Middelbare school volgt gewoon het advies vanuit basisschool. Maar misschien willen ze wel een uitzondering maken?
Vroegah had je dan de mogelijkheid bij ons om een toelatingstoets te doen, kennen ze dat nog? Kreeg zelf ooit mavo advies. Toelatingstoets voor vwo gedaan en gehaald en na vwo heb ik mijn universiteit afgerond...
Dat advies is wel bijzonder maar ik hoor en zie het vaker. Zo maakte een oud klasgenoot van mijn dochter ineens een hele hoge Dia toets score, ze had mavo advies maar haalde een hoge havo vwo score en is naar de mavo/ havo brugklas gegaan maar zit nu toch ook gewoon in mavo 2, precies wat ze alle schooljaren op de basisschool heeft laten zien. Ik zou me niet blindstaren op die Cito en uitkijken naar een mavo/ havo brugklas.
Bedankt voor al jullie reacties!!! Hieronder heb ik volgens mij op iedereen gereageerd. Mavo/havo brugklas is hier helaas niet. Dan moet ze 30km verderop naar school, vind ik echt geen optie. Op rekenen scoort ze een IV, al vanaf groep 6. Al heeft ze eind groep 6 1x een III gescoord. Discalculie denk ik nietaan, aangezien ze de cijfers niet omdraaid. Wat is een Nio toeta precies? Is dat de eindtoets? Want die hebben ze pas halverwege april. Begrijpend lezen scoort ze idd een I Ik was zelf ook echt bar slecht in wiskunde vroeger...heb het zelfs laten vallen (toen kon dat nog). Maar ik was wel weer heel goed in economie. En natuur en scheikunde haalde ik ook voldoendes. De juf die ze nu heeft, geeft voor het eerst les aan een groep 8. Ze zei...ik heb de resultaten ingevoerd en dit plaatsingsadvies komt dan uit de computer. Wel geeft ze aan dat ze denkt dat mijn dochter wel aan kan.
Nee nio is een intelligentietoets en wordt niet overal afgenomen. Hier doen ze deze toets iig niet. De eindtoets (DIA, IEP, route8 etc) is inderdaad landelijk op 15 april dacht ik.
Heel lastig. Een IV is officieel lager dan tl, dus op zich is tl advies niet zo raar. Wat wel heel raar is, is het grote verschil tussen begrijpend lezen en rekenen. Heeft de school daar nooit eerder wat mee gedaan? Het grote niveauverschil is wel echt opvallend, je zou idd haast denken dat er iets speelt als dyscalculie. Ik zou in dit specifieke geval toch idd eens contact opnemen met de middelbare school, niet geschoten is altijd mis. En Hogeland college geen optie? Daar hebben ze wel alle niveaus. Ik was zelf ook slecht in wiskunde, maar had de eindcito rekenen foutloos gemaakt, dus dat is niet altijd een link.
School heeft daar inderdaad nooit wat mee gedaan. Je krijgt pas hulp van de intern begeleider met een V score. En dat heeft ze nooit gescoord. Ze scoorde dus niet 'slecht' genoeg om hulp te krijgen. Het hogeland college is hier ook 18 km vandaan....en ik vermoed dat dit ook niet echt een plek is waar mijn dochter zal passen. Ben daar ooit eens geweest met mijn (donkere) man....en we werden nog net niet weggekeken. Misschien idd dan toch maar eens kijken naar een discalculie test? Alhoewel als ik niet verwacht dat ze dit heeft.
Oh serieus? Dat is wel héél erg zeg. En 18km is idd ook nog wel ver. Ik weet uiteraard niet of het discalculie is, maar het verschil is wel heel groot en opvallend.
Maar het gaat toch niet alleen om het resultaat van de M8 cito toets? Wat als zij ook de resultaten van je dochter vanaf groep 6 meeneemt? Komt zij dan tot dezelfde conclusie? Heeft zij de bijles via school? Ik denk dat ik aan zou geven (mede omdat de juf zegt dat je dochter havo wel zou moeten kunnen) dat je graag vanuit school begeleiding wil v.w.b. rekenen. Kan een IB'er haar helpen? Als haar prestaties omhoog gaan bij de eindtoets kan het advies worden bijgesteld naar havo. Ik heb ooit voor mijn oudste een oefenboek besteld voor rekenen. Aandacht voor rekenen. Hier veel mee geoefend en ze is toen van een D (begin groep 4) naar een hele goede C (eind (groep 4) gegaan. Behalve de cito uitslagen zijn ook andere dingen belangrijk. Zie https://wijzeroverdebasisschool.nl/groepen/groep-8/schooladvies/ Waar letten leerkrachten op? Leerkrachten in groep 8 kijken voor hun schooladvies niet alleen naar de resultaten in het lvs. De meeste leerkrachten kijken gedurende het hele jaar naar andere belangrijke factoren. Zelfstandig werken: is je kind in staat om zichzelf aan het werk te zetten en te houden. Lost het zelf kleine problemen op? Kan je kind een planning maken en zich eraan houden? Maakt het werkstukken en spreekbeurten zelf of heeft het jouw hulp nodig? Leermotivatie: vindt je kind leren leuk? Is het op school en thuis leergierig? Stelt het vragen tijdens de les of zoekt het zelf meer informatie op? Huiswerkattitude: Denkt jouw kind zelf aan het huiswerk? Gaat het zelf aan de slag of moet je er zelf bovenop zitten? De leerkracht kijkt of het huiswerk op tijd wordt ingeleverd en of er tijd aan besteed is of dat het afgeraffeld is. Zelfvertrouwen: is je kind faalangstig en vraagt het voortdurend om bevestiging? Concentratie: is je kind in staat om zich langere tijd te concentreren of is het snel afgeleid?
Wij zijn deze week weer naar een open dag geweest. Naar de school waarvan hij zei naar toe te willen. En wat was hij vrolijk! Zelfverzekerd liep hij door de gangen, leuk hoor. Er was heel veel te zien en te doen. Te veel eigenlijk, maar hij heeft zijn keuze nu echt gemaakt. Volgende week hebben we het adviesgesprek op school.
Dochter scoort al jaren hetzelfde op rekenen. In groep 6 heeft ze 1x een cito wat beter gemaakt. Ik heb gevraagd om extra begeleiding op school, maar dit doen ze pas een V score. Dus ze scoort nog 'te goed' voor begeleiding. Dus we betalen zelf voor bijles rekenen, en hier zit gelukkig wel vooruitgang in. De rest van de punten die je noemt waar ze op letten zoals zelfstandig werken,zelfvertrouwen,huiswerk is allemaal prima. Concentratie is alleen bij de rekenles minder omdat ze het niet zo goed snapt.
Dames, nog een vraag, wat doe je als je kind twijfelt/niet kan kiezen tussen twee of zelfs drie scholen? Wij denken dat de keuze dan bij de ouders ligt met een uitleg aan het kind waarom. Maar misschien zie ik het verkeerd hoor.
Maak een lijstje op een groot vel papier. En geef verschillende onderdelen als afstand, aantal leerlingen, sfeer etc een plus of een min. Tel het totaal op en (hopelijk) heb je een winnaar. Hebben meerdere scholen dezelfde score dan zou ik proberen om jullie voorkeur aan hem/haar uit te leggen.
Denk dat wij toch de eindbeslissing gaan nemen. Dit op basis van schoolfaciliteiten die voor hem van belang zijn. Volgende week weten wij zijn m8 uitslagen en dan kunnen wij hem gaan inschrijven, hebben wij afgesproken. Spannend, al ben ik onderhand aan het idee gewend en denk dat het voor hem de beste keuze is.
Hier ook een kind dat nog twijfelt tussen 2 scholen, maar wij gaan de beslissing niet voor haar nemen. Sterker nog, we laten niet eens onze voorkeur blijken. Zij moet er straks 6 jaar doorbrengen, wij niet. (Dit zou uiteraard anders zijn als wij over een van de scholen geen goed gevoel zouden hebben. Maar we zijn over beide scholen heel positief.) Uiteraard begeleiden we haar wel bij het maken van een keuze, maar zij mag de eindbeslissing nemen. Ik heb nu met beide scholen contact opgenomen met de vraag of ze een dagje mag meelopen. Daar werd heel positief op gereageerd. Volgende week mag ze dus 2x een dagje naar het VO. Ik verwacht dat ze daarna zeker een keuze kan maken. Zo niet, dan zullen we haar daar uiteraard bij helpen. Verder heb ik een schema gemaakt met de kenmerken van de twee scholen, tegenover elkaar geplaatst op een pagina (zoals type school, aantal leerlingen, reisafstand, aantal lesuren/vakken, vrije invulling van de vakken, etc). Naar aanleiding daarvan heeft ze wel een lichte voorkeur voor een school, maar alsnog vindt ze het heel fijn dat ze volgende week gewoon zelf 2x een dagje mag ervaren wat ze van de scholen vindt. Ik ben heel benieuwd naar haar keuze!
Gaat ze dan helemaal alleen een dagje naar die scholen? Wat ontzettend stoer van haar! Ik hoop dat het haar helpt in het maken van haar keuze.
Wij willen niet de keuzeverantvoordelijkheid bij onze 10jarige neerleggen, wij zijn van mening dat het de taak van de ouders is. Zo staan wij erin. Voor de zoon voelen alle twee de scholen goed aan, wij hakken de knoop door.
Lijkt me niet meer dan logisch dat ouders hier de keus in maken, hoe weet je nou op 10 jarige leeftijd wat je nodig hebt van school. Ja, het is belangrijk dat het kind zich er goed voelt, maar er is veel meer belangrijk. Zeker in jullie geval moet je zeker weten dat ze hem de juiste begeleiding kunnen geven, als er ergens toch aansluiting mist of iets extra’s nodig is door het missen van groep 8. Dat kan hij zelf niet inschatten en is voor jullie al lastig.