Maandelijks festijn: wat op welke leeftijd / milieubewust

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door LeentjeWolkje, 5 aug 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. LeentjeWolkje

    LeentjeWolkje Actief lid

    22 jul 2020
    170
    291
    63
    Vrouw
    Mijn oudste dochter gebruikt al sinds het begin van haar menstruatie maandverbandjes. Ze is erg milieubewust en we kijken momenteel samen naar wat er allemaal "op de markt" is, omdat ik zelf ook wat minder wil bijdragen aan de afvalberg. De meeste meisjes uit haar klas gebruiken volgens haar nog steeds maandverband, maar er zijn er twee of drie die naar tampons zijn omgeschakeld en dat is voor haar al "out of the question" vanwege de plastic inbrenghuls (en zonder is het "vies"). Ik weet ook niet of ze zelf de verantwoordelijkheid kan dragen om op tijd te wisselen ivm TSS, ze is zelf nogal nonchalant. En ze zwemt ook niet graag, dus daarom hoeft het ook niet.

    Ik heb ook even kort naar cups gekeken, voornamelijk uit eigen interesse. Ik kreeg in twee winkels te horen dat zelfs de kleinste cup eigenlijk niet bedoeld is voor jonge meiden die nog niet seksueel actief zijn. Tenminste: het lukt wel met wat oefening, maar een cup inbrengen veronderstelt dat je ook met twee vingers naar binnen durft gaan tijdens je menstruatie en daar een cup goed kunt achterlaten en weer weghalen, en dat is niet voor elke tiener zo evident.

    Blijft dan nog over: menstruatieondergoed en herbruikbaar maandverband. Ik geloof dat het ondergoed nog wel 'hip' is onder de jeugd, maar herbruikbaar maandverband heeft zoiets sixties, alhoewel ik ook al heel mooie, moderne modelletjes heb gezien.

    Zien we nog iets over het hoofd? Hoe kijken jullie hier tegenaan? Hebben jullie zoiets van "die leeftijd is geschikt voor dit product" of geven jullie jullie dochters de totale vrije keuze? Hoeveel belang hechten jullie zelf aan het milieuargument? Andere dingen om mee te nemen in onze zoektocht?
     
  2. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.510
    8.362
    113
    In wegwerpmaandverband zit toch ook plastic?

    Ik ben in dit geval niet zo van de alternatieven... Vind het een onfris idee... (Ik weet dat dat voor anderen anders ligt, dat vind ik ook prima, maar zelf vind ik het dus geen optie.) Ik heb ook geen idee of ik een goed beeld heb van hoe dat ondergoed precies werkt, maar dat lijkt me behalve niet fris ook nog eens niet praktisch (net als luierbroekjes als je kind kleding aan heeft). Andere opties ken ik inderdaad niet.
     
  3. LeentjeWolkje

    LeentjeWolkje Actief lid

    22 jul 2020
    170
    291
    63
    Vrouw
    Ja precies, daarom zoeken we naar iets anders. Maar wegwerpverband lijkt me dan toch nog iets minder erg voor het milieu dan die grote plastic tampon inbrenghulzen.
     
  4. Catou

    Catou Fanatiek lid

    11 okt 2013
    3.483
    1.717
    113
    Weet niet dat niet hoor. Elk maandverbandje zit ook in plastic voorverpakt en dan nog dat plastic op de plakstrip. Of je moet van dat goedkope oma verband nebben dat niet apart verpakt is. Maar dat is groot en wit. Zou ze daar mee naar school willen? Anders wasbaarmaandverband, ziet er beter uit, maar zou me afvragen of het niet gaat stinken in je tas gedurende de dag op school. Cup lijkt me ook niks voor jonge meisjes.
     
  5. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.414
    3.965
    113
    noord holland
    Mijn dochter van bijna 16 gebruikt een cup. Ze was na twee keer ongesteld zijn dat 'vieze gedoe' al zat :roflmao:. Ze moest even oefenen maar was er al snel beduidend meer tevreden mee dan met maandverband. Maar wat dat betreft moet het je passen denk ik, zij stond er voor open, en dan kun je t uitproberen.
     
  6. duikster

    duikster VIP lid

    13 nov 2005
    5.714
    73
    48
    Ik heb de laatste jaren voor mijn baarmoederverwijdering cups gebruikt en vond dit erg prettig, maar of een tiener dat prettig vind?.. zeker als ze het idee van n tampon zonder inbrenghuls al vies vindt zou ik dat niet snel doen. Maar ik zou toch ns met haar kijken naar tampons zonder inbrenghuls. Ik kan me voorstellen dat herbruikbaar maandverband toch ook wel gaat ruiken als je dat in je tas mee terug moet nemen. voor jezelf zou zo’n cup echt een goede oeverweging zijn!
     
  7. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.813
    32.716
    113
    Hier is dochter nog niet zover, maar zoals ik nu denk laat ik dat aan haar over. Zeker als ze nog zo jong is, zij moet er zich er prettig bij voelen. Zelf heb ik nooit tampons gebruikt, omdat jk er niet goed tegen kan, kan me voorstellen dat een ander weer hele andere voorkeuren heeft.

    Ik heb voor thuis altijd wasbaar maandverband en dat is er in veel leuke kleurtjes en printjes, maar of je dochter het prettig vindt om daar mee te lopen in haar tas nadat het gebruikt is etc, moet ze zelf overwegen.
     
  8. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    #8 Amarens, 6 aug 2020
    Laatst bewerkt: 6 aug 2020
    @LeentjeWolkje waarom geen biologisch maandverband gebruiken? Dat zou ik persoonlijk als een oplossing zien. Is gewoon wegwerp maandverband maar dan biologisch afbreekbaar en kan bij de gft afval (in de biobak).
    https://www.graceisgreen.com/nl/vuokkoset-biologisch-nacht-maandverband-vleugels-9.html?channable=e100634.NjQxNDEwMDg5NTg1Nw&gclid=CjwKCAjwsan5BRAOEiwALzomX_aVd2XKWtJ9jqYcM_SU_gG-8zcdxeKmwaxMzarqMixa0ZDVKs0kdBoCeuEQAvD_BwE

    https://www.ekoplaza.nl/producten/product/natracare-super-maandverband
     
  9. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.597
    3.484
    113
    Ik zou voor de nachten ofzo voor wasbaar maandverband kiezen, bijv. met zwart/donkergrijs bamboe fleece aan de binnenkant, evt. een leuk printje aan de buitenkant.
    Absorbeert veel en in tegenstelling tot wit ziet het er allemaal niet zo opvallend bloederig uit.
    Met een cup zou ik ook nog even wachten als ze dat tampons ook niet wil gebruiken.
     

Deel Deze Pagina