Als ik aardappels schil vliegen ze altijd door de kamer omdat ik ze telkens uit mijn handen laat vallen.
We eten zondags altijd bij mijn schoonmoeder en die geeft ook eten mee voor de dag erna. Dat scheelt 2 dagen per week. Ik gooi heel vaak vis en aardappeltjes samen in de oven en groenten haal ik voorgesneden (diepvries). Ik maak altijd veel rijst en vries dat in zakjes in per portie. Ik koop (gekruide) krieltjes en die doe ik in de airfryer met een beetje boter. Op een of andere manier is die minder erg om schoon te maken dan een pan of zo haha. Zelf dingen snijden begin ik niet aan
Ik vind aardappels schillen dus echt heel ontspannend, bijna therapeutisch Eigenlijk alles snijden en schillen bedenk ik me nu.
Regelmatig een dubbele portie koken zodat de rest op een andere dag in die week alleen opgewarmd hoeft te worden. Sowieso met macaroni/spaghetti, bami/nasi en stamppotten.
Ik denk dat je het belangrijkste doet en dat is vooraf plannen en voorraad hebben. Waar vind je dat je het meeste tijd aan verliest?
Haha zo doe ik het precies hetzelfde! En ik laat mijn boodschappen bezorgen nadat ik een week menu heb gemaakt. Ik kook meestal laat in de avond voor de volgende dag.
Meeste gerechten voor doordeweeks kosten me hooguit 15 minuten. Wat groente en vlees roerbakken. Rijst of pasta erbij en klaar. Ook makkelijk: aardappel kroketjes uit de airfryer. Zijn de kinderen dol op. Kibbeling uit de airfryer. Wat salade ernaast. Vaak eten we salades. Bijv met pittige kip of met biefstuk Geen boodschappen gedaan: omelet met restjes groenten. En op zondag kook ik vaak een grote pan kippensoep. Ohja.. en het allermakkelijkste is natuurlijk de app van snackpoint. Die bezorgen tegenwoordig ook
Ik houd niet van koken met pakjes en zakjes (en al zou ik er wel van houden, waar ik woon is dat amper verkrijgbaar, dus dan zal het wel moeten), dus vries veel in in porties. Te denken valt aan soep en pastasaus maar bv ook geconcentreerde bouillonblokjes, aquafaba, knoflookpuree, citroensap, zelfgemaakte sojaloze "ketjap", pompoenpuree, zelfgemaakte gecondenseerde melk etc. Ik gebruik hiervoor ijsblokvormpjes of siliconen muffinvormpjes. Verder in porties dingen zoals peterselie, kikkererwten, dat soort dingen. Meestal heb ik ook groenten ingevroren. Op het moment is dat alleen wilde spinazie en doperwten. Kipfilet snijd ik altijd al van tevoren in stukjes, maar dat is te verwaarlozen omdat we amper kipfilet eten. Vaak kook ik voor 2 dagen, waarbij we om de dag hetzelfde eten. Is niet zozeer ivm tijdgebrek/gebrek aan zin maar eerder om grondstoffen te besparen (milieu). En als er geen maaltijden meer in de vriezer zitten, vries ik die 2e maaltijd in, en kook de dag erna gewoon weer. Ik probeer een basisvoorraad qua droog voedsel te hebben: pasta, rijst, couscous, allerhande peulvruchten, kruiden/specerijen/tomatenpuree/olijfolie/aardappels etc. Hoewel ik niet echt met een weekmenu werk, bedenk ik altijd wel de dag van tevoren wat we gaan eten. Zodat ik eventueel peulvruchten in de week kan zetten of vlees/vis uit de vriezer kan laten ontdooien (ontdooien doe ik in de koelkast). In de winter eten we vaker ovengerechten, vooral zodat de keuken ervan opwarmt maar dat het afwas scheelt is natuurlijk mooi meegenomen. In de zomer minder vaak, niet erg fijn als het al zo heet is.
Haha hier ook tenzij het van die hele kleintjes zijn, want ik heb snel pijn door cts. Toen ik net las 'zelf snijden begin ik niet aan', was ik heel blij dat ik daar toch anders over denk... Anders zou ik letterlijk verhongeren, ze verkopen niks voorgesneden hier.
Ben trouwens ook een groot van van chickslovefood. Ze hebben makkelijke lekkere recepten op hun site staan, vaak met maar 5 of 6 ingrediënten.
Hoe maken jullie pastasaus? Ik vind het zelfs voor 'er 2x van eten' nog teveel werk . Ik heb nu een bakje van de Lidl, hoef ik alleen groente en gehakt te bakken en dan die saus erbij. Maar op maandag (ben ik om 18.15 thuis en dochter en man om 19.30), dan eet ik gewoon pasta met saus uit een zakje met een bakje snoeptomaten er naast.
Ik ben dol op dit recept van pittige cherry tomatensaus (zo veel smaak, heerlijk!): 90 ml olijfolie 2 tenen knoflook, in dunne plakjes 1 kg cherrytomaatjes, doormidden gesneden ½ theel. fijne kristalsuiker Flinke snuf gedroogde chipotlepeper (of pimenton) Verse basilicumblaadjes Olie verwarmen en knoflook ca 1 minuut op hoog/middelhoog vuur aanfruiten. Doe de tomaten erbij met de suiker, chilipeper en ½ theelepel zout. Giet er 200 ml water bij en blijf 4 minuten roeren tot de tomaten uiteenvallen en de vloeistof zachtjes borrelt. Draai het vuur halfhoog tot laag en laat de saus 1 uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe tot de tomaten uiteenvallen en het een dikke saus is. Roer op het laatst de basilicum door de saus. Hoeveelheid werk valt nog wel mee, hooguit even de cherrytomaten halveren en de knoflook snijden. En daarna heeft het alleen wat tijd nodig om een saus te worden en de smaken op elkaar in te laten werken. En nog wat simpelere recepten: Paar blikken tomatenblokjes, gefruit ui en knoflook en dat met smaakmakers naar wens een paar uur in de slowcooker gooien. Bv met Italiaanse kruiden of Provençaalse kruiden oid, of met paprika en rode peper, etc. Mascarpone laten ‘smelten’ in een pan. Blikje tomatenblokjes toevoegen en op smaak brengen met peper, zout en evt. een snufje suiker. dit als basis gebruiken voor bv: verse dille, citroenrasp en gerookte zalm Kipfilet en lemon pepper kruiden Rundergehakt, paprika en doperwtjes Etc. Saus maken van boursin en kookroom, met bv: Spinazie, gebakken champignons en uitgebakken spekjes Gedroogde tomaatjes, kipfilet en rucola Etc. Mosterdroomsaus van crème fraîche en een schep mosterd, met bv gerookte kip, bieslook en gedroogde tomaatjes gebakken champignons en rucola Ect.
Dat ligt eraan of het Italiaanse of Tunesische pasta is. Tunesische pasta wordt eigenlijk altijd met dubbelgeconcentreerde tomatenpuree gemaakt (dus niet zoals de tomatenpuree van bv lidl). Klinkt misschien niet erg lekker maar het is echt heerlijk. En "gewone" pastasaus maak ik meestal met alleen tomaten (Roma tomaten gebruiken wij). https://www.tastecooking.com/recipes/tunisian-pasta-chicken/ Pastasaus van tomaten maken duurt idd wel wat langer, maar dan heb je ook wat. Ik zou dan bv 1 kookdag inlassen en verschillende gerechten maken in grote hoeveelheden. Zoals @Iertje81 doet dacht ik. Eigenlijk dus gewoon vriezerkoken
Dat is inderdaad sneller dan wat ik maak! En dan moet het daarna nog een paar uur pruttelen. Ik ga deze opslaan.
Wij houden niet van gerechten wat in de vriezer gaat, daarom eten we geregeld twee dagen achter elkaar hetzelfde. wat ik wel invries is gesneden groente. Zo heb ik altijd prei, paprika, taugé etc in de vriezer liggen. Samen met knoflook en ui (voorraad) is er altijd een basis in huis voor bv macaroni of bami. Enkele keer gaat er een bakje soep in de vriezer. Voorgesneden wokgroente haal ik eigenlijk nooit zo kant en klaar want heb dan vooral het idee dat ik afval groente aan het eten ben wil alles vers hebben qua groente. hoe ik mezelf makkelijk maak. Van te voren een menu bedenken en op echt drukke dagen gaat de slowcooker aan of eten we restje eten van de dag ervoor. Aardappels en groente snijd ik vaak 'sochtends zodat het klaar staat. Soms kook ik ook vaak alvast gehakt en groente voor bv macaroni al tijdens het ontbijt, kruiden erdoor. Dan alleen nog pasta koken 's avonds. Of ik kook dan avond ervoor tijdens het koken van het eten voor die avond. Nieuwe recepten alleen als ik vrij ben of in het weekend. die zijn te uitgebreid voor zomaar met een wrerkdag. Ik werk dan wel thuis maar als ik veel kleine gastkindjes heb dan heb ik ook niet zomaar tijd om uitgebreid te koken.