Ik ben nu zo'n 10 jaar vegetariër, en ik eet nog heel beperkt zuivel- en eiproducten. Ik wil zo min mogelijk bijdragen aan dierenleed. Dat is mijn voornaamste redenen voor deze keuze. Ik koop overigens ook nog alleen maar kleding die niet afkomstig zijn van dieren: geen leer, geen zijde, geen wol, geen bont. Ik zit alleen met een dilemma. Tot tien jaar geleden had ik een heel imperium aan schoenen opgebouwd, waaronder ook veel leren schoenen. Stuk of 20 paar laarzen, 8 enkellaarsjes, 15 pumps, 12 sandalen, 12 paar sportschoenen met leren details. Doordat ik zoveel schoenen heb, slijten ze ook heel langzaam. Tien jaar geleden toen ik besloot om ook geen leer meer te kopen, dacht ik mijn leren schoenen maar gewoon af te dragen. Dus nu draag ik ze ook nog regelmatig, afgewisseld met vegan schoenen. Toch staat het mij meer en meer tegen en schaam ik mij zelfs dat ik nog de leren schoenen draag. Ik ben benieuwd hoe andere vegetariërs of veganisten hiermee omgaan? Hebben jullie je leren schoenen direct of later de deur uit gedaan? Of dragen jullie ze af?
Geen direct antwoord op je vraag maar ben wel benieuwd waar die vegan schoenen dan van zijn gemaakt. Plastic? (Heb het nu niet over bv katoenen zomerschoenen.)
Ik heb geen leren schoenen, zo lang ben ik al vegetariër. Maar als ik ze had, dan zou ik ze afdragen. Extra zonde om ze weg te gooien. Mijn collega die vegetariër is, eet evt zelfs restjes vlees als anderen het anders zouden weggooien. Ik vind dat er geen goed of fout in dit soort kwesties zijn.
Ik snap je gevoel van tweestrijd hierin wel. Het is erg persoonlijk denk ik. Ikzelf zou ze opdragen. Ik zou er meer moeite mee hebben om een goed product weg te gooien. Je hebt ze al gekocht, het (dieren)leed is al geleden. Maar nogmaals, dat is zo persoonlijk. Het is ook volkomen logisch als je er een naar gevoel bij hebt en daarom draag je ze niet meer zo graag.
Ik heb ze nog wel, leren schoenen/laarzen. Draag ze tot ze niet meer kunnen en zal hierna geen leer meer kopen. Er zijn genoeg alternatieven.
Ik kom voor mijn werk bij verschillende looierijen in Nederland en Italië. Zij kopen dierenhuiden in welke verwerkt worden tot leer tbv schoenenindustrie. Huiden die hiervoor gebruikt worden zijn afvalproducten, en worden opgehaald bij slachterijen. Er worden geen dieren vermoord direct voor leer van Europese bodem heb ik daar altijd begrepen. Als de huiden niet tot leer verwerkt worden zouden ze zijn weggegooid. Dus wel of niet dragen zorgt niet direct tot meer of minder dierenleed. Buiten dat zou ik me afvragen wat tbv de natuur meer verantwoord is: spullen van natuurlijke restproducten of spullen van pvc/pu (nepleer) die niet afbreekbaar zijn en bijdragen aan plastic afvalberg. Deze zorgt namelijk ook voor dierenleed, soms nog erger.
Ik vraag me eigenlijk ook af wat voor dierenleed er aan wol is verbonden, aangezien de schapen (vooral in landen met hete zomers) juist zouden lijden met zo'n dik vacht en scheren ook geen mishandeling oid is. Sorry misschien offtopic hoor maar vraag me dit al lang af.
Klopt. Schapen scheren is oorspronkelijk bedoeld als ondersteuning van schapen zelf. Vooral de soorten die nu doorgeevalueerd zijn. 'Hedendaagse' schapen raken volgens mij niet meer zelf hun wintervacht kwijt.
Ik ben al 30 jaar vegetariër, maar gebruik wel leer en wol. Ik doe vervolgens ook jaren met mijn leren schoenen en tassen (een groot verschil met vlees wat je nog geen 24 uur later weer in de porseleinen pot dropt), het is mooier en blijft veel langer mooi dan de alternatieven. Ik heb ook bij lange na niet zoveel schoenen als jij, en laat zo nodig mijn schoenen fiksen bij de schoenmaker. En die alternatieven komen zeker voor schoenen toch neer op plastic, waarmee onder de streep de alternatieven toch vaak minder duurzaam zijn.
Ik zou ze opdragen, anders hebben de dieren (bot gezegd) voor niks geleden. Ik heb hetzelfde dilemma met een jas die ik een keer heb gekregen. De jas is gevuld met dons en dat vind ik verschrikkelijk. Laatst toen het erg koud was had ik de jas aan en schaamde me gewoon. Maar een goede jas wegdoen is ook geen optie, omdat in dit geval het leed al geleden is en ik er dan maar beter het beste van kan maken. Lastig vind ik het wel, dus snap je heel goed!
Voor de productie van wol, heb je schapen nodig die hiervoor gefokt worden. Hierbij gaan de mannetjes ook na een paar weken / maanden naar de slacht. Ook heb ik begrepen dat wol beschermt tegen kou, maar ook tegen warmte. Sommige geschoren schapen hebben gewoon brandwonden door de felle zon. Maar goed hoe dan ook draag ik geen wol meer.
Ik heb vegan Dr. Martens, heel tof. Die zijn van bandenrubber. Voordeel is dat je ze niet hoeft in te lopen, ze zijn van zichzelf al soepel. Verder draag ik sneakers en Toms.
Voor degene die dit willen weten er bestaan vegan schoenen van ananasleer ed. Waarbij zelfs geen plastic wordt gebruikt! Over wol: voor schoenen als UGS worden schapen wel degelijk mishandeld. Verdiep je maar eens hoe er wordt omgegaan met schapen en scheren puur voor productie @ts: je moet doen waar jij je goed bij voelt.
Bovenkant van textiel TOMS' aangepaste verbeterde buitenzool gemaakt met ultra-lichtgewicht rubber/EVA voor meer flexibiliteit, duurzaamheid en extra grip OrthoLite® Eco LT binnenzool voor extra comfort: lichtgewicht demping gemaakt van gerecyclede en plantaardige materialen
Bedankt voor je uitgebreide bijdrage. Ik merk wel dat het altijd afwegen is. Het is nagenoeg kansloos om een compleet vrij van dierenleed-bestaan leven te leven.
Sorry ts laatste zin komt wat hard over. Bedoelde meer volg vooral je eigen gevoel waar jij je goed bij voelt
Snap wel dat het dubbel is want ook al hebben de dieren ‘al’ geleden, door te kopen ben je wel onderdeel van dat proces. Dus vind het zelf te kort door de bocht om te zeggen dat het anders wordt weggegooid. Wat misschien zo is, maar dan hebben ze er in ieder geval niet op verdiend. Wat het hele plaatje weer minder aantrekkelijk maakt. Je hebt mooie duurzame alternatieven voor leer. Ik zou zelf je leren schoenen nu niet weggooien, tenzij jouw gevoel erbij niet goed is.