2 kindjes onder de 2 jaar, hoe doe je dat?

Discussie in 'Mama en gezin' gestart door Paris91, 26 jan 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Paris91

    Paris91 Fanatiek lid

    22 jul 2017
    1.345
    1.249
    113
    Vrouw
    #1 Paris91, 26 jan 2020
    Laatst bewerkt: 26 jan 2020
    Nu de bevalling nadert merk ik dat ik zenuwachtig word voor de komst van deze baby.
    Onze dochter is 20 maanden als deze baby geboren wordt.
    Nu raak ik de laatste tijd vaak in paniek en denk ik “is dit niet zielig voor mijn oudste?” “kan ik ze wel alle aandacht geven?” “waarom heb ik hier niet beter over nagedacht?” “hoe ga ik alle ballen hooghouden?”

    Ik weet gewoon niet hoe het moet?!
    Slapen ze ’s middags tegelijk?
    Kan ik mijn dreumes alleen beneden laten als ik de baby naar bed breng of moet ik haar elke keer meenemen?
    Maakt de baby onze dreumes niet wakker ‘s nachts?
    Hoe zorg ik dat onze oudste zich niet verwaarloosd voelt?
    Wanneer doe ik dan het huishouden?

    Iemand tips / mom hacks / must-haves om alles goed te laten verlopen met 2 onder 2?
     
  2. smax

    smax Fanatiek lid

    15 feb 2018
    1.949
    1.040
    113
    Vrouw
    Mijn oudste was ook 20 maanden toen haar broertje werd geboren.

    Na zo’n twee maanden sliepen ze allebei ‘s middags rond dezelfde tijd.
    In de ochtend liet ik de baby beneden slapen, zodat ik niet steeds naar boven hoefde.

    Ik had toen ook een hulp die een ochtend kwam en grootste deel schoonmaakte.

    Verder deed ik dingen terwijl ze gewoon wakker waren, want ‘s middags als ze sliepen ging ik ook weleens slapen of lekker een boek lezen, wat kijken. Anders blijf je bezig.

    Ik had een tweelingwagen, dus ging veel met ze naar buiten.
     
    Paris91 vindt dit leuk.
  3. Jackie87

    Jackie87 VIP lid

    6 aug 2013
    5.439
    2.875
    113
    Baby in draagdoek? Dat was hier echt een uitkomst. De baby leefde daarin. Alleen om te voeden en even spelen op de buik uit de doek. Daarna hop er weer in. Baby tevreden en je hebt je handen vrij voor de oudste.
     
    Paris91 vindt dit leuk.
  4. Vogelmeisje

    Vogelmeisje Fanatiek lid

    3 mei 2010
    1.011
    291
    83
    Komt goed, echt :). Hier schelen ze 12 maanden (nu ondertussen 5&6). Stel je vooral zeer flexibele in , volg je kinderen in Hun eigen ritmes. Als je dat doet Dan merk je vanzelf op wat fijn werkt en wat niet.
    Stel jezelf geen hoge eisen in wat je wilt doen, naast de zorg voor je kinderen.
    Want mijn ervaring is dat ik meer plande en wilde Dan reeel was. Oftewel dat stelde ik bij; als we alleen aangekleed, gevoed waren en we konden 1 keer per dag buiten zijn was dat meer Dan genoeg.
    Want weet je, de rest van de tijd vult zich ongemerkt met veel zorgen, je huishouden bijhouden. Dingen die je bijv moet regelen of telefoontje plegen op een rustig moment.
    En gun jezelf als ze beide slapen ook me-time. Doen hoor! Al is het 15 min. Voeten omhoog, theetje erbij met wat lekkers.
    Maar blijf je kinderen volgen en Wil zelf niet teveel. Kijk ook naar hoe je er zelf bij zit die dag, en bepaal Dan welke activiteit serieus haalbaar is.
    Als jij goed in je vel zit, Dan loopt het thuis op rolletjes!
     
    NiVa0230 en Paris91 vinden dit leuk.
  5. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.510
    8.362
    113
    Dat inderdaad! :) En inderdaad flexibel zijn, gewoon per moment kijken hoe en wat. :)

    Hier schelen ze iets meer, maar de jongste sliep in het begin heel vaak in de kinderwagen. Daarin viel ze prima in slaap en het had als voordeel dat ik flexibel was. Ze lag beneden, dus ik hoefde niet naar boven en als we naar buiten wilden, kon dat altijd, want ze lag toch al in de kinderwagen. En als ze onderweg in slaap viel, dan kon ze thuis gewoon verder slapen, ook ideaal.

    Als ik de jongste voedde, mocht de oudste even tv kijken, met een heleboel dingen zowel met de jongste als qua huishouden kon de oudste prima helpen (dat is ook aandacht en ze vinden het vaak ook nog eens super leuk! ;) :)) en tijdens de 'babyslaaptijd' gaf ik ook extra aandacht aan de oudste.
     
    Paris91 vindt dit leuk.
  6. Paardenbloem

    Paardenbloem Niet meer actief

    Wees blij als iedereen aangekleed is en gegeten heeft elke dag en neem een schoonmaakhulp;)
     
    Neskio en Paris91 vinden dit leuk.
  7. Buurvrouw31

    Buurvrouw31 Actief lid

    4 okt 2012
    441
    48
    28
    Utrecht
    Heb er geen 2 onder 2 maar wel 1 van 3 en 1 van 6 weken en ook dan zit je met dit soort vragen. Ik vind het ook lastig als mijn man vroeg de deur uit is, ik een baby aan het voeden ben in pyama in bed en mijn peuter roept van zolder dat ze wakker is en gepoept heeft...Ik raak dan in de stress. Maar wat hier ook al is gezegd; flexibel zijn. Dus dan maar een peuter op bed nemen die een filmpje op mij telefoon kijkt terwijl ik de jongste voed en daarna eerst in Pyama naar beneden. En als de baby boven in bed veel huilt tja dan doe ik toch ook iets vaker de tv of dansmuziek voor mijn dochter beneden aan om het voor ons allen aangenaam te houden. En ik merk ook dat ik regelmatig mijn plannen voor de dag moet bijstellen omdat ik simpelweg aan het zorgen ben. Er aan overgeven werkt voor mij dan het beste. Het komt inderdaad echt goed, maar makkelijk zal het niet altijd zijn.
     
    Paris91 vindt dit leuk.
  8. Paris91

    Paris91 Fanatiek lid

    22 jul 2017
    1.345
    1.249
    113
    Vrouw
    Maakte je oudste geen lawaai waar de baby beneden dan wakker van werd? Of weet de baby dan niet beter en is die er aan gewend?
    Duowagen heb ik ook gekocht! Lijkt mij mega handig :)

    Lijkt mij ook heel handig. Alleen heb ik nu heel veel last van bekkeninstabiliteit, en weet ik niet of mijn lijf dat straks ook aan kan. :$ Heb nog een draagzak van de oudste, dus proberen kan altijd. :thumup:
     
  9. Paris91

    Paris91 Fanatiek lid

    22 jul 2017
    1.345
    1.249
    113
    Vrouw
    Bedankt voor de tips! Hopelijk vind ik mijn weg wel als de baby er is. Nu het dichtbij komt vind ik het zo spannend of het wel gaat lukken. Maar proberen los te laten..
    Sliep je baby dan door het speelgeluid van je oudste heen beneden? Het is wel heel makkelijk als de baby inderdaad gewoon in de box of in de wagen zou slapen. :)

    Ik ben echt een planner, dus ik zal wat meer moeten leren loslaten en inderdaad er aan overgeven. Hopelijk gaat dat vanzelf als de baby er is.
    Filmpje kijken is een goede afleiding, dan dus maar wat minder op schermtijd letten in het begin :)
     
  10. lynole

    lynole Fanatiek lid

    22 nov 2014
    1.373
    560
    113
    Vrouw
    Het komt allemaal goed, je vindt je weg er wel in en t wordt makkelijker als de 2de ouder wordt.

    Mijn dochter was 21 maanden toen haar broertje werd geboren.

     
    Paris91 vindt dit leuk.
  11. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.510
    8.362
    113
    Zeker! Ze zijn ook niet anders gewend, denk ik, in je buik horen ze ook van alles. Ik zette haar wel vaak in de gang, een kinderwagen neemt toch best wat ruimte in anders, maar dat was niet per se nodig, ze sliep prima.

    Plannen heb ik bij de eerste al los(ser) gelaten. :roflmao: Baby’s doen nu eenmaal nooit wat je had verwacht of gehoopt. Die van mij tenminste niet. :D En je maakt het jezelf en je kind veel makkelijker door ‘mee te bewegen’ ipv compleet in de stress te schieten als iets eens anders gaat dan gepland. En het scheelt bij de tweede vaak dat je het al eens hebt meegemaakt; je weet wat veel dingen betreft dus veel beter hoe en wat. Dat maakt echt uit. :)
     
    Paris91 vindt dit leuk.
  12. Suuzan

    Suuzan Fanatiek lid

    21 dec 2013
    1.804
    654
    113
    Hier 4,5 jaar verschil dus ik kan alleen praten over dat je de oudste minder aandacht kan geven. Dat gevoel blijft helaas totdat de jongste wat zelfstandiger wordt denk ik. Ik loop er ook nog steeds tegen aan nu de jongste 2,5 jaar is. Ik pak dus echt mijn momenten ‘s avonds met het op bed leggen van mijn oudste (dan lezen we samen en praten gezellig ff) of als de jongste slaapt. En we houden af en toe een “meidendag”, dus gaan we samen naar de bios/schaatsen etc. Dus mijn tip: probeer je 1 op 1 momenten te pakken als je man ook thuis is. Dus ga lekker wandelen/ kinderboerderij zonder de baby erbij. Dan krijgt je dochter al jouw aandacht.

    En qua ritmes komt het ook goed hoor. Je zal iets minder aan de 3 R’en komen, maar ook dat went weer. Eerste weken overdag veel in de box slapen/kinderwagen. Mijn zoontje sliep de eerste weken door alle herrie van mijn spelende dochter heen.
     
    Paris91 vindt dit leuk.
  13. Elsss

    Elsss Fanatiek lid

    26 jul 2013
    1.939
    3.125
    113
    Mijn oudste twee schelen 18 maanden. Mijn tips:
    -Accepteren dat ze allebei wel eens even moeten wachten en dat 5 minuutjes huilen geen ramp is. Als ik de poepluier van de één verschoonde, moest nr2 met honger toch echt even wachten.
    - huishoudlat heel laag leggen. Koken, was en een stofzuiger door het looppad is op de meeste dagen genoeg. Op de dagen dat je samen met je partner bent, doe je wat meer.
    -Regelmatig koken voor meerdere dagen zodat je op de dagen dat alles tegenzit gewoon wat in de magnetron of oven kan gooien.
    - Kinderen laten wennen aan slapen met geluiden om zich heen, niet heel stil gaan doen als ze slapen, vrijwel alle kinderen wennen gewoon aan omgevingsgeluiden ( en het geluid van een broer of zus hoort daar ook bij) en slapen er prima doorheen.
    -borstvoeding op verzoek en een draagdoek. Geeft je zoveel vrijheid als je niet met van alles hoeft te slepen.
     
    Paris91 vindt dit leuk.
  14. smax

    smax Fanatiek lid

    15 feb 2018
    1.949
    1.040
    113
    Vrouw
    Tuurlijk maakte mijn oudste wat lawaai, maar ook weer niet zoveel. Daar was de baby zo aan gewend.
     
    Paris91 vindt dit leuk.
  15. prjbt

    prjbt Niet meer actief

    Tussen 1&2 exact 13 maanden
    Tussen 2&3 15m2d

    Ik had er dus 3 toen de oudste pas 2jaar en 4 maanden was.

    Ik ben een planner en dat kan best nog met 3 kids. Je moet alleen wel tijd inplannen voor de dingen die anders gaan want dat gebeurt ongetwijfeld.

    Verder sliepen ze bij mij wel boven in het eigen bed. Ze werden onrustig als ze beneden sliepen. Vooral nr 2 maar die blijkt ook autisme te hebben.

    Onze hele benedenverdieping toen kidsproof gemaakt zodat ze ook alleen beneden konden blijven.

    Ze zijn nu net 8, net 7 en bijna 6 en het is een echte 3 eenheid.

    Inmiddels hebben we er nog 2. Die schelen 14 maanden en 1 week. Ze zijn nu 2,5 & 1,5 en ook zo leuk samen.

    Ik kan het iedereen aanbevelen!
     
    Paris91 vindt dit leuk.
  16. Vogelmeisje

    Vogelmeisje Fanatiek lid

    3 mei 2010
    1.011
    291
    83
    Oja goede tips hier, ook die draagdoek!
    Of een ergonomische draagzak. (Niet de babybjorn bijv).
    Want de ergonomische hebben veel meer draag gemak voor jou en de baby. Ook als de baby zwaarder wordt. Dat zit echt fijner .
    Ik had bij mijn oudste bekken pijn en dragen lukte daardoor meteen. Nu forse bekkenpijn Maar ook dat moet geen probleem zijn.
    Nu hangt mijn rugzak met baby op mijn bekken te leunen in mijn buik wat de klachten geeft .
    Met zo'n draagdoek of ergonomische draagzak draag je je kindje veel hoger; op een juiste hoogte voor je rug en buik. Net als een rugzak.
    En nee geen aandelen Maar grote fan, het geeft zoveel gemak!
    Hier bijv oudste Kon niet slapen als baby en ik Wilde nog wat in huis doen; in de doek en ik stofzuigen. Zij viel door het gewiebel in slaap.
    Win win!
     
    Paris91 vindt dit leuk.
  17. IkbenTess

    IkbenTess Fanatiek lid

    14 dec 2016
    2.115
    1.090
    113
    Vrouw
    Nederland
    Go with the flow is het allerbelangrijkste. Wij hadden ook geen poetshulp ofzo. Gewoon loslaten en nemen zoals het komt. Ik vind het nog steeds heerlijk, niet teveel tijd ertussen.
     
    Paris91 vindt dit leuk.
  18. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.597
    3.484
    113
    Mijn kinderen schelen iets minder dan 2 jaar.
    Je zit toch al in een bepaald ritme en als ze niet teveel schelen kun je makkelijker slaapjes combineren enz.
    Wat ik wel handig vond, was zo’n duowagentje wat ik van MP had gehaald voor een habbrekrats. Dacht dat zokn duowagen niet goed in de auto zou passen, maar hij bleek compacter dan de Mutsy.
    Voel je niet schuldig dat je oudste wat minder aandacht krijgt, vaak zijn ze dat op die leeftijd zo gewend.
    Net zoals de rest ook zegt, niet teveel bij nadenken en pech als je huis wat rommeliger is.
     
    Paris91 vindt dit leuk.
  19. momwithcamera

    momwithcamera Fanatiek lid

    13 mei 2019
    1.934
    2.777
    113
    Vrouw
    #19 momwithcamera, 29 jan 2020
    Laatst bewerkt: 29 jan 2020
    Mijn kinderen schelen 15 maanden. Ik was ook echt stikzenuwachtig toen mijn man weer aan het werk ging en hoe ik dat dan allemaal moest doen etc. Ook schuldgevoelens naar de oudste inderdaad. En eerlijk: het was ook echt wel aanpoten hoor. Die verhalen van 'het is 2 maanden druk en daarna alleen maar leuk en dan zijn ze beste maatjes' herken ik niet echt. Het was het hele eerste jaar gewoon behoorlijk druk, maar na de eerste 2 maanden kregen we een betere structuur, en na 4-5 maanden hadden we echt een goede routine. Wat mij enorm geholpen heeft:


    - Maak het jezelf makkelijk. Dus als dat inhoud dat je een huishoudster neemt, een maaltijdbox, alle babyspullen dubbel kopen, een superdure duowagen: doe het. En niet teveel willen doen, want dat zorgt alleen maar voor frustratie. Iedereen aangekleed en gevoed is de eerste weken al een prestatie.
    - Die duowagen: voor mij was het echt een lifesaver het eerste jaar. Het zorgde er voor dat ik relaxed de deur uit kon zonder gelazer met een meerijdplankje en een kind dat niet meer wil staan of wegloopt. ik heb zó vaak gewandeld met 2 slapende kinders in de wagen. Ik had die van mij op marktplaats gekocht voor 300 euro (easywalker duo).
    - Accepteren dat er een kind huilt en moet wachten. Gaan ze echt niet dood van.
    - Tweede aankleedkussen beneden. Kleine investering maar groot genot. het is zo relaxed om niet voor elk plasje weer naar boven te moeten, en 1 vd 2 daar achter te laten
    - Borstvoeding, flesvoeding, whatever: kies voor wat voor jou werkt. Ik wilde heel graag borstvoeding geven, maar de jongste was een slechte drinker en na 5 weken klooien met kolven en flesjes en tepelhoedjes was ik er klaar mee. Het ging gewoon niet met ook nog een dreumes in huis. Sta jezelf ook toe die knoop door te hakken.
    - Altijd douchen voor je man naar zn werk gaat. Als je gaat wachten tot iedereen slaapt loop je over 2 weken nog in je pyjama.
    - Ik heb dus die hele babyuitzet dubbel gekocht. 2 ledikantjes, 2 commodes. Mijn dochter had met 15 maanden die spullen zelf nog nodig en ik had gewoon geen zin om haar al een peuterbed in te pushen of een commode delen oid.
    - Slapen deden ze dus best vaak tegelijk. Ik heb de jongste met 10 weken aangeleerd om in zn eigen bed te slapen omdat ik niet de hele dag met een baby in de draagdoek en een druemes in de weer wilde zijn. Was even een dag of 3 doorbijten en daarna ging het perfect. En de box is voor spelen en niet voor slapen imo. Ik had ook geen zin om steeds tegen mijn dochter te zeggen dat ze zachtjes moet doen oid.
     
    Pinkflower, Paris91 en citroenrasp vinden dit leuk.
  20. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    10.360
    12.052
    113
    Vrouw
    Komt allemaal goed!
    Hier schelen de oudste 2 15 maanden. De oudste ging gelukkig kort voor de geboorte van haar zusje echt loslopen. Trapklimmen kon ze met 11 maanden al. Dat scheelde een hoop tilwerk met mijn dikke buik.
    Wij hebben een tweede commode gekocht en een tweede ledikantje.
    Ik heb met de oudste tijdens het voeden van haar zusje heel veel boekjes gelezen en eindeloos veel torens van Duplo gebouwd.
    Ook had ik een duowagen. (Waar ik later een plankje achter had, omdat nummer 3 19 maanden na onze tweede geboren werd)

    Eis niet te veel van jezelf. Er zijn maar een paar dingen belangrijk: je kinderen verzorgen, op tijd weer de was schoon en 's avonds een maaltijd op tafel. De rest komt vanzelf wel weer.
     
    Paris91 en citroenrasp vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina