Wanneer naar huisarts --> hoe snel terecht in ziekenhuis?

Discussie in 'Vruchtbaarheidsbehandelingen' gestart door Tilly08, 12 jun 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Tilly08

    Tilly08 Lid

    1 mrt 2019
    95
    48
    18
    Hi,

    Nog 1 maand te gaan en dan zijn we een jaar bezig voor ons eerste kindje. Ik ben de eerste ronde wel zwanger geraakt maar dit was een bbz waarbij een eileider is verwijderd. Arts heeft na de operatie gezegd dat alles bij mij er goed uitzag en dat ik een goede kans had binnen een jaar zwanger te worden. Helaas sindsdien geen enkele positieve test.

    Nu zit ik me heel erg af te vragen wanneer ik naar de huisarts moet stappen. Na de bbz heb ik nog een maand moeten wachten om verder te proberen, dus ga ik als het volgende maand niet gelukt is, of twee maanden daarna? Hoe lang zijn de wachtlijsten als je naar het ziekenhuis wilt? Als ik nog langer wacht, hoe lang duurt het dan totdat je echt een keer onderzocht wordt (ook ivm inhaalslag corona)? Ik wil eigenlijk liever nog niet echt hulp, maar wil wel graag weten of alles bij m'n man goed zit en het zou heel fijn zijn als ik weet aan welke kant m'n ei springt. De keren dat ik het wist omdat de arts het op de echo heeft gezien zat het altijd aan de kant waar ik m'n eileider mis. Ik weet dat het mogelijk is om van daar zwanger te worden, maar het voelt toch als een sterk verminderde kans.

    Hoe lang duurde het bij jullie voordat je terecht kon? Werd je meteen doorgestuurd door je huisarts?
     
  2. Deurstopper

    Deurstopper Actief lid

    17 nov 2019
    209
    257
    63
    Ik ben in november naar de huisarts geweest nadat ik een vroege miskraam had gehad. Ik ging voornamelijk heen om mijn lange zeer onregelmatige cyclussen te bespreken.
    Zij gaf mij toen aan dat ik nog 2 maanden moest proberen en in janauri kon bellen.

    Omdat ik toch hoopte dat het vanzelf zou lukken en mijn cyclussen wat stabiliseerde heb ik gewacht.

    Nu is echter de boel weer compleet over de hoop en heb gister mijn huisarts gebeld en zij heeft direct een verwijs gestuurd. Ik kreeg vervolgens een mail waarin stond dat de wachttijd 150 (!!)dagen is...
    Dat gaat dus nog heeeeel lang duren, maar de eerste stap is gezet
     
  3. Tilly08

    Tilly08 Lid

    1 mrt 2019
    95
    48
    18
    Bedankt voor je reactie. Sorry om te horen van je miskraam. Wel fijn dat je weet dat je straks nagekeken kan worden en dat je huisarts zo snel gereageerd heeft. Vervelend dat het zo lang moet duren voordat je terecht kunt. Met corona was dat natuurlijk wel te verwachten, maar het maakt het er niet makkelijker op.

    Voor mij ook fijn om te weten dat de wachttijden inderdaad heel lang zijn momenteel, dan weet ik dat ik inderdaad direct na een jaar contact op moet nemen omdat het waarschijnlijk nog heel lang zal duren voordat we ook echt aan de beurt zijn.
     
  4. khloe877

    khloe877 Fanatiek lid

    18 nov 2013
    1.453
    565
    113
    Vrouw
    NULL
    noord Holland
    Wij hadden maart 2018 huisarts gebeld..konde pas in juni terecht voor 1e gesprek ziekenhuis.
    Toen werd afspraak gemaakt voor zaadonderzoek, uitslag was goed.
    Toen moest ik een hcg onderzoek doen, daar ook niks uit gekomen.
    Toen werden we eigelijk weer na huis gestuurd dat we eerst nog half jaar moesten zelf proberen aan gezien ik al 2 zwangerschappen had gehad
    Toen waren we al weer jaar verder.
    Toen 3x iui gehad, en nog 1x iui ronden wat gecanceld werd aangezien geen plek was.
    Uit eindelijk werd de zaad van mn man slechter en moeste we over na ivf..
    Dat was in juni 2019 dat we te horen kregen dat ze ivf woude doen, maar we moeste eerst naar een info avond die was er pas in september. ( zomer periode doen ze minder) uit eindelijk op de lange protocol gezeten 3 maanden pil.. begin dec punctie en terug plaatsing gehad.
    En was meteen raak.
    Ben nu bijna 30 weken zwanger.
    Hoop dat je dr wat aan hebt.
    Het is echt heel veel geduld hebben, wachten is het ergste, je hebt zelf er geen grip op.
     
  5. Appeltaartmetslagroom

    29 jan 2020
    196
    248
    43
    Vrouw
    Ik kon na verwijzing van de huisarts binnen een maand terecht in het ziekenhuis, terwijl de indicatie van de huisarts was dat de wachttijden langer waren.
    In principe zeggen ze dat je een jaar kunt proberen om zwanger te worden en lukt het niet , dan ga je naar de huisarts. Ben je boven de 35 dan kun je na een half jaar proberen al heen. Denk dat het vooral van belang is wat jij wilt.
    Na en tijdens je intake gaan ze zowel jou als je partner onderzoeken, en ik lees dat dat is wat je wel wilt en nog niet meteen hulp. Het is een eerste stap en na de onderzoeken kunt je zelf beslissen wat je wilt. Ik wilde geen polonaise en dacht eerst maar een intake en onderzoek. Daarna zijn heel goed de mogelijkheden uitgelegd en heb ik wel gekozen voor hulp van t ziekenhuis bij t zwanger worden. Zo kan je mening ook tijdens het proces nog veranderen. Succes met het maken van een keus!
     
  6. Gliss

    Gliss VIP lid

    5 jun 2019
    5.459
    4.812
    113
    Vrouw
    Hoihoi,

    Als je vooral wil weten of het zaad van je man goed is, dan kan de huisarts ook een zaadonderzoek laten doen?
    En dat zou je sowieso kunnen laten doen, ook als je verwezen wil worden naar het ziekenhuis. Dat is een van de eerste dingen die ze daar ook zullen doen, dus dan heb je dat vast gehad. Scheelt weer ;) Aan de andere kant, de eerste keer ben je vlot zwanger geraakt? De kans dat er dan wat mis is met het zaad is dan niet zo groot?

    Eitjes springen meestal zo'n beetje om en om. Wil je op de echo bevestiging dat de andere eierstok het ook doet? Ik heb begrepen dat als ie aan de 'verkeerde' kant springt, de andere eileider hem soms ook oppikt.

    Heel eerlijk, ik zou het nog even geven, hoewel ik je onzekerheid heel goed begrijp! 80% wordt spontaan binnen een jaar zwanger (90% binnen 2 jaar). 1 jaar daar zit je nog niet na de bbz, je bent al eens vlot zwanger geweest en je hebt nu maar 1 eileider, waardoor het iets langer zou kunnen duren. Maar je kansen om spontaan zwanger te worden lijken nog steeds vrij goed? Tenzij je al wat ouder bent?

    Doe wat goed voelt :) snap je zorgen goed, maar probeer ook de feiten te bekijken. Dat zullen de artsen ook doen.
     
  7. Maev

    Maev VIP lid

    4 dec 2014
    6.071
    5.553
    113
    Hoop dat ik je een beetje gerust kan stellen, hier ook een eileider verwijderd na een bbz en daar bovenop zwaren endometriose. Maar tot nu toe 2x zwanger geraakt van een eitje dat aan de kant groeide waar geen eileider meer zit. 1e keer was een escape-iui en resulteerde in dochter, 2e keer was in de pauze maand tussen 2 iui pogingen in en is de huidige zwangerschap.

    Overigens was het hier zo dat er via de huisarts het 1e semenonderzoek bij de man en bloedonderzoek bij de vrouw plaatsvond nog voor de verwijzing. Op basis daarvan verwijzen ze, afhankelijk van hoe lang je bezig bent.
     
  8. Littlegirl1989

    Littlegirl1989 Fanatiek lid

    2 aug 2015
    3.090
    2.175
    113
    meeste ziekenhuizen willen alsnog die zaadonderzoeken over doen, dus mijn huisarts begon er niet meer aan en zkh was daar erg blij mee.


    W.b. Vraag van TS: na een jaar zeggen de richtlijnen dat je door mag sturen, afhankelijk van je HA en je situatie is dat soms eerder.
    De wachtlijsten in de zkh zijn lang. Sommige ziekenhuizen hanteren een korte wachttijd voor eerste intake om te kijken welk traject je mag starten en zetten je dan op een wachtlijst. Andere zkh hebben direct al een wachtlijst. Dan heb je het echt over maanden. “Mijn” zkh gaf an aan dat als we voor een nieuwe IVF zouden meoten gaan nu we moeten rekenen om minimaal 6 maanden wachttijd. Gelukkig hebben we 3 cryo’s dus we hopen vurig dat die aanslaan.
     
  9. Gliss

    Gliss VIP lid

    5 jun 2019
    5.459
    4.812
    113
    Vrouw
    Dat verschilt dan denk per ziekenhuis idd. Het zaadonderzoek via onze huisarts wordt uitgevoerd in het lab van het ziekenhuis waar ook de fertiliteit zit. Dus die vonden t juist handig al een betrouwbaar zaadonderzoek te hebben.
     
  10. xxmoixx

    xxmoixx VIP lid

    11 jun 2018
    5.312
    4.385
    113
    Vrouw
    Wij konden na 2 maanden al terecht. Dit was wel miskraamonderzoek. Mijn vriend mocht al meteen van de huisarts zaad laten nakijken. Wellicht kan je dit al laten doen via de huisarts? En dan op de wachtlijst voor het ziekenhuis.
     
  11. mxm

    mxm Fanatiek lid

    28 mrt 2018
    2.897
    2.397
    113
    Vrouw
    Wij zitten inmiddels ook in ronde 12.. bij mijn dochter waren we na 1 maand ovulatietesten gebruikt te hebben, en de eerste ronde gelijk zwanger. Dit was ook echt enorm snel. Zo snel hadden we het nu niet verwacht.. maar ''zo lang'' eigenlijk ook niet. Ik ben tussendoor al bij een verloskundige geweest voor follikelmetingen, en zij gaf aan tot wat zover zijn kon zien het er goed uit zag. Wij hebben de doorverwijzing van de huisarts gekregen. Naar een kliniek. Omdat inderdaad de wachttijden in het ziekenhuis hier minimaal 100 dagen duurde al.. Hier hadden we in eerste instantie de doorverwijzing voor. Maar toen zijn wij zelf gaan zoeken, en kwamen we bij Nij Barrahûs uit. Wij hebben nu na 3/4 weken aanstaande woensdag ons intakegesprek daar.
     
  12. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.536
    26.112
    113
    Vrouw
    In de pre coronatijd was t al 2 maanden. Er was wat fout gegaan met de doorverwiizing en was niet bij hun binnen gekomen. Toen ik na 2 maanden belde: joh ik heb nog niets gehoord? Kwamen ze achter de fout: dag later werd ik gebeld door t ziekenhuis of ik na het weekend al kon. Was iemand uitgevallen. Nu nu zal het wel veel langer zijn : alle lopende behandelingen moeten nog volledig worden opgestart.

    Ik zat in principe in ronde 12 bij de huisarts: de maanden van bbz en herstel heb ik daarin niet meegeteld. Toen was ik ook niet aan t proberen zeg maar
     
  13. Jess89

    Jess89 Fanatiek lid

    4 mrt 2009
    2.039
    1.744
    113
    Klopt inderdaad dat het ziekenhuis het meestal over wil doen. Maar zaad kan erg wisselen qua kwaliteit, dus meerdere zaadonderzoeken kan dan ook juist voordelig zijn. Bij ons had de HA het eerste zaadonderzoek gedaan. Deze was dramatisch slecht. In het ziekenhuis opnieuw gedaan (zelfde lab) en deze was iets beter. Maar toen was het voorstel om na 3 maanden opnieuw het zaadonderzoek te herhalen om te kijken of we voor icsi of iui in aanmerking kwamen. Toen was ik blij dat we via de HA onderzoek hadden laten doen, want de 3 maanden telde vanaf het eerste zaadonderzoek via de HA en hoefde we “maar” 2 maanden te wachten voor volgend zaadonderzoek.

    Dus mijn advies aan TS; laat door de HA in ieder geval al een zaadonderzoek doen. Voordat je aan de beurt bent in het ziekenhuis en ze vinden dan pas slecht zaad hoef je niet nog eens 3 maanden te wachten. ;)
     
  14. nienie26

    nienie26 Bekend lid

    24 nov 2013
    844
    208
    43
    Hier inderdaad ook eerst via de huisarts. Wat ik wel heb gemerkt dat de huisarts er toch iets minder verstand van had. Mijn man had 98% misvormd volgens hem bijna geen kans om op een normale manier zwanger te raken. In het ziekenhuis 2 keer opnieuw moeten doen ook daar weer 98% misvormd. Omdat we jong waren moesten we toch weer naar huis om het een half jaar zelf te proberen waren toen al 2 en half jaar bezig. Ze hadden mij ook helemaal nagekeken en bij mij was alles goed. Na een half jaar weer terug en toen konden we ook snel met iui beginnen. Dit hebben wij 6 keer moeten doen toen mochten we uiteindelijk beginnen met ivf. Op de dag zelf kwamen ze er achter dat ook toen naar 2 keer achter elkaar het zaad in te leveren het nog te slecht was en dat we uiteindelijk over moesten naar icsi. Gelukkig was het bij de eerste terug plaatsing gelijk raak. Naar 9 maand raakte ik spontaan zwanger.

    Mijn advies is ga gewoon naar de huisarts je bent zo weer een tijd verder. Waarschijnlijk omdat er corona is nog langer. S6 hoop dat je snel terecht kan;)
     

Deel Deze Pagina