Zouden ze willen Als de doek wat lelijk geworden is, leg ik m op bakpapier en zet m een paar minuten in de oven op 60-70gr. Dan is ie weer als nieuw. Als hij na heel lang echt minder was’ig wordt, leg ik er gewoon een paar nieuwe stukjes bijenwas op (zet m in de oven op 100gr, zodat alle was smelt) en maak zo een “nieuwe” met relatief weinig bijenwas
Ik heb trouwens de tip gekregen om ook zakjes te naaien en die te impregneren met bijenwas. Dan kun je ze als ware als boterhamzakjes gebruiken: ook als iets wat eerder neigt te gaan lekken. Zoals bijv stukjes meloen. Maar ik ben gewoon niet zo’n naaister dus dat laat nog even op zich wachten
Wat dacht je van die glazen containers van de ikea? Schijnt zelfs nog beter te zijn want plastic zit zoveel rommel in.
Hier trouwens ook wasbare fruitzakjes. Wasbare theezakjes. Wasbare rietjes. Dopper en kleen kanteen flessen. Zoveel is al standaard. Dat ik t vaak vergeet
Hmmmm mijn vent kan hier echt nog wat van leren.... als het fruit/groente niet in plastic zit, dan knoopt hij er alsnog een plactic zakje om heen Want... ja, iedereen zit er met zijn handen aan.... Uhm Lieverd.... de komkommer wassen of schillen we, de kool haal ik de buitenste bladeren sowieso van af... etc. Ik krijg het niet aan zn verstand gepeuterd helaas. Wat doen wij hier al: Broodtrommels met inzetbakjes voor bijv fruit of tomaatjes, komkommer enzo (Ikea); Yoghurtbekers met extra bakjes voor muesli (Mepal); Plastic tassen hergebruiken deed ik al jaren; Bigshoppers worden tot in den treure gebruikt voor boodschappen en lege flessen; Plastic plantenpotjes (teeltpotten) hergebruiken voor het moestuinseizoen. Ter info: een groot deel van de teeltpotten in de kwekerijen wordt al gemaakt van gerecycled plastic. Invriezen van groenten en vlees in het plastic waarin het wordt "geleverd", dan wel in bakjes a la Tupperware of in de literemmers van de yoghurt. Kids krijgen drinken mee in statiegeldflesjes, hier in Duitsland zit er ook statiegeld op 500cc flesjes, deze hergebruiken we ook nog vaak. Beter zou denk ik zo'n Soda-club ding zijn, maar dat wil manlief nog niet. Verder wordt het plastic, incl foliepakken en conservenblikken etc hier apart ingezameld.
Maar dat recyclen van plastic, dat gebeurt toch vaak slecht of zelfs niet? Daarom hier eigenlijk geen waterflesjes maar alleen de standaard doppers. Tassen hergebruiken deden wij ook idd altijd al. Net als vuil apart verzamelen.
Wanneer je het hebt over de kweekpotjes: in de kwekerijen worden de kweekpotten en trays apart ingezameld en afgevoerd voor herverwerking naar het bedrijf wat de potten produceerd. In principe worden deze ook weer verwerkt tot nieuwe kweekpotten en trays.
De meeste drinkflessen die je kunt kopen zijn niet geschikt voor dranken met koolzuur en aangezien onze kinderen altijd koolzuurhoudend water meekrijgen, gebruiken we dus voorlopig de "gewone" flessen/flesjes waarin we het kopen, plus een aantal malen hergebruik. Toevallig liepen we vorige week voor het eerst tegen een drinkfles aan die geschikt is voor koolzuurhoudende dranken.... kostte wel meteen 16 euro ofzo.
Oh ja, niet zozeer plastic-vermijdend, maar ik spaar de jampotten en bebogeenpotten hier op, en gebruik ze daarna weer voor het maken van onze eigen jam.
Ondanks dat ik zelf probeer om plastic te mijden is het toch echt een druppel op de gloeiende plaat als fabrikanten meer moeten betalen voor een verpakking van gerecyclede plastic als voor een verpakking van nieuwe plastic.Zodra de prijs voor hergebruikt plastic flink zakt en de fabrikanten dit dus actiever gaan gebruiken dan word de plastic soep minder.Uiteraard is het zo dat alle kleine beetjes helpen en er bewust mee omgaan is alleen maar goed maar er ligt gewoon een grote rol bij de verwerkers en fabrikanten.
Waar worden deze dan apart ingezameld? Ik heb daar vorig heel lang naar gezocht maar kon niets vinden.
Nooit op gelet. Ik gooi overal (tupperware en goedkopere flessen) altijd gewoon spa rood en spa citroen in. Waarom zou dat niet kunnen en wat zou er gebeuren als je het wel doet?
Op de kwekerijen zelf Heb de afgelopen twee jaar bij een grote kwekerij gewerkt, vandaar dat ik dat weet. Dus dan echt voor de potten die op de kwekerij achterblijven... er worden helaas nogal eens planten weggeggoid ivm ziekte/kwaliteit etc. De plant incl modder gaat in een bak voor "gft" en de potten worden in een ander bak verzameld. Er zijn overigens ook kwekerijen/tuincentra waar je bijv statiegeld betaald voor de transporttrays, je kunt ze dan dus weer inleveren. Moet er wel bij zeggen dat ik dus bij een grote kwekerij werkte, die niet open is voor particulieren ofzo, alleen voor bedrijven/wederverkopers.
Lekgevaar..... de meeste flessen/bidons etc kunnen de druk van het koolzuur niet aan en gaan daardoor lekken.... ik heb geen zin in doorweekte schoolboeken, -schriften en -tassen.
Ben nu aan het zoeken, maar zou je mij het type kunnen doorgeven? of een foto dat maakt het zoeken wat makkelijker. OP de Mepal-site wordt ik ook niet echt wijzer.