Hoi! Nu ga ik binnenkort zelf contact opnemen met de woningbouw, maar was benieuwd of er iemand is die er verstand van heeft en een inschatting kan maken. Ik woon samen met mijn man nu 3 jaar in een maisonnette woning, 3 hoog. Huur is 640 ongeveer. Nu zijn wij heel erg op zoek naar een eengezinswoning, onze huidige woning is best prima maar niet ideaal vanwege mijn gezondheidsklachten en ook vanwege onze kinderwens is het fijner nu al te verhuizen. Onze meettijd is pas 6 jaar en daarmee maken we echt nog minstens 8 jaar geen kans op een huurwoning via meettijd. Via loting komt er misschien 1x in het halfjaar een eengezinswoning, maar daar reageert natuurlijk iedereen massaal op waardoor je wel enorm geluk moet hebben. Nu snap ik volkomen dat gezinnen met kinderen er meer recht op hebben. Alleen ja nogmaals je hebt zoveel meettijd nodig en mijn lichamelijke gestel helpt ook niet mee. Dan de andere kant: mijn broer woont nog bij mijn ouders en mijn ouders willen heel graag verhuizen. Mijn moeder heeft momenteel een rolstoel en gaat steeds verder achteruit. Het is voor ons het perfecte huis, mijn ouders willen in een flat gaan wonen met lift lekker klein. Hun hebben meer dan genoeg meettijd om makkelijk een huis te vinden maar mijn broer verhuist niet mee maar mag ook niet in de woning blijven van mijn ouders. Mijn broer heeft ook weinig meettijd en reageert overal op maar helaas ook nog steeds geen woning. Nu hadden wij het idee bedacht: ik ga met mijn man in de eengezinswoning, mijn broer met zijn vriendin in die van ons en mijn ouders zoeken een andere woning. Huur is momenteel van de eengezinswoning ongeveer even hoog als dat wij nu betalen, nu weet ik dat ze die vaak flink omhoog gooien maar ook wel gelezen over indeplaatsstelling weet niet of dat van ons van toepassing is. Het is een soort woningruil 2.0.. want mijn ouders vertrekken natuurlijk naar een ander huis en mijn broer en ik ruilen als het ware. Ook het verkoopargument is zwak begreep ik, omdat als wij niet ruilen het sowieso niet verkocht kan worden omdat de situatie dan blijft zoals die nu is. Woningruil mag dus, maar in onze situatie is die net wat anders. Maken wij kans dat dit inderdaad een optie is die de woningbouw zou overwegen?
Ik denk eerlijk gezegd dat je geen schijn van kans maakt. Ja, als je echt met je ouders zou ruilen. Dus je ouders in jullie huis en jij in hun huis. Maar dat gebeurd nu niet. Je ouders gaan in een ander huis. Je hebt het over een ruiling met je broer. Dat klopt natuurlijk niet. Je broer woont bij je ouders. Neem aan dat het huis niet van je broer is maar van je ouders. Huis staat dus niet op zijn naam als huurder dus dan is dit volgens mij niet mogelijk. Je broer heeft ook nog niet genoeg meettijd dus zou gek zijn als die jullie woning zou krijgen terwijl er honderden mensen met meer meettijd op de lijst staan. Bij ons hebben gezinnen voorrang op eengezinswoningen. Je gesteldheid heeft er weinig invloed op. Vaak heb je daar een doktersverklaring voor nodig en alsnog kom je dan vaak niet in aanmerkingvoor een eensgezinswoning. Bij de meeste woningcorporaties kom je dan in aanmerking voor een flat met lift.
Kansloos denk ik want jou ouders willen dus een nieuwe woning gaan huren? Ze leveren de oude dus niet op?
Nouja momenteel kan er niks veranderen, zolang mijn broer geen andere woning krijgt kunnen mijn ouders niet weg want dan beland mijn broer op straat. Onze woning was een loting woning, dus wat dat betreft maakt iedereen kans op onze woning ongeacht meettijd. Woningruil klopt niet helemaal inderdaad, maar het scheelt wel veel werk voor de woningbouw als het via woning "ruil" kan. Wij nemen namelijk dan alles over van elkaar, hier is namelijk niet verplicht dat de huurder dat doet maar de verhuurder. Met woningruil is dit voor de huurder. Ze hoeven het niet online te zetten, bezichtiging etc hoeft allemaal niet. Ik weet namelijk toen dat ze tegen ons gezegd hebben dat woningruil fijn is en lekker makkelijk voor de woningbouw. Toen kregen we net deze woning, dus was niet meer nodig om op die website te kijken. Binnenkort gesprek ben benieuwd..
Zoals je 'm nu beschrijft acht ik weinig kans of ze moeten heel coulant zijn. Ik denk dat je eerder kans maakt als jouw broer kan regelen dat hij hoofdhuurder wordt als jouw ouders er uit gaan. En dan na een aantal maanden woningruil voorstellen bij de woningbouw. Mijn buren hebben een soort vergelijkbaar verhaal gehad met hun kleinzoon, maar dit heeft wel wat voeten in de aarde gehad. Uit eindelijk heeft hij het huis wel gekregen
@G89 ja zat ik ook nog even aan te denken.. enig idee hoe dat bij je buren beetje is verlopen en hoe ze het voor elkaar hebben gekregen?
Maar misschien toch even: een huis online zetten (foto’s, huurders eruit, alles moet netjes zijn enz) kost ook veel geld en tijd voor een corporatie. Als je juist dit zonder ‘gedoe’ zelf doet, zou dat best wel een argument kunnen zijn voor een corporatie om wel mee te werken.
Hoi TS. Ik werk bij een woningcorporatie. Deze constructie zoals je die schetst gaat helaas niet. Er zijn zoveel mensen in Nederland op zoek naar een woning dat er niet veel op zit als wachten op je beurt. Hoe vervelend dat dan ook is. Als jou ouders de woning opzeggen dan is dat geen ruiling. Van woningruil is alleen sprake als jou ouders in jou woning gaan en jij in hun woning. En dan nog moet uitgezocht worden of het qua inkomens voor beide partijen passende woningen zijn.
Dankje voor je reactie! Maar is dat niet heel krom? Want als mijn ouders dus hier zouden gaan wonen met mijn broer bijvoorbeeld en ik in hun woning dan zou dat wel kunnen? Dan hoeven we ook niet op onze beurt te wachten? Er even vanuit gaande dat onze salaris allebei kloppend is dan zegmaar? Ik zie niet zo waarom dat dan geen probleem zou zijn, maar wel als mijn ouders een woning vinden en mijn broer deze loting woning en ik in hun woning. Maar stel oke dat gaat niet, mijn moeder krijgt misschien een medische indicatie en dan zoeken ze dus een kleine flat. Helpt de woningbouw dan wel mijn broer aan een woning? Anders blijven ze hier gewoon wonen ben ik bang.. Ben gewoon wat aan het bedenken hoor van wat mogelijkheden zijn..
Ik werk ook bij een woningcorporatie en dit zou bij ons ook niet kunnen. Wel als je echt zou ruilen en dat jouw ouders dan ook echt in jouw woning gaan wonen. Bij ons is de voorwaarde dat je voordat je gaat ruilen minimaal een jaar in je huidige woning woont maar ook dat je na de ruiling nog minimaal een jaar in de woning moet blijven. Dit om te voorkomen dat mensen snel na de ruiling de huur opzeggen omdat ze al wat anders gevonden hadden. Wij zien ruiling ook net als een gewone verhuizing dus ga je ook de nieuwe streefhuur betalen en moet je inkomen dus passend zijn.
Heel vervelend maar het is dan niet gebruikelijk om je broer aan een woning te helpen. Nogmaals..... er is echt woningnood in Nederland. Waar er vroeger (tientallen jaren geleden) misschien makkelijk urgentie kon komen of een andere woning zijn die wetten en eisen aangepast elk jaar en is urgentie vaak echt heel moeilijk om te krijgen. Als alles qua inkomen passend zou zijn dan zou woningruil inderdaad wel mogelijk zijn. Dat is vrijwel de enige manier om wat sneller aan een andere woning te komen. Maar dan is het wel zo dat het contract getekend moet worden door je ouders en niet door je broer. Juist omdat er woningnood heerst wordt er echt streng erop toegezien dat ook met woningruil alles wettelijk gezien ook mag. En dat is niet omdat woningcorporaties vervelend willen zijn maar echt puur omdat er wetten en eisen zijn en omdat er zoveel mensen een woning zoeken die net zoveel kans verdienen als ieder ander. Het zou dan niet eerlijk zijn als via een of andere constructie iemand die bijvoorbeeld 2 jaar inschrijftijd heeft een woning krijgt terwijl iemand die al 23 jaar zit te wachten dan 0 kans krijgt.
@Nataly1972 dat weet ik ja van de regels! Dankje! @minniemouse25 nee jullie doen ook gewoon je werk, dat snap ik hoor! En ook van de woningnood.. maar blijf het dan wel krom vinden dat woningruil als in hun hier en wij daar wel zou mogen. Dat is in principe echt precies hetzelfde, alleen heb je dan nu maar 1 woningzoekende nog in plaats van 3. Het gaat dan echt puur alleen om dat mijn ouders het huurcontract ondertekend hebben in plaats van mijn broer. Want ook via woningruil kan je dus met 1 jaar meettijd bijvoorbeeld ineens wel snel aan een woning komen. Dat vind ik dus gewoon zo krom, kunnen jullie niks aan doen! Maar het is wel krom Mijn ouders hebben bijna 30 jaar meettijd dus hun hebben zonder mijn broer snel iets gevonden.. Ik zei al: Je hebt hier pas kans op een eengezinswoning als je kinderen het huis al uit zijn
Dan kan je misschien met je ouders ruilen. Je broer blijft bij je ouders inwonen (in de flat) Na een x aantal maanden kijken of hij als medehuurder kan worden ingeschreven op de flat en daarna zoeken je ouders wat anders en je broer blijft achter in de flat.
Gaat helaas niet.. Want dit is een maissonnette op de 3e verdieping zonder lift.. Dat kan mijn moeder niet meer.. Het zou kunnen dat mijn broer eventueel op huurcontract erbij wordt geschreven en in de eengezinswoning blijft. Dan kunnen mijn ouders daar weg. En dan kan ik met mijn broer misschien ruilen. Ik begreep alleen dat ze dat ook nog zelden doen. Maar woningruil mag wel dus wat dat betreft is het allemaal beetje vaag.
Na het overlijden van de buurvrouw, bleef man achter met zijn kleinzoon, maar buurman wilde na het overlijden daar niet meer wonen, terwijl kleinzoon dit wel wilde. Kleinzoon stond niet als huurder op het contract, maar hebben dit uit eindelijk via de woningbouw wel geregeld. Buurman werd hoofdhuurder en kleinzoon medehuurder. Uit eindelijk na het vertrek van buurman werd kleinzoon hoofdhuurder. De situatie is natuurlijk wel anders, buurman was aardig op leeftijd. Kleinzoon heeft niemand om op terug te vallen binnen de familie, bijna zijn hele leven opgegroeid in het huis, dus de woningbouw is ook wel coulant geweest in deze situatie. Ik weet wel dat dit niet 123 geregeld was. Heeft ook een hele tijd geduurd, maar jouw broer zou eens kunnen informeren bij de woningbouw.