Herfstkleuters door naar groep 3 of langer kleuteren?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Dubbelgeluk, 7 feb 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.079
    3.520
    113
    Dat beleid verschilt per school. Sommige scholen hanteren mbt herfstkleuters het beleid "niet doorstromen tenzij", andere scholen "doorstromen tenzij". De meeste scholen kijken gelukkig naar de ontwikkeling van het kind.
     
    Dubbelgeluk vindt dit leuk.
  2. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.813
    32.716
    113
    Ja gelukkig wel. Bij ons niet helaas, sta er daardoor wel wat huiverig tegenover.
     
    Dubbelgeluk vindt dit leuk.
  3. Mammielove

    Mammielove Niet meer actief

    Ik zou denk liever hebben dat mijn kind in groep 2 extra uitdaging erbij krijgt dan dat ze in groep 3 zou zitten maar dat toch te pittig blijkt. Vergis je niet in groep 3. Mijn dochter had na 2,5 jaar kleuteren zoveel zin in groep 3 en ze was er ook echt aan toe. Maar oh wat was het afzien in het begin. Alles moet opeens, overal wordt op gelet. Hoe je je potlood vast houdt, hoe je blaadje ligt, je benen, enz... de lol was er snel af en ze wilde weer naar groep 2 waar het niet moest, maar mocht ;)
    Is goed gekomen hoor, maar zoals ik zei; het begin viel haar echt tegen.
     
    Dubbelgeluk vindt dit leuk.
  4. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.634
    10.536
    113
    dat doe ik ook, maar de leerkracht wilde het alvast met ons bespreken. Zoals ik al zei vertrouw ik de juf. Ze kijken naar de kinderen geboren tussen augustus en januari en beoordelen de kinderen individueel.
     
  5. Emma86

    Emma86 VIP lid

    25 jun 2012
    5.158
    2.055
    113
    Vrouw
    Nederland
    Ik volg. Hier een oktoberkind.
    We moeten nog een gesprek op school hebben, ben benieuwd wat ze te zeggen hebben. Ze zal aardig meekomen qua lesstof, anders hadden we het allang gehoord. Maar er moet natuurlijk naar veel meer gekeken worden. Sociaal-emotionele ontwikkeling, hoelang kunnen ze zich concentreren, hoe graag willen ze nog spelen.

    @Dubbelgeluk
    Nu nog geen beslissingen nemen hoor, op z'n vroegst pas in mei.
    Ik wil zelf sowieso eerst zien hoe de rest van het jaar gaat.
     
    Dubbelgeluk vindt dit leuk.
  6. Hoihoii

    Hoihoii Actief lid

    16 dec 2018
    221
    143
    43
    Vrouw
    Bij ons op school ligt de grens bij 1 januari, tenzij er sterke twijfel is. In dat geval blijven ze vaak een half jaar langer bij de kleuters en dan gaan ze halverwege het schooljaar als ze er wel klaar voor zijn alsnog over naar de middenbouw (Montessori school). Want een heel jaar extra kleuteren is soms gewoon weer juist teveel.

    Bij jouw zoontjes verhaal denk ik go-for-it! De juf heeft er vertrouwen in, zijn karakter gaat niet veranderen in 1 jaar tijd, en zeker als hij gelukkig wordt van cognitief bezig zijn en aan een tafeltje werken zal hij in groep 3 meer op zijn plek zijn.

    Mijn dochter (van juli) heeft maar 1 jaar gekleuterd. Ze is jong (net 5 jaar) naar groep 3/4/5 gegaan. Ik heb van tevoren heel wat getwijfeld of dit echt de beste keus was, maar ze was echt geen kleuter-kind, vond het er verschrikkelijk. Liep voor op alle gebieden. Het enige waar je haar jongere leeftijd aan kan inschatten is haar baby-face en haar mond vol melktandjes misschien ;) (zit inmiddels in groep 4)

    Dus herfstleerlingen zou ik niet per definitie beschouwen als 'jong'. Kijk naar het kind zelf :)
     
    amdaa en Dubbelgeluk vinden dit leuk.
  7. fairy2011

    fairy2011 Fanatiek lid

    28 nov 2010
    3.509
    295
    83
    Ik heb dat topic destijds geopend, dus wellicht kan je op mijn naam zoeken.

    Hier twee kids eind november Die door zijn gegaan naar groep 3. Nu 1 in groep 3 en 1 in groep 5. Ik vond het een vreselijk moeilijke keuze.

    Bij onze dochter geen enkele twijfel gehad, bij onze zoon heb ik echt lang moeten wikken en wegen. Zijn beste vriendjes gingen door, hij had ontzettend veel zin in groep 3 en de juf gaf aan hem weinig meer te kunnen bieden. Verbreding ja, maar even realistisch bekeken heeft ze nog 27 andere kinderen in de klas.

    Ondertussen scoorde hij in groep 2 een 4 op de cito rekenen (terwijl ze juist aangaven dat hij zo goed kon rekenen) was hij niet alleen de jongste maar ook veruit de kleinste van de klas etc.

    Uiteindelijk de keuze gemaakt voor groep 3 toch voor zijn vriendjes en het feit dat de juffen aangaven dat hij dit echt met gemak aan moest kunnen.

    Hij zit er nu een half jaar en is zo ontzettend gelukkig met de uitdaging die hij heeft, zijn vriendjes van groep 2 zijn nog steeds zijn vaste maten. Hij scoorde alleen nog 1en voor de Cito’s en heeft het leesniveau voor groep 3 voorbij gelezen.

    Achteraf denk ik, waarom heb ik hier nu maanden over na moeten denken? Wat is er nu eigenlijk het ergste dat er kan gebeuren? Dat hij een jaar over moet doen? Nu kan ik dat dus relativeren, dat kon ik vorig schooljaar niet toen ik voor die keuze stond.

    Hier doen de meeste herfst leerlingen het heel erg goed, ja er zijn zittenblijvers in groep 3 en 4 maar daar zitten absoluut niet meer herfstleerlingen in bij ons dan andere leerlingen.
    Ook werd er in “mijn topic” gezegd dat de meeste herfstleerlingen later vastlopen. Ook dat is echt niet op ieder kind te leggen. Onze dochter doet het perfect in groep 5 en haar andere herfstvriendinnen ook.

    Maak echt zelf de keuze en laat je niet leiden door anderen. Lang kleuteren kan namelijk net zo goed nadelig zijn voor je kind. Ik heb daar zelf namelijk geen baat bij gehad.
     
    Wellesnietes en Dubbelgeluk vinden dit leuk.
  8. GDuif

    GDuif Bekend lid

    22 mei 2016
    940
    170
    43
    Ik las uit nieuwsgierigheid even mee hier. En jouw post zette me aan het denken. Wanneer kunnen kinderen doorgaans tellen tot 10 of 20 en herkennen ze letters? Hier een meisje van bijna drie en ze herkent alle letters. Kan ook haar eigen naam leggen met een letterpuzzel. Ze kan tellen tot 16, ook de juiste volgorde. Ze vindt het nog wel lastig om samen met kindjes te spelen op de opvang.
    Ik heb geen vergelijkingsmateriaal. Maar als ik dit bij jou lees is ze vrij rap.
     
  9. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.913
    3.334
    113
    Ik heb geen idee wat normaal is. Hier telde zoon met 26 maand tot 20. Cijfers herkende hij met 3 jaar allemaal.
    Letters ook met 3 jaar zowat allemaal. Voor z’n 4e verjaardag las hij woordjes en telde hij tot 100.

    Ik las in de leerdoelen dat ze eind groep 1 moeten kunnen tellen tot 10 en groep 2 tot 20.
     
    GDuif vindt dit leuk.
  10. goblins

    goblins Fanatiek lid

    27 okt 2013
    3.591
    3.222
    113
    ministerie van defensie
    Swifterbant
    Wel lastig als ik het zo lees.
    Onze zoon is van maart en gaat volgend jaar naar groep 2 en dan naar groep 3.
    Maar zijn beste vriendje is van augustus en kan nog niet lang stil zitten. Vind school niks aan en is liever aan het spelen
    Ze zit zo in twijfel. Hij zit in groep 2 en nu twijfel of hij nog een keer groep 2 moet doen.
    Hij is ook al heel klein. En het contrast tussen hem en andere van groep 2.. Die zijn overduidelijk zoveel verder.
    Ze twijfelt nu heel erg.
    Ik heb haar wel meegegeven dat haar zoon al geen fan van school is en als hij dan de jongste is, en niet goed mee kan komen met de klas dat hij heel gedemotiveerd kan raken.
    En misschien dat het beter is dat hij groep 3 start als hij net 7 is.
    Dan is hij de oudste, net wat groter en verder in ontwikkeling. En dan misschien makkelijker meekomt met de klas.

    Ze vindt het echt heel moeilijk. Gelukkig nog een paar maanren voor ze moet beslissen, samen met de juf
     
    Dubbelgeluk vindt dit leuk.
  11. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.813
    32.716
    113
    Mijn zoon wordt 8 in juni en kan nog niet stilzitten, mijn vader 73 en kan nog niet stil zitten. Dat is toch geen argument om nog een jaar extra te doen?
    Als je van augustus bent heb je 2 volle jaren gekleuterd. Daarbij als je in augustus geboren bent is de kans heel klein dat je de jongste van de klas bent/blijft. Er worden ook nog kinderen geboren tussen aug en december en die gaan in principe allemaal door.
     
  12. Domiej

    Domiej Actief lid

    15 mrt 2013
    314
    20
    18
    NULL
    NULL
    Kinderen van aug tm dec gaan niet automatisch allemaal door! Dat is echt school afhankelijk wat er gedaan wordt...
    ik heb een oktober en een december kindje. Zelfs die van oktober kleutert een jaar extra omdat hij het nog super leuk vind om te kleuteren. Hij leest nu kleine woordjes maar vind het nog steeds prachtig in groep 2.
     
  13. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.813
    32.716
    113
    Dat is wel de insteek en heb zelf een van 1e september die ook langer heeft gekleuterd, wel spijt van.
     
  14. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.079
    3.520
    113
    De 'angst' die veel ouders van herfstkinderen hebben is dat ze 'al' met 11 jaar naar het VO gaan. Hoewel niet elke school het doorstroombeleid op dezelfde manier hanteert, zijn er tegenwoordig echt meerdere kinderen die starten op het VO met 11 jaar. Tenslotte komen er van verschillende basisscholen kinderen samen op een VO school. Je kind is dus niet persé veruit de jongste dan.

    Je moet je bij twijfelgevallen afvragen wat een extra jaar groep 2 op gaat leveren. Daarbij, een kind remmen in ontwikkeling (wat je doet als je ze extra laat kleuteren terwijl niet perse nodig) is even schadelijk als een kind (tijdelijk) overvragen. Sommige kinderen zijn ook meer gebaat bij een extra jaar in groep 3 of 4 dan bij een extra kleuterjaar. Allemaal aspecten die je mee moet nemen.

    Onze jongste is in oktober 5 geworden en zit nu in groep 2. De jongste van zijn groep, want de andere herfstkleuters 'horen' bij groep 1 en zullen een extra kleuterjaar krijgen (combinatie 1/2 die af en toe gesplitst wordt). Vorig jaar had ik wel echt twijfels over wat het zou worden, maar nu niet meer. Qua persoonlijkheid/zelfvertrouwen/sociaal-emotioneel heeft hij echt een enorme groei doorgemaakt en doet zeker niet onder voor de andere kinderen in groep 2. Ook cognitief heeft hij niks meer te halen bij de kleuters (telt tot voorbij 100, maakt eenvoudige sommen, leest eenvoudige woordjes, beide Cito's I+ score). Zou hij een jaar extra moeten kleuteren dan zou hij echt geremd worden in zijn ontwikkeling.
     
  15. RoIn

    RoIn VIP lid

    3 feb 2014
    5.918
    595
    113
    Vrouw
    Maar het scheelt erg per kind.

    Iedereen (oke, een aantal) kan hier wel gaan roepen hoe goed haar kind is en vanaf hoe oud ze al sommen kunnen maken en kunnen lezen.. maar daar gaat het niet om. Die kinderen moeten dan ook maar gewoon door (als ze het soc.emotioneel aankunnen want dat moet niet onderschat worden).

    De kinderen hier van voor 1 jan gaan standaard allemaal naar groep 2 (waar al best wel wat gevraagd wordt) en de kinderen die in groep 2 zitten maar na de herfst zijn gekomen worden per kind beoordeeld.

    Bij ons zitten er nu kinderen van nov tussen die cognitief makkelijk mee zouden kunnen maar qua concentratieboog echt nog niet. Een poosje stilzitten is nog een probleem. Die gaat het nu niet redden in een groep 3 waar hij nog veel langer aan zijn werkje moet zitten. Mijn dochter is weer hartstikke perfectionistisch, alles moet goed en doet er daarom nog te lang over of is onzeker. Ze roept pas als ze het zeker weet (ze is van eind dec en dus vorig jaar januari gestart, de jongste groep 2er van de school nu).

    Leren lezen, engels en rekenen gebeurt hier ook in groep 2 maar spelen is er de andere helft van de tijd. In groep 3 is die balans al heel anders en daar moet je kind aan toe zijn. Van spelen leert een kleuter ook ontzettend veel basisvaardigheden en dat gun ik mijn kind ook. De kinderen die dus net wat extra kleuteren krijgen ook extra uitdaging aangeboden, meer taken dan een ander kind in groep 2 wat er voor het eerst zit.
     
    Roanna en Fristi2012 vinden dit leuk.
  16. autumn86

    autumn86 Bekend lid

    3 sep 2014
    769
    530
    93
    Dochter is van eind oktober. Liep begin van het schooljaar vast, omdat ze niet mee kon komen met groep 3, dat dit ook niet de bedoeling was omdat ze groep 2 is, ging er niet in.
    Inmiddels snapt ze het verschil goed en gaat het goed.
    Wel is ze in de klas timide, perfectionistisch, doet lang over haar werkjes en heeft moeite met plannen.
    Cognitief kan ze groep 3 wel aan, maar sociaal emotioneel nu nog niet.
    Misschien maakt ze nog een flinke sprong de komende maanden, anders gaat ze groep 2 met extra werk nogmaals doen.
     
    RoIn vindt dit leuk.
  17. Roanna

    Roanna Bekend lid

    24 aug 2015
    848
    365
    63
    Mijn zoon is ook een herfstleerling. Na de startgroep (half jaar) is hij naar groep 2 gegaan en besloten om aan het eind van het jaar te kijken wat het beste voor hem zou zijn: nog een keer 2 of groep 3.

    Ik ben het met @RoIn eens dat het niet gaat om het cognitieve stukje. Mijn zoon las al voordat hij naar school ging, beheerst (volgens school dan) de rekendoelen van groep 3 al en is een cognitief sterke leerling. Maar... toch besloten om nog een jaar groep 2 te doen. Hij genoot nog enorm van het spelen, kon sociaal-emotioneel wel wat weerbaarder worden en had nog veel moeite om langere tijd geconcentreerd te werken. Als hij naar groep 3 zou gaan zou hij door zijn voorsprong heel veel zelfstandig moeten werken (wel met eerst instructie), dat zagen wij hem niet doen.

    Ik vond het een heel lastige beslissing. Voor nu kan ik zeggen dat het een super goede keus was om hem nog een keer 2 te laten doen. Hij krijgt 3 uur per week extra uitdaging in een groepje (leren leren etc.). Verder heeft de juf leuke, uitdagende thema's. En wat wij vooral zien: hij groeit sociaal-emotioneel enorm, wordt zelfverzekerder.
    En volgend jaar in groep 3 zien we wel weer, we hebben er vertrouwen in dat school dan komt met een programma wat hij nodig heeft en wat bij hem past.

    Een ander kind is wel doorgegaan naar groep 3. Zij was op alle gebieden gelijkmatiger, had niet alleen cognitief een voorsprong maar ook sociaal en qua spelontwikkeling. En van die moeder hoorde ik dat het ook heel goed ging in groep 3.
    Conclusie: kijk met school goed naar je kind, bespreek wat mogelijkheden zijn in groep 2 en in groep 3 en dat de beste (of minst slechte) keuze is.
     
    autumn86 en RoIn vinden dit leuk.
  18. RoIn

    RoIn VIP lid

    3 feb 2014
    5.918
    595
    113
    Vrouw
    Ben je al wat verder met je beslissing?

    Gelukkig heb je nog even..

    Ik zou in mei weer een gesprek aanvragen. Er kan nog zoveel veranderen!
     
  19. LVtje

    LVtje Fanatiek lid

    20 jan 2014
    3.128
    1.100
    113
    Vrouw
    Vind het zelf ook een lastige, want wat is wijsheid. Het ene kind is het andere kind niet.

    Wij hebben een november kind en bij ons zal de keuze ook aan de orde zijn. Bij ons op school kijken ze echt naar het individu. In principe neigen ze naar langer kleuteren maar merkt de leerkracht dat gewoon doorstromen beter is dan zullen ze dat ook doen.

    Onze dochter is in november begonnen dus zit nu in groep 1.
    Meestal doen ze bij ons op school groep 1 dubbel. Maar vorige week gesprek gehad op school en toen gaf de juf aan dat ze naar alle waarschijnlijkheid gewoon na de zomer start in groep 2. Het is een hele zelfstandige dame die cognitief voor ligt. Ze maakt nu ook gewoon de werkjes uit groep 2 dus haar nog een keer groep 1 laten doen vond de juf geen goed idee.

    De verwachting is dat als de ontwikkeling zich zo doorzet dat ze dan ook doorstroomt naar groep 3, maar dat bekijken ze volgend jaar gewoon weer. Is nu natuurlijk nog niet te zeggen.

    Maar vind het ook lastig hoor, je hoort zoveel wisselende ervaringen. En zoals gezegd; geen kind is hetzelfde.
    Zelf ben ik ook altijd de jongste geweest, mijn ouders stonden voor dezelfde keuze. Mij is het prima afgegaan. Kon sociaal emotioneel prima mee, lesstof deed ik met 2 vingers in de neus. Dus heb een prima schooltijd gehad.

    We gaan het zien wat voor onze dochter de beste keuze gaat zijn.
     
  20. sabagirl

    sabagirl Fanatiek lid

    15 okt 2015
    3.322
    1.054
    113
    Vandaag 10 minuut gesprek gehad en de juffen twijfelen, ze denken wel dat hij het kan en dat het qua vriendjes het beste is om naar groep 3 te gaan. Alleen het stukje verlegenheid, neigend naar faalangst kan hem wel gaan opbreken. En nu vind ik het moeilijk, cognitief zit het wel in hem, zijn vrienden verliezen doet hem geen goed (begin dit jaar gingen 2 vriendjes door omstandigheden weg en dat was wekenlang verdriet en groep 1 heeft maar 3 jongens die ruim een jaar jonger zijn) maar altijd op zijn tenen lopen lijkt me ook niet fijn. Maar nog een jaar kleuteren lijkt me ook te lang. Moeilijk dit!
     

Deel Deze Pagina