Wat ik me afvraag, zoveel juffen die blijkbaar hele dagen bezig zijn met het begeleiden van hun klas en ondertussen ook de noodopvang moeten draaien. Bij ons op school zijn maximaal 10 kinderen per dag (17 klassen uit 2 lokaties). Die worden deels op school, deels op de bso opgevangen. De juffen van de oudste laten af en toe van zich horen met weekschema's, extra materiaal of wat foto's en peptalk.Niet dagelijks. Misschien hebben ze contact met hun zorgenkindjes (dochter werkt ook op school deels zonder instructie) maar ik krijg er niks van mee. We hebben ze al die weken niet op bewegend beeld gehad of hun stem gehoord. De kleuters (5 klassen) werken volgens mij allemaal met hetzelfde rooster, doelen (1 mailtje per week) en werkbladen (2 keer een setje tot nu toe). Daar zijn ze ook niet met zn vijven de hele week mee bezig. De kleuterjuf houdt max 2 uurtjes per week videobellen. En dan heb je nog de gymdocenten, die vloggen wat, en een heel stel onderwijsassistenten, medewerkers ouderbetrokkenheid, een stuk of 4 conciërges... echt wat al die mensen nu de hele dag doen, geen idee! Hoe is dat bij jullie?
Hier elke ochtend 8:30 drie nieuwe instructievideos (reken, taal en spelling) dan om 10:00 dictee via google meet. Daarna iedereen zelfstandig aan de slag met de in de filmpjes uitgelegde stof. Dit gaat via boeken en deels via gynzy. Iedere dag ook een extra taak zoals begrijpend lezen, nieuwsbegrip, redactiesommen, etc. Dit gaat via een heel scala aan programma’s. De juf kan ook precies zien hoe ze het doen en hoe lang ze erover doen en wat er fout gaat. Als ze ziet dat iemand de mist in gaat doet ze via google meet of skype een oproep en helpt het kind weer op weg. Ze zijn met het hele schema meestal tot 13:00/13:30 bezig. Dus echt een volwaardige digitale schooldag.
ja het is echt super geregeld. Ook onze tweeling krijgt weektaken via junior einstein, squla en bouw. Het is een heel gepuzzel tussen ons werk door omdat je bij de kleuters er echt bij moet gaan zitten. Bij de kleuters plannen ze ook drie keer per week een skypemoment in waarbij er wordt voorgelezen, gedanst of met groepjes van 3/4 de letter van de week wordt besproken. We knippen dus vanalles uit de folders wat met die letter te maken heeft. Logo3000 kunnen ze ook nog doen. Onze dochter kan dus zelfstandig aan de slag en krijgt dus hulp van de juf. Ze kletsen ook allemaal met elkaar na het dictee. Alle 26 kinderen in google meet. Een groot kippenhok maar leuk dat ze het vinden! Elke dag mogen er dan een paar kinderen wat vertellen en zet de juf de microfoontjes van alle anderen uit. Het kringgesprek zegmaar. Nu had onze school voor deze hele ellende al voor iedere leerling een chromebook die ook tijdens de lessen werden ingezrt. Die mochten we met een formulier in bloktijden komen ophalen en binnen een week was er voor iedereen een eigen wachtwoord en account op alle programma’s en weer aan het draaien met lessen. Echt petje af voor de juf!
Wij hebben hier ook afstands onderwijs hoor? .... ik krijs door de telefoon vanaf mijn werk dat ze moet luisteren naar haar vader XD
Hier op school doen ze het ook niet, terwijl ik een vitale functie, maar omdat man thuis werkt, zou het niet mogen. Terwijl dit op de kdv waar de jongste tot voor kort zat, wel had gemogen. De regels zoals ze op de rijksoverheid staan, zijn hier helaas ook niet heel duidelijk in. We lopen hier ook vast met onze dochter, schoolwerk zit ze elke keer huilend te maken en ze mist de structuur.
Wat doe ik de hele dag? - Instructie filmpjes maken en online zetten. - Dagelijks online met de klas via Google meet. - Kinderen volgen wat ze online doen. - Kinderen video bellen als ik zie dat ze niets doen of veel fouten maken. - Contact met externen over zorg leerlingen (ben ook intern begeleider) - Laptops/ Chromebooks op school ophalen en dan een contract maken zodat kinderen ze thuis kunnen gebruiken. Laptops dus thuis afleveren. - Bij kinderen langs gaan waar bijna geen contact mogelijk is (nt2 leerlingen bijvoorbeeld) Vanuit de deuropening dan toch proberen te helpen. - videovergaderen met collega’s (werk op 2 scholen dus dat x 2) - de hele dag bereikbaar zijn voor ouders/ kinderen en collega’s. Mailtjes, parro berichtjes, (video)bellen enz En dan nog alle gewone ib taken/ directie taken die ik doe. Ik werk thuis met mijn 3 kids om mij heen. Ik vind het echt zo veel zwaarder dan normaal
En dat is dus nu net niet hoe het bedoeld is. Zij bepalen niet of het jullie lukt om voor je kind de noodzakelijke dingen te doen. Thuiswerken is fijn maar dat lukt niet altijd goed vanuit elk beroep met een kind om je heen. En natuurlijk kan je werkverdelingen maken met je partner dus dan zou volledige opvang voor een hele week vijf volle dagen wrs niet nodig zijn. Maar iets met jullie meedenken zou wel moeten. Ze misten er vanuit gaan dat de ouders zelf opvangen als ze kunnen en als ze aan de bel trekken dat het dan serieus is. En natuurlijk heb je altijd mensen die misbruik maken maar dat is maar een minderheid. Ze kunnen dit echt niet zomaar weigeren. Als het echt nodig is dan trek aan de bel bij je gemeente.
Super zeg dat je dat voor je leerlingen doet. Thuis werken met kinderen is zwaar. En zeker als je het druk hebt. Ik heb het nog drukker dan normaal op het werk. En het breekt ook echt langzaam op.
Dat is idd een volle agenda, en dus niet wat ik hier zie. Maar wat ik vooral ook me afvroeg, er is ook veel personeel dat geen eigen klas of management/ib taken heeft. Wat doen die dan bij jullie momenteel? Zeker op de dagen dat de bso de opvang verzorgt... pfff.... gisteren lukte het niet om via het school netwerk bij de online methoden te komen. (Op een andere dag kon haar ipad al niet even opgehaald worden op school in hetzelfde pand) Dus heeft ze wat willekeurige werkbladen gekregen, en moet ze al het gewone werk uit de eigen methoden maar inhalen op een ander moment. Terwijl ik in principe gewoon bereikbaar ben, misschien kan ik niet gelijk opnemen, maar ik kan de inlog van basispoort thuis natuurlijk gewoon doorgeven als ik weet dat het nodig is.
Ik werk maar 16 uur, normaal maandag en dinsdag, maar doe nu al 1 dag in het weekend. Als de scholen na de meivakantie dicht blijven, ga ik proberen om via de ib-er wel wat voor dochter te regelen.
Bij ons wordt de opvang juist geregeld door de onderwijsassistenten, vakleerkrachten gym en lio stagiaire. De collega’s die geen eigen groep hebben dus. Zo kunnen de leerkrachten zich helemaal op het onderwijs richten.
Ah zo. Maar dan is het werk niet het grote probleem toch. Want het gaat dan om 1 dag doordeweeks. Kan je man die uren niet ook op een ander moment maken (avond of vroeg in de ochtend of 4 lange dagen bijv). Dan zou het qua uren redelijk moeten lukken. Het klinkt dan meer alsof het voor je dochter nodig is omdat die het niet meer trekt. En daar zou ik zeker met school over gaan overleggen.
En dit ook inderdaad. Leerkrachten verzorgen de lessen en zijn 1 dag per week aanwezig op locatie. De rest van de dagen werken zij vanuit huis. De gymleerkracht, onderwijsassistenten en Lio-stagiaires verzorgen de opvang. Daarnaast worden bij ons de onderwijsassistenten ook ingezet voor verlengde instructie of pre-teaching dmv videobellen. Ook zij hebben een goed gevulde dag. Conciërges hebben wij niet. Mijn dag ziet er ongeveer zo uit. 7.30 uur: De Classroom gaat open. Ik zet de laatste puntjes op de i, maak alvast een instructiefilmpje voor morgen. 8.15 uur: Eerst Meet met een zorgleerling. Die trekt het niet om klassikaal les te krijgen, dus hij krijgt de instructies even apart. 8.45 uur Ik maak een lijstje welke kinderen ik vandaag apart wil spreken over werk dat me is opgevallen 9.00 uur Meet met de ene groep. Ik geef instructie op rekenen en spelling. Als er tijd is ook voor taal, ik meld dat voor alle vakken ook een instructiefilmpje op e Classroom staat. 9.45 uur De onderwijsassistent neemt een deel van de kinderen over in een andere Meet voor verlengde instructie op spelling, ikzelf bespreek dan de zaken van dat lijstje dat ik eerder gemaakt heb 10.15 uur Ik sjees even naar beneden om te kijken hoe het met mijn eigen kinderen gaat en help zo nodig op weg 10.30 uur Meet met de andere groep (combinatiegroep) zelfde idee als eerdere meet, maar dan andere jaargroep 11.00 uur eerste controle op gemaakte werk en beantwoorden van mail berichten 11.30 uur instructiefilmpje opnemen voor morgen, les klaarzetten in digitale leerwereld 12.00 uur instructie begrijpend lezen in niveaugroepen 12.30 uur lunch 12.50 uur Meet met een zorgleerling 13.20 uur verder met maen van instructiefilmpjes en digitale lessen. Ondertussen ben ik bereikbaar voor kinderen om te videobellen als ze een vraag hebben. Dit doen ze ook. Soms komen ze ook gewoon even een praatje maken 14.00 uur Meet met een leerling die voor de Coronacrisis naar een land in een andere tijdzone is vertrokken 15.00 uur teamvergaderin dmv videobellen 15.30 uur verder met de online klas, werk nakijken, klaarzetten, filmpjes opnemen, mail beantwoorden, overleg met externen enz. 18.00 uur Mijn man timmert op de deur dat ik moet stoppen 19.00 uur mijn eigen kinderen helpen met het gemaakte werk, bijsturen en de planning voor de volgende dag doornemen. Ik typ dit verhaal niet om zielig te doen ofzo hoor, of kijk mij het eens druk hebben Heel veel dingen die er tussen staan hoeven niet perse. Maar ik denk wel dat ze de onderwijskwaliteit ten goede komen. Dat mijn kinderen er voordeel aan hebben. En daarom doe ik het toch. Maar iemand hier vroeg wat leraren nu de hele dag doen, dus vandaar.
Wat knap dat je eigen kinderen zo zelfstandig werken. Ik moet vooral mijn oudste ook nog veel helpen (dyslectisch en snel gefrustreerd). Dan mijn peuter nog die eigenlijk ook de hele dag mee wil helpen, aandacht wil en net zindelijk is Ik probeer om 6:00 te starten zodat ik al wat werk gedaan heb maar dit lukt niet altijd. Ben soms gewoon te moe
Zitten ze ook niet op de bso? Wij (ik werk in de kinderopvang) hebben ook een paar keer gehad dat school opvang weigerde om die rede (vader werkt op een hogeschool en moest online les geven, maar dat kon best met 2 kinderen rond zich ) en dat het kindje onder schooltijd naar ons mocht komen. Eigenlijk moet school onder schooltijd opvang bieden, maar dat weigeren ze wel eens, dus bieden wij het maar. Wat ik vergat: wij bieden ook opvang aan kinderen die normaal niet op de opvang zitten, dit is kosteloos. Als je hoog zit vraag het na bij de opvang waar je dochter zat, ze willen vast wel meedenken.
Super van jullie! Maar idioot van school. Het is gewoon hun taak. En als het niet kan vanwege een of ander dan kan dat natuurlijk. Maar er zijn dus scholen of eigenlijk schoolbesturen die gewoon als standaard hebben dat ze niet voor noodopvang zijn. Enkel voor onderwijs op afstand
Ja heel naar vind ik het van school. Ze zijn het verplicht maar weigeren heel makkelijk. En wij krijgen steeds meer kinderen op de noodopvang waardoor 1,5m afstand houden onmogelijk is.
Ja, het was meer dat ik dacht, laten we het eerst proberen. Deze week zingen we nu nog wel uit. Maar mochten we dinsdag horen dat de scholen dicht zouden blijeven, ga ik wel weer in overleg.