Vast, ik hoop dat dit onderwerp daarom al landelijk besproken wordt binnen het sector. Zodat in ieder geval voor alle kinderen min of meer hetzelfde beleid wordt gevoerd.
Op de basisschool van onze kinderen (of eigenlijk alleen nog van de jongste, oudste zit inmiddels in de brugklas) wordt er in groep 7 nooit een voorlopig advies gegeven. De entreetoets wordt ook niet gemaakt. Voorlopig advies krijgen ze hier pas in het najaar in groep 8 en dat is dus gebaseerd op de gewone cito’s van de afgelopen jaren en het verdere beeld dat de leerkracht heeft. De leerkracht van groep 7 draagt hier ook aan bij. Dus mij lijkt dat het prima kan om nu een keer helemaal geen voorlopige adviezen te geven eind groep 7.
Advies is niet leidend. Ik ben ook begonnen op de mavo..en geëindigd op vwo? Waarom persé: mijn kind MOET advies havo bv krijgen? Als ze het aankunnen komen ze er wel
Ik werk in de zorg en daar is dat natuurlijk ook zo. Verschillende collega's zien hun kleinkinderen nu niet, maar werken vaak onbeschermd en lopen een behoorlijk risico op besmetting tijdens het werk. Dat risico is vele malen groter dan de evt besmetting door kleinkinderen. Het is wat het is....
Ja, ik snapte de opmerking van @ikkie97 ook niet zo goed. Er zijn toch heel veel grootouders die werken, maar ondertussen hun kleinkinderen niet zien? Het feit dat je gewoon kunt werken, wil niet zeggen dat je je kleinkinderen weer kunt zien. Mijn moeder werkt (onbeschermd) in de gehandicaptenzorg. Ik werk ook in de gezondheidszorg. Juist omdat we allebei meer risico lopen, zoeken we elkaar niet op. Ik snap wel dat het niet leuk is dat je wel de fele dag andermans kleinkinderen ziet, en je eigen kleinkinderen niet.
Maar het is dan ook ter bescherming van de kleinkinderen en hun ouders. Stel opa of oma geeft het virus door aan kleinkind en die weer aan zijn ouders. Dat zijn ook redenen waarom het is zoals het is.
Wat ik om me heen merk is dat veel ouders vooral op een bepaald advies hopen zodat hun kind naar een bepaalde school kan. Hier zijn de meeste scholen op niveau ingedeeld. Vroeger had je heel veel scholen die van mavo t/m vwo hadden. Dus je advies bepaald nu nog meer op welke school je terecht komt
Ik hoop helemaal nergens op, ik wil graag dat mijn kind na jaren ellende op de basisschool goed op zijn plek zit op het vo. Z’n reactie (niet van jou hoor) wat maakt het allemaal uit het kind komt er wel is een beetje kort door de bocht. Het kind komt er ook wel maar het kost onnodige stress en tijd, plus wat je ook terecht zegt ook nog een schoolwissel. Als je vanuit mbo naar vwo gaat opstromen dan kost het twee jaar extra.
Hier ook zo, mijn zoon zit in groep 7 en heeft zijn laatste Cito niet goed gemaakt. Vorig jaar voor rekenen score 2 en begrijpend lezen score 3 en nu voor allebei score 4. De juffen denken dat hij beter kan en we waren druk bezig om te kijken waarom het nu veel slechter ging. Waarschijnlijk een combinatie van de druk om het goed te moeten doen en het allemaal veel te snel willen en daardoor niet goed lezen. Zijn niveau zit dus nu tussen kader en TL in en bij de Cito van juni hadden we graag willen zien hoe hij het zou doen. Nu weten we nog niks en als het kader wordt dan moet hij naar hele andere scholen dan als hij TL advies zou krijgen. Die scholen liggen zelfs niet bij elkaar in de buurt.
Wat een lastige situatie zeg. Zoveel toetsmomenten zijn er ook nier meer. Ik zou sowieso heel graag willen dat er een plan van aanpak komt voor groep7 leerlingen mbt schooladvies en voor groep8 leerlingen mbt afscheid en start op het vo. Maar je hoort daar niemand over.
Interessant om te lezen. https://www.onderwijsadviseurs.com/post/hebben-we-meer-tijd-nodig-om-of-moeten-de-we-tijd-anders-besteden
Hier ben ik het mee eens. Mijn zoon met ass komt er ook wel en is inmiddels twee niveaus omhoog gegaan, maar dat heeft veel stress , verdriet, en een andere school gekost. Als hij vd middelbare school afkomt dit jaar is hij 18.
Dat bedoel ik ook. Is het leuk? Natuurlijk niet! Is het nodig? Ja! Ik kan me voorstellen dat het krom voelt om wel met andere kinderen te moeten werken en je eigen kleinkinderen niet te zien, maar dat is in meer beroepsgroepen zo en het is niet anders.
Nou inderdaad, onze kraamverzorgster zag haar kleinkinderen ook niet omdat ze in gezinnen de zorg moet verlenen.
Precies! En dat is natuurlijk vreselijk, maar geen reden om dan maar niet te gaan werken, of om de kleinkinderen dan ook maar gewoon te bezoeken.
Eens, dochter zit nu in groep 8. Er is inderdaad niets bekend over de afsluiting. Maar de kennismakingsdsg op VO voor de zomer is wel al afgezegt. Dat betekend dat ze volkomen blanco volgend jaar starten. Dat vind ik toch essentieele zaken om over na te denken omdat dat in mijn ogen, iig voor sommige kinderen, hele belangrijke punten zijn
Eens, mijn zoon heeft nu dus voorlopig advies tussen kader en TL in, mochten ze niet meer naar school gaan of de Cito’s gaan niet door, dan is het volgende toetsmoment de eerste Cito in groep 8 in januari 2021 en daarna volgt al het definitieve advies in febr. Uiterlijk 1 maart moeten ze zich al inschrijven op het VO. Waar moet mijn zoon dan gaan kijken? Bij alle kaderscholen en alle TL scholen, hier is geen combinatie school.
Nou ja.. je gaat anders om met je kleinkinderen (meer fysiek contact) dan met kinderen waarvoor je voor de klas staat. Dus het is inderdaad wel een verschil.
Net als wij vroeger, toch? Ik snap dat een kennismakingsdag fijn is. Maar het is niet onmisbaar. Wij hadden 'vroeger' ook alleen open dagen. Die bezocht je. Dan koos je een school en schreef je in. En na de zomervakantie kwam je er pas weer en ontmoette je je nieuwe klasgenoten voor het eerst. En ik snap wel dat ze tegenwoordig meeloopdagen en kennismakingsdagen hebben, omdat daar kennelijke behoefte aan is. (Of omdat een school het doet en de rest denkt niet achter te kunnen blijven.) Maar het is niet onmisbaar. Ik krijg in ieder geval niet de indruk dat ik tot een getraumatiseerde generatie behoor, omdat wij dit niet hadden.