Wisten jullie dat aan de griep jaarlijks ook veel mensen overlijden? Zo las ik laatst dat in de winter van 2018/2019 in Nederland naar schatting 400.000 mensen de griep hebben gekregen. In dezelfde periode zijn er 2900 mensen overleden, dit komt alleen niet in het nieuws. Enfin, ik heb gelezen dat oude mensen overlijden aan het Corona virus of mensen die niet 100% fit zijn, dit is niet veel anders dan bij de griep Hopelijk is er snel een vaccin voor het Corona virus! En hopelijk vinden ze er dan ook 1 voor de griep (fingers crossed)
Ik moet ook ophouden met alles te willen lezen. Maar ga nog wel even zoeken of het Duitse cruiseschip nog aangemeerd ligt in Noorwegen met die twee mensen die symptomen hadden na contact met een Duits besmet persoon.
Dat zou ik niet te hard roepen. Ik heb een longziekte en meerdere keren per jaar heb ik longontsteking (viraal, want altijd door griep of verkoudheid). Krijg áltijd antibiotica voorgeschreven en de ontstekingswaarden worden nooit gecheckt. Ik krijg ook andere medicatie erbij, maar op de een of andere manier is antibiotica toch iets waar gauw naar gegrepen wordt. Dus óf het Wordt voor niets gegeven of heeft wel invloed op de complicaties van een virus, maar niet een virus zelf of zo... Misschien dat het daarom nu ook bij Corona-patiënten wordt gegeven? Lijkt me toch absurd anders.
1) Mij is geen ander protocol dan het protocol van het rivm bekend. Er staat in dat in het geval een student ziek wordt deze naar huis moet waarna ouders de huisarts bellen voor verdere instructies. 2) Tuurlijk geven ze aan wanneer ze ziek zijn en naar huis willen, maar wij checken niet meer of er iemand thuis is, ze zitten op een mbo-opleiding, dus dat kunnen ze zelf wel. Wanneer een student overstuur weggaat, proberen we deze altijd eerst rustig te krijgen en dan bellen we wel altijd of er iemand is die ze op kan vangen.
Het antwoord is dat het dan onterecht gegeven wordt. Als je ziek bent door een virus en er geen tekenen zijn van bacteriële infectie, zou het echt niets doen. Een aandeel longontstekingen na virus zijn echter wél bacterieel. Zoals ik zei: een bacterie erbij opgelopen (of een normaal ook aanwezige bacterie die de overhand krijgt doordat je al “verzwakt bent”). Het typische verloop is dan echter: ziek door virus, beterende hand, plots weer flink ziek met koorts en hoge infectiewaarden. Klinisch zijn we redelijk restrictief met antibiotica inzetten bij virus. We kweken liever eerst. Maar dat kan natuurlijk niet altijd. Als een patiënt te ziek is ga je niet zitten afwachten. En dát zal wel de reden voor antibiotica bij corona-gevallen zijn. Het klinkt alsof ze zo ziek zijn dat je niet gaat wachten op een kweekje..
Ja, dit bedoel ik met zelf blijven nadenken. Gelukkig zijn er meer mensen/werkgevers die er zo over denken. En ik verwacht dat dat er nu ook meer worden. Er is nu ook meer bekend dan een week geleden.
Er is natuurlijk de jaarlijkse griepprik. De griep muteert elk jaar een beetje, waardoor je in theorie de griep dus ook elk jaar kunt krijgen. De griepprik verandert dus ook elk jaar van samenstelling. Ik dacht zelf dat het wel bekend was dat de jaarlijkse griep veel slachtoffers oplevert. Dit zijn voornamelijk oudere en zieke mensen. De echte griep is gewoon heel heftig en iemand kan er goed ziek van zijn. Is ook niet te vergelijken met een verkoudheid. Het is nog onduidelijk hoe dit nieuwe Coronavirus/Covid-19 zich zal ontwikkelen en of dit virus ook muteert, naar bv een gevaarlijkere variant of juist een minder besmettelijke. En of er een vaccin komt.
Maar eigenlijk vind ik het absurd dat mensen zelf moeten nadenken hierover. Een instantie als het rivm had dit moeten adviseren. En een week geleden was er ook al veel bekend hè, wij zijn namelijk niet het eerste land waar corona geconstateerd is.
Geen enkele situatie is hetzelfde. Dus een algeheel advies dat voor iedereen optimaal is is er niet. Zo zou je kunnen stellen dat in een ziekenhuis een polikliniek prima open kan, maar de afdeling waar ik werk niet. Simpel vanwege het type patient. En ook ‘wij’ als afdeling hebben de wijsheid niet in pacht. RIVM ook niet. Daarvoor is dit gewoon te nieuw. Maar een heel land in lockdown is gewoon niet reeel.
Tijdens het extra journaal, kwam de directeur van janssen pharmaceutica aan bod en ze zijn toch al volop bezig met werken aan een vaccin. Dit zal er sowieso ten vroegste binnen 18 maand zijn.
Een heel land natuurlijk niet, maar mensen die uit een risicogebied komen uit voorzorg een paar dagen of week thuis laten blijven was geen overbodige luxe. Dat hadden de mensen niet zelf hoeven bedenken. Dat vind ik gewoon een lakse houding van de instanties. Juist omdat het nieuw is.
Ik denk dat dat te makkelijk gedacht is. Ik denk dat het het land te veel zou ontwrichten. Ik maak me zelfs in onze kleine situatie binnen onze afdeling al zorgen. Met twee artsen minder... wie zorgt er straks voor onze patiënten als iedereen met een beetje angst of terughoudendheid thuis gaat blijven. Ook dat kan veel levens gaan kosten.
Zou dat, ik denk dat het nu veel erger gaat worden omdat iedereen nog vrij mag rondlopen wanneer er geen klachten zijn. In ziekenhuizen kunnen voorzorgsmaatregelen genomen worden in de vorm van extra bescherming, op straat niet en dus is het besmettingsgevaar daar groter. . Maar zoiets blijft altijd moeilijk.
Precies! Ik ben juf en nu toevallig ziek (volgens mij geen corona). Een collega van mij is in de vakantie in een skigebied dat grenst aan Noord-Italië. Het was al een groot probleem om voor mij de vervanging in te vullen voor deze week. Als er nog een collega was uitgevallen, hadden we deze week dus elke dag minstens 1 klas naar huis moeten sturen. Sterker nog: als op alle scholen bij ons in de stad de leraren die in of bij Noord-Italië op vakantie zijn geweest, thuis hadden moeten blijven, dan was er voor mij en andere echte zieken absoluut geen vervanging meer geweest. Dan had je echt op meerdere scholen direct een probleem gehad. Idem voor kinderopvang. En dat is minder belangrijk dan zo'n situatie die Merah beschrijft. Ik heb liever een groep kinderen die geen les krijgen, dan patiënten die geen arts hebben. Maar voor die kinderen zal qua opvang toch een oplossing gevonden moeten worden. Een deel van de ouders zal dat wel kunnen regelen, maar echt niet allemaal. Denk maar aan de klachten over de stakingen, terwijl die lang van tevoren aangekondigd werden!
Goeie info, dankjewel. In bijna al mijn gevallen van de afgelopen jaren had ik best die paar minuten op dat vingerprikje kunnen wachten Zeker omdat dat typische verloop wat jij beschrijft niet aan de orde was, ik was gewoon meestal een beetje verkouden en bam, longontsteking er bovenop. Ik zal de volgende keer toch eens aandringen op zo’n prikje geloof ik. Maar ik hoop nu even over te slaan..