Tja, hierdoor vind ik het ook bijzonder dat wij onze situatie met Denemarken willen vergelijken. - Denen zijn veel eerder in de epidemie op slot gegaan, met maar een paar honderd besmettingen en 0 doden. - "op slot" was daar ook een stuk strikter dan hier, incl gesloten grenzen en luchtruim. De verspreiding is dus heel snel de kop ingedrukt, en het risico op besmetting na 2 maanden best strikte lockdown is nu aanzienlijk lager dan bij ons in bepaalde gebieden. - daarnaast lijkem Denen zich vanuit zichzelf veel beter aan de regels te houden waardoor de versoepeling beter beheersbaar wordt; - op scholen gelden strikte regels en veel minder inderling contact tussen kinderen (hele kleine kerngroepjes die ze zelfs buiten school zo aanhouden). Ik vind het dus helemaal niet zo vanzelfsprekend om Denemarken als een goed bruikbaar voorbeeld te nemen.
https://www.bd.nl/binnenland/eenderde-leraren-vindt-heropenen-basisscholen-onverantwoord~a6698f16/ Ruim eenderde van de basisschoolleraren vindt het onverantwoord om vanaf 11 mei weer voor de klas te staan. Leerkrachten vinden dat het kabinet het RIVM-onderzoek naar de besmettingsrisico's van jongeren had moeten afwachten. Bovendien zijn ze bang zelf besmet te raken of hun leerlingen te besmetten. Dat blijkt uit representatief onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies en deze krant onder 1250 leraren. Bijna een kwart heeft geen vertrouwen in de onderbouwing van het Outbreak Management Team, dat stelt dat er bij kinderen nauwelijks besmettingsrisico’s zijn. ,,Het zit veel leraren niet echt lekker dat de scholen opengaan", constateert onderzoeker Vincent van Grinsven. ,,Ons onderzoek laat zien dat er veel ongemak aanwezig is. Is dit wel het juiste besluit? En waarom heeft het kabinet het RIVM-onderzoek niet afgewacht?”
Een nieuwe week...hopelijk horen we nu eindelijk wanneer dochter naar school kan! De huiswerkbladen kunnen gemaakt worden, geen filmpjes, contact of iets dergelijks, zoek het maar weer zelf uit, dus ze hebben tijd genoeg om ouders te informeren.
Daar gaan we weer ... Was zo blij hier alle positieve reacties van de leerkrachten op ZP te lezen, we hebben er zin in om de kinderen weer te zien, risico collega's hoeven nog niet aan de slag (ook de geluiden die ik hier in de omgeving hoor) en dan weer zo'n "representatief" onderzoek. Waarbij ik mij afvraag, wat is representatief dan? 1.250 leerkrachten, in een afspiegeling van alle leerkrachten in Nederland (de regio's, de leeftijden, man/vrouw, noem maar op wat voor gradaties er nog meer zijn ...) Zucht ...
De enige weerstand die ik bij mijn collega's merk is weerstand tegen de belachelijke omstandigheden waaronder gewerkt moet worden met kinderen. En dan niet voor henzelf maar voor de kinderen. Dat is wel een reden waarom sommige collega's zeggen we hadden beter nog even kunnen wachten en dan weer "normaal" naar school. Niet vanwege eigen belangen.
Ik merk bij ons bij de 60+ers wel zorg. Terecht, naar mijn mening. Zeker bij degenen die (onmisbare) mantelzorg verlenen of zelf risicogroepen in het gezin hebben. Ze gaan wel aan het werk, maar vooral uit schuldgevoel volgens mij. Ik weet niet of ik dat wel verstandig vind. Schuldgevoel als het mis gaat, is nog veel groter denk ik. Verder is iedereen blij dat we de kinderen weer kunnen ontvangen. Over de maatregelen is wel kritiek, vooral het feit dat de kinderen 1 dag per week 'vrij' zijn (wel huiswerk, maar we mogen geen contact met ze hebben dan). Dus dat stukje levert nog wel weerstand op.
Onze dochter gaat volgende week 4 halve dagen naar school. Woensdag niet omdat de school een overleg dag heeft. De week daarna 2 halve dagen woensdag hebben ze weer een overleg dag en donderdag en vrijdag vrij ivm Hemelvaart. De BSO sluit totaal niet aan op de school. Want op de vaste dagen BSO heeft ze ‘s morgens school, ‘s middags onder schooltijd moeten we het zelf oplossen en na schooltijd mag ze wel naar de BSO. En precies op de dagen dat ik moet werken (ziekenhuis). Hopelijk mogen we gebruik maken van noodopvang, maar die mail krijgen we pas na 5 mei.
Ik vind het niet netjes dat je hier alleen het eerste stuk quote, in de rest van het artikel staat dat 93% wel weer voor de klas zal staan. Ongemak en twijfels over het besluit, is natuurlijk niet hetzelfde als er dan echt tegenin gaan. Ik denk dat de meeste mensen wel wat ongemak voelen als ze aan het werk gaan en daarbij niet afstand kunnen houden, of dat nu in de zorg, in contactberoepen of in het onderwijs is.
Ach ik voel nog steeds ongemak wanneer ik aan het werk ben in de huisartsenpraktijk en er komt weer iemand richting mijn balie lopen om te vertellen dat die al maanden aan het hoesten is en in zijn hand kucht en probeert mijn raampje open te schuiven
Behalve ongemak zou ik dan ook best veel woede voelen, denk ik. Ik vind het in ieder geval erg knap dat je dan rustig en vriendelijk kunt blijven (als dat lukt tenminste ).
Dat begrijp ik zeker. Was ook mijn eerste gedachte: zoveel gedoe en gepuzzel voor misschien (hopelijk) 2-3 weken.
Ik quote gewoon de eerste alinea van het artikel, zonder verdere selecties, vind ik zelf altijd fijn om een indruk te krijgen waar de geplaatste link eigenlijk over gaat. In de link kan iedereen zelf het artikel lezen, is verder geen geheim of zo.
Ik heb ondertussen contact gehad met gastouder, bso en belastingdienst. Het is mogelijk om bij de gastouder te blijven tot de zomervakantie. Kan dan ook nog dagopvang toeslag krijgen, maar moet eerst met school controleren of hij niet al bij DUO staat ingeschreven, want dan moeten zij dat weer aanpassen op school naar na de zomervakantie en dan zou de BSO kunnen starten in de zomervakantie. Het was een hoop gebel en geregel, en aan de belastingdienst te horen was ik niet de enige met dit probleem, maar ben blij dat het gelukt is. Nu afwachten wat school zegt, maar als ze erbij blijven dat hij niet de week na zijn verjaardag kan starten (ongeacht wel of geen volledige school opening) blijft hij maar gewoon bij de gastouder tot aan de zomervakantie en gaat hij dan pas over. Hoe graag hij ook naar school wil en dat voor ons ook veel beter uit komt. Ik blijf niet aan de gang.
Als je in het ziekenhuis werkt heb je recht op noodopvang ook onder schooltijd. Als de school beslist halve dagen te doen moeten ze natuurlijk wel noodopvang bieden tot de bso begint.
Dit was vorige week bij een meneer, man loopt altijd al een beetje met de ziel onder zijn arm, ik verzocht hem naar buiten te gaan en ons even te bellen en anders zou ik hem ook wel willen bellen maar toen liep die richting uitgang en kwam die weer terug om nog iets te zeggen Die begrijpen het gewoon echt niet.
Mijn oudste is vandaag ieder geval naar school om zijn tentamen economie te maken na maanden van uitstel. Dit tentamen stond voor dinsdag 17 maart dus reken maar uit Tentamen periode wordt over twee weken uitgesmeerd, 8 leerlingen per lokaal en ze krijgen een ingang en uitgang aangewezen om zoveel mogelijk contact met elkaar te vermijden. Ik zat heel het weekend al te spieden in mijn mail of het niet alsnog zou worden afgeblazen maar nu na alle teleurstellingen kunnen ze eindelijk aan de bak. Hier dus al een kleine beweging in het onderwijs.
Hier krijgen we vandaag eindelijk te horen welke dagen / dagdelen de kinderen volgende week naar school kunnen. Ik ben heel benieuwd.
Ik vraag me af HOE ik mijn werk moet doen? Het onderwijs gaat door: prima Kinderen wijzen op hygiene: prima Halve groepen: prima Sociaal- emotionele ontwikkeling heeft prioriteit: prima Materialen dagelijks schoonmaken: prima Met de kinderen eten: prima Gelijk om 14.30 uur naar huis: ??? Hoe dan ???