Verschillende salarissen op 1 afdeling, is dit normaal?

Discussie in 'De lounge' gestart door DisneyMama, 11 feb 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.813
    32.716
    113
    Klopt, maar er zijn natuurlijk grenzen en daarom vraagt hij zelf nooit om iets. Krijgt een prima salaris, dus niks te klagen. En als je vanuit zo'n situatie ergens gaat solliciteren, dan kun je ook meer vragen. Stel hij raakt straks werkloos, dan accepteer je eerder een lager salaris.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  2. Sophy

    Sophy VIP lid

    28 aug 2011
    5.779
    2.677
    113
    Noord-Holland
    Ik ben stomverbaasd. Ik ben zelf werkzaam in de ict, ik kan ook allerlei informatie over m'n collega's in onze systemen inzien en werkelijk geen haar op m'n hoofd die er überhaupt over denkt om dat te doen. Dat noemen we integriteit. Je collega is als een soort dief in de nacht die mailboxen binnengeslopen om die gegevens van zijn collega's te stelen. Ik heb er geen goed woord voor over. Ik vraag me meteen af hoe het zit met de klantgegevens die jullie beheren.

    Als er geen cao is, is het salaris volgens mij altijd persoonsgebonden en kan het dus zijn dat er (grote) verschillen op één afdeling zijn.
    Als je meer wilt verdienen, moet je dat kenbaar maken en met echte argumenten. Niet omdat Pietje en Marietje meer verdienen, wil ik dat ook. Ben je het waard? Wat voeg jíj toe aan dit bedrijf? Wat maakt jou onmisbaar? En misschien.. met acties op dit kleuterniveau.. is er wel een reden dat je op salaris X blijft steken.
     
    bloem82, trulyhappy, Luckyme96 en 15 anderen vinden dit leuk.
  3. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.808
    6.960
    113
    Vrouw
    Brabant
    Volgens mij mag dat niet eens, privé mailboxen waar iedereen in kan. Wij mogen elkaars wachtwoorden niet weten en je moet je pc locken als je van je plek gaat.
    Mocht het wettelijk wel mogen, dat collega's toegang hebben tot je privé mailbox, dan zou je daar vertrouwelijke informatie niet in moeten bewaren.

    Maar hoe dan ook, echt heel achterbaks wat die collega heeft gedaan en ik snap ook niet dat jij dit idee hardop hebt uitgesproken naar iemand.
     
    Kwek, Sado, Paardenbloem en 3 anderen vinden dit leuk.
  4. Beausecret

    Beausecret VIP lid

    26 apr 2016
    5.306
    5.922
    113
    Vrouw
    Ik zou alleen niet als reden aandragen dat je salarisverhoging wilt om die reden, maar vanwege je kwaliteiten/groei/kennis. Wel goed om voorbereid te zijn op wat je kan vragen.
     
  5. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.951
    15.255
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad

    Nou dat mag ik ook hopen. Ik vind het echt ronduit asociaal als iemand in een ander zijn mailbox gaat zitten kijken. Kan echt niet. Als ik zou weten dat een collega van mij in mijn mail zit te gluren zou ik direct naar mijn manager lopen.
    Wij werken volgens een vast Cao en hebben dit gedoe niet en als je niet tevreden bent moet je naar je werkgever stappen.
     
    sprits en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  6. Jacy82

    Jacy82 Bekend lid

    24 nov 2018
    743
    420
    63
    Vrouw
    Het is in Nederland niet zo normaal als in andere landen om gewoon je loon bespreekbaar te maken onder elkaar. Dat is best wel lastig soms. Natuurlijk is dit niet de juiste manier maar je mag best je collega's vragen naar wat ze verdienen. Dan hoef je niet specifiek in een gesprek met je baas te noemen wie wat verdiend, maar je kan misschien wel gebruiken dat je weet dat verschillende collega's meer verdienen met minder kennis/ervaring. Dan moet je ook voldoende punten verzamelen waarom jij loonsverhoging zou verdienen. Onderhandelen mag sowiso dat kun je meest allen doen naar aanleiding van een beoordeling of als er echt problemen gaan spelen.

    Het is niet raarcdat mensen verschillend verdienen. Dat komt ook omdat je bv als je 10 jaar geleden begon je andere beginlonen had dan nu bv. (En je onderhandelingsskills) Maar het is/voelt niet eerlijk als je ergens al 20 jaar werkt en een nieuweling krijgt opeens veel meer zonder ervaring. Dus zou ik dat wel duidelijk maken. En kijken hoe de schalen precies lopen en welke jij denkt in te horen vallen en waar ongeveer.

    Bij ons werd gewoon mbo salaris geboden aan sommige hbo'ers dat ging ook wel wringen toen dat duidelijk werd. Maar als jij gewend ben ergens te zijn begonnen met 1500 en je krijgt nu voor een andere functie bv. 2500 dan is dat verschil soms in jouw ogen een grote stap die de opleiding overbrugd. Hoewel in feite in de jaren tussen je eerste baan/functie beide schalen al 800 omhoog zijn gegaan en je eigenlijk dus hoger hoort te zitten met je ervaring
     
  7. Maslov

    Maslov Fanatiek lid

    11 apr 2019
    1.200
    3.395
    113
    Ik ben ooit tegelijk met een collega aangenomen voor eenzelfde functie. Die andere dame en ik kwamen vers van school. Zij had 2 HBO's gestapeld en ik had maar 1 opleiding. Echter. Ik had allerlei werkervaring opgedaan tijdens mijn studie, een voltijd stage gelopen én mezelf verder in ons vak verdiept door artikelen te schrijven voor de krant. Daarnaast ging ik goed voorbereid het arbeidsvoorwaardengesprek in, had van tevoren nagedacht over een passend salaris, gekeken naar wat marktconform was enz.

    Resultaat was dat ik 350 euro meer ging verdienen dan het standaard startsalaris. Nadat we waren aangenomen vroeg ik haar: "En, wat heb jij gedaan qua salarisonderhandelingen?" Gewoon omdat ik daar nieuwsgierig naar was :)
    Toen vertelde ze dat ze helemaal niet onderhandeld had. Ze was een beetje verbaasd, had er niet bij stilgestaan dat dat mogelijk was. En toen vond ze het ineens helemaal niet eerlijk dat ik meer kreeg dan zij (omdat ze 2 diploma's had) en ging op hoge poten naar onze leidinggevende.

    Geloof me, dat viel echt niet in goede aarde. Want je krijgt daar gewoon een heel treurig gesprek door, als iemand helemaal geen moeite gedaan heeft en alleen maar gaat lopen klagen over dat het allemaal 'niet eerlijk' is. Als jij vindt dat je meer verdient dan je krijgt, dan toon je dat op eigen kracht aan en niet door naar een ander te wijzen. Dus dat is mijn tip aan jou. Want ik ben bang dat je geen bonuspunten scoort bij een baas als je op die manier de onderhandelingen in gaat.
     
    bloem82, Whoopy, suus1983 en 4 anderen vinden dit leuk.
  8. Novi

    Novi Niet meer actief

    Hoezo kunnen jullie eigenlijk in elkaars mailbox? Je kunt dan beter een mailbox maken voor zaken waar iedereen bij moet kunnen.
     
    Nellie4 vindt dit leuk.
  9. BliksemSter

    BliksemSter Niet meer actief

    Als ik salarissen onderhandel spelen er een aantal zaken mee: werkervaring, vooropleiding, huidige salarispakket en de salarissen van mensen met een vergelijkbare achtergrond in het team. Alles tezamen komt dat tot een aanbod.
    In jouw situatie kan het best zijn dat die collega die het meeste verdiend hele goede voorwaarden had bij zijn/haar vorige werkgever, de persoon heeft goed onderhandeld, ze wilden deze persoon misschien graag aannemen en soms is de markt ook gewoon zo dat de benchmark hoger is.

    Hoe zoek jij uit of je een passend salaris verdiend? Ga het opzoeken in de salariswijzer, kijk of je vacatures kunt vinden voor een vergelijkbare positie elders en misschien staat er een salarisrange bij. Ga in gesprek met je werkgever en draag zaken aan die je kunnen sterken in redenen waarom je salaris aan de lage kant is.

    Toevallig heb ik bij mijn eigen werk het idee dat ik wat laag ingeschaald ben. Dus heb ik wat collega’s gepolst en heb ik bij mijn manager aangegeven dat ik het idee heb dat ik niet helemaal in lijn ligt en of hij hiernaar wil kijken. Ik heb echt een prima salaris en ik heb hoge beoordelingen, dus ook hogere salarisstijgingen.
    Dus voor mij is het een “nee heb je, ja kun je krijgen”.

    Ik begrijp je gevoel en het is niet leuk om te denken dat je niet genoeg gewaardeerd wordt. Zoek een manier om hier op een constructieve manier iets aan te doen. Dàt maakt je een waardevolle medewerker, niet op oneigenlijke wijze privé informatie verkrijgen en dan je alleen maar rot zitten voelen omdat het vervolgens tegenvalt. Dit geldt nog 100x meer voor jouw collega.
     
  10. Lief of Stoer

    Lief of Stoer VIP lid

    25 apr 2011
    5.839
    2.704
    113
    't Gezellige Brabant
    Ik vraag me af TS, was je wel tevreden met je salaris vóór dat je dit allemaal wist?
     
    Novi, Knuffelmonster, suus1983 en 3 anderen vinden dit leuk.
  11. HappyRabbits

    HappyRabbits Fanatiek lid

    20 jan 2014
    4.890
    4.387
    113
    Ik hoef niks meer te typen. Dit was precies wat ik dacht!
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  12. sannever

    sannever Fanatiek lid

    22 jan 2014
    1.716
    1.529
    113
    Vrouw
    Thuis
    Jaren geleden was het gebruikelijk dat de loonstrookjes op de werkvloer uitgedeeld werden iedere maand ,tot de monteurs de salarissen gingen vergelijken met elkaar en tot de ontdekking kwamen dat de nieuwe veel meer verdienden dan de "oude" monteurs .Ze verdienden ook meer dan de monteurs met betere opleidingen en specialisaties.Het is een hele rel geworden in het bedrijf ,een aantal hebben er zelfs ontslag om genomen omdat het niet gelijk getrokken werd zoals ze wilden.Vanaf dat moment werden de loonstroken ook per post opgestuurd om die ellende te voorkomen.
    Oftewel ,het komt bij ieder bedrijf voor ,het is maar net hoe je jezelf verkoopt tijdens de gesprekken,ook bij een functioneringsgesprek.Je bent zelf verantwoordelijk voor je salaris, een werkgever komt meestal niet uit zichzelf naar je toe om je meer salaris toe te kennen.
    Salaris verhoging vragen omdat je collega meer verdient werkt niet.Buiten dat ,het is gewoon not done om op deze manier aan de gegevens te komen.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  13. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.636
    10.537
    113
    Dit wilde ik ook vragen.

    Het is ook afhankelijk of je intussen weleens geswitched bent van baan, vooral in een tijd van schaarste op de arbeidsmarkt kan je meer eisen.
    Ga eens solliciteren op een vergelijkbare functie, kijk wat ze zouden aanbieden, is dat aanzienlijk hoger kan je dat accepteren, of je gaat naar je leidinggevende met het aanbod en de vraag wat de mogelijkheden zijn.

    ik zou never nooit laten blijken dat je iets weet over de verschillen op de afdeling. Zij hebben het goed voor zichzelf geregeld en als je ontevreden bent moet je het bij jezelf houden en geen andere hierbij betrekken.
     
  14. Penny123

    Penny123 Actief lid

    2 mrt 2017
    267
    145
    43
    NULL
    NULL
    Ff off topic: Ik heb ook een aantal jaar in de zorg gewerkt en daar heb ik ook gewoon onderhandeld over mijn loon. Volgens mij kan je overal onderhandelen.
     
  15. woez

    woez Fanatiek lid

    19 sep 2009
    1.114
    202
    63
    Dat er verschil in salaris zit, is in mijn ogen normaal. Ik ben nog niet heel lang werkzaam bij het bedrijf waar ik nu werk en ik weet dat ik een hoger salaris heb dan andere collega’s met dezelfde functie, dit heeft echt met mijn werkervaring te maken.
     
  16. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.813
    32.716
    113
    Ja erg toch. Dat dat überhaupt in je opkomt. Ik kon als secretaresse ook overal bij, maar dat doe je gewoon niet.
     
  17. Mamalove2014

    Mamalove2014 Bekend lid

    9 okt 2014
    649
    384
    63
    NULL
    NULL
    ik ben daar zo allergisch voor dat rennen naar de leiding om te janken over dat Pietje meer verdient. Toen ik 10 jaar geleden bij mijn huidige werkgever in dienst kwam, had ik goed onderbouwd onderhandeld met een mooi salaris als resultaat. een collega die daar al langer werkte vroeg naar mijn salaris en ik met m’n naïeve kop eerlijk geweest. Eindstand: jankende collega op de kamer van de leidinggevende omdat ik veel meer verdien.Ik ben toen aangesproken door mijn leidinggevende om dit voortaan voor mij te houden.

    Sinds 2 jaar werk ik op een andere afdeling en ik weet dat het verschil tussen mijn salaris en die van een stuk of 7 directe collega’s, die 3 jaar langer werkzaam zijn in de functie dan ik, tegen de duizend euro is. Ik vertel hun dus mooi niet wat ik verdien :|

    conclusie hou het bij jezelf: waarom moet jij meer verdienen? Wat is je aandeel/inbreng/kwaliteiten/ extra taken/verantwoordelijkheid etc?
     
    Ysabella en suus1983 vinden dit leuk.
  18. wendy339

    wendy339 VIP lid

    27 okt 2010
    9.513
    883
    113
    Ja over tredes in de begin jaren maar na de volledige tijd ben je bij mijn laatste 3 werkgevers toch klaar met stijgen buiten de cao wijzigingen..
     
  19. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Vanuit privacy regelgeving moet hier altijd individuele toestemming voor worden gegeven door alle betrokken medewerkers.

    En dan nog (!!) zijn dingen als beoordelingsformulieren/personeelsdossiers geen onderdeel van, want:
    A: het betreft gevoelige persoonsgebonden info.
    B: ook al kun je in de inbox heb je geen grondslag vanuit je werkzaamheden om iemand zijn personeelsgegevens te lezen (tenzij je op hr of salarisadministratie zit)
    C: dit is hartstikke onwettelijk en tegen elk integriteitsbeginsel.

    Ts, in principe moet je dit melden. Jouw integriteit als medewerker en collega staat ook ter discussie.
     
    suus1983, Wellesnietes en Sandy01 vinden dit leuk.
  20. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Maar ze is degene geweest die dit heeft verzonnen in het begin, dus haar aandeel in dit verhaal dan ook neem ik aan?
     
    Evanesco vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina