Dochter heeft vorig jaar ook een Herman gehad. Ik kan me niet herinneren dat het stonk. Hier heeft het ook wel steeds onder een theedoek gestaan omdat ik dat wel zo hygiënisch vond. De cakes die we daarna gebakken hebben van Herman smaakten prima. Maar wat een gedoe zeg zo'n Herman We hebben er dan ook verder niemand mee opgezadeld. Ik had er overigens ook nog nooit van gehoord.
Het is in principe gewoon zuurdesemdeeg, dus nee, dat gaat niet schimmelen haha. Het heeft wel een hele eigen geur inderdaad dus dat kan ik me voorstellen.
Volgens mij "hoort" die geur zo. Ik wist trouwens niet dat Herman nog steeds bestaat zeg haha, mijn moeder maakte dat vroeger (denk dat ik een jaar of 8 was) regelmatig.
Tja, dat is fermenteren. Een zuurdesemstarter heb je bv ook niet zo 1 2 3 gemaakt en kan dagen duren.
Nee, echt geen schimmel. Het is een zware, maar erg lekkere cake vinden ze hier. Ik geloof dat ik maar weer eens ga maken. Ik heb het recept voor de starter in een map zitten...
Ohhhh jeugdsentiment... ik heb vroeger ook een Herman gehad. Kan me inderdaad herinneren dat hij wat zurig rook. Wij vinden dat vroeger erg leuk. Maar ik denk dat ik het tegenwoordig ook niet meer zo makkelijk krijg doorgegeven. Succes met Herman! En vertrouw je het niet zou ik inderdaad een nieuwe maken
Dit is onze handleiding van Herman: Herman is een cake die je in tien dagen bakt. Op dag 1 wordt Herman geboren door een aantal basisingrediënten met elkaar te vermengen. Daarna moet je tien dagen lang goed voor je creatie zorgen. Dit doe je door hem af en toe goed door te roeren en te voeden met nieuwe ingrediënten. Op dag 9 is Herman ‘volwassen’ en verdeel je het beslag. Een deel van Herman wordt daarna door jou gebakken tot cake en de andere delen worden weggegeven aan vrienden zodat zij ook een cake kunnen bakken. Dit heb je nodig om te starten: 200 milliliter melk op kamertemperatuur 5 gram droge gist 200 gram suiker 125 gram bloem Zo maak je de basis: Roer alle ingrediënten door elkaar en laat Herman daarna rusten. Dag 1, 2 en 3: Roer Herman twee keer per dag goed door met een houten pollepel. Dek Herman daarna toe met een schone theedoek en laat ‘m slapen (rusten) op een warme plek. Dag 4 Herman heeft honger en wil graag eten. Voed hem het volgende: 150 gram suiker 125 gram bloem 250 milliliter melk op kamertemperatuur Roer de ingrediënten goed door met en houten pollepel. Dek Herman daarna weer toe met een schone theedoek en zet hem op een warme plaats weg. Dag 5,6,7 en 8 Herman zit nog goed vol van zijn voeding van dag 4. Hij hoeft alleen maar een beetje aandacht. Roer hem 2 keer per dag door met een houten pollepel en laat hem daarna weer rusten op een warme plek onder een schone theedoek. Dag 9 Herman heeft het eten inmiddels verteerd en lust wel weer wat. Voed hem het volgende: 125 gram suiker 200 gram bloem 250 milliliter melk op kamertemperatuur Roer dit goed door met een houten pollepel. Daarna wordt het tijd om Herman te verdelen. Deel het beslag op in 5 gelijke porties. Een van die vijf porties houd je zelf, de rest geef je weg aan vrienden, familie of buren. Geef hen een kopie van dit recept en vertel ze dat ze bij stap 1 kunnen beginnen. Tip: Hebben jouw vrienden geen zin om Herman tien dagen te verzorgen? Laat ze dan bij dag 10 beginnen zodat ze de cake ook meteen kunnen bakken. Op deze manier zitten ze zelf ook niet met 4 porties die ze aan anderen moeten geven. Dag 10 Herman is klaar om gebakken te worden! Maar voordat hij de oven ingaat, krijgt hij eerst nog een laatste maaltje. En dit is een feestmaal! Hiervoor mag Herman het volgende eten: 200 gram rozijnen gehakte noten naar smaak, optioneel 8 partjes gedroogde appel 3 eieren 175 gram suiker 250 gram bloem 2 theelepels kaneel 100 milliliter olie zakje bakpoeder Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een cakeblik in en bestrooi het met bloem Meng in een kom de eieren en suiker en voeg daarna de bloem, kaneel en olie toe. Roer het opnieuw goed door. Daarna kun je ook de appel, rozijnen en bakpoeder door het beslag roeren. Mix dit tot het een luchtig geheel is. Voeg daarna Herman bij het beslag en roer tot het een geheel is. Schep het mengsel in de cakevorm en zet het daarna voor 90 minuten in de oven. Geniet van Herman!
Ik vind dit altijd zo'n vies idee, brrr. Niet dat het gaat schimmelen, maar dat het door zoveel handen is geweest en je geen idee hebt in hoeverre er hygiënisch mee om is gegaan. Misschien maak ik maar stiekem een verse batch mochten de kinderen er ooit mee thuis komen of sla ik dan door.
Maar wat ik niet snap, eigenlijk krijg je steeds een verdunning van het basisrecept, want alleen in het basisrecept zit gist. Als je dan steeds verder verdeeld vanuit het basisrecept dan zit er op een gegeven moment zowat geen gist meer in toch?
Klinkt leuk, maar het deel wat je doorgeeft gaat dan weer 9 dagen in behandeling. Dan zit er op het einde dus melk in wat er al 18 dagen in zit en bij de volgende 27 dagen. Mijn paniek voor data neemt nu de overhand. Kan dat echt geen kwaad? Ik ga het wel vanaf stap 1 doen volgende week en ouders van vriendjes en vriendinnetjes opzadelen met de andere delen Jammer dat er dagelijks aandacht nodig is anders had de kleuterjuf op school dit ook wel leuk gevonden.
Maar eet jij dan helemaal nooit iets dat gefermenteerd is? Geen yoghurt/zuurkool/augurk/zuurdesembrood ofzo?
In augurk zit natuurlijk geen melk maar maakt met het fermenteren wel een gistingsproces door. Yoghurt is in principe gewoon melk die buiten de koelkast heeft gestaan op kamertemperatuur. Maar de commerciële yoghurt zal tegenwoordig vast wel zijn doodverhit. Al zijn er best wat mensen (waaronder ikzelf) die nog zelf op die manier yoghurt maken.
Wat ik begrijp is gist levend en vermeerderd zichzelf, en voed zich waarschijnlijk met de suiker en melk wat toegevoegd wordt. Daarom moet het ook op kamertemperatuur. In de koelkast stopt gist.