Pindakip uit de slowcooker met rijst, kousenband en zoet/zure komkommer. En als toetje een zelfgebakken cake met zelfgeklopte slagroom. Ik heb ook een grote pan tomaten/groentesoep gemaakt, die kan dochter eten en de rest gaat in porties de vriezer in.
Dankjewel, klinkt goed! Ik las op internet allemaal dingen over terugkoelen in een ijsbad en pekelen enzo, dat ik een beetje bang was geworden dat het meer wetenschap is dan echt koken. Maar dan lees ik elders weer wat anders en zo blijf ik twijfelen. Mag ik vragen hoe jij dat doet met bijvoorbeeld biefstuk? Gewoon in een pan met de stick en daarna nog aanbraden? Ik lees zoveel verschillende dingen dat ik even door de bomen het bos niet meer zie .
Biefstuk, varkenshaas e.d. gaar ik op een bepaalde temperatuur. Ik kreeg een keurig gelamineerd overzicht van alle temperaturen bij mijn sous vide stick, dus die gebruik ik ook om de juiste temperatuur te bepalen. Daarna dep ik het vlees goed droog en verwarm een pan (lekker heet, klein beetje boter of olie) en bak ik heel kort het vlees nog heel kort aan. Is echt maar een paar seconden, zodat het er aangebraden uitziet (vlees uit de sous vide oogt nl niet heel erg smakelijk ). Groente en fruit gaan er ook in, beide op 85 graden. Als je dat daarna nog wil bewaren dan kan je het terug koelen. Ik doe dat gewoon in mijn wasbak met zo koud mogelijk water. Omdat het dan best warm is geweest en gevacumeerd is, is het dan nog best lang houdbaar (in de koelkast enkele weken geloof ik). Vlees terugkoelen kan geloof ik ook, maar alleen vanaf een bepaalde temperatuur. En misschien zou het terugkoelen dan wel in ijswater moeten, maar dat weet ik eigenlijk niet. Ik zou vlees niet zo gauw op die manier bewaren. Dan vacumeer ik gewoon en gaat het in de vriezer of koelkast. Ik heb bij mijn stick een speciale bak gekocht. Maar meer omdat bleek dat de soeppan die ik ervoor in gedachten had te laag bleek. Was even balen, omdat dat ook weer ruimte in neemt. Maar uiteindelijk ben ik er nu wel blij mee. Er gaat weer wat meer in dan in mijn pan en de stick past er echt goed op. Je moet dus even in de gaten houden hoe hoog je pan is, zodat je de stick goed aan de rand kan vastklemmen. Uiteindelijk werkt het best simpel, ook al zijn er niet zo heel veel recepten te vinden op internet. Met fruit (bv appel, peer, ananas) is het bv heel lekker om bepaalde specerijen toe te voegen zoals hele steranijs, kaneelstokje. En vlees kan je natuurlijk ook in allerlei soorten marinade garen, of wat verse kruiden toevoegen. En bij groentes doe ik dat ook. Zoals bietjes met wat balsamicoazijn en honing, wortel met sinaasappelrasp, etc. Ik zoek gewoon een beetje naar recepten of combinaties die ik op deze manier kan bereiden.
@Adje bedankt voor je uitgebreide uitleg, daar kan ik wel wat mee! Ik ben bijna overstag, straks even man overhalen. Dat moet vast lukken als ik over biefstuk begin .
Vandaag spinazie, gekookt eitje, aardappels en gehaktballen Morgen Griekse tomatenrijst met tzaziki en brood
Kippensoep en broodje curryworst uit de slowcooker. Ik ben al een paar dagen grieperig dus even niet te ingewikkeld
Sticky cola chicken wings met knoflook/zeezout/rozemarijn aardappels uit de oven, gewokte paksoi en geglaceerde worteltjes.
Volkoren spaghetti met ui, knoflook, champignons, courgette, paprika en tomaten Morgen voor het eerst de slowcooker proberen! Jambalaya met garnalen