Vanmorgen mocht mijn dochter weer naar school. Ze kon gisteren niet echt in slaap komen. Ze geeft het dan niet toe, maar ze vond het ook wel weee spannend. Vanmorgen had ze wel tig keer gevraagd of het al tijd was. Aangekomen bij school kon er nog net een vlug kusje en een halve zwaai vanaf toen ze op werden gehaald door de juffrouw. Sowieso heel goed geregeld op school. Ze zit op een school met een aparte onder en bovenbouw locatie. Ze hebben goed gebruikt gemaakt van de verschillende ingangen en schoolpleintjes rondom het schoolgebouw. Bijna iedere klas heeft een eigen in en uitgang. Dochter heeft hooikoorts en was vanmorgen al aan het niezen, dus haar meteen hooikoortstabletje gegeven.
Nee bij zoon 1, 1 afmelding en bij zoon 2 ook 1 afmelding. Valt reuze mee dus. Bij beide kinderen 14 kinderen in een groep.
Bij ons worden alle afmeldingen rechtstreeks aan de leerplichtambtenaar gemeld. Ik hoop voor de ouders dat het meevalt ook al wordt er nog niet gehandhaafd. Voor mij een reden om mn kind wel naar school te doen ook al had ik er geen goed gevoel bij.
Ik denk dat de voorkeur inderdaad zal verschillen per gezin en situatie. Ik heb met mijn achtergrond als therapeut standaard heel veel aandacht voor het sociaal-emotionele deel. Daarbij heeft mijn zoontje niet stilgezeten, sport gelukkig weer en had dagelijks contact met vriendjes. En begrijp me niet verkeerd, ik vind het een zeer belangrijk onderdeel in het onderwijs. Sterker nog, ik zou willen dat er meer ruimte zou komen voor het sociaal-emotionele deel. Maar nu tijdens deze crisis (en het feit dat dit een de belangrijkste schooljaar is), zou ik het anders prioriteren. Ze hebben nu 10 uur les per week, inclusief gym en pauzes. Ik denk dat ze netto max 6 uur per week aan de kernvakken zullen werken. Ik vind dat echt te weinig. Mijn conclusie is dat er voor beide argumenten wel iets te zeggen valt. Het is maar net vanuit welk perspectief je het bekijkt.
Bij de meeste scholen is het alfabet gebruikt om groepen in te delen. En er is dus niet naar vriendjes etc gekeken. Is ook niet te doen. Een andere groepssamenstelling kan ook voor positieve ontwikkelingen zorgen. Het is de taak van de leerkracht om dit in de gaten te houden. Ik zou even afwachten en dan kun je altijd nog een email sturen.
Hier hebben ze idd ook het alfabet gebruikt, begrijp dat het anders niet te doen is! Ik probeer positief te blijven en als mijn zoon er geen probleem mee heeft dan is het prima, maar hij heeft precies op dat vlak een rugzakje... We hebben al een hoop weerbaarheidstrainingen achter de rug, veel geïnvesteerd in dat sociale vlak omdat hij daar helaas moeite mee heeft. Het afgelopen half jaar is hij flink gegroeid en heeft meer nieuwe vriendjes gemaakt, maar heeft bv nog wel huilmomenten in de klas wanneer hij zich niet veilig voelt. Zijn juf wordt door omstandigheden deze maand ook nog eens vervangen door externe invallers en heb daar niet echt alle vertrouwen in. Maar we zullen het even aankijken...
Dan snap ik je reactie extra. Ik duim voor je! En dan wel gewoon aan de bel trekken hoor bij een van de leerkrachten.
Helaas gaat dat zo op scholen. Kinderen krijgen te maken met kinderen die anders zijn pesten verlegen zijn etc. Leukst zou natuurlijk zijn allemaal vriendjes in de klas maar zo werkt dat niet. Later ook niet als ze gaan werken helaas. Mijn zoon zit bij de grootste pestkop in de klas die hem ooit in de buik heeft geslagen en ook een paar giechelmeiden waar hij niks mee heeft. Maar zo is t nou eenmaal t is niet anders. Bij ons eigenlijk amper onderwerp van gesprek.
Bij ons zijn ze niet op alfabet ingedeeld. Hoe ze het wel hebben gedaan, geen idee. Ze hebben in ieder geval gekeken naar de dagen dat ze naar de bso gaan (in ons geval dinsdag) en broertjes/zusjes op dezelfde dag. Emma zit wel bij 2 vriendinnetjes in de klas, dat ene meisje gaat ook op dinsdag naar de bso en het broertje van het andere meisje gaat op dinsdag naar de peutergroep. En 1 vriendinnetje zit in de andere groep.
Het verbaasde me trouwens dat er gepoat werd dat de kinderen die voetballen niet qua gevoeligheid aansluiten. Mijn zoon voetbalt ook net als n aantal andere jongens in de klas ook wel met elkaar op het schoolplein. Maar ik vind dat niks qua gevoeligheid zeggen. Er zitten jongens in de klas die wel voetballen die erg gevoelig zijn maar ook die niet gevoelig zijn. Zelfde geldt voor de niet voetballers.
Dan kun je toch prima in de ochtend de uitleg aan je kind geven? Komt waarschijnlijk gewoon neer op meer je handen wassen en afstand houden tot volwassenen.
Dat is helemaal niet zo geschreven zoals jij het nu schetst. Ik neem aan dat het bericht van Winterbird bedoelt?