HB, ontwikkelingsvoorsprong, intelligent, versneld, verrijking etc

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door belize, 19 jul 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.691
    113
    Nou... Wij hebben vanochtend een zeer verhelderend gesprek gehad met de orthopedagoog en de uitslag van de WiscV gekregen. En alle puzzelstukjes vielen op hun plek.

    totaal IQ is 123 waarbij haar zwakke kant FRI is (106). En toen viel alles op z'n plek.
    Ze is te perfectionistisch en durft geen fouten te maken. Schurkt tegen het faalangstige aan. Het bij haar of te gemakkelijk of te moeilijk. Lijkt moeilijk die tussenstappen te doen. Ze wil het antwoord gelijk weten en als dat niet zo is dat geeft ze op. Ze wil.gewoon alle goed kunnen doen (en het meeste gaat haar ook goed af) maar zal ook moeten leren en accepteren dat het soms.wat minder makkelijk gaat.

    Zooo herkenbaar (en bewijs dat ik niet helemaal gek ben)

    Orthopedagoog heeft nu groot overleg voorgesteld met de school en samenwerkingsverband om te kijken hoe we haar het beste kunnen ondersteunen.Volgende week gesprek met juf en dan gaan we verder zien.
     
  2. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.691
    113
    Ortho heeft overigens geadviseerd om smart games aan te schaffen? Iemand daar ervaring mee?

    Het zou haar helpen om te leren dat meer wegen naar Rome leiden en ze niet direct een antwoord hoeft te hebben. En dat ze probleemoplossend gaat leren denken.
     
    belize vindt dit leuk.
  3. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.345
    8.804
    113
    Vrouw
    Rotterdam
    Zoon vindt ze leuk, dochter heeft er het geduld niet voor.
    Dat moet namelijk in een keer goed gaan.......
     
  4. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.691
    113
    Oei... Dat is bij haar ook het probleem.
     
  5. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.191
    4.337
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Hier ook smartgames. Maar er is een groot ‘maar’ aan deze spelletjes. Je moet het leuk vinden om (soms half gefrustreerd) toch de oplossing te vinden, of het wordt drama. Bedoel, je kan een kind niet dwingen om een bepaald spelletje te doen omdat jij denkt dat ze daarvan leert toch?
    Ik herken je verhaal volledig. Onze middelste zal ook gelijk afhaken als ze niet zeker weet dat ze de finish zal halen.
    Vorig jaar had ik zo’n denkspelletje gekregen van een collega (toevallig geen smartgames, maar het idee was hetzelfde). Maar ze wilde er niet aan. Dus ik zei (beetje extreem maar ok): als je de oplossing vindt krijg je 10 euro en mag je daar iets leuks van gaan kopen. Mijn oudste was bloedfanatiek en had binnen no-time haar geld verdiend. Mijn middelste is de uitdaging nooit aangegaan...
     
  6. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.048
    4.241
    113
    Is hier ook hoor, ze wil alles in 1 x goed doen is er ook maar een klein risico dat dit niet zou lukken dan doet ze het niet en kiest ze voor iets wat ze (al lang) kan en waarvan ze weet dat het perfect gaat.

    Vooral in haar kleutertijd viel het op dat ze maar rondjes, vierkantjes en hartjes bleef tekenen en niets anders. In eerste instantie dachten wij dat ze niets anders kon maar juf heeft ons hierin een andere kijk gegeven en toen was het ons ook wel duidelijk dat ze zich niet aan de bloemetjes/poppetjes etc waagde omdat ze wist dat deze (vooral in het begin) niet perfect zouden zijn.

    En nog zit ze regelmatig compleet gefrustreerd te knutselen/tekenen omdat het plaatje wat ze in haar hoofd heeft niet zo op het papier terecht komt.
     
  7. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.913
    3.334
    113
    Dat tekenen is hier heel herkenbaar.
    95% van de tijd dat we gaan knutselen wil zoon dat ik knutsel en hij kijkt. Met tekenen net zo, geen haar op z’n hoofd dat hij een streep op papier zet als hij wat getekend wil hebben.
    Vorige week durfde hij eindelijk een kleurplaat in te kleuren maar was totaaaal overstuur toen er een klein stukje verkeerd ging.
    Kleurplaten op de psz krijg ik terug met enkel wat strepen en daarna gaat hij weer spelen.
     
  8. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.979
    8.783
    113
    Wij hebben verschillende smart games.
    Een aantal waren te makkelijk (castle logica, Dora aan zee, schuif spel van Dora)
    en die hebben we alweer verkocht. De moeilijkheidsgraad is dat ze wel echt aan moeten sluiten bij hun interesse.

    Road block paste in zijn straatje, in het begin was vooral frustratie maar daar leerde hij langzaam mee om gaan. Soms gaat dat nog steeds niet en dat is voornamelijk wanneer hij achter in het boekje werkt.
    Van het weekend heeft hij road block uitgewerkt.

    Color code is ook leuk. Je moet verschillende lagen op elkaar leggen tot je het juiste plaatje hebt.

    Antivirus sluit nog niet aan dus die ligt nog in de kast.

    Hide en seek dieren kwamen we laatst tegen bij de kringloop net als hide and seek piraten dus die gaan we nog uitproberen.

    Ik zou kijken op marktplaats, mocht het niet aansluiten dan is het wat minder zonde van het geld
     
  9. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.345
    8.804
    113
    Vrouw
    Rotterdam
    misschien zijn coöperatieve spellen dan leuker voor haar. Dat vindt onze dochter wel weer erg leuk
     
  10. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.979
    8.783
    113
    Betreft tekenen kan hij ook niks worden en is het meteen mislukt. Tot in den treuren herhaald als het niet gaat worden zoals je wil dan maak je er wat anders van. Ik hielp hem dan met een ander plan.

    Zie steeds vaker dat het minder erg is en hij zegt dan ook ik zou dat tekenen maar dat lukte niet nu is het... Dan zeg ik ook dat het een super goed plan is/ goed gelukt of iets anders positiefs.
     
  11. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.691
    113
    Knutselen doet ze niet zo vaak. Tekenen en kleuren weer wel. En is ook echt een pietje precies daarin.
    Ze leest graag. Maar ik zie ook dat ze vaak aan mij vraagt "wat staat daar, ik kan het niet lezen". En als ik haar "dwing" nou eens goed te kijken dan komt het 99 van de 100 keer gewoon er vloeiend uit.

    Maar ze zoekt ook 100 keer bevestiging of dat wat ze doet ook goed is. Of mooi. "Mama, vind je het mooi"... En dan een paar keer achter elkaar. Er zit ook wat onzekerheid in. En dan kan ze het opeens gewoon links laten liggen
     
  12. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.979
    8.783
    113
    @nelta nog tips voor coöperatieve spellen? Ons eerste coöperatieve spel was kleine bouwmeester (inmiddels weg gedaan omdat het te makkelijk was), op school deed hij max de kat en sinds kort hebben zelf thuis chop chop en die is semi coöperatief
     
  13. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.972
    7.897
    113
    Vrouw
    Vanmorgen hadden wij de laatste testafspraak voor mijn oudste. Ik heb al eerder wat erover geschreven. Vandaag werd zijn niet verbale iq gestest. Bij 1 van de 2 dingen (ik snap nog niet alle afkortingen) komt hij op hb uit en in zijn geheel (van wat vandaag getest werd) tegen hb aan. Met de kanttekening dat taal ook hierbij nog een rol speelt en dat het de score waarschijnlijk vertekend. Vandaag is ook de diagnose TOS gesteld. Het moet nog even landen. Ik maak mij zorgen wat dit gaat betekenen voor zijn ontwikkeling op school.
     
  14. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    over een paar dagen info gesprek van hybride leerling pilot project. zoontje is blij maar vindt het ook spannend omdat zo een middelbare school groot is en met heel veel oudere leerlingen. jammer dat het niet meteen bij het begin van school kon opstarten. is nog onduidelijk wanneer het eigenlijk begint. dus we gaan info krijgen, misschien na d kerst vakantie starten?

    smart games zijn erg leuk(moest doen van onze deskundige vanaf 4 jaar oud, ook bij de kleuters gedaan op school). in het begin moet je miss begeleiden ivm doorzetten. het begint heel simpel en wordt steeds moeilijker. het leert je eerst onderdelen van oplossingen en daarna moet je die geleerde strategieën steeds complexer toepassen. bij elk gekochte smart game heb jij een card in de box, het is een voucher voor smartgames website voor een maand gratis spelen. zoontje is wel lid van de website. erg leuk.

    uitdagende dingen zijn heel veel tot 10 jaar oud, daarna wordt het erg lastig om iets te vinden. zoontje doet al een tijdje dingen zonder leeftijd, dus ook voor volwassenen.

    spectro (of electro) circuits bouwen met een boekje vol opdrachten
    cuborro knikkerbaan systeem ook met pittige opdrachten
    tridio, echt zo apart en geweldig,vind ik persoonlijk om sprongen te kunnen maken in de ruimtelijk inzicht.
    nikitin heeft meerdere varianten
    katamino(vind ik zelf ook erg leuk)
    smartgames is eigenlijk een merknaam, er zijn natuurlijk ook andere merken zo thinkfun, en die ene franse...jeejtje ik weet het niet meer...

    je hebt ook houten, met touwtjes en metalen puzzels die ook voor volwassenen leuk zijn.
    hier heb je een website met veel puzzels en etc, ook smartgames natuurlijk, om een idee te kunnen hebben over de soorten en prijzen. Als de link niet werkt, pientere puzzels googlen.


    https://www.pienterepuzzels.nl/smartgames

    de leeftijden op de dozen zijn niet altijd te vertrouwen. Ik merk bijvrbeeld dat thinkfun eigenijk 2 jaar jonger is dan de smartgames leeftijd.(dus als het zegt bij smartgames vanaf 6 jaar, is dat echt voor 6 jaar oud, maar als bij thinkfun 6 jaar staat dan is het eigenlijk vanaf 4 jaar ivm smartgames, dus thinkfun is veel makkelijker)
     
  15. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    sorry voor de haastige reactie...hoop het helpt!gr.
     
  16. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.972
    7.897
    113
    Vrouw
    @belize Die smart games klinken erg leuk. Kijk je daarbij naar de kalender leeftijd of de ontwikkelingsleeftijd van het kind? Ik zit een beetje rond te kijken. Maar ik weet niet zo goed welke ik het beste uit kan kiezen.
     
  17. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.979
    8.783
    113
    Ik zou absoluut kijken naar je kind en kijken hoe ver hij in de ontwikkeling zit. Net als bij de spelletjes trouwens. Als er staat vanaf 4/5 jaar kopen we het al niet meer.
    Hij is 5 jaar maar spelletjes als smart games kijken we vanaf 6/7 jaar

    Er zijn zoveel smart games dat er vast 1 bij zit die past bij de belevingswereld. Die van ons is gek op roadblock en die heeft hij laatst helemaal uitgespeeld.
    Al zie ik net dat die vanaf 7 is.
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  18. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.048
    4.241
    113
    Wij hebben river crossing van thinkfun, vind ze nog steeds leuk omdat ze nog moet puzzelen bij de moeilijkste opdrachten.

    Afgelopen week triominos gehaald ( kon je voor sparen bij de plus) wat ze erg leuk vind en net heb ik daar ook sequence gehaald. Maar aan Monopoly heeft ze ook veel lol en Twister is weer een hele andere ( lichamelijke) uitdaging.
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  19. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63

    absoluut naar je kind. zoontje moest 8+doen van onze deskundige toen hij 4 en half jaar oud was.ik vertelde vooral het verschil tussen de moeilijkheid qua merk. thinkfun is dus veel makkelijker dan smartgames.
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  20. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    nikitin geo kubussen was toen juist 4+ jaar oud.
     

Deel Deze Pagina