Hoogopgeleid en randstad. Ze spelen regelmatig buiten hoor. Sowieso 1 of 2 speelmomenten op school en vaak in de lunchpauze ook nog. De bso heeft geen buitenruimte maar ze gaan regelmatig naar een schoolplein om de hoek waar ook buitenspeelgoed wordt uitgeleend. Ze kunnen niet alleen buitenspelen bij ons. We kunnen dan geen toezicht houden en er is wel een brede stoep maar verder niets, ook geen buurkindjes die zomaar buitenspelen. Nou ja, ze kunnen wel zonder over te steken naar een speeltuintje, maar dat is onbewaakt en niet erg fris, en ze moeten dwars door het station. En ze zouden een sleutel mee moeten nemen om boven te komen, de bel is nog moeilijk voor ze. Nou nee. We gaan regelmatig even op pad met ze, fietsen overal heen, en een stukje verderop zijn er leuke speeltuintjes, grasvelden, sportveld en skatebaan.
Hier twee niet buitenspelende kinderen. Wel soms toen ze nog wat jonger waren. Dan hadden ze een fase dat ze weleens naar buiten gingen. Maar toen ook vaak maar kort. Jongste kort een fase wat langer buiten geweest maar ook zij deed dat na een tijdje niet meer. Beide kunnen zich er niet zo goed vermaken. Jongste houdt wel van in de tuin rommelen met spulletjes gelukkig. Oudste overigens dat ook niet eens. Die hield meer van knutselen en zo. Wij wonen in een heel rustig plaatsje, er zou veel buiten gespeeld kunnen worden. Gingen vroeger 1 dag naar de bso. Schoolplein was ook dichtbij. Maar de interesse lag er gewoon echt niet.
Randstad en beide hoogopgeleid en de kinderen zijn bijna dagelijks buiten. Nu het kouder is merk ik wel dat het iets minder wordt en dat merk ik ook wel in de buurt. Het is rustiger qua kinderen.
Ik herken het wel ja. Die van ons spelen super veel buiten (ook omdat ze de boel binnen afbreken). Maar vriendin van mij heeft twee hele rustige jongetjes en die gaan amper naar de speeltuin, want ze spelen gewoon beetje thuis, komen sowieso al pas 3 uur later uit bed enz. En op vrije dagen zijn er de boodschappen, familiebezoek enzovoorts. Die speeltuinen zijn ook onze ontmoetingsplekken trouwens, vind het zelf ook fijner voor de sociale contacten om veel buiten te zijn. Maar ook daar hebben niet alle ouders behoefte aan.
Wij wonen in een gezellige jaren30 wijk in het Gooi. Speeltuin voor de deur. Onze oudste is het liefst van smorgens 7 tot savonds 7 buiten samen met de buurkids. Is een groep van ongeveer 8 kinderen en ze spelen altijd zo leuk en avontuurlijk. Komt vaak ontzettend smerig terug maar dat is een goed teken denk ik dan maar!
Randstad en hoger opgeleid; zomers spelen ze veel buiten, nu minder. Wel op school en de bso, maar dat tel ik niet echt mee... Gelukkig bewegen ze wel genoeg en een van de ‘sportdagen’ zijn we ook een hele middag daar en dan spelen ze naast de les wel buiten. Als we in het centrum van de stad hadden gewoond, dan hadden ze minder buiten gespeeld, denk ik. Daar zijn gewoon minder plekken om lekker te spelen en moet je als ouder snel zelf mee, ook als ze ouder zijn. Ik kan me voorstellen dat kinderen daardoor minder buiten spelen; ik ga/kan geen dag lang ergens in een park op een bankje zitten (sorry, kinderen ).
Beide hoogopgeleid en wonend midden in de randstad aan de rand van een grote stad. Onze zoon gaat elke dag wel naar buiten. Hij kan nog niet alleen buiten spelen maar zelfs met slecht weer proberen we elke dag even naar buiten te gaan. Al is het maar om lopend boodschappen te gaan doen, dat is voor hem ook spelen want alle blaadjes, eikeltjes en takjes moeten uitgebreid worden onderzocht. Speeltuintjes genoeg in de buurt. Met lekker weer speelt hij in de tuin maar met dit weer heb ik zelf niet zo'n zin om in de tuin te zitten. Als we een dag niet naar buiten gaan komt meneer op een gegeven moment gewoon met zijn schoenen aanlopen
Wij wonen in een dorpje ongeveer in het midden van het land. Mijn oudste vind het lekker om buiten te spelen maar vermaakt zich ook prima binnen. Vaak is ze aan het trampoline springen buiten. Mijn jongste is het liefst buiten! Zomers staat ze om 7.00 uur al bij de deur dat ze buiten wil spelen. Nu in de winter komt ze als het licht wordt. Een speeltuintje hebben we hier niet in de buurt. Wel hebben we veel speelmogelijkheden in de tuin (huisje met glijbaan, grote trampoline, wipkip, zandbak, schommels) Het liefst speelt ze in het huisje en maakt ze 'heksensoep'. Ze is vaak ook heel verdrietig als ze naar binnen moet. Nu in de winter gaat het beter maar zomers zou ze nog het liefst buiten slapen denk ik
C is geen buitenspeelkind. Zij zit het liefst binnen te knutselen. In de zomer moet ze van mij wel naar buiten. Op de bso en op school speelt ze wel buiten. de jongste is in de zomer niet naar binnen te krijgen. Die zit gerust uren in de zandbak. Nu speelt ie veel binnen met dit weer.
Onze zoon speelt ook niet veel buiten, hij mag niet alleen naar een speeltuin in de buurt en hier wonen heel weinig kinderen. Hij speelt op school 15 min buiten en tussen de middag 45 min. Moet ook zeggen dat hij genoeg beweging krijgt. Schoolzwemmen, eigen zwemles, gym en judo. Dus heel veel tijd blijft er dan ook niet over. Met mooi weer gaan we wel veel fietsen en wandelen we meer zoals lekker naar het bos. (Niet laagopgeleid)
Wij wonen midden in de randstad, werken allebei (parttime) en zijn hoog opgeleid. De kinderen spelen gelukkig erg veel buiten! Wij wonen in een zeer kindvriendelijke nieuwbouwwijk, in een straal van 300m zijn hier al 4 verschillende speeltuinen.
Dat is niet per definitie waar. Ik woon in een dorp waar veel thuisblijfmoeders zijn. De meeste moeders laten hun kinderen vanaf 3 uur als de school uitgaat, tot het avondeten buitenspelen en daarna ook nog als het enigszins licht is en het niet onweert of hagelt zeg maar Dat gaat dan dus wel om kinderen vanaf de leeftijd dat ze zelfstandig buiten kunnen spelen.
Hoogopgeleid, werkend en randstad, check! Onze bso heeft veel buitenruimte, de dagen dat ze daar heen gaan spelen ze veel buiten. Maar op de dagen dat ze niet naar de bso gaan, wordt er in de winter een stuk minder buitengespeeld. Het grasveld achter ons huis is nu veel te drassig om nog te voetballen. Het speeltuintje in onze straat met een klimrek en een wip is niet erg aanlokkelijk meer voor een 9-jarige. Er zijn ook weinig andere kinderen in de straat die deze dagen buiten spelen. We doen zelf bijna alles op de fiets en hij sport 3x in de week, dus aan beweging geen gebrek hoor. Maar op buitenspelen scoren we niet hoog.
Sinds we zijn verhuisd spelen ze minder buiten. Daarvoor woonde we vlakbij een speeltuin waar ze dagelijks waren na schooltijd tot etenstijd en na het eten ook. Nu hangen ze veel meer in huis omdat de speeltuinen minder leuk zijn. Wel hebben we een trampoline gekocht waar ze elke dag even op springen. Ik verwacht dat ze straks in het voorjaar wel meer naar buiten gaan en eventueel naar de oude speeltuin fietsen. 5 min fietsen
Ja kids spelen buiten op school en op de bso/kdv. Thuis spelen ze ook regelmatig buiten, in de tuin, in de speeltuin in de wijk of in de straat achter ons huis. Zoon van 5 mag alleen buiten de tuin spelen. Dochter van 2 met toezicht.
Dat lijkt mij niet zo vreemd. In de randstad is veel minder geschikte en veilige ruimte beschikbaar. Overal auto's, wegen en bebouwing. Je moet er als ouder meer bijblijven of altijd meegaan. En daar heeft een hoogopgeleide werkende ouder geen tijd voor. En ook niet overal is het veilig op straat. Die ouder kiest eerder voor sport en hobby clubs en de bso met buitenruimte. Die kinderen komen dus ook wel buiten. Maar dit onderzoek gaat over zelfstandig buitenspelen rondom huis. Dus niet in school/bso/club verband. Daarbij wonen veel hogeropgeleide werkenden ook in ruimere huizen en is er voldoende geld om indoor speelgoed aan te schaffen.
Beetje off topic: Hoezo noemen we het hoog opgeleid? Vind het altijd zo raar om het over het niveau te hebben. Wie bepaalt wat laag of hoog opgeleid is? We zijn allemaal anders opgeleid.