht ook rond dat salaris uit te komen. Ambtenaren functie, universitair geschoold en heb, hou je vast.... een hele 4,8 week vakantie. Ik heb volgens mij na dit jaar nog 300 groei mogelijkheid in deze functie. Bruto.
     
    Whoopy, Syane en mamameer vinden dit leuk.
  5. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.626
    9.138
    113
    Vrouw
    Rotterdam
    Ja maar de leerlingen hebben ook recht op hun minimale lesuren.
    In het ziekenhuis kunnen we toch niet kiezen om de boel maar dicht te gooien op 20-11, maar kiezen dus voor een alternatieve variant, omdat we mensen spoedeisende zorg niet kunnen ontzeggen. Zo kun je leerlingen ook niet hun minimale lesuren ontzeggen.
     
  6. Cindy1977

    Cindy1977 VIP lid

    12 mei 2017
    7.933
    12.187
    113
    Zelf alle dagen staken en ons een boekje in de hand drukken dat het net niet hard genoeg gaat met lezen, of je even wil helpen XD
     
  7. Mooiezomer

    Mooiezomer Fanatiek lid

    22 apr 2017
    2.100
    941
    113
    Vrouw
    Even een vraagje (misschien al 100x gesteld maar ja)
    Heeft een leerkracht op een basisschool dezelfde opleiding gedaan als een docent op het voortgezet onderwijs? Of moet je als je bv Nederlands wilt geven een specialisatie doen?
     
  8. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.862
    19.270
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Nee, dat snap ik. Ik verzin de regels niet, leg alleen uit hoe het zit.
    Overigens vind ik het argument "in de zorg kunnen we ook niet staken" niet zo heel sterk om dan de rest van Nederland het staken ook maar te verbieden. Er zijn inderdaad beroepsgroepen die niet of nauwelijks kunnen staken. Zoals inderdaad delen van de zorg en bijvoorbeeld ook de brandweer. Maar staken op zich is een wettelijk recht waar we ontzettend veel aan te danken hebben. Niet alleen de beroepsgroepen die wel kunnen staken, maar ook alle andere beroepsgroepen die dat niet kunnen. Denk aan regels die ooit zijn ingevoerd zoals ontslagrecht, uitkeringen, regels mbt gezondheid en veiligheid, maximaal aantal uren werken per dag etc. Daar profiteer je in andere beroepsgroepen ook van mee.
    Maar dat terzijde, dat is lang geleden en staat los van deze discussie.

    Wat betreft de reacties op het salaris: dat is ook de reden dat ik en een heleboel andere leraren niet meegedaan hebben met de staking. Ik vind oprecht dat de salariskloof tussen PO en VO gedicht moet worden. Maar dat is op dit moment geen reeële eis. Dus haal die van tafel en mik puur op structureel geld voor zaken die het onderwijs verbeteren en die ramp van het lerarentekort gaan voorkomen.

    Ik kan met eenmalig geld niks doen, dat onze problemen oplost. Tijdelijk vakleerkrachten aannemen is heel fijn, maar lost niks op als je ze het schooljaar daarna weer kwijt bent.

    Extra begeleiding voor zorgleerlingen is fantastisch. Maar ook dan moet je er op kunnen rekenen dat die begeleiding zo lang doorloopt als nodig is. Ik heb kinderen echt zwaar beschadigd zien raken doordat ze eerst veel te lang op hulp moeten wachten, dan is die hulp er eindelijk en dan stopt het na een half jaar of een jaar weer, omdat de indicatie eindigt of het geld op is of -nog erger- omdat de begeleiding werkt! Schande, snel stopzetten dus! Vervolgens valt een kind dat met veel geduld en moeite weer wat zelfvertrouwen heeft gekregen en weer leert, keihard in een gat. En dan krijg je in 2020-2021 weer een financiële injectie. Hoeveel vertrouwen denk je dat zo'n leerling er dan nog in heeft? Er wordt gewoon met kinderen gesold! Daar maak ik me kwaad over, achter die boosheid zit een hoop verdriet. En dan gaat het in de media erover wie nou de echte onderwijspartij is. En op fora om hoe lastig het is om opvang te regelen. Er worden salarisen vergeleken met andere groepen. Daar gáát het voor mij en een hoop anderen niet om!
    Als die onrust afgelopen weekend iets heeft laten zien, is het wel dat veel leraren zich ook niet vertegenwoordigd voelen door hun bonden. Die zien ook niet wat op de werkvloer nodig is.

    Voor sommige mensen is dit allemaal een ver van m'n bed show. Die hebben er geen beeld bij, kunnen zich er niks bij voorstellen. En dat is begrijpelijk en prima. Maar luister dan alsjeblieft!
    Nu is het is een politiek spelletje, de media bemoeien zich ermee, de vakbonden doen maar wat, mensen roepen op fora vanalles vanaf de zijlijn.
    Maar ik zit als juf met kinderen die het vertrouwen in zichzelf en de volwassenen kwijt zijn. Ouders zitten met een diep ongelukkig kind, dat op een gegeven moment echt niet meer tot leren komt. En als een zwaars van Damocles hangt het steeds groeiende lerarentekort boven ons hoofd. Voor de 'normale / gemiddelde' leerlingen gaat het nog wel. Die krijgen we nog wel bediend. Die missen af en toe een lesdag bij een zieke juf. Of hebben wisselende invallers. Dat is zorgwekkend en vervelend. Maar de èchte pijn en wanhoop zit bij veel leraren bij de zorgkinderen. Die verzuipen in een grote groep, krijgen niet de aandacht die ze nodig hebben. Die kinderen lopen faalervaring op faalervaring op, verliezen het vertrouwen in zichzelf en de omgeving en raken uiteindelijk ernstig beschadigd en diep ongelukkig.

    En dat los je niet op met één keer 460 miljoen.
    Dat los je niet op met een hoger salaris voor leraren.

    Dat los je op met:
    - verlagen van de werkdruk, zodat meer mensen een fulltime baan volhouden, bijvoorbeeld door de inzet van vakleerkrachten voor de ondergeschoven kindjes gym, handvaardigheid en muziek: ondergewaardeerde vakken die zo verschrikkelijk belangrijk zijn voor de ontwikkeling
    - kleinere groepen en meer handen in de klas, zodat er meer tijd en aandacht is voor individuele kinderen,
    - schoolgebouwen die aangepast zijn op de wijze waarop nu lesgegeven wordt,
    structureel geld voor vakleerkrachten
     
    littlemunchkin, gitta, Madeliefje06 en 6 anderen vinden dit leuk.
  9. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.862
    19.270
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Niet dezelfde opleiding. Wel allebei 4 jarig HBO, zelfde studiebelasting. Op de PABO meer verschillende vakken en wat meer nadruk op pedagogiek en bijvoorbeeld ontwikkelingspsychologie. Bij de opleiding tot leraar (onderbouw) VO uiteraard meer specialisatie in 1 vak. Dus er zijn verschillen, maar afhankelijk van je persoonlijke voorkeur is het één niet moeilijker of makkelijker dan het ander.

    Ik werk in het PO, man in VO. Collega van met heeft een vriend in het VO. Veel vriendinnen van me werken trouwens ook in het PO of VO. Ik kan goed vergelijken, zowel de opleiding als het werk. Die salariskloof slaat echt nergens op.
     
    Youtan en Athina vinden dit leuk.
  10. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.827
    4.200
    113
    Amen!

    En ik zou ZO graag willen dat dit nou eens heel breed naar buiten werd gebracht en niet alleen maar "het salaris verhaal"
     
    littlemunchkin, gitta en Zwierezwaai vinden dit leuk.
  11. tuc

    tuc Niet meer actief

    Ik vind dat je het heel duidelijk en goed verwoord.
    Helemaal mee eens.
     
    littlemunchkin en rijo vinden dit leuk.
  12. Mooiezomer

    Mooiezomer Fanatiek lid

    22 apr 2017
    2.100
    941
    113
    Vrouw
    Dank je voor de uitleg.
     
  13. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.276
    6.744
    113
    Ik vind echt dat de communicatie van de Aob gefaald heeft. Je kunt wel zeggen dat anderen het niets aangaat, maar dat gaat het wel. Welk concrete plannen hebben ze en wat is daarvoor nodig. En graag realistisch/haalbaar. Je kunt het onderwijssysteem niet in een revolutie aanpassen.

    Maar ik heb echt in al die tijd nog nergens zo'n communicatie gelezen. Daarom is mijn vertrouwen in de Aob zeer laag op dit moment. Ik vind dat er een externe commissie moet komen die deze ingewikkelde casus gaat onderzoeken.
     
  14. tuc

    tuc Niet meer actief

    De AOB heeft het slecht aangepakt voor zn leden, zeker de laatste keer.
    Maar hoeven de leerkrachten en daarmee onze kinderen niet de dupe van te worden.
     
    Athina vindt dit leuk.
  15. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.862
    19.270
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Dat je onze kinderen de dupe zijn, ligt niet aan het AOB (met al z'n fouten) of de stakende leerkrachten. Maar aan een overheidsbeleid dat al jaren faalt.
    Overigens niet alleen bij onderwijs, ook bij jeugdzorg. En dat raakt elkaar!
    Te weinig geld en te weinig regie.
     
    ikkie97 en Zwierezwaai vinden dit leuk.
  16. tuc

    tuc Niet meer actief

    Dat is de belangrijkste oorzaak.
    Ik bedoel dat door de fouten van de AOB er nu nog amper begrip is voor de stakende leerkrachten en ik denk dat dat niet helpt om de eisen voor elkaar te krijgen.
     
  17. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.276
    6.744
    113
    Ik weet niets van de onderhandelingen. Daar is de Aob niet transparant in. Het enige wat wij zien, is de Aob die zich op een bepaalde vreemde manier opstelt. Ik kan dus ook niet inschatten of de regering echt luistert naar wat de Aob te zeggen heeft. De Aob vertegenwoordigt wel het gros van de leerkrachten.

    Op dit moment kan ik dus niet inschatten hoe realistisch de toezeggingen zijn. En daardoor is er weinig vertrouwen van mijn kant.
     
  18. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.626
    9.138
    113
    Vrouw
    Rotterdam
    Ik zeg ook niet dat je mag staken omdat de zorg dat ook niet kan, maar dan je wel je verplichtingen hebt en leerlingen teveel lestijd ontzeggen is wat mij betreft ook een no go.

    Verder ben ik het met je eens. Alleen de vraag is in hoeverre dat haalbaar is met het geld dat beschikbaar is en dat op veel plekken hard nodig is.
     
  19. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.297
    11.060
    113
    Ligt eraan. Je hebt dus lerarenopleidingen op hbo, zoals hiervoor gezegd, maar voor bovenbouw vwo ligt het nog anders. Dat zijn universitair opgeleiden die een extra master (of de voorloper daarvan) gedaan hebben. Mijn broer bijvoorbeeld is ingenieur voor grote dingen (ik houd het vaag ivm herkenbaarheid) maar heeft ook zijn lesbevoegdheid natuurkunde middelbare gehaald middels een master. Dat draait dan om pedagogische theorie en vaardigheid en stages en zo, maar ook het bijspijkeren van de deelgebieden die huj niet gebruikt zoals quantummechanica. Hij is uiteindelijk wel fulltime als ingenieur gaan werken trouwens.
     
  20. tuc

    tuc Niet meer actief

    #540 tuc, 8 nov 2019
    Laatst bewerkt door een moderator: 8 nov 2019
    Maar via die weg is een eigen keuze natuurlijk.
    Een kdv leidster is voorlopig nog een MBO functie. Maar ja iemand kan ervoor kiezen om HBO SPH of pedagogiek te gaan doen en zo op het kdv op de groep te gaan staan. Maar dat betekend niet dat je in dezelfde functie dan meer hoort te verdienen. Dat is een eigen keuze.
    Het feit blijft dat er voor VO en PO beiden een HBO opleiding vereist is en daardoor is de salariskloof echt onzin.
    Het verschil komt in de eerste en tweede graads bevoegheid. Prima dat daar in salaris onderscheid wordt gemaakt. Dat is wat jij bedoeld met bovenbouw VWO. Maar ook onderbouw van alle niveau's op het VO geeft meer salaris dan in het PO.
     

Deel Deze Pagina