Verplicht sporten?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Zonnebloem92, 24 mei 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Loesje1988

    Loesje1988 Fanatiek lid

    24 nov 2019
    1.525
    1.563
    113
    Vrouw
    Wij moesten sowieso op de basisschool wel een sport beoefenen.
    Op de middelbare niet meer, je hebt dan sowieso een x aantal uur gym en veel minder tijd. Meer huiswerk en leren, als we wilden mochten we wel een sport doen,maar was geen pre meer. Mn vader heeft het altijd wel gestimuleerd, hij heeft zelf lang aan hardlopen gedaan, en nu op zn 62e doet ie nog altijd fietsen en fitnessen, gemiddeld zo'n 2 a 3x per week.
     
  2. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.501
    2.399
    113
    Ik vind sporten wel belangrijk, maar als ze nog zo jong zijn zou ik eerst een aantal proeflessen doen bij verschillende verenigingen. Bij mij is het 'gekozen, betekent jaar afmaken'. Zeker bij teamsporten kan je het niet maken om halfweg het jaar af te haken.
    6 is nog jong. Soms weten kinderen al snel wat ze willen, maar soms is het echt een zoektocht en daarom is zo'n jaar van proeflessen ideaal.
     
  3. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.212
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Ik vind het dus erg lastig, in de lente en zomermaanden speelt hij vaak uren buiten met vriendjes. Echter als deze vriendjes er niet zijn wil hij Playstationen of bankhangen, en in de wintermaanden speelt hij amper buiten.
    Hij is ook wel een kind die ergens snel klaar mee is en dat kan bij een teamsport weer niet. Bij kickboksen kon hij maar 1 proefles meedraaien, hopelijk kan hij ergens anders vaker mee doen... Wil best losse lessen betalen, maar niet direct ergens aan vast zitten.
     
  4. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Ik zou de volledige versoepeling voor kindersporten even afwachten (want nu is alles anders dan anders) en hem lekker veel laten uitproberen en ontdekken wat hij echt leuk vindt.

    Mijn zoon had op zijn 3de al zijn sport gevonden, dochter pas op haar 8ste. Ze heeft van alles geprobeerd: van judo tot ballet, zwemmen en paardrijden. Want een kind heeft geen benul wat een sport inhoudt totdat ie een paar keer heeft meegedaan.

    Ik zou hem die tijd gunnen en wel aanmoedigen om uit te proberen. Als het niks is, dan stoppen na de proeflessen en iets anders proberen.
     
  5. Glass

    Glass Fanatiek lid

    29 mei 2017
    2.030
    962
    113
    Vrouw
    Dochter van 8 zit op turnen, dat wilde ze heel graag. Is 1 keer per week. Verder speelt ze eigenlijk elke dag buiten, dus actief is ze genoeg. Dochter van 4 zou gaan beginnen me5 zwemles, maar hier is het zwembad tot september dicht. Dus dat moet nog maar even wachten.
    Zelf ben ik zo sportief als een stoeptegel, dus dat schiet niet echt op. Ik ben wel van plan als dochter op zwemles gaat, daar dan te gaan sporten.
     
  6. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.499
    3.163
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    hier wordt sporten eigenlijk wel verplicht ;) . Hoewel scouting ook onder sporten viel. Dat was ze op een gegeven moment zat - maar de eis was toen wél : Eerst een andere sport kiezen en dán van scouting af. Uiteindelijk is ze toen gaan korfballen.

    Als ze heel jong zijn vind ik het echter wel heel lastig om te zeggen: Je móét het seizoen afmaken. Een kind heeft na 3 proeflessen écht nog geen idee wat het allemaal inhoud. En het is ook logisch als ze 6 zijn, dat ze het na 3 keer 'proberen' leuk vinden, maar na 6 x niet meer. Dus veel proeflessen vind ik wel belangrijk. Zéker als er allerlei materiaal aangeschaft moet worden. Hoewel ik dat -in het begin zeker- zoveel mogelijk 2e hands aanschaf.
    Ik ben een voorstander van teamsport ;) maar snap dat het niet voor alle kinderen geschikt is. En ik heb gemerkt dat het 'makkelijker' is om jong te kiezen - dan om op je 10e nog in te stromen. Of je bent al vrij 'oud' om nog te beginnen - of het is wat moeilijker om er tussen te komen, omdat teams vaak al wat gevormd zijn.

    Maar voor nu zou ik lekker het nieuwe seizoen afwachten, proeflessen mee pakken overal en als iets bevalt nog méér proeflessen van die sport proberen ;) .

    Hier korfballen ze inmiddels beiden.... ik vind vind dat wel een sport waar veel kinderen 'terecht' kunnen...
     
    cowgirl80 vindt dit leuk.
  7. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.496
    24.372
    113
    Ik zou sporten nooit verplichten wel stimuleren. Maar een kind verplichten wekelijks iets te doen wat hij/zij niet leuk vindt daar zou ik niet aan beginnen. Bewegen kan dan ook op een andere manier.

    Nou heb ik wel kinderen die allemaal altijd wilden sporten, dus dat scheelt weer. Hier is juist door de hoeveelheid kinderen altijd de stelregel dat sporten kan en mag, maar met de grenzen van wat haalbaar is. Dus geen 2 of 3 sporten per kind. Ze mogen op 1 sport en ook daar is het nog kijken wat de mogelijkheden zijn. Zo heeft mijn jongste dochter een paar jaar bij de selectie gedanst, maar de eisen worden steeds groter (mbt trainingen, aanwezigheidsplicht, extra dingen die er plots bij komen gedurende het jaar en wel verplicht zijn, e.d.) dus we hebben nu in overleg met haar besloten dat ze stopt met de selectie en weer recreatief gaat dansen.

    Dus ik ben voor stimuleren van sport en tegelijkertijd ook voor het aangeven van begrenzingen. En ze moeten hier sowieso een seizoen afmaken, als ze een sport willen uitproberen, ivm aanschaf van sportbenodigdheden. Zo had mijn dochter 3 verschillende soorten dansschoenen nodig (tap, jazz en klassiek ballet) en nog roze panty, zwarte short, zwart danspakje, etc. Dat doe ik niet voor een paar weken/maanden.
     
  8. nicole18

    nicole18 Fanatiek lid

    20 nov 2013
    4.495
    1.092
    113
    Na de (verplichte) zwemles mocjt zoon ook iets anders kiezen. Iets doen wat hij leuk vond, en waar hij energie uithaalt. Het is scouting geworden en het is een schot in de roos. Geen winnen of verliezen, geen strijd maar "gewoon lekker spelen" en nieuwe dingen leren, vriendjes maken en vooral veel gezelligheid. Dit vinden wij op deze leeftijd (nu 7 jaar) zoveel belangrijker als echt sporten of bewegen. dat doet hij toch wel voldoende en anders schiet 1 uurtje in de week ook niet op.

    Ik denk dat het voor iedereen anders is, woon je op een appartement met een balkon en speelt je kind zelden buiten is sporten wel belangrijk maar beweegt je kind toch al veel lijkt het ons minder belangrijk om echt een sport te kiezen.
     
  9. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Verplichten zou ik het denk ik niet. Maar we stimuleren het wel. Ze hebben allebei (via school) voor verschillende sporten proeflessen gehad. Oudste zoon heeft al verschillende sporten gedaan. Op een gegeven moment is hij wel uitgekeken. Past bij hem: in het begin ga je vaak snel vooruit en leer je vlot nieuwe dingen. Maar dan krijg je een periode waarin je stilstaat en toch wat meer inspanning moet gaan leveren om toch vooruit te gaan. Als hij wil stoppen, maken we er wel ene verplichting van. Dan spreken we af dat hij tot het einde van het seizoen doorgaat. Of tot en met een volgens examen, als dat bij de sport hoort.

    Jongste zit nu naast zwemles op voetbal. En ik denk dat hij dat echt jaren blijft doen.
     
  10. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.413
    3.965
    113
    noord holland
    Verplichten lijkt me niet werken in t geval iemand niet wil. Aanbieden, stimuleren en uitproberen wel.
    Ik heb ook altijd gedacht dat ze eerst iets moesten afmaken, maar ben daar ook weleens op teruggekomen. Het kon wel in de zin van 'voordat je aan een nieuwe sport begint, moet het oude afgelopen zijn ivm geen dubbele kosten'. Maar ergens verplicht heen blijven sturen om het af te maken leidde hier helaas soms ook tot diepongelukkige kinderen die zodra ze terug kwamen alweer opkeken tegen de week erop. Of huilend en tegenwerkend om dat ze niet meer wilden :(.
    We probeerde altijd samen te achterhalen waarom ze niet meer wilde, probeerde oplossingen te bedenken enzovoorts. Maar als t niet meer werkte dan maar niet.
    Ik zou zelf ook niet tegen mijn zin naar een vrijetijdsbesteding gaan.
     
    Athina vindt dit leuk.
  11. trillian

    trillian Actief lid

    21 jun 2011
    230
    307
    63
    Vrouw
    Omgeving Den Haag
    Hier is sporten dus wel verplicht, maar wij hebben een erfelijk gewrichtsprobleem in de familie. Spieren moeten dat issue opvangen, dus sporten is verplicht.

    Voor die kleinste kan dat nog niet, maar over een jaar of 2 zal ook die er aan moeten geloven. Hij gaat nu al naar de fysio voor zwikkende enkels.

    En dan ben ik nog niet zo streng eigenlijk. Ik moest als kind verplicht op een sport, een muziekinstrument leren spelen en nog 1 andere hobby. Ik heb dat eigenlijk nooit echt een probleem gevonden. Sterker nog, het was hardstikke leuk.
     
    Athina vindt dit leuk.
  12. Zwierezwaai

    Zwierezwaai Niet meer actief

    Dat is het voor onze zoon ook geworden. Voordeel van scouting voor hem is dat het heel afwisselend is, ze doen elke week iets anders. Ze zijn heel actief, en meestal buiten. Het is geen sport maar wel een heel stuk actiever dan dochter die bij een kunstschool lessen volgt.

    Hier is zwemles verplicht en daarna mogen ze een hobby kiezen, dat hoeft geen sport te zijn. We hebben geen auto dus alles gaat lopend en fietsend, en zijn verder heel bewegelijk. Ik hield ook niet van sport, heb wel heel lang gedanst, maar mijn ervaring is dat je sport leuk vinden niet kunt afdwingen. Wat ik wel met de kinderen gedaan heb is via “Sjors sportief” heel veel proeflessen volgen. Dan konden ze kijken of het bij hun past.
     
  13. Felice

    Felice VIP lid

    22 apr 2009
    6.566
    7.392
    113
    Hier geen verplichting, ze moeten het wel graag willen,wat al eerder genoemd werd: niet na een paar maanden ergens zo mee stoppen.

    Vinden het wel goed voor ze om iets te doen buiten school om. Jongste zit op sport en muziekles. Oudste alleen op muziekles, wil wel op sport maar weet nog niet wat. Heeft in het verleden wel gesport, maar was daar na paar jaar klaar mee, helemaal prima.
    Speelt ook mee dat de sport die ze willen doen ook haalbaar moet zijn. En in ons dorp is de keuze natuurlijk wat beperkt.

    Ze spelen beide veel buiten, gymmen op school (vanaf groep 5 2x in de week) dus daar lig ik niet wakker van.

    Zwemles moest uiteraard wel, dat vinden we gewoon erg belangrijk als je in een waterrijke omgeving woont.

    Wat we wel heel belangrijk vinden is dat er ook tijd genoeg overblijft om af te spreken met vriendinnetjes na schooltijd. Bij sommige kinderen zie ik dat door het sporten e.d. helemaal in het gedrang komen.
     
  14. Madeliefke

    Madeliefke VIP lid

    19 jan 2008
    6.280
    190
    63
    Hier is het wel een "moetje" (2 ernstig passieve kids als ze thuis zijn) maar gelukkig vinden ze het allebei leuk om te gaan sporten. De oudste nog wat meer dan de jongste. Die hangt een beetje in between sports. Hij voetbalde, maar dit was voor hem veel te competitief. Ook veel drukkere jongetjes. Nu doet hij proeflessen tennis. Maar dat is straks maar 1 x per week. Wil dus eigenlijk dat hij nog iets "zoekt". Maar eerst maar eens wennen aan zijn nieuwe sport.
     
  15. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.583
    4.625
    113
    Hier sport iedereen. Het hoort voor ons bij een gezonde levensstijl. Ik denk dat je als ouder hierin ook het goede voorbeeld moet geven. Ze zien ons sporten, gaan vanaf zeer jonge leeftijd mee naar onze sporten en we sporten of bewegen ook samen. Ze weten gewoon niet beter dan dat sport erbij hoort. Ook gaan we vaak samen naar actieve uitjes (wandelen, fietsen, naar een speeltuin of klimbos etc).

    Teamsporten vind ik belangrijk maar een individuele sport mag ook. We laten ze via de gemeente deelnemen aan verschillende proeflessen zodat ze zelf kunnen kiezen. Daarnaast mogen ze ook andere hobby's of activiteiten doen.

    Als ik soms zie hoe sommige jonge kinderen al overgewicht hebben, ongezond eten of passief rondhangen. Dan vind ik dat erg zonde.

    Uit onderzoek blijkt ook dat zowel gezonde als ongezonde gewoontes die vanaf jonge leeftijd zijn aangeleerd later het beste blijven hangen.
     
  16. Neilia

    Neilia Niet meer actief

    Hier willen we wel dat ze iets gaan doen.
    Hoeft niet perse een sport te zijn, maar muziekinstrument bespelen oid is ook prima.

    Wel wil ik dat ze eerst hun zwemdiploma halen.

    C wilt graag weer dansen en N roept al vanaf dat die kon praten dat ie gaat motorcrossen..
     
  17. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.749
    736
    113
    Zwemles is wel verplicht.
    Verder is sporten niet verplicht, maar we promoten het wel. Q zit bij de zeeverkenners/ waterscouting en zeilt daardoor elke zaterdag van 11 tot 16 uur. In de winter is het geen zeilen maar moeten ze de boten onderhouden. Ze hoeft van ons dan geen andere sport te doen.
    M doet eens per maand kleuterpaardrijden. Straks in september begint ze met een reeks skilessen en als ze 4 is, of 4,5 start ze met de zwemles. Verder heeft ze t ook vaak over hockey, maar ze zal dan wel moeten gaan kiezen omdat het anders te veel is.
     
  18. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.657
    21.162
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Crosst jouw man nou ook? Of heb ik dat niet goed onthouden?
    Na ongeluk vriend vorig jaar, hoop ik niet dat dochter wil gaan crossen, haha. Gelukkig wil ze liever paardrijden. Vind mn vriend echt verschrikkelijk :roflmao:
     
  19. Neilia

    Neilia Niet meer actief

    niet meer.
    Heel soms crosst ie een keer.
    Maar 3 van mijn zwagers wel en mijn schoonfamilie is echt in to motorcross..
    kans is echt heel groot dat ie niks anders wilt :p

    snap wel dat jij hoopt dat ze niet gaat crossen.
    Ik hoop het stiekem ook :|
     
    Liekje81 vindt dit leuk.
  20. suus02

    suus02 Fanatiek lid

    30 jan 2009
    3.216
    751
    113
    home sweet home
    Hier wel verplicht, 2 keer per week. Beide kinderen hypermobiel en zonder sport krijgen ze klachten. Oudste gaat volgend jaar na het middelbaar onderwijs, moet te combineren blijven anders moeten we kijken hoe we haar spieren sterk genoeg houden. Maar beiden gelukkig dol op hun sport.,
     

Deel Deze Pagina