Salaris is in mijn ogen ook zeker niet DE reden... Maar het komt wel veel negatief in het nieuws, samen met de werkdruk... dat is jammer. Ik heb mijn baan niet uitgekozen op mijn salaris en hoef ook echt niet meer te verdienen, ik doe mijn werk met liefde. Maar door alle negativiteit is het beroep er niet aantrekkelijker op geworden helaas.
Ik ga proberen te verwoorden wat ik denk Ik vind onderwijs heel belangrijk en daar moet ook zeker in geïnvesteerd worden. Alleen moet er wel goed gekeken worden naar de manier waarop dit gebeurt. Meer salaris zorgt er niet voor dat de werkdruk lager wordt. Maar wat is die werkdruk dan precies? Ik weet dat er veel wordt verwacht van de leraren, maar kan iemand de werkdruk specificeren voor mij? Wat zijn nou de taken die ervoor zorgen dat leraren massaal protesteren?Met wat voor concrete voorstellen (behalve salarisverhoging) komen schoolbesturen? Je hoort leraren klagen dat ze tot 16u op school zitten. Ehh.. Mijn werk stopt ook niet om 14u hoor. Ik kan mijn cliënten prima allemaal in de ochtend plannen, maar dat betekent niet dat ik dan de middag vrij ben. Ook ik heb m'n administratie en alles wat erbij komt kijken. Dan heb je nog het geklaag over af en toe wat doen in de vakantie. Ehh.. Hoeveel vakantiedagen denk je dat andere mensen hebben? Ik moet het doen met 4 weken. Geef mij er 12 en ik wil best wat doen hoor in die weken. Of trek het gelijk. Leraren ook 4 weken per jaar, dan hebben ze opeens 8 weken over voor al die overige taken die ze moeten doen. Ik heb respect voor leraren en voor wat ze doen. Ik denk alleen dat het tijd is om op te houden met het zeuren. Kom met concrete voorstellen. Kijk hoe het onderwijs anders ingericht kan worden. Kijk hoe het vak weer aantrekkelijk gemaakt kan worden. En dat is dus niet alleen maar salarisverhoging.
Ik vind inderdaad ook echt dat hier eens naar gekeken moet worden. Hoe veel ik er tijdens mijn studie wel niet heb af zien haken door een stage bij de de kleuters of juist bovenbouw (waaronder ik zelf bijna).
Hier verbaas ik mij ook over. Als ik kijk naar 10 jaar geleden, allemaal net afgestudeerden in mijn omgeving en hoe lastig de PABOers aan een vaste baan kwamen... Overal komen opdraven, maar zodra je in de buurt kwam van een vast contract werd je weer weggestuurd.
Ja dan ben je toch gek als je de pabo ging doen? Ik verbaas mij er niet over dat je dan te weinig leerkrachten hebt na een paar jaar.
Heel herkenbaar deze verhalen. Ik kwam in 2006 van de PABO, maar er was een overschot aan leerkrachten, kon nergens aan het werk, dus ben uiteindelijk een andere sector in gegaan. Echt heel jammer. De jaren erna hadden de opleidingen steeds meer moeite om klassen te vullen, de opleiding was niet aantrekkelijk omdat er geen werk was en toen zijn de problemen al begonnen. Dat had echt niks met salaris of werkdruk te maken. Het is vooral een opstapeling van factoren waardoor het probleem nu zo groot is denk ik. Want de helft van mijn toenmalige klas op de pabo werkt nu niet (meer) in het onderwijs.
Jouw reactie zit vol aannames en onjuistheden. Mensen die zo denken zijn kortzichtig en hebben geen idee hoe het werkt in het onderwijs. Verdiep je in de normjaartaak.....
Kennelijk sla je een heel stuk van mijn bericht over, want ik vraag juist of iemand mij wil uitleggen hoe het zit. En door jouw reactie wordt voor mij niks duidelijk hoor.
Het was niet heel vreemd, want het aambod was veel groter dan de vraag. EN de scholen moesten op lange termijn anticiperen op structureel lagere instroom kinderen. In principe waren de PABO's fout. Er was geen beleid over uitstroommoggelijkheden en koppeling aan een instroombeleid van studenten.
Is die een argument? Normjaartaak voor po is 1.660uren bij een fulltime dienstverband. Daarin zitten ook uren voor individuele scholing, studieverlof, cursussen enz. Zal ik het vergelijken: De rest van Nederland werkt met werkurenbasis van 1.840 uren per jaar ex vakantie. Het gros daarvan volgt avondvergaderingen, permanente educatie en bijscholing gewoon in eigen tijd, zonder enige compensastie voor die tijd. Dus pas bij bijna 200 overuren in PO BOVEN de normjaartaak komen de leraren op werkuren die de rest van Nederland normaal vindt als werktijd.
Over het niet begrijpen waarom salaris nu zo’n belangrijk punt blijft voor het PO; er is in het VO meer te verdienen. En ook daarvoor volg je een HBO studie. Door de salarissen binnen PO en VO niet dichter naar elkaar te brengen zal nieuwe aanwas eerder kiezen voor een baan in het VO en blijft het tekort op het PO doorgaan.