Hier twee vitale beroepen, ene 32 uur ander 24 uur. Dochter werd in de eerste 10 weken van de lockdown geweigerd op de KDV ivm haar ademhaling (tik die ze al heel dr leven heeft). Wisseldiensten, weekenden, avondwerk, niet grappig.
Gelukkig werk ik bij een heel klein bedrijf. Zit vaak of alleen of met mn vader. Dus er is hier wel een hokje beschikbaar
Ja dat virus snap ik, maar je weerstand wordt wel minder voor zover ik heb gelezen als je kou vat waardoor die virussen makkelijker kunnen toeslaan. anyway, de vitamine boosters zijn in huis en t raam gaat s nachts iig dicht /)
Met deze temperaturen vatten ze toch geen kou? En ze hebben toch ook een deken? Ik zou lekker blijven luchten, is veel gezonder.
Dan heb je dat wat je gelezen hebt verkeerd begrepen Van kou op zich wordt je niet verkouden. Dus niet van wind , regen en zeker NIET van een raam wat snachts open staat. Alleen als je het lang koud hebt, dus van vrieskou, uur zeiknat in de regen enz kan je sneller verkouden worden. Je hebt het dan koud en je lichaam moet harder werken waardoor de weerstand minder wordt. Door de kou zijn je slijmvliezen minder doorbloed en hierdoor kan ook je weerstand minder zijn waardoor je makkelijk een virusje oppakt. Het domste wat je kan doen is het raam dicht doen. Raam open en zeker in de nacht is gezond en daar krijg je juist een goede weerstand van. Je lichaam went aan iets koelere temperatuur en evt ziektekiemen worden sneller via het ram afgevoerd. Waarom denk je dat veel mensen in de herfst en winter ziek zijn? Ze zitten veel binnen, ramen vaak dicht/er wordt te weinig geventileerd , verwarming vaak hoog opgestookt met al gevolg droge slijmvliezen en vatbaarder voor virussen enz. Dus ik zou zeggen: lekker het raam open., Dat is gezond. Hier staan altijd de ramen in de slaapkamers open. Ja, ook in de winter en met vrieskou. Sindsdien zijn m'n kinderen juist minder snotterig/verkouden/ziek. Ze zijn op wat snottebellen na eigenlijk nooit ziek. (Even afkloppen)
Hier was het onderwijs dus dagelijks cito's maken uit boekjes van voorgaande jaren terwijl er helemaal geen centrale eindtoets meer kwam. Eigenlijk tegenovergestelde maar wel net zo nutteloos als die stomme spelletjes die jij omschrijft.
Hier staan de slaapkamer ramen ook bijna altijd allemaal open. Het enige moment dat ze dichtgaan (Of tenminste die van mijn kamer) is in de winter als Ik in de nacht wakker word (als het bijna ochtend is) omdat ik moeite heb om in een koude kamer uit mijn warme bed te stappen. Maar zodra ik dan uit ben ben gaat dat raam ook direct weer open.
Als ik weet dat de docent van mijn kind zo voor de klas staat hou ik mijn kind zelf wel thuis. Ook voor corona. Waar is dan het stukje verantwoordelijkheids gevoel richting kinderen en ouders niet de halve klas te besmetten met wat dan ook?!
Ik vrees vermoedelijk bij de structurele handjes tekorten in de scholen. Man werkt ook al, ik gok 8 jaar, in een team met 3 FTE structureel te weinig. Strontziek stapte hij toch nog de les in. Als hij kon autorijden, kon hij ook lesgeven. Heb m een aantal keer moeten tegenhouden. Met nu corona vind ik dat wel zorgelijk. Doe dan maar remote lesgeven denk ik dan, maar bij basis gaat dat wat lastig zonder dat ook de ouders weer de klappen vangen ivm leeftijd kinderen.
Slim idee! Of het potje van de vrijwillige bijdrage aanbreken hiervoor. Aangezien ik niet verwacht dat uitjes en schoolreisjes door zullen gaan. Daarnaast iets van een sponsorloop van de kinderen. En bij aanschaf van zoiets voor elk lokaal zal er toch ook nog wel over de prijs te onderhandelen zijn?
Is dat handjes tekort in echt bevoegd onderwijzend personeel? Hier op school lopen 2 stagiares en 1 onderwijsassistent rond (alle 3 pabo leerlingen) en zowel de IB'er en de 1 directielid stonden tot een aantal jaar geleden nog voor de klas. Dat is in totaal net iets meer dan 4 FTE samen. Die worden allen wel ingezet bij ziekte van docenten waardoor uitval van klassen hier nooit voorkomt. En volgens mij mogen de stagaires en de onderwijsassistente niet officieel alleen voor de klas staan dus als dat gebeurd dan is het directie lid de controlerende/verantwoordelijke persoon maar de klas merkt daar weinig tot niets van want ze is niet in de klas aanwezig. En dan zijn wij nog echt een hele kleine school (+/- 170 leerlingen over 8 groepen). Hebben grotere scholen dan niet veel meer stagiares / onderwijs assistenten rondlopen? Of kiezen die er gewoon niet voor om deze onbevoegde personen voor de klas te zetten. Het voordeel hier is dus dat lesuitval tgv een zieke docent nooit voorkomt. Het nadeel ervan is dat dit ten koste gaat van leerlingen met eigen leerlijn omdat de 1 op 1 aandacht die ze normaal van de onderwijsassistente / stagiares / IB'er krijgen dan helemaal weg valt op die dagen.
Kleine nuance, mijn man draait op t MBO (heeft ook op VO gestaan overigens), ze hebben daar een rare constructie met instellingsgelden. Je krijgt betaald n.a.v. hoeveel leerlingen binnen hoeveel tijd na het starten van een MBO opleiding (ookal is dat niet bij jou maar een andere opleider!) met een diploma vertrekken. Een overstapper kost je altijd geld, een vertrager levert ook minder op etc. Dus het werk is er (leerlingen heb je in huis) maar de mensen ervoor heb je niet (geen budget voor door meerdere overstappers/vertragers/dropouts/negatief advies etc). Stagiaires/assistenten etc. hebben ze helemaal niet. De constructie die ze hanteren is ook niet verleidelijk, je begint met een tijdelijk contract, meer dan eens is een tijdelijk contract beeindigd en komt de werknemer veel later alsnog terug voor x aantal tijdelijke contracten want stel je voor dat je vast in dienst neemt...Wat ze wel hebben is bewaking en zo nu en dan politie over de vloer als een leerling de les weigert te verlaten (ook na 3x sommeren van de bewaking) welkom op t MBO . Zij kunnen hun klas wel naar huis sturen/vak uit laten vallen maar zitten wel aan een urenverplichting. Dus de collega's behoren elkaars lessen over te nemen. Gelukkig is de deur nu open voor online lesgeven, ookal komen leerlingen gewoon weken lang niet online en krijg je ze ook niet te pakken (zijn aan het werk geweest, of van de aardbodem verdwenen lijkt wel) dat is best zorgelijk, die gaan achterlopen en dan vertragen met nog meer budget gevolgen dus nog minder handjes (en voor de leerling zelf uiteraard nadelig). Maar mijn man is bijv. 0.8 en wordt voor 1.0 al ingezet en krijgt daar bovenop nog eens het evt. extra werk. Zijn collega's idem dus niemand wil het "onnodig" bij een ander in zn nek schuiven of maar weer een les uit laten vallen en dat de leerlingen weer de dupe zijn. We zijn al een tijdje aan t rondkijken naar een andere baan voor hem evt. nog een extra opleiding als dochter straks naar school is. Wat hier speelt is niet bepaald gezond.
Hier gaan ze alleen dicht bij storm, dat is dan omdat ik bang ben dat we anders helemaal geen ramen meer hebben
Fijn dat jij de luxe hebt om je kind thuis te houden. En je blijkbaar geen zorgen hoeft te maken over achterstanden. Maar dat geldt voor veel mensen niet. Er zijn bij ons echt tekorten. De invallers die er zijn, doen de langdurige vervangingen. Voor kortdurende ziektes is er gewoon niemand. Dat moet dus met allerlei noodgrepen worden opgelost. Directie en IB nemen zelden een klas over. Die hebben andere afspraken en eigen werkzaamheden. (En ik heb daar een mening over, maar goed...) De eerste dag van ziekte wordt een klas altijd op de 1 of andere manier opgevangen. Soms kan een parttimer extra komen werken, dat is altijd de beste en fijnste oplossing. Maar parttimers werken meestal niet voor niks parttime. Dus dat lukt ook geregeld niet. De volgende optie is dan inderdaad dat de onderwijsassistenten de klas overnemen. Zij werken bij ons alleen 's ochtends, maar blijven dan vaak langer. Gevolg is dat inderdaad begeleiding aan kinderen met eigen leerlijn niet doorgaat. Dit zijn vaak kinderen die al enigszins een trauma hebben, dus dat kan ook niet te lang en te vaak. En ook voor de OA-en zelf is het niet iets om een hele week te doen. Het is hun baan niet. We hebben nu toevallig 2 collega's die reïntegreren, dus die klassen zijn op die dagen dubbel bezet. Als de reïntegrerende collega dat aankan, kan haar ondersteuner (een deel van de dag) naar die andere groep. Meestal hebben we ook een leraar in opleiding, die is er een deel van het jaar een dag of 3 / 4 in de week. Dus die collega die daardoor 'over' is, kan op die momenten de vervanging doen. We hebben 1 dag een muziekdocent en 1 dag een gymdocent. Dat hebben we ook 1 keer gebruikt, door de leraar waarvan de klas muziek / gym had naar de groep zonder leraar te sturen. Maar dat is een hele slechte oplossing doe zeker niet voor elke klas toe te passen is. Ze hebben dan elke 30 of 45 minuten een andere leraar voor hun neus... toevallig was dat toen en erg leuke groep 8, die dat goed oppakte en zelf bestempelde als 'wennen aan het VO'. Maar van echt lesgeven komt niet heel veel terecht. De laatste optie is klas verdelen over andere groepen. Ook dan krijgen ze meer bezigheidstherapie dan wat anders. Onze school heeft (naast een LiO) meestal alleen 1e jaars studenten. Die zijn er sowieso niet altijd. (Ik geloof 8 of 10 weken per jaar) En als ze er zijn, zet je ze niet alleen voor de klas. We hebben graag dat ze de eindstreep van de opleiding halen. Want we hebben ze keihard nodig. Dus ja. Vrijwel elke oplossing is een slechte. Zieke leraar voor de klas is ook waardeloos. Maar ja, het is kiezen uit kwaden.
@Vero0504 tenzij je man op dezelfde mbo school werkt als ik, is het bij ons niet veel anders. De tijdelijke contracten dus om de twee jaar nieuwe collega's inwerken, geen uren voor vervanging (pas bij (voorziene) langdurige afwezigheid wordt er via een uitzendbureau een vervanger geregeld), overbelasting omdat toch alle taken gedaan moeten worden terwijl iedereen z'n jaartaak al vol heeft zitten. Wat wij wel regelmatig hebben is stagiaires, maar die mogen de praktijklessen niet alleen draaien. Voor theorie scheelt het wel als je een lio hebt. Maar de begeleiding kost ook behoorlijk wat tijd wil je het goed doen. Lesplanning doorlezen en bespreken, lessen evalueren en daar een rapportage van schrijven enz. Er gaat uiteindelijk toch meer tijd in zitten dan het oplevert. Het zorgt er wel voor dat je ook gaat werken als je niet fit bent. Ik ben bang dat dit overal voor komt. In het vo en po is dat allemaal veel beter geregeld heb ik het idee.
Ja klinkt bekend, zou zomaar dezelfde kunnen zijn of t probleem is groter dan een scholenvereniging en dan is t wachten tot de bom barst. Stompzinnig gedoe met die instellingsgelden, tel gewoon de koppen, je geeft er niet minder onderwijs aan ookal ben je de derde keuze van een leerling. Mja, vraag is dus ook hoe jouw collega's omgaan met "corona klachten" als straks t griep-/verkoudheidseizoen van start gaat. Ik vrees t ergste nog voor t patroon "het valt wel mee, ik geef wel les" dat zit er al zo lang in. En dat je je niet voor een overdwars poepje je ziekmeldt, gelukkig maar, maar geheid krijg je veel uitval alsnog. Dus die evt. voorrang van docenten bij corona uitslagen, daar kan ik me wel wat bij indenken. Helemaal in t basisonderwijs. Hier beginnen ze gewoon weer vol met fysiek aanwezig. Ben benieuwd hoe lang t duurt voordat blijkt dat dat niet werkt met elke keer wel een uitvallende docent die t digitaal moet afvangen of een zoveelste leerling die kucht en fysiek niet aanwezig mag zijn. Zet gewoon een camera in die klas gericht op t bord ofzo.
En in de kinderopvang dan? Daar komt alles gewoon wat snottert, hoest en kwijlt. Ook een enorm tekort aan personeel, maar die moeten wel bij elke verkoudheid thuis blijven. Dat gaat dramatisch worden gok ik zo....