Mijn gedachte: kan hij niet savonds al laden, dan met de vrachtwagen naar huis (/dichtbij huis parkeren, ons dorp heeft net buiten de bebouwde kom een vrachtwagenparkeerplaats) en smorgens met zijn route beginnen? Dan heeft hij nog wel savonds die extra reistijd maar smorgens niet. En hoe wordt de extra reistijd vergoed? Alleen km-vergoeding?
Is de ondernemingsraad van dat bedrijf niet betrokken? Lijkt me dat je mensen niet zomaar 150 km verderop plaatst.
Ik zou eerst uitzoeken of er iets over een standplaats in zijn arbeidsovereenkomst is opgenomen. Indien dit niet het geval is, dan zou ik rechtsbijstand benaderen, als hij hiervoor verzekerd is. ik zou zelf denk ik de voorkeur hebben om die laatste 6 maanden toch vol te maken. Wellicht door al iets af te bouwen, er staan goede suggesties tussen, zoals reistijd van werktijd afhalen, of laden een avond van te voren, of dmv vakantiedagen de periode korter maken, of inzetten om minder dagen per week te werken.
We gaan er mee aan de slag! Dinsdagavond is een bijeenkomst en daar ga ik ook heen. Kijken hoe ik kan helpen. En de bond helpt gelukkig ook!
Tijdelijk vakantiehuisje huren in de buurt? Ik vind het heel sneu voor je vader en idd niet verantwoord om na een dag op de weg ook nog eens 150 km naar huis te moeten rijden
Mijn broer werkte ook een behoorlijk eind van zijn standplaats af maar hij mocht van zijn werkgever de vrachtauto mee naar huis nemen, hij ging geloof ik 1 keer per maand de auto naar de zaak brengen of als er iets aan de vrachtauto moest gebeuren,scheelde veel reistijd.Is dat nog een mogelijkheid voor je vader?Of is hij echt gebonden aan de standplaats ivm laden?Is hij trouwens de hele week van huis (internationaal) of alleen overdag?Heeft hij anders nog voldoende tvt die hij kan omzetten in vrije dagen?
Volgens mij heb je ook een verworven recht als je jaren zelfde standplaats hebt. Dan moet werkgever aannemelijk maken waarom het veranderd. Zelf is mijn werklocatie ook veranderd. Ik ben overeen gekomen dat ik zelfde tijd vertrek van huis en 1 dag iets eerder weg ga ivm ophalen kids van school wat ik altijd al deed maar nu niet meer ging redden. Met behoud contract uren
Wat voor persoon zat daar dan bij de vakbond, beetje kort door de bocht hoor om maar meteen te zeggen dat hij dan geen recht heeft op WW. Snap niet dat die persoon daar niet even probeert mee te denken en dat ze gaan kijken naar de mogelijkheden voor je vader. Extra seniorendagen, deeltijd werken, vakantiedagen afbouwen, of inderdaad toch een regeling afspreken met een vaststellingsovereenkomst oid. Gezien de extra reistijd die hij nu gaat hebben.... hoe komt dat dan uit met de Rijd- en Rusttijdenwet? Kan hij dan überhaupt voldoen aan alle wettelijke regels? Laat je goed voorlichten (nou ja je vader bedoel ik daar natuurlijk mee) en kom goed beslagen ten ijs in de gesprekken met de werkgever.
We hebben gisteren een gesprek gehad en dat ging goed. Vaststellingsovereenkomst is mogelijk maar wellicht krijgt hij ook doorbetaald tot pensioen zonder arbeid te verrichten. Dat laatste zou het allermooiste zijn.
Het naar huis/werk rijden zijn eigen tijd. Vanaf het moment dat de kaart uit de vrachtwagen gaat of jij stopt gaat de rust tijd in. Daar kan je dus niks mee lijkt mij.
Misschien wel, misschien niet.... wanneer hij net een lange rit achter de rug heeft en dan nog 150 km naar huis rijden??? Lijkt mij dat hij, ondanks dat het "privé" is, niet kan voldoen aan de wettelijke regelingen.
Er staat niks over bij qua reistijd naar werk. De rij en rusttijden gelden alleen als je op de vrachtwagen zit. Via de tachograaf word dat allemaal geregeld en als je naar huis gaat haal je je kaart uit de tachograaf dan gaat ie op rust. Dan zou die met zijn werkgever moeten overleggen dat zijn reistijd naar en van het werk meegenomen word in officiële werktijd.
Maar even dit: de werkgever gaat niet verhuizen. Nee, het bedrijf houdt op met bestaan en het personeel wordt overgenomen door het nieuwe bedrijf. Maar dat is een gunst, geen verplichting. Dus in feit zou je vader ontslagen worden en kan hij dan aanspraak maken op een ontslagvergoeding en ww.