Ik ga vroege dienst draaien en mijn man gaat laat/nacht doen. We werken beide bij hetzelfde grote OV bedrijf. We hebben voor flexibele opvang gekozen. We werken idd fulltime,bij ons werk is dat 36 uur,wat inhoud dat we 1 week 5 dagen, 1 week 4 dagen werken. Plus ieder een vaste dag ouderschapsverlof ,wat dus gaat betekenen dat we beide 4 om 3 gaan werken. Maar we werken beide natuurlijk ook in het weekend,waardoor we door de week natuurlijk ook weleens vrij zijn. We zijn sowieso 1 weekend per maand samen vrij, soms ook meer,ligt net in welke regel van het rooster je zit. Wij weten niet beter in onze relatie dan dat het zo is. Tuurlijk soms leef je langs elkaar heen,maar eigelijk valt dat ook echt wel mee. Soms ben ik vrij, en hoeft mijn man pas om 16.00 de deur uit,hebben we toch nog de ochtend en de middag om samen iets te doen. Of ik ben al om 13.00 thuis terwijl mn man vrij is.
Zie post hierboven en, Je hebt gewoon recht op zorg verlof. En mocht ie ziek worden op de opvang,kan iemand van onze familie hem tijdelijk ophalen want het kan zo 3uur later zijn dat ik pas thuis ben,als ze me bellen.
Dan vraag ik op school of ik eerder weg kan om naar dat gesprek te gaan, meestal krijg ik daar wel toestemming voor en anders vraag ik op de school van mijn dochter een ander moment aan. Het is hier trouwens nog nooit aan de orde geweest. Ze hebben hier 3 verschillende middagen open staan, dus of ik of mijn man kan daar altijd wel bij zijn. Maar die juf heeft vaak ook kinderen en bijbehorende ouderavonden en tandartsafspraken... En de meeste ouders nemen geen hele middag vrij voor een 10-minuten gesprek. Er zijn meestal ook verschillende middagen waar je uit kunt kiezen. En niet bij elk 10-minuten gesprek zit je toch met beide ouders?
Het hele leven is een keuze. Mijn werk is er dichterbij huis niet. En ja, we kunnen verhuizen. Dan heeft mij man (die wel fulltime werkt) dat probleem. Ook niet echt een oplossing. En ik kan stoppen met werken, ook een keuze. Maar dat is gelukkig niet nodig, dus dat doe ik ook niet.
Ja als het niet op jouw werkdagen gepland wordt dus. Hier is het inmiddels geregeld, maar blijf het toch wat raar vinden. Je kunt je als leraar ook best een beetje flexibel opstellen en dat betekent niet dat je alle avonden heen moet, maar 1 of 2 avonden voor mensen die niet zo makkelijk vrij krijgen is toch niet teveel gevraagd lijkt mij.
Idem dito voor ouders. Het is maar 2 a 3 keer per jaar. Kun je ook omkeren. Als er onderzoek besproken wordt dan kan dat ook alleen tot ongeveer 5 a 6 uur.
Vrij vragen voor zo'n gesprek zou ik in principe prima vinden, maar dan moet je dat wel iets eerder te horen krijgen dan 7-10 dagen van te voren.. er zijn genoeg bedrijven waar je dan geen vrij meer kunt vragen.
Dan ga ik dus op tijd weg op mijn werk. Ook heb ik nog een man.. Voor 1 ouder geen probleem, alleen verschuift het probleem steeds meer. Je moet ergens een grens trekken. Die grens is ook per school anders.
Ja je leest over het probleem heen eigenlijk om jouw kant te verdedigen. Je kunt als leraar je vast toch ook wel indenken dat het in sommige gevallen heel fijn is als beide ouders bij een gesprek aanwezig kunnen zijn?
Bij jullie misschien. Hier niet hoor. Krijgen we max 2 week van te voren door en dan wisselen de dagen en uren, dus weet je nooit van te voren wanneer je dan vrij zou moeten vragen.
Ja dat snap ik en dan is het een uitzondering. Maar dan vind ik persoonlijk een rapportgesprek geen goed moment. Dan is het "probleem" al eerder besproken. Het gaat dan niet om een "gewoon" rapport neem ik aan. Vreemd van de jaarkalender, is op heel veel scholen wel. Zou het eens bespreken of via de OR.
Voor dergelijke gesprekken maken wij vaak een aparte afspraak met ouders en dan kijk je samen naar een geschikt moment. Maar dat ga je niet voor alle 25 gesprekken doen.
Nou ja je weet als je bepaalde keuzes maakt over hoe je je leven inricht, dat daar bepaalde consequenties aan hangen. Ik weet wel dat je niet onbeperkt keuze daarin hebt, maar wel enigszins.
Als het goed is, is daar in de loop der tijd al een beeld over ontstaan. Dat komt vaak niet uit de lucht vallen. Het is en blijft voorlopig. Er kan altijd nog een vervolgafspraak gemaakt worden. Ik doelde zelf echt op iets wat ten nadelen is voor de ontwikkeling/het welbevinden. Ik snap dat het spannend is en dat sommige ouders graag allebei komen. Maar zoals ik al eerder aangaf is er op een gegeven moment een grens.