Verschil BE - NL aantal uren werken als vrouw/moeder

Discussie in 'De lounge' gestart door Ansel, 14 jan 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Neilia

    Neilia Niet meer actief

    Helemaal mee eens!
    Ik haal ze altijd rond 16:00 uur op, betaal dus voor tijd die ik niet nodig heb.

    wow i wish haha!
    Ik probeerde vorige week een extra dag aan te vragen (20febr) bso afgewezen en peuter afgewezen, alleen de jongste kan terecht.
    Daar heb ik dus niks aan :rolleyes:
    Uitjes betalen wij hier ook niks extra’s voor.
     
  2. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    Wij hebben het ongeveer hetzelfde als jullie. Ik werk 40 uur in 4 dagen, maar bouw daardoor elke week 4 uur extra vakantie uren op. Mijn vriend werkt 32 uur.
    We vinden ons werk leuk en hebben op onze vrije dagen alle tijd voor de kinderen. Maar het grote verschil, wij krijgen wel regelmatig opmerkingen. Vóóral mijn schoonouders vinden het maar niks...

    Qua opvang, we wonen in een klein dorp waar de opvang maar 3 dagen per week open is. Q blijft alleen thuis na school, sinds een half jaar nu. M gaat dus 3 dagen per week naar de opvang, ze is een van de weinige die alle 3 de dagen gaat. Bij de BSO was ze eerder ingeschreven zijn dan op school omdat ze maar weinig plekken op de BSO hebben. In de vakanties is de BSO hier dicht. Het is dus maar goed dat ik veel vrije dagen heb en we onze uren beide flexibel in kunnen delen. In het dorp passen mensen wel regelmatig op elkaars kinderen. Zonder onze flexibele werkmogelijkheden zouden we niet het werk kunnen doen wat we leuk vinden. Ow en ik volg ook nog een deeltijd opleiding.
    We betalen netto ongeveer €600,- per maand aan opvangkosten. Als M niet gaat, in de vakanties, of als we haar vroeger ophalen zijn de kosten gelijk. Ik vind het niet raar om relatief veel voor de opvang te moeten betalen. We hebben een leuk inkomen en de opvang is niet goedkoop.
     
    boboke en Ansel vinden dit leuk.
  3. G89

    G89 VIP lid

    18 sep 2008
    10.058
    1.290
    113
    Nederland
    Precies dit, zo sta ik er ook in. Ik werk alleen 34 uur verdeeld over 6 dagen, dus ook weekends. Maar heb mazzel met een hele flexibele werkgever. Ik zit van 09.00 tot 14.00 op kantoor, dus kan de oudste zelf brengen en halen. Verder werk ik veel uren vanuit huis.

    De jongste gaat van 08.15 tot 12.00 naar de gastouder, dan haalt mijn man hem op. Die werkt altijd avond/nachten.

    Als ik niet zo'n flexibele werkgever zou hebben dan zou 24 uur echt de max zijn.
     
  4. YaelStone

    YaelStone Fanatiek lid

    5 aug 2019
    2.439
    4.367
    113
    Ik werk 3 dagen, ik vind dat meer dan genoeg. De kinderen zijn maar zo even zo klein en werk is ook ‘maar’ werk.
     
    Felice en Gewooniemand vinden dit leuk.
  5. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    22.501
    13.794
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Wel even erbij vermelden dat dat voor BSO geldt he ;) (waar het vergoedingspercentage op 70% ligt).

    Voor het KDV ligt het percentage namelijk op 140%.
    Even uitgaande van een maand van 4 weken (puur even omdat dat makkelijker rekent ;)) krijg je bij een 20-urig contract voor de minstwerkende partner, dus 112 uren per maand vergoed (dit ligt in werkelijkheid dus meestal nog iets hoger, omdat een maand vaak meer dagen telt dan 28) bij een KDV.
     
    RoosAnne en Ansel vinden dit leuk.
  6. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    22.501
    13.794
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Daar zeg je me wat!

    Vooral het stukje over flexibele opvang kan nog een hoop aan verbetert worden wat mij betreft. En ik weet dat er flexibele pakketten bestaan, maar ook dat is lang niet zo flexibel als wat een werkgever soms vraagt van vader/moeder :|
    Ik heb er serieus eens een baan voor moeten laten schieten, omdat het na 5 maanden lang ploeteren, gewoon echt niet te doen was om de kinderopvang voor onze kindjes rond te krijgen :rolleyes: Dat zegt meer dan genoeg denk ik..

    Edit: momenteel zit ik ook in een lastig parket trouwens. Ik zou wat ZZP werk kunnen gaan doen, maar omdat ik daar nog niet heel ervaren in ben, zou dat in mijn geval betekenen dat ik een langere tijd maar weinig uren kan draaien. Veel minder uren dan m'n kinderen naar de PSZ gaan. Wat in mijn geval helaas dus betekent dat ik aan het einde van de streep beter nog niet dat werk kan gaan doen, omdat we de kosten hiervoor niet meer kunnen betalen.
     
  7. Ansel

    Ansel Actief lid

    11 aug 2019
    495
    640
    93
    Vrouw
    Dankjewel allemaal voor de reacties! Leuk om te lezen. Ik had vroeger willen reageren, maar was nog aan het werk :p (lekker toepasselijk! :D)

    Ik ben verschillende interessante elementen/vragen tegengekomen dus ik ga pa proberen ze te groeperen.

    Nee, dat op zich niet. Hoewel er hier veel vrouwen voltijds of 4/5de werken, heb ik zelf niet het idee dat er mensen vreemd worden aangekeken als ze minder werken.

    Ik moet er wel bij zeggen dat ik zelf altijd voltijds gewerkt heb, dus ik weet natuurlijk niet zeker hoe vrouwen die minder werken dit ervaren.

    Ik zal alleszins nooit iemand erop aankijken als ze minder werken! (en de mensen in mijn omgeving zouden dit ook niet doen).

    Als ik zo naar onderstaande reacties kijk, denk ik dat het 'aankijken/commentaar krijgen' in Nederland wel lijkt te spelen, maar dan andersom (als je voltijds werkt).

    Deze reacties sluiten wat aan bij een topic dat ik gelezen heb toen ik net op dit forum zat. Een vrouw was toen aan het twijfelen of ze een interessante jobaanbieding zou aannemen; probleem was dat die job vier dagen per week in beslag zou nemen. Ik weet dat ik toen wel wat verschoot van een aantal vrij heftige reacties die de TS in kwestie kreeg. Voelde me meteen een loedermoeder met mijn 5 dagen :p (grapje).
     
  8. Theezeefje

    Theezeefje Fanatiek lid

    13 okt 2014
    3.709
    4.023
    113
    Overijssel
    Woon je in een redelijke (grote) stad? Lees wel vaker verhalen over hoe stug de opvang werkt... je krijgt hierdoor niet echt het idee dat ze in dienst staan van jou.
    Vaste dagen mogen komen ken ik gelukkig niet bij mijn opvang.En als je onverwachts in nood zit kun je altijd een appje doen of bellen of je kind nog terecht kan. En studiedagen ook geen probleem, stakingen zijn ook geen probleem. Door hun flexibiliteit zijn ze behoorlijk aan het uitbreiden met nieuwe locaties.
     
  9. Neilia

    Neilia Niet meer actief

    nee valt heel erg mee. Meer een dorp.
    Er zijn 2 locaties + een extr sport bso.
    Maar de wijk waar de opvang in staat word nog uitgebreid en er komen steeds meer jonge gezinnen.
    De vraag is heel groot.
    Vorig jaar kon ik nog zonder problemen en dag extra aanvragen.
    Nu is dat echt een probleem.
    Bij jou is het dan wel goed geregeld zeg!
     
  10. Theezeefje

    Theezeefje Fanatiek lid

    13 okt 2014
    3.709
    4.023
    113
    Overijssel
    Oké, balen dus. Nu snap ik ook dat mensen zich scheel betalen aan de opvang.
    Ik ken niet anders dat ik gewoon een dag van te voren kan aangeven wanneer mijn zoon komt ( werk 30 uur in een supermarkt en heb ook wisselende uren) Op zaterdag of zondag boek ik hem altijd voor de week erop in.
     
  11. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Ik ben Belgische en werk voltijds. Mijn man ook. Ik krijg daar in België nooit commentaar op.

    Maar mijn bedrijf heeft ook een ruime afdeling in Nederland, en tjongejonge: de oordelen die ik van die collega's krijg zijn niet min. Net als soms op dit forum trouwens. Dus ja, ik denk dat er een stevig cultuurverschil is. Hangt ongetwijfeld samen met het feit dat het in Nederland vaak financieel en praktisch niet haalbaar is owv kosten en beperkte opvangmogelijkheden. Maar toch, dat betekent niet dat je meteen maar kan overstappen naar 'slechte moeder'.

    Om ook alvast te antwoorden op enkele kwesties die in dit topic opdoken: ik heb inderdaad bewust voor mijn kinderen gekozen, ik zie hen doodgraag, maar ze gingen ook dolgraag naar de onthaalmoeder vroeger en naar school nu, en jawel: mijn man en ik zien hen nog steeds het vaakst van alle anderen. En in het weekend zijn we voluit samen. Dus ze komen geen aandacht of liefde tekort.
     
    Kwek en Ansel vinden dit leuk.
  12. Ansel

    Ansel Actief lid

    11 aug 2019
    495
    640
    93
    Vrouw
    Als ik onderstaande reacties bekijk, is er inderdaad wel een opmerkelijk verschil zowel qua uren dat een schooldag duurt (school die gedaan is om 14u versus om 15u30 maakt naar werken toe toch wel een verschil) als naar kostprijs toe.
    Bij ons op school bv. is het uur tussen 15u30 en 16u30 gratis. Daarna betaal je ca. 1,50 euro per uur voor de voor- en naschoolse opvang (BSO). Dus als je kind niet naar de voorbewaking gaat, en 's avonds blijft tot bv. 17u30, dan ben je echt peanuts kwijt.

    De crèche/het kinderdagverblijf is wel een stuk duurder (maar nog niet zo duur als ik hieronder lijk te lezen). Veel crèches (maar niet allemaal!) zijn verbonden aan Kind & Gezin en zijn inkomensgerelateerd. Hoe hoger je inkomen, hoe meer je betaalt. In 2019 betaalden mensen met het minimumtarief voor een volledige dag (een dag bestaat uit maximaal 10,59 uur) 5,24 euro: 5,24 euro voor een volledige dag, maar dat is uiteraard enkel als je vrij weinig verdient. Het maximumtarief (voor de hoogste lonen) bedroeg 29,51 euro voor een volledige dag. Als je je kind een aantal dagen per week brengt, loopt dit natuurlijk wel op, maar werken blijft normaal wel profijtelijker dan niet werken. Je kan de kosten van kinderopvang bovendien ook nog een stuk aftrekken van de belastingen.

    Kan je volledig volgen. Alleen dat van die warme maaltijden klopt niet volledig. Dat is zeker niet zo in alle scholen. In de basisschool van mijn kinderen kan dit bijvoorbeeld niet (kinderen nemen van thuis uit een lunch mee). In sommige middelbare scholen (voor jongeren van 12-18 jaar) kan dit wel, maar denk ook niet in alle scholen. Als ik het me goed herinner van mijn eigen middelbare school konden wij 1 keer per week een warme maaltijd kopen (maar dit waren niet per definitie de meest voedzame maaltijden...).

    Ik ben dus helaas al te vertrouwd met de avondrush en bijhorende kookstress :eek:


    Ooh, nu begrijp ik het verschil tussen wat bij jullie een PSZ is en een KDV. Dankjewel!

    Ook hier is school in het begin niet verplicht, maar het gros van de kindjes start wel rond zijn 2,5/3 jaar. Echt verplicht is het in se pas op 6 jaar (maar ik ken zelf helemaal niemand die zijn kinderen niet gewoon alle kleuterjaren heeft laten volgen).
     
    hummeltje5 vindt dit leuk.
  13. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.930
    933
    113
    Ik weet niet hoe het nu zit want ik woon al een flink aantal jaar in Uk maar toen ik kind was tot ik ging solliciteren waren er gewoon niet zoveel parttime jobs. Ik herinner me wel nog dat de duobaan werd ingevoerd.
     
  14. Ansel

    Ansel Actief lid

    11 aug 2019
    495
    640
    93
    Vrouw
    #34 Ansel, 14 jan 2020
    Laatst bewerkt: 14 jan 2020
    Helemaal waar! Moet zeggen dat ik er bij mijn eerste kind tegen het einde van mijn zwangerschapsverlof echt wel tegenop zag om terug 5 dagen te gaan werken. Allerlei doemscenario's spookten door mijn hoofd bij zo'n klein prutske (net 14 weken) dat daar 'moederziel alleen' in de crèche zou moeten blijven (ging hij wel zelfstandig in slaap kunnen vallen?, ging hij niet te veel huilen?, ...). Gelukkig vingen de grootouders hem twee dagen per week op, maar dan nog bleven er drie crèche-dagen over... Uiteindelijk is dat wel heel goed meegevallen: mijn zoon (en later ook mijn dochter) deed het van meet af aan goed in de crèche, en later zijn beide kindjes ook met best veel zin naar school beginnen gaan.

    Dus het went. En ik vond het moment van ze op te halen in de crèche (na een hele dag ze niet gezien te hebben) altijd héél leuk.

    In het ideale scenario zou ik wel 'maar' 4 dagen werken (helaas leent mijn huidige job zich daar helemaal niet toe: de hoeveelheid werk blijft hetzelfde, ongeacht hoeveel dagen je werkt), maar ooit hoop ik wel een dag per week ouderschapsverlof te kunnen opnemen... Want niet alleen zie je je kind 5 dagen niet gedurende de dag, het is ook wel érg druk van tijd tot tijd (huishouden, werk, gezin, hobby's van de kinderen, ...).

    Wat betreft kwaliteitstijd met de kinderen heb ik hier nog wel het geluk dat ik twee kinderen heb die (net zoals ik) relatief weinig slaap nodig hebben. Dus ik heb wel het gevoel dat er ook doorheen de week toch elke dag kwaliteitstijd ingebouwd kan worden (uiteraard geen uuuuren per dag, maar precies toch wel voldoende voor m'n kinderen. Heb niet het gevoel dat zijzelf het gevoel hebben ons echt te weinig te zien. Gelukkig maar!)

    Edit: Misschien ook belangrijk te vermelden: zowel mijn partner als ik hebben vrij veel vakantiedagen en glijdende uren. Dat zorgt ook voor extra kwaliteitstijd. Ik merk wel dat ik in die verloven dan vaak (te) veel dingen wil proppen die er doorheen de gewone weken niet van gekomen zijn... Maar goed, we genieten alleszins wel van de verloven!
     
  15. Ansel

    Ansel Actief lid

    11 aug 2019
    495
    640
    93
    Vrouw
    Momenteel zie je in België ook wel meer parttime jobs (met part-time bedoel ik voor het gemak even minder dan een 4/5de). Wel heb ik het gevoel dat naarmate er een stijging is in de diploma's/verantwoordelijkheden die bij een job horen de kans kleiner wordt dat deze job op part-time basis uitgevoerd kan worden.
     
  16. Ansel

    Ansel Actief lid

    11 aug 2019
    495
    640
    93
    Vrouw
    Dat doet me wat denken aan een aantal Scandinavische landen. Daar hebben vrouwen na de bevalling ook een aanzienlijke periode moederschapsrust.

    Ik had na de geboorte van mijn kinderen ook wel graag wat langer moederschapsverlof gehad :) Al besef ik dat we in vergelijking met landen zoals de VS dan weer niet mogen klagen met onze 15 weken moederschapsverlof (waarvan 1 week verplicht moet opgenomen worden voor de uitgerekende datum).
     
  17. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    13.664
    18.730
    113
    Vrouw
    Daar is ooit onderzoek naar gedaan en het is eerder een combinatie van bedrijf, leeftijd en verantwoordelijkheid dan enkel maar op basis van verantwoordelijkheid en diploma's.
    Ik moet wel zeggen dat ik dat in men omgeving toch ook wel zie.
    De meesten zijn al boven de 40 en hoeven zich zo niet meer te bewijzen.
    Ook thuiswerk en meer vrijheid in de uren zie je de laatste jaren toch enorm.
     
    Ansel vindt dit leuk.
  18. spriet

    spriet Fanatiek lid

    5 jun 2008
    2.308
    33
    48
    Ik ben nlse en werk 32 uur mijn man 30.
    Kids gaan 3 dagen naar de opvang.
    Beide hebben we een vaste vrije dag.
    Idd wel vaak commentaar op het werken van 32 uur en 3 kids... ze beseffen niet dat wij beide een dag geminderd zijn.
    Bijdrage crèche vond ik veel 400/500 netto, nu met alleen bso 170 per maand 3 dagen vso en nso 14.30 tot 18.15 en vakantie opvang.
    Vind ik niet duur.
    In al jaren heb ik me goed kunnen ontwikkelen op mijn werk en een mooi salaris opgebouwd.
     
    Ansel vindt dit leuk.
  19. LoeForceOne

    LoeForceOne Fanatiek lid

    28 jun 2015
    1.374
    910
    113
    Hier in Amerika is het een beetje vergelijkbaar met België. School begint vanaf 3 jaar (pre school) en is meestal 4 of 5 dagen per week. Het is vrij normaal dat kinderen daarna ook gewoon naar de naschoolse opvang gaan.

    vrouwen baren hier kinderen en zijn vaak tussen de 6 en 10 weken met zwangerschapsverlof. Meestal gaan ze gewoon weer fulltime (40 plus) uren werken. Het is financieel gewoon bijna niet rond te komen hier van 1 salaris (denk aan huren in een grote stad van tussen de 4000/6000 dollar per maand voor een 3 bedroom 2 bathroom apartment of huis. Boodschappen zijn hier ook gemiddeld 2,5 keer zo duur. Laat staat de universiteit en de enorme studieschulden die afbetaald moeten worden. Ik denk dat het hier normaal is omdat het bijna niet anders kan.
     
    Ansel vindt dit leuk.
  20. maartje84

    maartje84 VIP lid

    8 okt 2008
    12.809
    4.446
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    Hier werkt manlief 32 en ik 25 uur. We nemen nu ze op school zitten nul uur opvang af. Toen ze nog onder de 4 waren namen we hooguit per kind 10 uur per week per kind af, maar vaak ook wekenlang 0 uren per kind per week. Ik moet er niet aan denken om onze kinderen (veel) naar een opvang te brengen.

    Onze werkuren stemmen we aan elkaar af. Zo is er altijd iemand thuis.
     
    Mammavantwee en citroenrasp vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina