Ik heb toevallig gisteren weer groente uit eigen tuin gegeten en dat is zo veel lekkerder! Wij hadden gisteren sperziebonen. vorige week hadden we sla en courgette uit eigen tuin. Binnenkort weer sla, appels, sperziebonen en tomaten. het is veel lekkerder dan uit de winkel. Is dat een optie?
Ja dat heb ik ook, mensen snappen het ook echt niet. Moet je gewoon doen, stel je niet aan, maar als ik dan kokhalzend aan tafel zit is het ook niet leuk.
Wat eet je wel? Want dan zou ik daar beginnen en groente invoegen. Zoete aardappel bij de gewone aardappel, stukjes paprika door je gewokte kipstukjes of shoarma, een knolselderijpuree ipv aardappelpuree... En inderdaad gepureerde soepen. Dat kan met heel veel groenten. Wortelsap is ook lekker zoet. Ik kan me er niet zoveel bij voorstellen waar je smaak ligt in een wereld zonder groente, dus ik kan je niet heel gerichte adviezen geven omdat ik niet goed invoel wat je lekker vindt. Je kan ook heel verrassende dingen met bloemkool en aubergine. Sta je open voor experimenteren in de keuken?
Groente grillen op de bbq. Al dan niet met kruiden erop. Groenten door de omelet of eimuffins met groente maken. Smoothies met groente Groente op pizzabodem van bloemkool Bloemkool rijst of courgette spagehetti maken. Groente lasagne met groente bladen ipv pasta Rauwe groente dippen in een yoghurt dip als snackje
Waarom probeer je niet eens de wat minder bekende groenten? Artisjok, okra, aubergine, pastinaak, venkel of schorseneren om maar wat op te noemen. Misschien lust je wel groenten, maar gewoon niet alle soorten groenten. En groenten in saus is m.i niks mis mee; kijk maar naar bv de Indiase keuken (curry's) of de Marokkaanse (tajine/marmita). Daar wordt volop groenten gegeten, alleen niet op een saaie Avg-manier.
Pompoen kan je ook verwerken in baksels, ik maak bv wel eens pumpkin bread (een soort cakeachtige broodsoort) en dat is echt lekker. De pompoen proef je wel, maar niet zoals je het puur zou eten.
Op de Hollandse manier, koken tot prut, vind ik groenten ook smerig. Maar gewokt, gegrild en vooral heerlijk gekruid zijn kruiden heerlijk. Wat ik zou doen is andere keukens priberen. Dus een Spaans, Italiaans, Turks of Marokkaans gerecht maken wat jij er lekker uit vindt zien en zo je smaak uitbreiden. As je zegt dat je kinderen geen kruiden lusten dan kan ik me bijna niet voorstellen wat jullie dan eten. Echt niet oneerbiedig bedoelt maar kruiden zijn zulke lekkere smaakmakers.
Aubergine in plakken gesneden, een beetje bloem erover en vervolgens in pannenkoeken beslag doen en bakken in de koekenpan. Als de aubergine op het bord ligt wat appelstroop erop.
Mijn man eet ook weinig groente. Toen we net wat met elkaar kregen (13 jaar geleden) had hij helemaal géén groente. Inmiddels eet hij zo'n 5 soorten groente, nog steeds niet allemaal met plezier. Ik verwerk bepaalde groentes vaak in een ovenschotel, dit werkt vaak het beste. Heb je dat al eens geprobeerd? Mijn oudste is ook zo'n moeilijke groente eter, maar moet minimaal één eetlepel op eten.
Juist supergoed van je dat je daar verandering in wil brengen! Wij eten ook eigenlijk nooit gewoon gekookte groenten, op die manier vind ik ook weinig lekker. Mijn favoriete soep bestaat bijna alleen maar uit groente: romatomaten, uien, knoflook, paprika op een bakplaat in de oven roosteren, als ze gaar zijn vellen van de tomaten en paprika's halen, alles in een blender met een beetje water om het iets dikker te maken en dan nog even in de pan verwarmen met een verkruimeld bouillonblokje. Heb je bijna alleen maar groente, maar je ziet het niet terug. Verder (Indiase) curry's, pasta met veel groente door de saus (heel fijn gesneden of eventueel gepureerd, zoals ui, wortel, bleekselderij, paprika), sperziebonen in de roti, nasi (eventueel van bloemkoolrijst) met veel roerbakgroenten, bloemkoolroosjes in de oven roosteren met shoarmakruiden, lasagne waarbij je de pastavellen (deels) vervangt door dungesneden gegrilde aubergine en/of courgette, allemaal gerechten waarin je de groente voor mijn gevoel niet echt los proeft.
Ah ik kan me het zo voorstellen, ik geniet altijd zo van een heerlijke salade (is mijn favo eten), maar bijv mijn schoonmoeder eet ook geen groente terwijl je het iemand juist gunt om van allerlei eten te kunnen genieten! Ik at vroeger ook weinig groente met plezier trouwens (toen ik op kamers ging veranderde dat pas). Misschien ook nog wat tips.. - je kunt dus groente eten zonder dat je het ‘merkt’: pastasaus gepureerd, gepureerde soep (tomaat, pompoen, courgettesoep enz), smoothie met spinazie erin, enz - groente anders: aardappels en bijv pastinaak koken en dit dan pureren, of aardappeltjes met schil uit de oven met ook groente erbij als broccoli of zoete aardappel, knolselderij, pastinaak. - gerechten met echt groente erin, maar bouw de hoeveelheid groente op: een Thaise curry, een tajineschotel, een salade - groente simpel, groente is nog echt in de ondertoon: bijv eens gnocchi met doperwtjes (spekjes en creme fraiche), risotto met worst en kleine stukjes courgette er door. Succes!
Ik denk dat het belangrijk is goed na te denken waar je niet lekker vindt. Is het de smaak? Is het de textuur? Dan wordt het makkelijker om andere groentes te eten. Als het smaak is kun je andere soorten groenten met andere smaak eten. Wortelen en bleekselderij zijn qua smaak bijvoorbeeld niet met elkaar te vergelijken. Ook kun je dan qua kruiden veel aan de smaak wijzigen. Als het textuur is kun je kiezen voor andere bereidingswijzen. Ik zou je ook aanraden vegetarische recepten op te gaan zoeken, bijvoorbeeld op de site van de Allerhande. Dan zie je wat mogelijk is behalve het standaard Hollandse gekookte groente, en meestal maar iets van 5 soorten.
Die lasagne waarbij je de lasagnavellen vervangt door courgette. Kun je de courgette dan rauw verwerken? Of moet je daar eerst nog iets mee doen?
Ik gril ze eerst, dat vind ik lekkerder, maar rauw zou ook moeten kunnen. Dan blijven ze waarschijnlijk wel wat steviger of komt er meer vocht uit als je ze langer in de oven laat.
Ik eet eigenlijk praktisch nooit aardappel groenten vlees. Maar wel door alles wat we eten groenten, zonder heb ik niet t idee gegeten te hebben. Haha. Ik eet überhaupt geen vlees maar wel vervangers. En dingen als nasi, curry, gevulde pitabroodjes enzo, eet je dst nooit of doe je er geen groenten in?
Een ‘saaie’ salade wordt veel lekkerder als je er naast de gewone rauwkost iets met een erg uitgesproken smaak of textuur aan toevoegt, zoals augurk, zilveruitjes, olijven, nootjes, feta, blikje tonijn, gebakken spekreepjes, stukjes rode biet, ansjovis, geroosterde paprika (uit een potje). Zorg ook altijd voor iets knapperigs tussen de zachte blaadjes, zoals komkommer, appel, paprika of bleekselderij. Probeer eens wat zoetere groenten uit. Verse doperwtjes (die je echt nog zelf moet doppen), zijn verrukkelijk, net snoepjes. Wortel, knolraap, venkel. En geen rode of groene paprika, maar gele of oranje. Paprika en wortel zijn ook veel zoeter en frisser als je ze rauw eet, eventueel met een lekker dipje. Of rauwe bloemkoolroosjes bestrooien met een klein beetje aromat, erg lekker. Als wij spaghetti eten vervang ik bij mezelf vaak de halve portie door een flinke hand verse spinazie. Heeft een lekkere bite en een beetje een nootachtige smaak. Verder zou ik als je geen groenten lust en je ze wilt leren eten, ver wegblijven van gewone gekookte groenten, maar op zoek gaan naar lekkere recepten waar groenten in verwerkt zitten. Dit zijn een paar recepten die hier ook bij de kinderen in de smaak vallen: Bakplaat met pangasius, kriel, wortel en sinaasappel https://www.ah.nl/r/1187635 Mac and cheese met ham en broccolirijst https://www.ah.nl/r/1192894 Plaattaart met pesto https://www.ah.nl/r/839688 Pastasalade met rauwe ham en meloen https://www.ah.nl/r/1187353 Pasta met andijvie en chorizo https://www.ah.nl/r/818430 Thaise viscurry met snijbonen en rijst https://www.ah.nl/r/1188223 Mediterraan vispannetje https://www.ah.nl/r/396242 Bonen met chorizo en rucola https://www.ah.nl/r/719868 https://www.lekkerensimpel.com/couscoussalade-met-feta/
Dit laatste. Als je het wokt of bij Indisch/Indiaas, etc. Dan vind ik het wel lekker. TS: en anders net als ik weleens voor de kinderen deed; pureren en dan door je pastasaus, over kip, vlees, etc? Dat je er, met een beetje olie en kruiden een soortement sausje van maakt? Hou je wel van soep? Dan daarin doen. En ik vind dat je een salade leert eten of zo. Ik was er ook niet dol op in het begin maar zou nu niet meer zonder kunnen. Je leert steeds meer lekkere combinaties zeg maar.
Ik kook het ook wel eens in een bouillon blokje. En daarna nog ff in de pan bakken zodat het waterige eraf is —> daar krijg ik anders kokhals neigingen van haha.. Verder gooi ik in elke saus wel iets van paprika/rode ui/knoflook. Verspakketen soep van bv appie is ook lekker en moet je pureren dus geen vervelende stukjes. Zelf eten wij geen gewone aardappel maar alleen zoete aardappel kan je ook stampot van maken.