Hypnobirthing, past dat in mijn situatie?

Discussie in 'De bevalling' gestart door Sado, 28 jun 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Sado

    Sado VIP lid

    16 mei 2016
    17.718
    15.148
    113
    Hoi!

    Ik hoop dat hier wat ervaringsdeskundigen zijn die mij advies kunnen geven :)

    Momenteel ben ik 20 weken zwanger van ons derde kindje.
    Op mijn vorige bevallingen kijk ik absoluut met een goed gevoel terug. Ik ben beide keren met 38 weken ingeleid wegens reeds-bekende hypertensie en dat zal ook nu gebeuren tussen 38 en 39 weken.

    Mijn bevallingen waren erg snel (respec. kleine 4 uur en een klein uur), dus dikke kans dat dat deze keer ook het geval zal zijn.
    Qua pijnstilling heb ik het laatste deel van mijn eerste bevalling een pijnpompje gehad. Tijdens mijn tweede bevalling een TENS, maar daar heb ik maar weinig aan gehad, voor mijn gevoel.
    Ik ben zeker geen tegenstander van pijnstilling tijdens de bevalling, maar wil het deze keer liever zonder. Onder meer omdat door de vaart van mijn bevallingen veel (medische) pijnstillers toch niet mogelijk zijn.

    Hoewel ik de pijn accepteer, waren de bevallingen (wiens niet ;)) toch wel heftig door de vaart en het enkel hebben van rugweeën. Ik zou dus wel íets als “pijnbestrijding” willen, of in elk geval íets om (beter) met de pijn om te kunnen gaan.
    Hierdoor kwam ik na wat zoeken bij hypnobirthing uit: de kracht uit jezelf halen.

    Zoals gezegd verwacht ik deze keer weer een ingeleide (en dus ziekenhuis-) bevalling. Echter heeft de gynaecoloog mij - gezien de vaart van de vorige bevallingen - dringend aangeraden mij ook te verdiepen in een thuisbevalling. Mijn ziekenhuis is nl op zo’n 25min rijden afstand, dus áls het spontaan op gang komt, is er een reële kans dat het thuis zal moeten. Puur als back-up scenario ‘moet’ ik mij er dus in verdiepen.
    Dit scenario maakt mij echter behoorlijk nerveus, gezien ik een thuisbevalling absoluut niet zie zitten.

    Wat ik uit een cursus hynobirthing dus hoop te halen, is het (zelf) om leren gaan met de pijn en wat angst omtrent het mogelijke thuisbeval-scenario los te laten.

    Echter, als ik een beetje Google lijkt hypnobirthing oa ingericht te zijn op
    • Natuurlijke, (thuis)bevallingen (het plan is een ingeleide, ziekenhuisbevalling, dus in principe niet aan de orde)
    • Wat langere bevallingen (in principe niet aan de orde bij mij)

    Is de cursus/methode dan wel iets voor mij? Of past het ècht niet in mijn situatie? Zou je mij iets anders aanraden?

    Hoor jullie ideeën graag! :)
     
  2. Frummels

    Frummels Fanatiek lid

    31 mrt 2015
    4.475
    2.832
    113
    Vrouw
    #2 Frummels, 28 jun 2020
    Laatst bewerkt: 28 jun 2020

    Hé Sado!
    Ik heb net voor de tweede keer het boek ‘ik ga relaxed bevallen’ uit (vorige zwangerschap ook gelezen) wat gaat over hypnobirhting.
    Er staan veel ervaringsverhalen in, ook van zowel geplande als van te voren niet geplande inleidingen en zelfs over keizersnedes, waarbij vrouwen deze technieken hebben gebruikt.

    Wat ik eruit heb gehaald is dat het gaat om je mindset, dus dat je met hynobirthing leert mee te gaan in het proces, te focussen op je ademhaling en op ontspannen (zelfhynose), zodat je allemaal natuurlijke pijnstillers (endorfinen) aan gaat maken. In plaats van in de angst of paniek te schieten, of in de ‘ ik wil dit niet, laat het stoppen, ik kan dit niet aan-modus’ terecht komt. Er zitten allemaal oefeningen bij die je van te voren kan doen en tijdens je bevalling kan inzetten.

    Ik ben dus absoluut van mening dat je hier iets aan hebt, als je aangeeft iets te zoeken, anders dan medicatie of een tens, om met de pijn om te gaan.
     
    Sado vindt dit leuk.
  3. Sado

    Sado VIP lid

    16 mei 2016
    17.718
    15.148
    113
    Thanks voor je reactie! Heb je een volledige cursus gedaan of alleen een boek gelezen?
    Ik zag dat er online ook best wat te vinden is, dus vraag me af of dat voldoende is - zonder volledige cursus dus.

    Jeetje voor jou de laatste loodjes alweer! Gaat het goed? Gaat de groei van de kleine meid nu goed? :)
     
  4. Frummels

    Frummels Fanatiek lid

    31 mrt 2015
    4.475
    2.832
    113
    Vrouw
    Ik heb alleen het boek gelezen. Nu moet ik zeggen dat mijn vorige bevalling onder de begeleiding van een bevallings-hypnotherapeute was. Zij is een vriendin van de familie en heeft mij in hypnose gebracht tijdens de bevalling. Niet zoals je ziet op tv, dat iemand helemaal weg is met kin op de borst, maar in diepe zelfontspanning. Dat was heel erg fijn. Ik heb toen niet ook een cursus gedaan en alleen het boek gelezen. Ik heb wel de oefeningen die daarin stonden een paar keer gedaan van te voren.
    Uiteindelijk liep mijn bevalling een stuk anders, want mn vliezen braken om 04.00 uur en toen bleek mn dochtertje in het vruchtwater gepoept te hebben en dan moet je binnen 24 uur bevallen, dus wij om 09.00 uur naar het ziekenhuis, om 11.00 uur aan de oxytocine (opwekkers) en uiteindelijk trok ik het niet meer aan het eind van de middag, omdat ik in een weeenstorm terecht kwam en ze bij het toucheren zeiden: je hebt krap twee cm en je baarmoedermond is nog een tuutje..Daarvoor kon ik, mede door de ontspanning en de hypnobirthing mezelf super rustig houden, zelfs toen ze twee uur daarvoor hadden gezegd: je hebt nu 1 cm. Dat zei mijn VK later nog, dat hij nog nooit een vrouw zo rustig en positief had horen reageren op 1 cm ontsluiting nadat de bevalling al zo lang aan de gang was. Ik had iets gezegd als: Mooi, one done! nog 9 te gaan! Ik kan dit.
    Maar toen de pijn zo giga heftig was en ik erachter kwam dat het niet resulteerde in meer ontsluiting en ook al bek af was, doordat toen mn bevalling al een uur of 14 duurde, ben ik gegaan voor de ruggenprik. Gelukkig daarna binnen een paar uur volledige ontsluiting.

    Ik hoop nu wederom zonder pijnmedicatie te bevallen. Ben nu ook wat meer ingelezen over wat ik nog meer kan doen (Vragen of de oxytocine verlaagd kan worden, zodat mn lijf misschien zelf uit de weeenstorm komt, mocht dit gebeuren) en ik wil nu meer in controle zijn (mocht ik ingeleid worden) over de snelheid van het opvoeren van de oxytocine. Ik hoop trouwens deze keer geen inleiding nodig te hebben, we gaan het zien!

    De groei was de laatste twee mentingen goed, uit mn hoofd p24 en laatste meting p37, dus geen reden voor eerdere inleiding, dus dat is fijn! Verder voel ik mij nog prima, al vind ik het wel zwaarder nu in de laatste weken, omdat ik hier een dreumes heb rondlopen.

    Over je vraag over de cursus of het boek, dat is heel persoonlijk. Ik denk dat er twee dingen heel belangrijk zijn om hypnobirthing te kunnen toepassen tijdens je bevallen. De eerste is de kennis, dus dat je weet waarom deze methode ontwikkeld is, wat de gedachtegang erachter is en waarom bepaalde dingen belangrijk zijn, dan kan je ze beter inzetten tijdens je bevalling. Ten tweede is het echt heel belangrijk om te oefenen. Dus als jij gedisciplineerd bent om zelf te gaan oefenen thuis, dan denk ik dat je met een boek een heel eind komt. Als je het fijn vindt een stok achter de deur te hebben, te oefenen met anderen ook al in de lessen etc, dan is een cursus weer wat beter passend. O en nog een derde die ik mij bedenk, het is ook belangrijk dat je partner beetje op de hoogte is, maar dat kan je natuurlijk zelf ook doen door het te vertellen. In het boek wat ik heb gelezen wordt bijv gezegd, heb het niet over pijn, maar over 'sensaties', want zodra je het pijn gaat noemen, gaan je hersenen het ook als pijn registeren en ga je dat ook meer voelen. Stel dat jij dat ook een belangrijk punt zou vinden wil je niet dat je partner tijdens de bevalling zegt: doet het veel pijn schatje? Ik heb mijn man er zelf niet zo veel over verteld, behalve de dingen uit het boek die ik wil inzetten en die belangrijk voor mij zijn. Bijvoorbeeld dat ik niet wil dat hij mij gaat vragen of ik pijnstilling wil als het zwaar wordt, als ik dat wil, kom ik er zelf mee.
     
    Sado vindt dit leuk.
  5. vlinderCN

    vlinderCN Fanatiek lid

    21 mei 2018
    4.840
    1.675
    113
    Vrouw
    Ik heb de cd en boek geluisterd/gelezen en had er niet veel aan ivm rugweeen.. kon echt alleen nog maar schreeuwen.
    Het heeft me vooraf wel geholpen met angst voor bevallen, ik stond er wel soort van relaxed in (tot het moment dat ik rugweeen storm kreeg:|)
     
  6. Sado

    Sado VIP lid

    16 mei 2016
    17.718
    15.148
    113
    Besloten een boek aan te schaffen over hypnobirthing, zou vandaag bezorgd moeten worden. Heel benieuwd! :)

    Als het bevalt en ik behoefte heb aan meer, ga ik ook een cursus doen
     
    Frummels vindt dit leuk.
  7. Sado

    Sado VIP lid

    16 mei 2016
    17.718
    15.148
    113
    Hm, hier ook beide bevallingen enkel rugweeën én een weeënstorm gehad (wil wel met die vaart) maar dat staat in principe los van de cursus/methode toch? :) Of focust het zich specifiek op buikweeën?
     
  8. vlinderCN

    vlinderCN Fanatiek lid

    21 mei 2018
    4.840
    1.675
    113
    Vrouw
    Nee hoor je kunt het prima luisteren en geeft wel fijne flow vooraf. Ik had het idee dat ik er tijdens mijn bevalling dan fijn aan terug kon denken of het zelfs nog af kon spelen...nou dat dus echt niet. Ik kon echt niet meer nadenken of in die flow raken of wat dan ook. Maar misschien als je als vaker zo'n rugweeenstorm hebt meegemaakt dat het wat beter gaat.
     
    Sado vindt dit leuk.
  9. pippa26

    pippa26 Fanatiek lid

    14 mrt 2015
    3.030
    2.030
    113
    Ik heb ook twee snelle bevallingen gehad met rugweeen (zonder pijnbestrijding) maar was jouw inleiding dan telkens met weeenopwekkers? Misschien zou de bevalling al rustiger verlopen als ze bijv bij 38 weken eerst eens strippen, of bijv de vliezen breken als je al wat ontsluiting hebt ipv vol op de inleiding. Zou dat een optie zijn?
     
    Sado vindt dit leuk.
  10. Sado

    Sado VIP lid

    16 mei 2016
    17.718
    15.148
    113
    Strippen was niet nodig, startte al met 3 en 4cm ontsluiting :) De vliezen zijn dus direct gebroken. De eerste keer heb ik weeënopwekkers gekregen na een uur, de tweede keer niet.
     
    pippa26 vindt dit leuk.
  11. Neilia

    Neilia Niet meer actief

    Ik heb bij de 2e vooral gefocust op de ademhalingsoefeningen.
    Deze wee komt nooit meer terug heb ik constant herhaalt op het ritme van de ctg.
    Werkte prima, zat echt in een bubbel:), maar ik had toen buikweeen.

    bij de 3e had ik weer die helse rugweeen die uitstraalde naar mijn heupen.
    Wat mij toen vooral hielp was een skippybal.
    Dat boden ze aan vanuit het ziekenhuis nadat ik kermend om pijnstilling had gevraagd.
    Aangezien ik snel beval (niet zo snel als jij :p) wilde ze me eerst dat laten proberen en dat beviel eigenlijk vrij goed.
    Mijn vriend zat erachter tegendruk te geven op mijn onderrug tijdens een wee.
     
    Sado vindt dit leuk.
  12. Sado

    Sado VIP lid

    16 mei 2016
    17.718
    15.148
    113
    Oh zo’n bal klinkt wel fijn ja! Zal ook de aandacht wel wat afleiden, kan ik me voorstellenZ

    thanks voor je tip :)
     
  13. Bollebelle

    Bollebelle Actief lid

    21 mrt 2019
    446
    328
    63
    Vrouw
    Onderwijs
    Randstad
    Hi! Ik ben vorig jaar bevallen van mijn eerste zoontje en heb ook een hypnobirthing cursus gevolgd.

    Ik vond de cursus erg fijn en zou het zo weer doen. Het geeft je niet alleen heel veel oefeningen, maar helpt ook bij het opbouwen van vertrouwen in jezelf en de bevalling. Tevens krijgt je vriend(in) een actieve rol bij de bevalling (als gewenst natuurlijk ;)), ook erg fijn!

    Mijn bevalling duurde uiteindelijk 3 dagen, uiteindelijk was ik zo uitgeput dat ik de pijn niet meer aankon (ook vorderde mijn ontsluiting niet). Uiteindelijk heb ik daardoor alsnog een ruggenprik gehad en heb ik alle technieken links laten liggen.

    Maar, desondanks zou ik de cursus zo weer opnieuw doen. Ik ben nu weer (pril) zwanger en denk er ook over om een korte herhaal cursus te doen. De cursus gaf mij veel rust en vertrouwen, en daarnaast helpt dit vertrouwen je ook enorm om mee te gaan in wat de bevalling je brengt.

    Ik zou het je dus zeker aanraden!
     
    Sado vindt dit leuk.
  14. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    8.655
    9.574
    113
    Ik heb zelf (naast de kennis uit mijn opleiding en de bevallingen die ik heb bijgewoond, ik besef dat ik daarmee een uitzondering ben) veel gehad aan het boek Veilig bevallen van Beatrijs Smulders. Als je weet wat je te wachten staat, en begrijpt wat er gaande is, is het al veel makkelijker om je over te geven.
    Beatrijs Smulders moet je een beetje liggen en soms gaat ze er wat hard in, maar het komt neer op het creeren van de mindset om er bij een gewone ongecompliceerde bevalling zelf door te komen, maar dan zonder zweverigheid of dissociatie.
     
    Sado vindt dit leuk.
  15. Nathalie4

    Nathalie4 Actief lid

    13 apr 2014
    178
    33
    28
    Ik vind het zeker een aanrader, zelfs voor alle momenten erna ook! Ik pak het nog steeds terug om mezelf rustig en relaxed te krijgen en ben ruim een jaar terug bevallen. Ik had twee super leuke nuchtere meiden die lesgaven. Mocht je in Noord Holland wonen kun je me een pb sturen, dan mail je hun namen! Liefs
     
    Sado vindt dit leuk.
  16. Emm27

    Emm27 Fanatiek lid

    24 mrt 2013
    1.801
    351
    83
    Ik vond die ademhalingen enorm goed helpen. Pijn was zo goed te doen, en ik had flinke rugweeen. Dus ik raad je zeker aan je er in te verdiepen.
     
    Sado vindt dit leuk.
  17. Cjms

    Cjms Bekend lid

    11 dec 2016
    891
    1.286
    93
    Ik heb geen ervaring met hypnobirthing.. maar wel in snelle bevallingen (2 uur en onlangs in 1 uur en plusminus 3 kwartier bevallen). Ook rekening moeten houden met een thuisbevalling (was achteraf niet nodig, woon ook dicht bij ziekenhuis).

    Maar met het tempo van mijn bevallingen, qas pijnbestrijding een no-go. Ging gewoon niet.

    Wat bij mij wel heel goed hielp, was muziek. Tijdens de weeen heb ik me geconcentreerd op de muziek die werd afgespeeld (tot aan de persweeen, toen lukte me dat niet meer maar dat heeft slechts 3 minuten geduurd). Ik weet niet of het verlichting gaf, maar het hielp me er wel doorheen.
     
    Sado vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina