Als dat zo is, dan hebben we in verhouding wel minder doden, wat ondanks de absolute aantallen misschien wel gunstig is?
Ja dat denk ik ook. er stond vandaag een stuk in de volkskrant, een vergelijking tussen besmettingen en doden per land. Maar Duitsland heeft dus in vergelijking echt bizar weinig doden ten opzichte van het aantal besmettingen. En Italie heeft juist erg veel doden. De vraag is waar die verschillen vandaan komen. Duitsland heeft juist heel veel mensen met milde klachten getest. Terwijl wij alleen nog maar zware gevallen testen en zorgpersoneel.
Daar testen veel meer! Zelfs mensen zonder sypmtomen.. in de stad Vo waar een grote haard was hebben ze gewoon alle inwoners getest... Het is gewoon enorm balen dat Nederland zo achteraan loopt met testkits ..
Dus eigenlijk is landen met elkaar vergelijken qua cijfers hetzelfde als appels en peren vergelijken?
Precies. Andere maatregelen, andere bevolkingssamenstelling, andere systematiek in testen etc etc etc. Neemt niet weg dat we de borst nat kunnen maken hoor!
De verwachting is dat we de lijn van geteste besmettingen en overledenen volgen qua verloop in Italië. Hiermee is duidelijk te zien dat we het niet gaan redden. Er moeten verschrikkelijke beslissingen gemaakt worden. Verschillende ziekenhuizen hebben al noodhospitaals. Luister aub naar de adviezen van het rivm
Als je alleen kijkt naar de besmettings- en sterfte cijfers wel denk ik. Ik ben bang dat je er ook het aantal tests en de manier waarop er geregistreerd wordt, en de hele bevolkingsopbouw en het zorgstelsel en de cultuur bij moet betrekken om tot zinvolle conclusies te komen.
Kanttekening. De start van de tabel is voor Nederland dag 19 (27 februari 1e positief geteste corona patiënt, start tabel 16 maart) en voor Italie dag 8 (21 februari 1e positief geteste corona patiënt, start tabel 28 februari). Dat is natuurlijk ook een behoorlijk verschil, naast alle andere verschillen die eerder genoemd zijn. Dus het is appels met peren vergelijken. Maar aan de andere kant.. waarom zou het in de Nederlandse gezondheidszorg niet zo uit de hand (kunnen) lopen als in Italië.
De tabel start bij de Nederlandse cijfers op 16 maart. Het virus was toen 19 dagen in Nederland (1e positief geteste patiënt was op 27 februari). Deze cijfers worden vergeleken met Italie. Die tabel start op 28 februari. Het virus was toen 8 dagen in Italië (1e positief geteste patiënt was op 21 februari). Dus dag 19 in Nederland wordt vergeleken met dag 8 in Italie. Op basis van deze tabel is het virus dus veel explosiever gegroeid in Italië in vergelijking met Nederland.
De dag dat de 1e patiënt positief getest is, zegt toch niets over wanneer het virus precies in het land begonnen is? Dan zou Patient 0 van dat land ook daadwerkelijk getest moeten zijn. Dat lijkt me ook onwaarschijnlijk als het virus verspreid kan worden bij geen of milde klachten.
De patient 1 van Italië is pas getest nadat hij al meerdere dagen klachten had en zelfs door artsen naar huis was gestuurd en nog heel veel anderen heeft besmet. Zie hier. En patient 0 in Italië is volgens mij nooit achterhaald. Dus misschien lopen de tabellen toch wel nagenoeg gelijk qua startdag?
Blijft lastig te zeggen. Zeker omdat je het ook kan hebben met milde klachten. De verwachting is dat Nederland de rechter lijn gaat volgen qua besmettingen en overlijden.
Oh dank je wel voor je toelichting. Dan kan ik dat antwoorden aan iedereen die op whatsapp tegen me gilt dat we Italië achterna gaan
Precies. Het zegt allemaal niet zo veel. Maar hopelijk kan deze tabel de juiste mensen laten schrikken, zodat adviezen en maatregelen serieuzer genomen worden.
Ik geef geen garanties hè. Komende week zal er veel duidelijk gaan worden. Ik hoop natuurlijk dat er heel veel redenen zijn waarom het in Italië zo slecht gaat en waarom dat in Nederland niet gaat gebeuren. We hebben wel wat extra voorbereidingstijd gehad. Hopelijk is dat genoeg.