Op mijn school werken we in de onderbouw met observatielijsten die voor ons op maat zijn gemaakt, die mag ik helaas niet delen. Maar ze zijn gebaseerd op de SLO doelen. Je kunt de doelen (voor peuters en groep 1/2) hier vinden: https://slo.nl/thema/meer/jonge-kind/doelen-jonge-kind/ Voor jonge kinderen zijn het zgn. aanbodsdoelen ('Deze doelen geven een richting waarin kinderen onderwerpen verkennen en ermee leren omgaan.'). Het gaat erom dat je doelgericht (speelse) activiteiten aanbiedt. Jonge kinderen hoeven de stof daarna niet meteen te beheersen. De ontwikkeling van het jonge kind verloopt eigenlijk nooit in een mooie stijgende lijn, dat maakt het observeren (en het 'competenties afvinken') lastig. Vandaag kunnen ze het nog niet, maar misschien volgende week wel! Kinderen hebben over het algemeen veel baat bij herhaling, door te herhalen/oefenen worden ze beter en bouwen ze meer zelfvertrouwen op. Als je weet waar jouw kind moeite mee heeft (bijvoorbeeld de cijfers t/m 10), dan zou ik dat op een speelse manier extra gaan oefenen. Zoek de uitdaging ook op andere vlakken: leren veteren, samen bakken (wegen), klokkijken, natuuronderwijs, versjes aanleren etc. Waarschijnlijk is de juf van jouw kind ook wel bereikbaar, net als ik. Je zou kunnen vragen aan welke doelen je nu kunt werken (stof herhalen). Ik hoop dat het niet een te ingewikkeld verhaal is geworden en dat je wat met deze informatie kunt. Heb je nog een vraag, stuur gerust een pb!
Maar hoe ga je dat thuis doen met meerdere kinderen. Ik heb er een paar op vo en beroepsonderwijs. Zij hebben nu hun laptop veel nodig voor contact met school. En dan 3 op de basisschool. Zouden die dan ook elk een scherm nodig hebben om les te kunnen krijgen? Dan komen we toch echt schermen te kort. Ik ben zelf onderwijsassistente (net 2 weken geleden weer begonnen, na lange tijd thuis geweest te zijn voor de kinderen) En ik vind het ook moeilijk hoor. Mijn groep 8-er werkt lekker zelfstandig. Daar heb ik geen omkijken naar. Maar mijn groep 5-er vind het echt moeilijk om lekker door te werken. Hij wordt nog afgeleid door een vlieg Dus die wil de hele tijd kijken wat ik zijn broertje van 4 ondertussen laat doen. Ik ben gisteren echt uren tijd nodig gehad om mijn ene zoon zijn dagtaak te laten maken. Ik was dan ook erg blij met mijn oudste dochter. Zij heeft mijn was opgehangen en gekookt voor me Samen moeten we de schouders eronder zetten. Iedereen veel succes weer vandaag!
Over doelen en dergelijke: wij hebben met het hele bestuur (11 scholen) afgesproken dat we geen nieuwe lesdoelen aanbieden. Alleen herhaling van eerder behandelde leerstof. Dit omdat veel ouders niet in staat zijn de leerstof goed te behandelen, op die manier leren kinderen verkeerd aan. Of ouders hebben geen tijd om te helpen omdat zij zelf ook moeten werken. Natuurlijk staat de docent paraat om te helpen, maar op afstand is dit toch heel anders dan in de klas. Die nieuwe leerdoelen komen wel als de scholen weer opengaan. En mocht het nog langer duren, bekijken we dan wel wat we dan doen. Het is een bizarre periode en in veel huishoudens heerst al spanning. Wij willen niet nog meer spanning daaraan toevoegen door die extra druk van al die leerdoelen. Mocht iemand hier zich echt willen verdiepen in de doelen zijn de doelen van SLO het startpunt. Hierop zijn zo’n beetje alle methodes gebaseerd.
Hier sluit ik me bij aan. Ik werk voor een stichting met 28 scholen en om precies dezelfde redenen hanteren we dezelfde aanpak. Ik zie al aardig wat schema's etc voorbij komen maar mocht je een vraag hebben, wil ik best meedenken (ben ib'er en leerkracht)
Doelen staan op slo, maar ik zou niet zelf gaan aanmodderen. Alleen als je de didactiek kent. Afleren is namelijk lastig. Zo hoog zou ik trouwens niet opeens de lat leggen. Doe dit in overleg met de leerkracht, zodat deze kan helpen en uitleggen.
Dat ik nu maar wat doe bedoel ik mee dat ik schriftjes heb waarin bijvoorbeeld klokkijken, kleuren, rekenen, verbanden en verschillen aan bod komen. Zou dat kwaad kunnen?
Het 'probleem' is meer dat boekjes geen duidelijke opbouw en structuur bieden. De meeste kinderen leren juist door iemand die het voordoet met een bepaalde aanpak, het nadoen en het bespreken. Losse blaadjes kunnen niet perse kwaad, maar de vraag is wat leren ze er eigenlijk van? Ik zou toch afgaan op de input van de leerkracht.
Zo verschillend voor iedereen. Wij mochten maandag de schoolspullen al ophalen incl werkschema voor de week. Elke dag moeten we om 9.00 uur inloggen. Dan zien we de juf en alle klasgenootjes. Daarna aan het werk. Dit inloggen kan gewoon via pc, laptop, ipad of tel. Hier vinden ze het fijn om elke dag de juf en klasgenootjes even te zien.
Ik begrijp dat een school dit invoert.. Maar wat als je als ouders op de enige pc in huis moet werken? Mogen kinderen dan wel apparaten van school lenen? Niet iedereen heeft zoveel mogelijkheden thuis.
We hebben nog niks gehoord van school. Alleen dat ze nu druk bezig zijn. Als ik maandag nog niks gehoord heb dan ga ik er zelf achteraan.
Ouders die hulp nodig hebben bij uitleg van werk, PB me maar! Ervaren juf van midden-en bovenbouw..... Nog een tip/opmerking: bij de planning van groepen 4-5 in de vastgepinde topics bovenaan staat Jeugdjournaal kijken. Het Jeugdjournaal is echter bedoeld VANAF groep 6, eigenlijk niet eerder of anders zeker onder begeleiding.......
Vandaag was voor mij pas de eerste thuiswerk / thuisschool dag. Ik ben ma & di zelf nog op school aan het werk geweest en onze kinderen waren daar dus ook. Het ging prima. Ze hebben goed gewerkt en ik hem (stiekem) toch ook nog heel wat vragen van leerlingen kunnen beantwoorden Ik vind het fijn om houvast te hebben aan een soort rooster. Dat geeft structuur aan de dag. En wat ik ook erg grappig vond: onze jongste zoon noemde me regelmatig 'juf'. Nu ben ik natuurlijk wel gewend om dat te horen. Maar uit de mond van m'n kind in onze eigen woonkamer, is toch grappig.